Samsung Z230

Recenzia mid-end véčka Štandardné véčko so strednou výbavou, kvalitnou konštrukciou a 3G funkciami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 91 x 47 x 23 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 157 mm,

hmotnosť: 90 gramov (zistená: 89 g)

externý displej: pasívny, 65 536 farieb, 96 x 96 b., 19 x 19 mm,

interný displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b, 30 x 37 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 28 MB + microSD, 200 SMS, 1 000 kontaktov, 100 pripomienok, 50 výročí, 20 úloh, 20 poznámok,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2 (do 56 kbps), UMTS (do 384 kbps), Bluetooth, kábel,

zábava: Java, WAP 2.0 (NetFront), videohovor,

MP3/AAC/AAC+/WMA/RA prehrávač,

prehliadač dokumentov,

batéria: 1 000 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/200 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, EMS, EDGE, HSDPA, IrDA, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

SW verzia (stlač *#1111#): Z230.002

SW verzia (stlač *#1234#): Z230XXFG1

HW verzia (stlač *#2222#): REV 1.1

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Bordová verzia, ktorú som testoval, nemusí byť určená výhradne ženám. Vínovo-čierna kombinácia svedčí aj mužskej ruke. V zavretom stave oko upúta len pokovovaný lem objektívu 1,3-megapixlového fotoaparátu. Po okrajoch sa nachádza niekoľko významných prvkov, vľavo ovládač hlasitosti a otvor pre pamäťovú kartu, vpravo spúšť fotoaparátu a konektor pre pripojenie všetkých typov príslušenstva. Otvor pre pútko je umiestnený hore, čo nepovažujem za najlepšie umiestnenie. Batéria tvorí súčasne aj zadnú stenu mobilu.

Otváranie jednou rukou je jednoduché a pohodlné. Mechanizmus potom horné rameno dotlačí do konečnej polohy. Rameno nemá žiadnu vôľu ani v otvorenom stave, všetko sedí na milimeter presne. Pod vnútorným displejom sa ukrýva malý objektív kamery pre videohovory. Videotelefonovanie sa v mojom okolí nestalo práve najobľubenejšou službou, prítomnosť takýchto 3G mid-endov na trhu to však môže zmeniť.

Klávesnica

Klávesnica je perfektne podsvietená a veľmi dobre spracovaná. Stredovým tlačidlom OK už vstúpite aj z pohotovostného stavu do menu. Štyrom smerom ovládacieho kríža priradíte 4 z 25 funkcií. V zavretom stave tlačidlom pre ovládanie hlasitosti hovor odmietnete alebo stíšite upozornenie naň. Klávesnica obsahuje jedno nové špeciálne tlačidlo, ktorým sa kedykoľvek dostanete do telefónu/správ/internetu alebo ním ukončíte všetky funkcie. Nepodarilo sa mi túto štvoricu funkcií upraviť, táto štvorčlenná ponuka vyvolaná jediným stlačením príslušného tlačidla je teda nemenná. Vedľa opisovaného tlačidla sa nachádza aj spúšťač videohovoru. Alfanumerickým tlačidlám môžete priradiť rýchlu voľbu.

Displej

Vonkajší displej na slnku zlyháva, no v ostatných podmienkach svoju funkciu plní dokonale. V nastaveniach určíte, čí bude zobrazovať veľké hodiny (analógové či digitálne), názov krytu alebo ľubovoľnú tapetu (úpravy tapety sú nad moje očakávania).

Hlavný displej je dostatočný. Zaujímavé je, že možnosti prispôsobenia tapety externého displeja sú väčšie než v prípade hlavnej obrazovky. Páči sa mi možnosť regulácie jasu, doby podsvietenia aj kontrastu. Pri písaní správy vidíte 5 riadkov textu, pri čítaní 8 riadkov. Hlavná ponuka menu je ikonová (3 x 3), ostatné podsekcie sú vo forme zoznamu (6 riadkov).

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Po podržaní bočného tlačidla sa spustí fotoaparát. Na displeji je využitá celá jeho plocha, pričom výsledná fotka je väčšia o nezobrazenú časť na krajoch snímky, alebo si nastavíte bežný hľadáčik, kedy je využitá len polovica displeja. V nastaveniach nájdete zmenu režimu (jednoduchý záber, multizáber, zložená snímka 3 x 3 alebo 2 x 2, nočný záber, automatické ukladanie). Nechýba množstvo efektov, rámčekov, použiť môžete časovanú samospúšť.

Použiť môžete rozlíšenie SXGA (1 280 x 1 024 b.), XGA (1 024 x 768 b.), SVGA (800 x 600 b.), VGA (640 x 480 b.), QVGA (320 x 240 b.), QCIF (176 x 144 b.) a kvalitu (3 stupne). V Z230 zmeníte aj zvuk spúšte, nastavenie jasu podľa stredného bodu a vyváženie bielej.

Po každom stlačení spúšte sa vytvoril záber po 1 sekunde. Digitálne priblíženie použijete len pri menších rozlíšeniach. Z230 ponúka aj klávesové skratky, jednotkou prepnete na video, dvojkou meníte rozlíšenie, trojkou kvalitu, štvorkou režim snímania, päťkou farebnosť snímky, sedmičkou rámy, osmičkou časovanú samospúšť a nulou sa dostanete do zoznamu snímok.

Vnútorný fotoaparát je aktívny len pri videohovoroch.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung Z230 ponúka široké možnosti úprav obrázkov, a tak nie je problém zmenšiť veľké fotky na zábery prijateľné do MMS. Len zmenšenie na 5 rôznych veľkostí je nadštandardnou funkciou, ktorú by som privítal v každom mobile. Snímky nemôžete prezerať na celej obrazovke, ale k dispozícii je aspoň zväčšenie záberov na pôvodnú veľkosť, kedy vidíte všetky detaily.

Efektivita fotoaparátu

Výrezy 1,3 Mpix fotiek:

- prvý z 1,3 Mpix originálu (1 280 x 1 024 b.),

- druhý zo zväčšeniny SVGA fotky (800 x 600 b.) v programe IrfanView,

- tretí zo zväčšeniny VGA fotky (640 x 480 b.) v programe IrfanView:

Je zreteľné, že pri vyššom rozlíšení sa zvyšuje aj kvalita (detailnosť) snímky.

(Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými" fotkami, keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia.)

Záznam a prezeranie videa

Záznam poslabšieho videa je akýsi nemotorný, aj priblíženie funguje len v krokoch. Na ukážkových videách som šípku nahor držal, predvedené reakcie pri približovaní sú najrýchlejšie možné. Prezeranie na celej obrazovke Z230 neponúka, zrýchlený posun vpred a vzad je asi len dvojnásobný.

Parametre videa: 173 kbps

obraz: 176 x 144 b., 13 fps, 161 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA 01 (3GPP, 340 kB)

UKÁŽKA VIDEA 02 (3GPP, 420 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Pamäťové karty microSD sú použiteľné aj pre ukladanie a prehrávanie MP3/AAC skladieb. Tie prehráva aplikácia, ktorá nefunguje na pozadí.

Samsungu Z230 nechýbajú profily, prítomný je aj tichý režim (podržaním mriežky), ktorý môže byť trvalo bez vibrácií alebo s nimi. Vážnym nedostatkom je chýbajúce súčasné zvonenie a vibrovanie.Na výber máte z niekoľkých tónov klávesnice, ale chýba mi možnosť samostatne priradiť e-mailom, MMS-kám a SMS-kám rôzne melódie. Túto funkciu niektoré Samsungy ponúkajú. Správam môžete priradiť len jednu z 5 pripravených melódií. Výbornou vecou je opakovanie upozornenia na správu v stanovenom intervale. Netradičným zvukom je tón pri spojení a ukončení hovoru.

Pamäť

Samsung Z230 nevie plnohodnotne pracovať s pamäťovou kartou. Po vložení microSD do prístroja si tento vytvorí vlastné priečinky s neštandardnými názvami a hudbu, obrázky či videá z iných čerpať nedokáže. Preto bude po vybratí karty vložiť alebo premiestniť súbory do príslušných priečinkov. Inak sú pamäťové možnosti Samsungu Z230 na vysokej úrovni.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov, kde vidíte 3 pod sebou zoradené mená aj s číslami. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidiel 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, jedno číslo (!), 2 e-maily, URL, skupinu, narodeniny, poznámka (100 znakov).

Hovor

Počas hovoru vidíte jeho dĺžku, môžete si zapísať poznámku, poslať SMS, prezrieť telefónny zoznam a samozrejmosťou je hlasný reproduktor. Chýba mi záznam hovoru a vstup do menu.

Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí zoznam všetkých aktuálnych kontaktov, horizontálne potom môžete preskočiť na prijaté, neprijaté a volané. V registri nájdete aj dĺžky jednotlivých telefonátov.

Videohovorom je priradené špeciálne tlačidlo.

Písanie textov

Slovník T9 v SMS správach nepoužíva diakritiku, v ostatných typoch textov áno. Slová vyplývajúce z daných kombinácií znakov prepínate nulou, to si vyžaduje trocha cviku. Reakcie prístroja pri písaní sú bleskové. Prepínanie režimov písania tlačidlom hviezdička je nasledovné: Ab - AB - ab - 123, po podržaní hviezdičky sú alternatívy Ab/AB/ab doplnené symbolom T9. Ak teda píšete malým písmom a chcete písať stále veľkým, musíte stlačiť trikrát hviezdičku.

Správy

Práca so správami je vďaka prehľadnému menu a kvalitnej klávesnici pohodlná. Pri písaní vidíte už spomínaných 5 riadkov textu. Nie je to ani málo, ani veľa. V zozname prijatých správ vidíte tri pod sebou zoradené, s odosielateľom a úvodnými slovami správy. Nechýba rôzne triedenie správ a hromadné mazanie. Editor SMS je jednoduchý, s odpočítavaním od 1 836 znakov nadol. Na to som nikdy veľmi nepozeral, stačí mi označenie počtu čiastkových správ, teda 1/12, 2/12 a pod. Editor MMS je vynikajúci, okienkový. Každý typ objektu (predmet, obraz a video, zvuk, text) má svoje pole. Šikovné, intuitívne.

E-mail

E-mailová správa môže obsahovať len 1 000 znakov a 40-znakový predmet. Ku správe nebol problém pripojiť ani fotku veľkú 396 kB. Odpoveď na e-mail môže obsahovať aj pôvodný text a ku každej správe pridá aj váš podpis. Limit pre download je 100, 300 alebo 500 kB, podľa vášho nastavenia. Nechýba tiež automatická kontrola schránky (interval 30 min. až 24 hod.). Pamäť pre MMS aj e-maily je zdieľaná s celkovou.

WAP

V Samsungu Z520 je použitý prehliadač NetFront. Ponúka 3 veľkosti písma, zobrazí pekne aj web stránky. Ideálny prehliadač, ktorý pekne doplní bezplatná Java aplikácia Opera Mini.

Prenos dát

Na lokálny prenos dát (súborov) výborne poslúži Bluetooth a hlavne slot pre pamäťové karty microSD s SD adaptérom. Podpora A2DP, ako je zrejmé z charakteristiky Bluetooth, chýba. Na dlhšie vzdialenosti zase Z230 ponúka GPRS v konfigurácii 4+2 a UMTS. Odporúčame prečítať si článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.1

PRD verzia: 1.0

profily: DUN-GW - FT-Client - FT-Server - GAP - Generic Object Exchange - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB

Zvláštnosťou je, že prezentácia o SGH-Z230 píše špecifikáciu Bluetooth 1.2. Kde je pravda?

Organizačné funkcie

Budík - tri typy budíkov (ranné budenie, budík 1, budík) s nastavením melódie, času, opakovania.

Kalendár - so zobrazením mesiaca, týždňa i dňa. Štyri typy pripomienok (rozvrh, výročie, poznámky, úlohy) aj s opakovaním a inteligentným hromandým mazaním potešia.

Poznámka môže obsahovať 100 znakov.

Ďalšie funkcie: diktafón, svetový čas, kalkulačka, prevod,.

Hry a Java aplikácie

Powerinlinex a TheLastAge sú dvojica hier, ktorú nájdete v tomto véčku.

Výdrž, batéria

V mojich rukách vydržal Samsung Z230 nabitý až 4 dni bežného používania (zopár krátkych hovorov a fotiek denne).

Výhody:

- veľmi kvalitné spracovanie,

- vyriešené nedostatky Samsungov,

- kvalitná klávesnica.

Nevýhody:

- jednočíslicový telefónny zoznam

- chýbajú časovač a stopky,

- viditeľnosť údajov na slnku.

Orientačná cena: ???

Záver

Pekný, perfektne spracovaný Samsung Z230 je skutočný elegán. Fascinuje ma, s akou presnosťou vie tento výrobca poskladať mobilný telefón. Jeho predajná cena žiaľ nie je zatiaľ známa, predpokladám však zaradenie Z230 do ponuky akciových operátorov ako šikovného a snáď i lacného 3G fónu. Mňa Z230-ka sklamala len v jednej veci, slabšom telefónnom zozname. Inak je to dobrý mobil pre široké masy užívateľov.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung SK)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.08.2006 - 17:18

Mikullas: Tym len jednym cislom pri kontakte uplne zabili uzasny mobil. Snad Orange to nejak ztunuje :) (ak v ponuke bude)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous24.08.2006 - 17:27 Trvalý odkaz

aquila: tazko pohodove Vecko. ak bude v akcii za nejaky normalny peniaz nie je o com.

len by mohol byt aj kompletne strieborny :)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon)

anonymous26.08.2006 - 10:56 Trvalý odkaz

cvm: No, to skor ho Orange vytunuje so svojim krasnym menu a kopou neodstranitelnych objektov. ;o)Mozilla/4.1 (compatible; MSIE 5.0; EPOC) Opera v5.14 [en]

anonymous26.08.2006 - 12:01 Trvalý odkaz

Mikullas: To je jasne, ale ved myslim popritom :-/ Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous21.11.2006 - 00:23 Trvalý odkaz

Johny: [citat]Mikullas: Tym len jednym cislom pri kontakte uplne zabili uzasny mobil.
Snad Orange to nejak ztunuje :) (ak v ponuke bude)[/citat]
Kto h?adá ten zistí že tých ?ísel sa tam dá da? viac, v prípade potreby poradím ktorá vo?ba to aktivuje. Inak som na to prišiel len náhodou, ale k jednému kontaktu je skuto?ne možné prida? viac ?ísel.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; cs) Opera 9.00

Celá diskusia 20 príspevkov