Nokia oficiálne predstavila aplikáciu Nokia Messaging (doplnené)

Nokia dnes oficiálne predstavila nového e-mailového klienta aj pre slovenský trh. Aplikácia bude niesť názov Nokia Messaging a bude dostupná pre všetkých majiteľov mobilných telefónov, ktoré disponujú operačným systémom Symbian S60.

Prvým mobilným telefónom, ktorý obsahuje už pripavenú aplikáciu Nokia messaging, je Nokia E75. Majitelia starších telefónov si aplikáciu môžu bezplatne stiahnuť na novej stránke www.nokia.sk/email

Prečítajte si: Nokia e-mail service (Nokia Messaging) v praxi

Nokia messaging podporuje, zatiaľ bezplatne, push e-mail, teda online spojenie so schránkou a okamžité informácie o novej pošte.

V Singapure je už Nokia Messaging platený, ako v prvej krajine na svete tam bol oficiálne spustený 3. apríla. Šesť dní nato nasledovalo Španielsko, konkrétne dohoda s Telefónica Spain. A dnes vyšla tlačová správa Orangeu, že s Nokiou tiež podpísal dohodu o aplikácii Nokia Messaging. A Nokia to so službou až nápadne podobnou na služby BlackBerry myslí vážne.

Pozrite si video: Nokia E71 vs. BlackBerry Bold

Na tomto videu sme vás už upozorňovali, že Nokia Messaging bude platený. Niektorých telefónov však už bude súčasťou a nebude sa na ne zrejme vzťahovať ani žiadne spoplatňovanie. V polovici roka 2009 dokonca ku push e-mailom Nokia pridá aj Instant Messaging. Útok proti Blackberry tak bude ešte silnejší. Nokia E71 s nainštalovanou aplikáciou Nokia Messaging je veľmi silným súperom Blackberry Bold so službou BlackBerry Internet Service. Rozdiel je v tom, že pri BlackBerry musíte platiť aj mesačné poplatky za službu, ktorá je v Nokii zatiaľ bezplatná. Platíte len za prenos dát, a ten je, podobne ako u Blackberry, pri e-mailoch veľmi nízky.

TIP: Ešte dnes nájdete v našej galérii Nokiu E75!

Tlačová správa:

Bratislava, 16. apríla 2009 – Spoločnosť Nokia predstavila svoju víziu budúcnosti mobilných komunikácií. Novým fenoménom po telefonovaní a SMS správach sa stanú e-maily a instant messaging. S tým súhlasia aj najväčší globálni i lokálni hráči poskytujúci freemailové schránky, ktorí sa na projekte podieľajú. Užívatelia mobilných telefónov Nokia s operačným systémom Symbian S60 môžu do budúcnosti vstúpiť už teraz vďaka beta verzii aplikácie Nokia Messaging, ktorá bude prítomná vo všetkých nových modeloch s týmto operačným systémom. Beta verzia je už k dispozícii zdarma na stiahnutie. Po prvý krát sa s ňou zákazníci môžu stretnúť v novom zariadení Nokia E75, do ostatných telefónov si môžu zákazníci aplikáciu bezplatne stiahnuť zo stránky www.nokia.sk/email.

Nokia Messaging posúva mobilný e-mail do novej dimenzie najmä vďaka tzv. push e-mail funkcionalite, ktorá je dostupná pre ľubovoľnú e-mailovú schránku podporujúcu protokol IMAP. Zákazníkom najpopulárnejších freemailových poskytovateľov ako sú Azet.sk, Atlas.sk, Centrum.sk, Zoznam.sk či v celosvetovom meradle Gmail, Windows Live Hotmail a Yahoo! Mail stačí do svojho telefónu zadať len užívateľské meno a heslo ku schránke. Nemusia poznať žiadne ďalšie parametre, ktoré od nich vyžadujú existujúce riešenia. Od tej chvíle im budú do mobilných telefónov doručované všetky e-maily presne v tom momente, kedy prídu do ich schránky. Užívatelia ostatných služieb (napr. vlastného webhostingu) musia len jeden krát zadať parametre svojho IMAP a SMTP serveru a potom už budú môcť postupovať rovnako ako v predchádzajúcom prípade. Celé riešenie je nezávislé od konkrétneho modelu mobilného telefónu, operátora či krajiny, kde sa práve zákazník nachádza. O okamžité doručovanie e-mailov sa totiž stará centrálny server Nokia umiestnený v Rakúsku, spolupracujúci s vyššie spomenutými poskytovateľmi freemailov.

„Nokia Messaging ukazuje, ako bude vyzerať blízka budúcnosť mobilných komunikácií. Okrem klasického telefonovania, ktoré si aj naďalej udrží svoju nenahraditeľnú úlohu, budú e-maily a instant messaging tvoriť nevyhnutnú súčasť našej každodennej komunikácie, podobne ako dnes napríklad SMS,“ povedal Petr Kasa, riaditeľ spoločnosti Nokia pre Českú republiku a Slovensko. „Ide o logický krok; našim cieľom je priniesť jednoduché komunikačné riešenie maximálnemu počtu zákazníkov. Jedine také má šancu na úspech. Dôkazom je aj súčasná bariéra rozšírenia mobilného emailu u určitých skupín zákazníkov. Jeho nastavenie bolo až doposiaľ príliš zložité,“ dodal Petr Kasa.

„Internetový portál Zoznam.sk vníma vývoj užívateľského správania, ktoré sa odzrkadľuje vo zvýšení obľúbenosti prístupu na internet a do e-mailov cez mobilné zariadenia. Partnerstvo so spoločnosťou Nokia, ktorá pre svojich zákazníkov prináša nové možnosti mobilnej komunikácie, predstavuje pre Zoznam ďalšiu cestu, ako byť so svojimi užívateľmi v stálom kontakte, kedykoľvek potrebujú využiť naše služby, “ povedal Dalibor Lichý, produktový manager služby E-mail.

"Sme radi, že Nokia ako líder v segmente mobilných zariadení pristupuje k webovým a internetovým službám progresívne a umožňuje ich využívanie prostredníctvom mobilných zariadení všetkým užívateľom," doplnil Igor Kalaš, výkonný riaditeľ Centrum Holdings

Okrem riešenia Nokia Messaging, určeného primárne zákazníkom využívajúcim freemailové služby, ponúka Nokia aj profesionálne riešenie pre firmy pod názvom Mail for Exchange. To spolupracuje priamo s poštovými servermi Microsoft Exchange, Lotus Domino alebo Kerio. Riešenie má Nokia aj pre úplných „e-mailových začiatočníkov“, ktorí doposiaľ nemajú vytvorenú žiadnu poštovú schránku. Na portály Ovi môžu bezplatne získať e-mail vo formáte meno@ovi.com.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu