Sony Ericsson Z610i

Recenzia mid-endu Štýlové 3G véčko s premietaným obrazom na lesklom kryte a 2 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz+ UMTS

rozmery: 94 x 48 x 19 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 168 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 108 g)

vonkajší displej: OLED, 36 x 128 b., monochromatický,

hlavný displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 31 x 39 mm

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 18 MB + 64 MB MS Micro (do 1 GB), 1 000 kontaktov (2 500 čísiel),

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS, UMTS, Bluetooth, Fast Port, USB 2.0 mass storage,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, videohovor,

batéria: BST-33, 950 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 7 h hovoru/400 h pohotovosti,

SAR: 1,32 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofocus, makro, EDGE, HSDPA, IrDA, prehliadač dokumentov, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R1ED001

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pozorované rozdiely medzi Z610i a K610i:

- konštrukcia,

- malé zmeny vo fotoaparáte,

- aplikácia Converter.

Podotýkam, že obidva telefóny majú neštandardne vysoké hodnoty SAR, aj keď normu 2 W/kg spĺňajú.

Dizajn

Nová štýlovka na mňa nepôsobí až tak štýlovo, ako som si predstavoval z oficiálnych obrázkov. Na druhej strane, vytvorením dizajnérsky originálneho mobilu Z610i neboli potlačené jeho praktické vlastnosti. Práve naopak!

Sony Ericsson Z610i sa skladá z dvoch akoby samostatných ramien, ktoré do seba tvarovo veľmi nezapadajú...spodné je dokonca väčšie než horné. Ja som si na tvary Z610-ky musel pár dní zvykať, ale potom som ju už považoval za šikovný telefón. Povrch horného ramena je zrkadlový. Pokojne si predstavte šíre more s jednou vyčnievajúcou sopkou, v ktorej kráteri je ukrytý objektív fotoaparátu. Hladinu narúša premietaná jednofarebná obrazovka. V bočných stranách sú nenápadne ukryté všetky dôležité ovládacie prvky, po stlačení dvojitého tlačidla hladinu naruší zobrazenie času a stavu batérie i signálu. V ľavom spodnom rohu bliká farebná dióda indikujúca niektoré stavy. Otváranie jednou rukou je nepohodlné, to Z610i vyčítam. Po ňom však nasleduje rozsvietenie veľkého displeja a kvalitnej klávesnice. Už teraz v mojich rukách Z610i mierne vŕzga, spracovanie hodnotím priemerne. V zadnej stene sú dva gumené výstupky, ktoré majú protišmykovú funkciu. Nápadná je aj skupina otvorov nad reproduktorom.

„Jedinečný dizajn Z610i sa inšpiruje prírodou. Prvýkrát sme použili zrkadlový povrch a skrytý displej, aby sme dosiahli dojem pokojnej hladiny oceánu,” povedal Eiji Shintani, Art Director kreatívneho dizajnového centra spoločnosti Sony Ericsson.

K dispozícii budú tri atraktívne farebné kombinácie: Luster Black - zmyselná čierna, Rose Pink – ružový kvet, Airy Blue - éterická modrá.

Klávesnica

Klávesnica je výborná, jemne nabielo podsvietená a spracovaná podľa mojich predstáv. Počet tlačidiel je primeraný počtu funkcií, nechýba menu činností (nové udalosti, spustené aplikácie, skratky, internet), spustenie fotoaparátu a webu. V bočnej stene je tlačidlo hudobného prehrávača. Vlastné funkcie môžete priradiť všetkým smerom stredového tlačidla.

Displej

Displeje sú dva, prekvapivý je najmä vonkajší OLED. Ten umožňuje premietanie obrazu na zrkadlový povrch telefónu. Na priamom slnku sú jeho funkcie veľmi oslabené, v tieni je očarujúci. Jeden riadok textu stačí na informáciu o všetkých typoch zmeškaných udalostí.

Hlavný displej je slušný, ale...medzi strieborným rámikom a okrajom displeja je čierna obruba, ktorá displej opticky zväčšuje. Prečo výrobca tieto optické hry nenahradí väčším displejom, ktorý by Z610-ke zaručene prospel? Je tých pár dolárov takých dôležitých? Pravdepodobne áno.

Tapetu môže tvoriť aj spustená Java aplikácia! Podobne ako v K610i, aj tu odporúčam Java program Jimm. Hlavný domáci displej zobrazuje malé alebo veľké hodiny. V pohotovostnom režime môžete mať na displeji zobrazenú poznámku. Hlavná ponuka je zložená z 3 x 4 ikôn. Pohyb v menu aj všetky činnosti sú rýchle, Z610i je vedľa K610i jeden z najrýchlejších Sony Ericssonov všetkých čias. Spustite 5 Java aplikácií (minimalizujte ich) a pri práci s telefónom nespozorujete rozdiel. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá až po nastavení maximálnej úrovne jasu. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní 7.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát naštartujete stlačením bočného tlačidla, v priebehu dvoch sekúnd môžete fotiť. Ako hľadáčik slúži len asi polovica displeja...Z610i pri fotení nedržíte naležato. Dvojkou meníte rozlíšenie, trojkou nočný režim, jednotkou spustíte panorámu a opakovaným stlačením zase aktivujete rámy. Kvalita snímok je dobrá, kryt fotoaparátu, autofocus aj makro chýbajú. Veľkosť 2 Mpix snímok je väčšinou okolo 400 kB.

Prezeranie fotiek na Z610i je perfektne rýchle, pohodlné, nechýba pootočenie snímok na celú plochu displeja a listovanie nimi. Po otočení snímky si toto mobil zapamätá a od tejto chvíle ju ponúka roztiahnutú na celý displej. Problém je, že takto otočené snímky sú orientované na výšku aj po presunutí do PC. A to považujem za problém najmä pre menej technicky zdatných užívateľov. Priblíženie prezeranej snímky chýba. Používal som náhľad na 5 x 5 miniatúr, ale k dispozícii sú aj 3 x 3 zmenšeniny, zoznam s miniatúrami, zoznam bez miniatúr a časové rozloženie snímok podľa doby vytvorenia. Fotky je možné odoslať (cez MMS, e-mail, blog, Bluetooth), vytlačiť, upraviť v aplikácii PhotoDJ, použiť ako tapetu, šetrič, priradiť ku kontaktu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam slabého videa (QCIF) je sklamaním, keďže je na trhu už viac než rok viacero modelov, ktoré zvládajú záznam s CIF rozlíšením. Počas nahrávania je možné použiť zoom.

Charakteristika videa:

celkovo: 112 kbps (asi 0,9 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 100 kbps

zvuk: 1 kanál, 8000 Hz, 16 bitov, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 500 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Melódie a prehrávač hudby

V balení nenájdete slúchadlá, priložená pamäťová karta má kapacitu 64 MB, FM rádio tomuto modelu chýba...Sony Ericsson Z610i (podobne ako K610i) skrátka nie je hudobný telefón. Po zakúpení slúchadiel a väčšej pamäťovej karty však poslúži ako výborný MP3 prehrávač so špeciálnym spúšťacím tlačidlom v ľavej stene.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

Pamäť

Interná pamäť cez 18 MB je úplne dostatočná pre ukladanie všetkých typov správ a základných súborov. Mass storage funguje žiaľ len s vypnutím rádiovej časti mobilu. Keďže však v balení Z610i nenájdete adaptér na M2 kartu, je dodávaný kábel jediným rýchlym spôsobom na prenos fotiek a videí do PC.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam prešiel (podobne ako v K610i) malými zmenami. Menu Možnosti sa presunulo pod pravé polyfunkčné tlačidlo, nad všetkými menami sa nachádza už len voľba Nový kontakt, ktorá nie je ani nijako odlíšená od mien v zozname. Pri listovaní zoznamom mien (vidíte 6 mien pod sebou) sa zobrazujú aj čísla priradené ku kontaktom. Nový kontakt obsahuje množstvo detailov, nechýba ani viacero čísiel či e-mailových adries. Skupiny volajúcich pre priradenie spoločnej melódie stále chýbajú, melódiu priradíte vždy len jednotlivo. Malou pomôckou je vytvorenie jednotných názvov skladieb, napr. melódie "rodina.mp3", pričom vždy len premenujete žiadanú skladbu na názov, ktorý ste použili pri určitých menách. Pri neznámych číslach je možné ponúknutie ich uloženia. Predvolenými kontaktmi môžu byť mená v telefóne alebo na SIM karte, nikdy nie súčasne. Nechýba ani automatické uloženie čísla na SIM. Novinkou je zálohovanie čísiel na kartu a obnova z pamäťovej karty. Odoslanie všetkých kontaktov cez Bluetooth alebo IrDA sa zíde pri kúpe nového mobilu a absencia tejto funkcie pri iných modeloch konkurenčných výrobcov je na zamyslenie. Nakoniec spomeniem ešte zoradenie zoznamu podľa mien alebo priezvisk. Problémom je umiestnenie kontaktov začínajúcich písmenom s diakritikou (Šiška a pod.), ktoré umiestni až za všetky mená.

Hovor

Hovor môžete prijať otvorením prístroja, táto funkcia je vypnuteľná. Na telefonovanie s príjemne zaobleným telefónom si nemôžem sťažovať, hmotnosť 108 gramov však nepatrí k pozitívam prístroja. Počas hovoru vidíte meno volaného a trvanie rozhovoru. Nechýba možnosť vstupu do menu, pochváliť musím kvalitné hlasné handsfree, nahrávanie hovoru je prístupné troma stlačeniami. Sony Ericsson má praktický zoznam hovorov, ktorý ponúka chronologicky zoradené všetky hovory súčasne, a až vedľa sú karty s prijatými, neprijatými a volanými číslami. Mrzí ma len, že tu chýba pamäť dĺžky jednotlivých hovorov.

Pri videotelefonovaní je možné použiť aj priblíženie! Počas videohovoru je možné tiež zdielať vybrané obrazové a zvukové súbory. Prekvapila ma aj možnosť nastavenia jasu a nočného režimu. Pri videotelefonovaní môžete prepnúť obrazy volajúceho/volaného, skryť malý obraz či zapnúť zrkadlový obraz.

SMS

Na pohodlnej klávesnici sa píše veľmi dobre. Slovník T9 je rýchly, pohodlný. Je ho možné deaktivovať, rovnako aj diakritiku. Prekvapilo ma predpovedanie slov a nechýbajú ani návrhy slov, ktoré vyhovujú danej kombinácii znakov, v malom okienku. Veľkou novinkou je možnosť kopírovania textu! Editor správ je šikovný, ponúka podporu EMS aj smajlíkov. Tí sú na peknom displeji jemne zobrazení. Počas písania vidím 6 riadkov textu, zaujímavá je možnosť premeny rozpísanej SMS na MMS. Niekedy sa človek rozpíše, a až potom si uvedomí, že MMS je pre takýto prípad oveľa vhodnejšia.

MMS

V nastaveniach môžete MMS-ke priradiť automatický podpis, potvrdenie o doručení aj prečítaní, nastaviť režim vytvárania (neobmedzený, s upozornením, obmedzený). Vkladaná snímka môže byť automaticky zmenšená na 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b. Editor MMS je vynovený, v spodnej časti vidíte malé ikonky pridať obrázok, video, zvuk, fotoaparát (novú snímku, nové video), nahrať zvuk, ukážka. Snímka môže byť umiestnená na začiatku správy alebo na konci, upraviť môžete pozadie aj umiestnenie textu.

E-mail

E-mailový klient je tradične veľmi dobre spracovaný. Podporuje prácu s prílohami (dokumenty si však neprezriete, nepodporované formáty je možné len uložiť), nechýba automatická kontrola schránky (5 min. až 12 hod.) a množstvo ďalších detailov. E-mailom priraďujete aj špeciálny tón. Stále je však nelogicky spustený pri začiatku kontroly schránky, nie až po stiahnutí všetkých nových e-mailov. V nastaveniach zadávate aj meno, podpis, preberanie len predmetov, alebo aj správ do zvoleného limitu v kB. Pripojenie pri preberaní e-mailov je možné obmedziť len na domácu sieť a Z610i ponúka aj šifrovanie.

Instant messaging

Sony Ericssonu Z610i nechýba aplikácia Priatelia, o ktorej sme písali v článku Instant messenger v Sony Ericssonoch. Ja osobne však odporúčam používať Java aplikáciu Jimm, ktorá v telefóne Sony Ericsson Z610i s Java multitaskingom beží na výbornú.

RSS

Prezerač RSS správ pracuje bezchybne, v pravidelných intervaloch kontroluje nové články v obľúbených internetových periodikách.

WAP

NetFront nedokáže spoľahlivo pracovať so zložitejšími web stránkami (www.Fony.sk), ale s jednoduchšími si poradí veľmi dobre (www.Fony.sk/text), nehovoriac o WAP-e (wap.Fony.sk). Ponúka aj fullscreen zobrazenie a pootočenie obrazu na ležato. Tešiť sa môžete aj podpore prehliadača Opera Mini, ktorý stiahnete priamo do telefónu z mini.opera.com.

Prenos dát

Na lokálny prenos poslúži priložený USB kábel či Bluetooth, pamäťová karta M2 je v balení bez adaptéra. Na diaľku poteší najmä podpora 3G.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BNEP - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Dev-keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - PAN-User - PBAP-PSE - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server - DUN-GW – FT-Server

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - päť opakovaných budíkov s vlastnými melódiami i dňami budenia v rámci týždňa.

Kalendár - vynovený organizér s jednoduchým mesačným náhľadom a konečne aj opakovaním udalostí. Nechýba ani hľadanie v rámci kalendára a inteligentné mazanie správ (staršie ako deň, týždeň, všetky).

Poznámka môže obsahovať najviac asi 250 znakov, ale môže byť zobrazená na pohotovostnom displeji, čím sa aspoň čiastočne nahrádza chýbajúci aktívny pohotovostný režim. Poznámku môžete odoslať cez Bluetooth, e-mail, MMS alebo SMS. Súbor vNote.vnt dokonca otvorila aj Nokia 9500.

Z ďalších funkcií ponúka Sony Ericsson Z610i:

- úlohy,

- synchronizáciu,

- časovač,

- stopky,

- kalkulačku,

- pamäť kódov,

- VideoDJ, MusicDJ, PhotoDJ so širokými možnosťami úprav,

- ďiaľkové ovládanie,

- diktafón.

Hry a Java aplikácie

QuadraPop je akási verzia tetrisu.

FaceWarp - perfektný znetvorovač tvárí pobaví každého,

Converter – veľmi pekný prevodník jednotiek.

Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model....

Výdrž, batéria

Výdržou na jedno nabitie Sony Ericsson Z610i (rovnako ako u Z610i) prekvapí. Na niekoľko dní pohotovosti sa určite môžete spoľahnúť. Indikátor je veľmi presný, a aj v poslednej fáze umožňuje telefón uskutočniť zopár telefonátov.

Výhody:

- rýchlosť reakcií,

- pohodlné ovládanie,

- vylepšené funkcie

Nevýhody:

- viditeľnosť externého displeja na slnku,

- chýbajú niektoré hudobné funkcie,

- slabší fotoaparát.

Orientačná cena: 11 990 Sk (AutoTel s. r. o.)

Záver

Zvláštny, nemalý, neľahký, dizajnérsky jedinečný 3G mobil s perfektným ovládaním a unikátnym externým displejom na zrkadlovom povrchu. Absencia EDGE je v prípade extravagantného mobilu nevhodná výčitka, ale kritizovať chýbajúce slúchadlá a FM rádio už právo určite mám. Z610i je skrátka rýchly mobil pre bežné použitie, ktorý môže majiteľa presvedčiť používať aj nové funkcie, ktoré by od takéhoto mobilu možno ani nečakal (minimalizácia Java aplikácií, rýchle reakcie, pamäťová karta, atď.).

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.11.2006 - 14:22

Rudie NL: Damy a pani..... dovolte mi predstavit mobil mojich predstav..... toto je presne ten mobil co som si predstavoval v mojej "vykurenej" hlave uz rok...... asi to bude ta telepatia alebo co....ni?...caute vsetci...viva SE!! Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

anonymous29.10.2006 - 00:57 Trvalý odkaz

sae: K dispozícii bude na vybraných trhoch od tretieho štvr?roku 2006...
...je 28.10.2006 a SE610i nie je. My nemáme vybraný trh?
Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous06.11.2006 - 20:34 Trvalý odkaz

Anna Jessica: pekny ale drahy Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous20.11.2006 - 14:25 Trvalý odkaz

riso: TLACOVA SPRAVA AKTUALIZOVANA NA RECENZIU!Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous21.11.2006 - 19:15 Trvalý odkaz

mato63: Absolútna krása, ale tie otla?ky prstov ma ser... by trebalo nejaké rukavi?ky :((((Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; it-IT; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Celá diskusia 8 príspevkov