Sony Ericsson Z600

Recenzia výnimočného véčka Nabité véčko s väčšími rozmermi, ergonomickým spracovaním aj do väčších rúk stojí minimálne za povšimnutie.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 90 x 48 x 28 mm,

hmotnosť: 110 gramov,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: 352 x 288 b. (CIF), QuickShare,

pamäť: 2 MB, 510 kontaktov, 66 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 1.0, Mophun, WAP 2.0, 32-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 770 mAh,

výdrž: do 11 h hovoru/31 h pohotovosti.

fotka fotka

Dizajn

Už pri prvom kontakte každého zarazia rozmery prístroja. 90 x 48 x 28 mm sú na véčko priveľa a hmotnosť 110 gramov dnes už každého nemilo prekvapí. Rozmery a hmotnosť sú jedným z mála negatív tohto telefónu. Je nutné zdôrazniť internú anténu. Spracovanie je perfektné, nič nevŕzga, krajné polohy otvárateľnej konštrukcie sú zvýraznené zbytočne silným cvaknutím. Na prvý pohľad zaujmú v zavretom stave dva protiľahlé prvky - vstavaný fotoaparát a drobný vonkajší displej. Plochu medzi nimi zapĺňa modrý vymeniteľný kryt. V zadnej časti je reproduktor, na ktorý upozorní výrazná perforácia a vysúvací modrý kryt akumulátora. Po jeho odstránení batéria mierne vyskočí a po jej vyňatí vidieť SIM kartu zasunutú do drážky. Všetko podstatné môžete vidieť na fotografiách, upozorním však ešte na bočné tlačidlá. V ľavej stene sú dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti, listovanie WAP stránok ap. a pod nimi drobnú diódu, na opačnej strane nájdete tlačidlo QuickShare pre rýchlu obsluhu fotoaparátu. Pod ním je skrytý infračervený port. Zadná stena nie je nijakým spôsobom protišmykovo upravená. A pritom už stará GA628-ka od Ericssonu mala na zadnej časti akumulátora nenápadný gumený prúžok. Nakoniec tejto kapitoly len dodám, aby ste si všimli zvláštneho spôsobu roztvárania ? normálne sú displej a klávesnica uložené presne opačne. Tentokrát je displej uložený v rovnako mohutnej časti, ktorej súčasťou je ešte aj väčšia časť kĺbu.

Klávesnica

Klávesnica jednoznačne patrí k tromfom Z600ky. Tvrdé, primerane rozostúpené tlačidlá ideálnych rozmerov s istým stiskom. Čo viac si priať. Mohutné rozmery pomohli tvorcom telefónu využiť tieto práve v prospech klávesnice. Hlavným ovládacím prvkom je štvorsmerný kláves uprostred ktorého je potvrdzovacie tlačidlo. Spomedzi rôznych možností, ktoré som mal už možnosť vyskúšať ide o najlepšie vyriešený spôsob ovládania. Podobný využívajú Samsungy, pri ktorých kritizujem využitie prostredného tlačidla len na vstup do WAPu. Dve polyfunkčné tlačidlá, tlačidlo pre návrat späť a ?c? pre mazanie sú rozložené rovnako ako u T610-ky. Rozdielne je len ich kvalitnejšie spracovanie a väčší odstup. Numerická časť klávesnice zodpovedá taktiež celkovej kvalite telefónu. Podsvietené sú celé tlačidlá modrým svetlom. V najspodnejšej časti sú tlačidlá pre vstup do WAPu a vypnutie/zapnutie telefónu. Ku klávesnici nemám teda žiadne výhrady. Konečne nejaký výrobca myslel na užívateľov s väčšími, menej citlivejšími prstami.

Dva displeje

Monochromatický displej ? 91 x 29 bodov, pripomína displej staršej T28-ky, ale je menší (presne 20 x 8 mm). Je teda dostatočne jemný a informuje o všetkých dôležitých udalostiach. Po prijatí SMS zobrazuje aj meno odosielateľa (starý dobrý Ericsson, pardon Sony Ericsson). Podsvietenie je modré a jasné. Osobne tento displej spĺňa všetky predpoklady vonkajšieho informačného displeja ? informovať za čo najmenšej spotreby energie.

Farebný displej ? plne grafický TFD displej 128 x 160 bodov, rozlíšenie je zhodné s T610-kou. Taktiež zobrazí 65 536 farieb. Jeho presné rozmery sú 32 x 38 mm. Aj keď si veľmi nezakladám na nadpriemerných parametroch (stačí 4 096 farieb, podstatnejšie je rozlíšenie), tento displej patrí ku špičke a je to aj poznať. Okrem jediného rozdielu (technológie TFD) má teda rovnaké parametre ako jeho predchodca.

Z600 podporuje tieto obrázkové formáty: JPEG (max. 640 x 480 b.), GIF (max. 160 x 120 b.), WBMP (320 x 320) a animované GIFy.

Telefón má prednastavené 4 témy, ktoré úplne menia výzor displeja. Ďalšie je možné stiahnuť z WAPu.

Menu je úplne zhodné s T610-kou (opäť 12 ikôn hlavného menu, textové prevedenie podmenu), tak sa k nemu nebudem ani viac vyjadrovať. Bolo by to len plytvaním miesta.

Fotoaparát

Fotoaparát je zabudovaný v časti nad displejom. Aj preto je táto časť neprirodzene hrubá. Najväčšie rozlíšenie záberov je 352 x 288 obrazových bodov, čo je na technologickú novinku v dnešnej dobe málo. Pre iné využitie, ako len MMS treba rozlíšenie aspoň 640 x 480. A tak ostaneme opäť len u multimediálnych správ a nejakých e-mailov. Ostatný popis nájdete opäť u recenzie SE T610.

Melódie a prehrávač hudby

Vyzváňacie 32-hlasé melódie vychádzajú z reproduktora nad krytom akumulátora. Ten je dostatočne hlasný. Infračerveným portom som odoslal niektoré zabudované melódie do Siemensu S55, aby som porovnal kvalitu zvonenia. Sony Ericsson perfektne prehráva výšky, Siemens zase viac stredy a hĺbky (tie však nikdy nemôžu dosiahnuť požadovanú kvalitu). Ani rovnaké melódie (konkrétne vo formáte MID) neznejú rovnako: Siemens uprednostňuje iné nástroje ako Sony Ericsson. Bol som veľmi prekvapený, že Siemens dáva do popredia tóny, ktoré na Z600-ke nebolo ani počuť. Na prednastavené melódie novších Sony Ericssonov som si už zvykol a považujem ich za najprijateľnejšie zo všetkých výrobcov. U Z600-ky som mal zatiaľ najmenšiu potrebu sťahovať ihneď nejaké melódie z WAPu. Ešte odcitujem samotného výrobcu: ľudské ucho dokáže vnímať zvuky s frekvenciou 20 ? 20 000 Hz, väčšina telefónov vyzváňa v rozmedzí 300 ? 3 400 Hz, ale Z600 dosahuje frekvenciu až 16 000 Hz(!).

Telefónny zoznam

510 čísiel v telefóne a 50 hlasových povelov. Samozrejmosťou sú viacpoložkové kontakty, priradenie špeciálneho zvonenia a obrázku k určitému menu. Atď., atď., ..., ale to už poznáte.

Správy

Pamäť v telefóne na 60 správ je postačujúca. Správy v telefóne sa vymažú po každom vybratí SIM karty. Veľkým plus je dobrá klávesnica a všetko to vylepšuje ešte prítomnosť technológie T9.

MMS, WAP, e-mailový prehliadač, prenos dát, pripojenie s PC a ďalšie iné parametre sú zhodné so Sony Ericssonom T610, preto čitateľov len odkážeme na recenziu známeho predchodcu.

Prenos dát

veľkosť cache pamäte = 6kB

GPRS 4+1: sťahovanie 85,6 kbps, odosielanie 21,4 kbps,

CSD: sťahovanie do 19,2 alebo 28,8 kbps, odosielanie do 9,6 alebo 14,4 kbps

Výdrž, batéria

Výdrž udáva výrobca do 300 hodín pohotovosti alebo 9 hovoru. Počas testu som síce neprišiel na zverejnenia hodné údaje, ale za dva dni aktívneho používania hlásil indikátor stavu batérie len asi 10 až 20-percentný pokles.

V balení nájdete:

telefón,

nabíjačku,

CD s príslušným softvérom.

Príslušenstvo

Sony Ericsson Z600 je prvým telefónom s pripojiteľným gamepadom. Ďalej výrobca ponúka MP3 prehrávač s Bluetooth a autíčko na Bluetooth diaľkové ovládanie. Zaujímavosťou u véčka sú vymeniteľné farebné kryty. O nich sa dočítate v blízkej budúcnosti.

Výhody:

jeden z najvybavenejších telefónov na trhu,

konečne plnohodnotné véčko a ešte aj bez antény,

displej,

klávesnica,

zaujímavé originálne príslušenstvo, ...

Nevýhody:

rozmery a hmotnosť,

malá pamäť,

šetrič neinformuje o zmeškaných hovoroch a SMS,

slabé rozlíšenie fotoaparátu.

Je to zaujímavý telefón s množstvom príslušenstva, dobrou výdržou, výborným displejom, veľkými rozmermi a hmotnosťou. Ja by som však dal prednosť modelu T610, ktorý zaberie menej miesta. To je však vec osobného vkusu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu