Samsung X820

Recenzia mid-endu Veľmi dobre vybavený tenučký mobil s kvalitným 2 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 113 x 50 x 7 (9) mm

hmotnosť: 66 gramov (zistená: 63 g)

displej: aktívny, 220 x 176 b., 262 144 farieb, 38 x 30 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (352 x 288 b., MPEG4),

pamäť: 80 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 x 100 pripomienok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, EDGE, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, TV-výstup,

MP3 / AAC / ACC+ / AAC+ (e) / WMA prehrávač,

prehliadač dokumentov Pixel (DOC, XLS, PDF),

Smart Surface Mounting Technology (SSMT),

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/210 h pohotovosti

SAR: 0,98 W/kg (norma 2 W/kg) (zdroj)

Čo mu chýba:

UMTS, HSDPA, aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, podpora pamäťových kariet, videohovor, IrDA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

(zadaj *#1111#) SW verzia 0.3b

(zadaj *#2222#) HW verzia 0.2

(zadaj *#1234#) SW verzia X820XXFF5

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva vedľa batérie do špeciálneho otvoru. Zvuk, ako aj uvítaciu správu pri zapnutí, je možné zmeniť či úplne vypnúť.

Dizajn

Tenučký mobil má výborné aj ostatné rozmery, neuprednostňujem zásadne malé prístroje. X820 akurát padne do ruky, hrúbku úžasných 7 mm narúša len modul s fotoaparátom, ktorý v hornej časti zväčšuje hrúbku prístroja na 9 mm. Vo vrecku mobil ani necítite, je to dané nielen rozmermi, ale aj 63-gramovou hmotnosťou.

Konektor na pripojenie všetkého príslušenstva nájdete v pravej stene chránený gumeným krytom. Pod ním je špeciálne tlačidlo na spustenie fotoaparátu. V ľavej stene je ukryté dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Márne tu hľadám otvor pre pútko, výrobca naň akosi zabudol. Polovicu zadnej steny tvorí pevný kryt batérie, hore z profilu vyčnieva časť s objektívom fotoaparátu. Chýba mi tu protišmykový prvok. Zdá sa, že výrobca nepoužil žiadne kovové prvky na spevnenie konštrukcie, no jej pevnosť je i tak veľmi vysoká.

Klávesnica

Klávesnica je špičková, rozľahlé tlačidlá, primeraný odpor...výborná práca vývojárov Samsungu. Jej biele podsvietenie je pekné, nenásilné. Podsvietenie klávesnice je možné nastaviť aj pre rozpätie ľubovoľných dvoch denných časov. Štyrom smerom hlavného tlačidla môžete nastaviť 4 z 19 vybraných funkcií. Automatické blokovanie je možné nastaviť na 15, 30, 60, 120 sekúnd. Tlačidlom hlasitosti je moné prichádzajúci hovor odmietnuť alebo len stíšiť, podľa nastavenia. Numerickým tlačidlám je možné priradiť aj rýchlu voľbu, ich podržaním tak vytočíte najobľúbenejšie čísla.

Displej

Displej už mnohí veľmi dobre poznáte...220 x 176 bodov je známe rozlíšenie. Ale ako sami vidíte, začal som číslom 220, pričom prvé číslo vždy značí os X, horizontálny rozmer. Z toho vyplýva, že Samsung X820 má displej otočený oproti bežným mobilom o 90 stupňov. A vyzerá to naozaj dobre.

Menu je klasické, v hlavnej ponuke vidíte 3 x 3 ikony, vedľa ktorých je zväčšenina vyznačenej. V ostatných úrovniach zase 4 riadky textových položiek. Využitie displeja je výborné. Napríklad hľadáčik fotoaparátu je konečne fullscreen, podobne je bezproblémové aj plné zobrazenie fotiek a videí. Rýchlosť reakcií je príkladná, a to aj pri písaní správ. Pri písaní vidíte 5 riadkov textu, pri čítaní tiež, v prehliadači WAP-u veľkosť textu meníte. Viditeľnosť obrazu na slnku je slabšia než som očakával. Samsung X820 si vždy pamätá pozíciu, z ktorej ste každý priečinok opustili. Napríklad pri vstupe do správ sa ocitnete hneď na e-mailoch, ak ste pri opúšťaní priečinka správy naposledy pracovali s elektronickou poštou. Niekedy šikovné, inokedy otravné.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát bol pre mňa veľkým prekvapením. Čisté dvojmegapixlové fotky som nečakal ani za najlepšieho počasia. Samsung X820 odo mňa dostáva pochvalu. A to nielen za fotky, ale aj pomerne kvalitné video s CIF rozlíšením. Už to chce len podporu pamäťových kariet, aj keď, 80 MB internej pamäte je tiež dosť. Dúfam, že v balení nájdete aj dátový kábel, aj keď mass storage prítomné asi nebude.

Spustenie fotoaparátu podržaním bočného tlačidla je pomerne pomalé, čakal som vždy pár sekúnd. Fullscreen hľadáčik poteší, množstvo možností a nastavení tiež. Efekty, rámy, časovač (3, 5, 10 s) veľmi nepoužívam, ale zídu sa. V nastaveniach nechýba 7 rôznych rozlíšení, 3 stupne kvality, zmena hľadáčika (Zaľúbil som sa do možnosti "celá obrazovka a vodiace lišty", ktorú používam aj na mojom digitálnom fotoaparáte a odvtedy už nikdy nemám krivý horizont.). Zvuky uzávierky si niekedy zmením aj ja, zvuky regulátora jasu a transfokátora považujem za úplnú zbytočnosť. Poteší zmena vyváženia bielej a ISO.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video celkovo: 364 kbps,

obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 356 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 8 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 850 kB)

3GPP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Obrázky

Prezeranie obrázkov je príjemné. Najprv sa zobrazí zmenšenina snímky na asi polovici plochy displeja , po stlačení tlačidla pre zvýšenie hlasitosti sa roztiahne na celú plochu. Potom je rovnakým tlačidlom možné obraz ešte mnohonásobne priblížiť. Pri zobrazení snímok "na celej obrazovke" je možné takto obrázkami listovať. Odoslanie prostredníctvom MMS, e-mailu (len malé obrázky) alebo Bluetooth je už samozrejmosťou.

Prekvapením je editor snímok, avšak keď doň snímku vložíte, zmenší sa na 144 x 108 bodov. Editor umožní fotku doplniť efektom, nechýba orezanie (už i tak drobnej) snímky. Editor teda kladne hodnotím len pre využitie na MMS-ky a e-maily.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby je šikovný, ponúka pozastavenie hudby, je pekne graficky spracovaný a nechýba mu ani podpora A2DP profilu pre prenos stereo hudby cez Bluetooth. MP3 skladby je možné prenášať cez Bluetooth aj e-mail. Vytvoriť si môžete až 4 vlastné albumy skladieb, pri 80 MB pamäti je to aj veľa. Skladbu môžete nastaviť ako všeobecnú melódiu zvonenia, alebo ju priradiť konkrétnemu kontaktu. V nastaveniach nájdete opakovanie skladieb, ekvalizér a priestorový zvuk. Prehrávač má dve chyby, nedokáže hudbu prehrávať na pozadí a neumožňuje zrýchlený posun v rámci skladby.

Prehrávač videí

Prehrávač videí bez problémov zvláda 3GPP aj MPEG4 snímky. Mriežkou aktivujete fullscreen zobrazenie, pri bežnom zobrazení je prítomná aj možnosť zrýchleného presunu v rámci videa. Skrátka, na krátky film či diel obľúbeného seriálu X820 bohate postačí.

Pamäť

Až 80 MB internej pamäte je určených médiám a iným súborom, mobil si tiež zapamätá 1 000 kontaktov, 200 SMS a len 3 MB sú vyhradené pre MMS, 3 MB pre e-mail. V kalendári môžete uložiť 4 x 100 udalostí. Pamäťová karta mi v tomto prípade skutočne chýba.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu. Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodnú alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, 5 čísiel, jeden e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámka (50 znakov).

Hovor

Telefonovanie s X820 je pohodlné, a to vďaka nízkej hmotnosti, pohodlnému tlačidlu na reguláciu hlasitosti, ktorá je na maximálnej hodnote naozaj vysoká. Počas hovoru vidíte neustále jeho aktuálnu dĺžku. V možnostiach nechýba ani vstup do menu, hlasné handsfree aktivujete stlačením stredového a následne ľavého polyfunkčného tlačidla. Rád hlasné handsfree používam a v Samsungu X820 je táto funkcia veľmi kvalitná. Záznam hovoru je možný len po vstupe do menu - hlasový záznamník.

Po stlačení zeleného tlačidla sa dostanete do aktuálnych hovorov, v ďalších tabuľkách nájdete zmeškané, prijaté a volané čísla. Žiaľ, X820 si nepamätá dĺžku jednotlivých hovorov.

Písanie textov

Písanie textov je vďaka kvalitnej klávesnici ľahké, čomu pomáha aj prítomnosť slovníka T9. Ten pracuje s editore SMS bez diakritiky, čo v považujem za veľkú výhodu. Pri písaní MMS a e-mailu sa už diakritika objavuje. Prepínanie písma je zdĺhavé, vždy ponúka poradie: číslice-Ab-AB-ab

SMS

Jednoduchý editor, ktorému chýba podpora EMS štandardu. Písanie bez diakritiky ma teší, zobrazenie piatich riadkov textu stačí. Znaky odpočítava od 1 836 nadol, zobrazuje aj počet čiastkových správ.

MMS

Veľmi pekný editor MMS-iek zahŕňa na jednej stránke predmet, text, obraz i zvuk. Všetko sa dopĺňa do samostatných políčok, preto je tvorba MMS veľmi intuitívna. Pri tvorbe MMS môžete fotku či video aj vytvoriť. Limit MMS je 300 kB. Potešila ma možnosť vložiť do MMS okrem bežných objektov aj neštandardné súbory, pokojne aj dokumenty.

E-mail

E-mailový prehliadač je veľmi dobrý. Ponúka automatické sťahovanie pošty (interval 1 - 12 hodín), chýba mu obmedzenie len na domácu sieť. Poteší automatické vloženie podpisu aj odosielanie kópií na moju adresu. Samsung X820 podporuje aj prácu s prílohami, JPG obrázok veľký 100 kB otvoril bez problémov. Ani s diakritikou nemá žiadne problémy. Skrátka, ku e-mailovému prehliadaču nemám žiadne zásadné výhrady. Vlastne, len jedinú, ako prílohu neodošlete snímky v plnom rozlíšení, sú údajne príliš veľké. Ešte šťastie, že je možné fotky v úpravách zmenšiť.

WAP

Internetový prehliadač NetFront je veľmi dobrý, ponúka aj možnosť prezerať bežné internetové web stránky. Avšak ja na tieto účely odporúčam výbornú Operu Mini. Vstup do sveta internetu hľadajte na stredovom tlačidle, ktoré má túto funkciu priradenú len v pohotovostnom stave. Pri najmenšom písme prehliadač zobrazí 11 riadkov textu. Bočným tlačidlom listujete po celých stránkach. Prítomné je aj zobrazenie SmartFit, ktoré stránku prispôsobí displeju.

Prenos dát

Samsung X820 má celkom dobré možnosti prenosu dát, ak teda za slušný priemer môžeme považovať podporu EDGE a Bluetooth, aj keď len špecifikácie 1.2 (viď. charakteristika Bluetooth). Prekvapila ma prítomnosť A2DP profilu. Mobil takýchto tvarov by mal charakterizovať človeka, ktorý sa nepotrebuje pripájať k internetu cez mobil, pretože má slušné pripojenie v práci i doma. Ale proti EDGE ako núdzovému riešeniu nič nemám, veď ho sám využívam ako hlavný spôsob pripojenia. Prenos súboru cez Bluetooth si vyžaduje viac potvrdení než je bežné, najmä pri príjme objektov. Absencia IrDA je pochopiteľná, UMTS by sa zišlo, ale na to si v takýchto imidžovkách musíme ešte počkať.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: BPP-SenderDev - DUN-GW - A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - FT-Client - FT-Server - GAP - GAVDP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDAP - Serial-DevA - Serial-DevB

Organizačné funkcie

Budík - 3 budíky so samostatným časom, opakovaním aj melódiou.

Kalendár - východiskovým zobrazením je mesačný náhľad, prítomný je aj týždenný a denný. Týždenný náhľad, v ktorom je z každého dňa zobrazených len 8 hodín nepovažujem za dobrý, keďže nevidíte na všetky udalosti v danom týždni naraz. Samsung X820 ponúka 4 typy udalostí (rozvrh, výročie, poznámku a naplánované úlohy). Nechýba tiež inteligentné hromadné mazanie záznamov.

Z ďalších funkcií spomeniem hlasový záznamník, svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač, stopky, správu kľúčov. Samsungu X820 môžete nastaviť aj automatické vypínanie.

Vynikajúcou funkciou je prehliadač dokumentov. Na snímkach v galérii je zrejmé všetko podstatné. Pixel viewer umožňuje aj zoom, zobrazenie na celej ploche displeja, pochváliť musím rýchle reakcie. Prehliadač dokumentov ma príjemne šokoval.

Hry

Prítomný je logický veselý zajačik Bobby Carrot a futbalová hra Freekick.

Výdrž, batéria

Výdrž hodnotím kladne. S maličkou batériou dosiahnete až 3 dni bežného používania (pár krátkych hovorov denne, pár SMS...), resp. 2 dni intenzívnejšieho. Tak hovoria moje skúsenosti.

Výhody:

- dizajn, spracovanie a tvary,

- kvalitná klávesnica,

- pamätá si poslednú použitú pozíciu v každom priečinku,

- výbornou pomôckou sú línie v hľadáčiku pri fotení,

- poteší podpora EDGE,

- T9 sa už neaktivuje pri každom spustení SMS,

- prekvapivo dobrý fotoaparát aj záznam videí.

Nevýhody:

- chýbajú profily,

- chýba blesk,

- chýba podpora pamäťových kariet,

- nevie vibrovať a zvoniť súčasne

- slabé hudobné funkcie - nevie MP3 na pozadí a nemá FM rádio,

- v informácii v hlavičke e-mailu je len veľkosť samotnej hlavičky.

Orientačná cena: 12 000 Sk

Záver

Samsung X820 patrí medzi niekoľko mobilných telefónov, ktoré vo mne zanechali výnimočne dobré pocity. Neponúka síce profily či vibrácie spolu so zvonením, ale v ostatných funkciách ma dostal. Zdanlivo slabý displej je využitý na sto percent, fotoaparát sa nemá za čo hanbiť, zvláda tiež kvalitný záznam videa a nezanedbáva ani pracovné funkcie - telefónny zoznam, kalendár, správy a nakoniec výborný prehliadač dokumentov. Hanbiť sa nemusí ani za hovorové funkcie a kvalitnú klávesnicu. Ale čo je podstatné, toto všetko nájdete v nenormálne tenkom zariadení za veľmi zaujímavú cenu.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, EN)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.07.2006 - 00:22

Ski?: No neviem, nejak ma ten mobil neocaril... Uz len to, ze sa neda nastavit vibracia spolu so zvonenim, ale co uz, to akosi Samsung nerobi :(Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous26.07.2006 - 11:11 Trvalý odkaz

Atlis: No ja mam len jednu poznamku - uspesne sa podarilo Samsungu obslahnut menu od Walkmanov... Inak uchvatny telefonik, ktory sa uz predava v Nemecku za uzasnych 250 Eur..Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous26.07.2006 - 14:32 Trvalý odkaz

7wcsnurka: je vynimocny,take mnozstvo funkcii pri tej hrubke a vahe :oOpera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960; cs; U; ssr)

anonymous27.07.2006 - 01:03 Trvalý odkaz

riso: [citat]Atlis: Inak uchvatny telefonik, ktory sa uz predava v Nemecku za uzasnych 250 Eur..[/citat]

u nas bude v septembri ;) cena bude taka, aku som napisal do clanku. ;)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.51

anonymous29.07.2006 - 14:39 Trvalý odkaz

Angelika: Pekná recenzia. Rišo len ?o tie ,,vybracie,,???Nokia6681/2.0 (5.37.01) SymbianOS/8.0 Series60/2.6 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 11 príspevkov