Samsung X680

Recenzia low-end véčka Véčko so slabším displejom a podporou EDGE, VGA fotoaparátom a Bluetooth.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 44 x 19 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 158 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: 81 g)

malý displej: pasívny, odtiene šedej, 96 x 96 b., 17 x 17 mm,

displej: aktívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 36 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 23 MB pre médiá, 2 MB pre Java, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 4 x 100 udalostí v kalendári,

správy: SMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, e-mail, UMTS, IrDA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

(zadaj *#1111#) SW verzia 1.3

(zadaj *#2222#) HW verzia 1.0

(zadaj *#1234#) SW verzia X680XXFG1

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Spracovanie Samsungu X680 je vynikajúce, ale na to som si už u telefónov tejto značky zvykol. Ramená sú po stranách skosené, najvýraznejšiu ryhu vytvárajú, paradoxne, v spodnej časti. Otváranie jednou rukou je pohodlné (nie ideálne). Nápadným prvkom je ohraničenie objektívu fotoaparátu a pomerne výrazný je aj názov výrobcu pod monochromatickým displejom. Otvor pre pútko je v ľavom hornom rohu, čo nie je práve najhoršie umiestnenie. V spodnej časti je dokonale zapracovaným krytom chránený konektor pre nabíjačku, v ľavej stene zase pre slúchadlá. Vpravo je umiestnené tlačidlo fotoaparátu, vľavo dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti.Čierno-sivá kombinácia telefónu svedčí a Samsung X680 považujem za veľmi elegantný prístroj danej triedy.

Klávesnica

Klávesnica prístroja je výborná, biele podsvietenie perfektné. Celej ploche dominuje centrálne kružnicové tlačidlo pre ovládanie kurzora, ktoré v strede ukrýva potvrdzovacie tlačidlo. Jedine v pohotovosti má pevne priradenú funkciu spustenia internetového prehliadača. Do menu vstúpite ľavým polyfunkčným tlačidlom, do kontaktov pravým. Alfanumerickým tlačidlám môžete priradiť rýchlu voľbu, telefónne čísla, ktoré podržaním príslušných tlačidiel okamžite vytočíte bez potreby vstúpiť do telefónneho zoznamu.

Displej

Displeje sú tu dva. Externý monochromatický zobrazuje najdôležitejšie údaje. Je veľmi podobný displeju na Samsungu X660. Použitie monochromatického displeja chválim. Na testovanej vzorke však nefungoval úplne korektne, preto nemôžem zhodnotiť viditeľnosť ním zobrazovaných údajov na priamom slnku.

Interný displej s rozlíšením 128 x 160 bodov je veľmi jasný, farby zobrazuje naozaj jasne. V nastaveniach displeja meníte farbu menu (4), jas (5 stupňov), dobu podsvietenia, štýl vytáčacieho displeja a zobrazenie informácií o volajúcom. Pri písaní aj čítaní SMS a MMS správy vidíte 6 riadkov textu. Viditeľnosť údajov zobrazovaných hlavným displejom je na priamom slnku slabá.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Obyčajný VGA fotoaparát s bežnými možnosťami využijete snáď len na odosielanie fotiek cez MMS, prípadne Bluetooth. Ak použijete ako hľadáčik celú obrazovku, nikdy neuvidíte reálnu veľkosť záberu. Tej sa dočkáte len pri nastavení "štandardný pomer", kedy hľadáčik tvorí asi polovicu plochy displeja a zobrazuje skutočný záber. V nastaveniach okrem rozmerov snímky (4) meníte aj kvalitu (4 stupne). Niektoré funkcie je možné meniť klávesovými skratkami. Nočný režim a hlavne blesk mi tu však chýbajú.

Pri prezeraní fotiek nemôžete tieto ani pootočiť, ani priblížiť. Preto nikdy z fotky neuvidíte viac než na štandardnom hľadáčiku. To považujem za veľký nedostatok. Na takto slabom displeji vidieť VGA fotku (640 x 480 b.) zmenšenú na 128 x 96 bodov je absolútne nedostatočné, skrátka, z takéhoto náhľadu nič nemáte. Odoslanie fotky prostredníctvom MMS alebo Bluetooth naopak hodnotím kladne.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam QCIF videa vo formáte 3GPP považujem za absolútny základ, využiteľný akurát pre účely zdieľania cez MMS. Mrzí ma, že pri natáčaní nie je možné použiť digitálne priblíženie, pred spustením záznamu však obraz priblížiť môžete. Pri prezeraní nefunguje roztiahnutie videa na celý displej, preto si ani video na Samsungu X680 veľmi neužijete.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 170 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

S hudobnými súbormi si neporadí práve najlepšie. Prehrávanie MP3 na pozadí nezvláda, ale načo aj, keď jeho pamäť (22 MB) postačí na zopár MP3 súborov. MP3 skladbu s dátovým tokom 220 kbps neprehral, 160 kbps mu problémy nerobilo. Samozrejmosťou sú MP3 zvonenia, pozor si ale dajte už na spomínaný dátový tok.

Tichý režim aktivujete podržaním mriežky, pričom v tichom režime môžu byť funkčné vibrácie (-> nastavenia). K dispozícii sú aj dva tóny krytu, ale neverím, že to s nimi dlho vydržíte. Vibrácie a zvuk naraz, pri upozornení na hovor, nezvláda. Ja som si zvykol na zosilňujúce zvonenie, ktoré zosilní pomerne rýchlo.

Pamäť

Interná pamäť 23 MB pre médiá je dostatočná, dobre poslúži na uloženie obrázkov aj pár MP3 melódií. Aj 2 MB pre Java aplikácie snáď budú stačiť, veď Opera Mini a Jimm nezaberú viac než 500 kB. A ostáva ešte pamäť na 200 SMS, 1 000 kontaktov a 4 x 100 udalostí v kalendári.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom priamo z pohotovostného stavu. Na displeji vidíte vždy tri pod sebou zoradené mená aj s telefónnymi číslami. Pri ukladaní kontaktov si môžete zvoliť vybrané miesto uloženia (SIM či telefón), alebo sa nechať opýtať pri každom uložení. Pamäť na 1 000 mien považujem za plne dostatočnú. Nechýba ani hromadné mazanie a kopírovanie kontaktov.

Hovor

Telefonovanie so Samsungom X680 je pohodlné, hovor prijmete otvorením véčka, ukončíte ho zavretím. Maximálna hlasitosť je naozaj dostatočná, regulácia bočným tlačidlom ideálna. Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku, zaznamenanie je možné len po vstupe do menu - doplnky - diktafón. Je to zdĺhavé a nepohodlné. Hlasné handsfree je naozaj hlasné a kvalitné. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte všetky posledné aktuálne hovory, podľa mojich predstáv. Šípkou do strany prepnete na prijaté, neprijaté a zmeškané.

Písanie textov

Výborná klávesnica a slovník T9 sú výbornými pomocníkmi. Pri písaní bez slovníka sa musíte vždy preklikať všetkými režimami písania: Ab -> AB -> ab -> 123. Podržaním hviezdičky zapnete/vypnete slovník T9. Slovník píše bez diakritiky. Ak už raz napíšete slovo a opustíte ho napríklad medzerou, neviete ho už upraviť ako celok, ale môžete len vymazať jednotlivé (posledné) znaky. Ak vymažete napríklad dva posledné a znovu ich nahradíte inýmy, slovník ho zase berie ako celok aj s predchádzajúcimi. Je to mierne mätúce. Podržaním mriežky v každom prípade vyvoláte zoznam symbolov.

Správy

Práca so správami je vďaka prehľadnému menu a kvalitnej klávesnici pohodlná. Pri písaní vidíte už spomínaných 6 riadkov tenkého textu. Nie je to ani málo, ani veľa. V zozname prijatých správ vidíte tri pod sebou zoradené, s odosielateľom a úvodnými slovami správy. Editor SMS je jednoduchý, s odpočítavaním od 1 836 znakov nadol. Na to som nikdy veľmi nepozeral, stačí mi označenie počtu čiastkových správ, teda 1/12, 2/12 a pod. Editor MMS je vynikajúci, okienkový. Každý typ objektu (predmet, obraz a video, zvuk, text) má svoje okienko. Šikovné, intuitívne. E-mailový prehliadač chýba.

WAP

Do sveta internetu vstúpite z pohotovosti stlačením stredového tlačidla. Jednoduchý internetový prehliadač pravdepodobne u každého náročnejšieho užívateľa nahradí obľúbená a odporúčaná Opera mini.

Prenos dát

GPRS a EDGE poteší tých, čo radi wapujú a surfujú cez mobil, Bluetooth zase tých, čo radi odosielajú a prijímajú objekty z a do mobilu. Pri odosielaní cez Bluetooth stále vyžaduje kontrolu kódom.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: DUN-GW - FT-Client - FT-Server - GAP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDAP - Serial-DevA - Serial-DevB

Organizačné funkcie

Budík - tri typy budíkov (ranné budenie, budík 1, budík) s nastavením melódie, času, opakovania.

Kalendár - so zobrazením mesiaca, týždňa i dňa. Štyri typy pripomienok (plánovač, narodeniny, poznámky, úlohy) a inteligentným hromadným mazaním (vybrané, periódy, tento mesiac, všetky).

Ďalšie funkcie: diktafón, svetový čas, kalkulačka, prevod, časovač, stopky, automatické vypnutie,

Hry

Dve výborné hry - Bobby Carrot a Airship Racing.

Výdrž, batéria

Výdrž X680 nie je najhoršia, na dva až tri dni sa môžete pokojne spoľahnúť.

Výhody:

- dizajn,

- Bluetooth.

Nevýhody:

- slabší hlavný displej,

- chýba e-mail.

Orientačná cena: 5 490 Sk (Orange SK)

Záver

Samsung X680 nie je ničím extra zaujímavý mobil. Ale to môže byť aj jeho výhodou, neplatíte totiž za funkcie, ktoré nepoužívate. Je výborný na telefonovanie, prácu s SMS a MMS správami. Možno sklame slabším displejom, aj keď v tejto kategórii určite nie výnimočne slabým. Kladne hodnotím najmä spracovanie, dizajn a ovládanie. A to je v tejto kategórii snáď aj najdôležitejšie.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, EN)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.08.2006 - 16:39

wera: Chcela by som sa spytat ci niekto nevie kedy sa bude predavat na Slovensku??? pls aj by som si ho kupila =)))Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs-CZ; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

anonymous17.08.2006 - 00:31 Trvalý odkaz

riso: ved je tam napisane, kde ho kupis: "Orange SK". teda v kazdej predajni Orangeu za plnu cenu 5 490 Sk.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.51

anonymous18.08.2006 - 22:59 Trvalý odkaz

wera: ale v orange sk sa nepredava!!!!!Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs-CZ; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

anonymous20.12.2006 - 23:03 Trvalý odkaz

dada: v odoslanych sms nemam dátum ani ?as odoslania, pre?o? v prijatých to je..Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; SIMBAR Enabled; SIMBAR={98E3FF3D-1066-4512-A481-95DA8D20F6B5})

anonymous24.12.2006 - 11:56 Trvalý odkaz

tomasso: pomozte nam rozbehnut stranku o tomto mobile
http://www.x680.ic.cz
najdete tam rady, tipy, triky a odpovede na vaše otázky.Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Celá diskusia 18 príspevkov