Orange: Mobilný internet pre (vybrané) obce v pásme 870 MHz

Začiatkom mája 2008 Orange vyhral tender na pásmo 870 MHz.

Prečítajte si: TÚ SR: pásmo 870 MHz kúpil Orange (5. 5. 2008)

V pásme 870 MHz sa využíva technológia CDMA. Podľa štatistík CDMA využívalo minulý rok 259 operátorov v 100 krajinách sveta. Medzi operátormi sú známe svetové spoločnosti, ktoré v tomto pásme poskytujú telefónnu službu, rôzne dátové služby vrátane vysokorýchlostného prístupu k internetu. Poskytovatelia služieb majú uzavreté roamingové dohody, čo umožňuje užívateľom využívať ich služby aj zahraničí. Lídrom je región Ázia – Pacifik a ďalej USA.

Orange prináša inovatívnu službu širokopásmového pripojenia na internet určenú špeciálne pre obce. Proces internetizácie ťažšie dostupných vidieckych oblastí štartuje v obci Hrochoť v okrese Banská Bystrica. Pre takmer 1 500 obyvateľov prináša Orange služby vo frekvenčnom pásme 870 MHz pod názvom Mobilný internet pre obce. Za akciový mesačný poplatok 11,90 EUR (358,50 Sk) platný do konca augusta, získa používateľ 3 000 MB dát. Za 1 MB dát navyše zaplatí 0,0232 EUR (0,70 Sk). Teoretické dosahované rýchlosti sú 1,5 Mbps download a 384 kbps upload.

Na využívanie služby stačí zákazníkom USB modem P1D, ktorý v prípade 24-mesačnej viazanosti získajú za akciovú, výrazne dotovanú cenu 29 EUR (873,65 Sk). Komerčnú prevádzku spúšťa Orange v obci Hrochoť na strednom Slovensku, ktorá má takmer 1500 obyvateľov. Túto obec si Orange vytipoval ako modelový príklad pre iné obce na Slovensku, najmä kvôli jej geografickým podmienkam a nedostupnosti internetového pripojenia.

„Jedným z rozhodujúcich kritérií pri výbere lokality pre našu pilotnú fázu bola výrazná absencia broadbandu. Hrochoť toto kritérium spĺňala, pretože jej obyvatelia doposiaľ nemali možnosť využívať služby stabilného vysokorýchlostného pripojenia na internet,“ hovorí Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko.

Ďalšie rozširovanie komerčnej prevádzky Mobilného internetu pre obce bude závisieť v prvom rade od záujmu obcí, ich lokality a počtu obyvateľov, ako aj absencie služieb širokopásmového pripojenia na internet. V prípade, že o takúto formu internetového pripojenia budú mať záujem aj iné obce, môžu kontaktovať spoločnosť Orange Slovensko. Každú požiadavku obce bude Orange vyhodnocovať individuálne v závislosti od geografických podmienok, počtu obyvateľov a finančnej spoluúčasti obce na budovaní pokrytia.

Dodávateľom technológie, na ktorej je služba vo frekvenčom pásme 870 MHz poskytovaná, je americko-britská spoločnosť IPWireless. Technológia pracuje v 3GPP štandarde TD-CDMA (Time Division - Code Division Multiple Access) adaptovanom pre pásmo 870 MHz.

Licencia na tzv. štvrtého operátora v rámci SR v pásme 870 MHz, ktorú získal Orange, nadobudla platnosť v polovici júna roku 2008. Frekvencia je vhodná najmä na poskytovanie bezdrôtového internetu pre riedko osídlené oblasti. „Poskytovanie služieb na tejto frekvencii v sebe skrýva veľký potenciál. V budúcnosti sa dá uvažovať o využití pásma pre sieť štvrtej generácie tzv. LTE sieť, čo bude znamenať pre zákazníkov ešte väčší výber poskytovaných služieb a väčší užívateľský komfort,“ uzatvára Ivan Golian.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu