Sony Ericsson T610

Recenzia úspešného zástupcu vyššej strednej triedy Klasický telefón s lákavým nevtieravým dizajnom a množstvom funkcií vrátane fotoaparátu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 102 x 44 x 19 mm

hmotnosť: 95 gramov

displej: pasívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: 352 x 288 b. (CIF), QuickShare,

pamäť: 2 MB, 510 kontaktov, 66 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 1.0, Mophun, WAP 2.0, 32-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 770 mAh,

výdrž: do 11 h hovoru/31 h pohotovosti.

fotka

Dizajn

Na tento model som počul a čítal toľko chvály a videl tak mnoho tlačených aj televíznych reklám, že ma na prvý pohľad ani príliš neprekvapil. Ale túto formu nátlaku na užívateľov Nokií schvaľujem. Tvrdohlavých majiteľov Nokií môže presvedčiť len prestížny výrobca, ktorý bude každý považovať za špičku. A ako všetci vieme, ak sa Sony Ericssonu nepodarí presvedčiť trh práve na najnovších modeloch, momentálne práve na T310 a T610, pád predajnosti tejto značky je viac ako zaručený. Dnes však už môžeme kľudne povedať, že T610-ka a jej tvrdá propagácia svoj účel dokonale spĺňa.

T610 má však všetky prostriedky, ako úspech značky získať. My sme mali k dispozícii jej hliníkovo dymové prevedenie. Ďalšími variantmi sú vulkanická červená a hlbinná modrá. Negatívnym prvkom je príliš lesklá čierna plocha okolo displeja. Aj v balení dodávaná handrička značí, že otlačky prstov budú jedným zo záporov T610. V hornej časti je reproduktor s hlbokým a veľkým otvorom, ktorý je ideálnym miestom pre prach a nečistoty. Čierna plocha pokračuje hornou stranou, kde sa nachádza tlačidlo pre zapnutie/vypnutie telefónu (nokiáci pozor!) a infraport. Zaujímavé je, že tu nenájdete otvor pre pútko, čo tiež vraví o vážnosti telefónu. Horná tretina zadnej plochy je čiernej farby. V tejto časti môžete začať študovať základy daktyloskopie. :) Na vyčnievajúce logo výrobcu sme si už zvykli. Ale prečo stále nemá protišmykovú funkciu? Jedným z hlavných prvkov je zabudovaný fotoaparát, ktorý z roviny nevyčnieva. Skôr naopak ? vtlačený objektív je dokonalým lapačom prachu. Zrkadielko je malé, ale napriek tomu využiteľné a v skutočnosti je krytom konektoru pre externú anténu. Musím pochváliť horizontálne zárezy tvoriace asi centimetrový pás pod objektívom slúžiace na uchytenie krytu akumulátora pri jeho vysúvaní. Akumulátor je teda ukrytý pod zasúvateľným krytom (to tu ešte nebolo). Po jeho vyňatí batéria jednoducho vypadne a odkryje SIM kartu, ktorá sa vkladá a upevňuje posuvným plieškom. Tento systém sa mi zdá najvhodnejší, keďže neodiera SIM kartu. Na pravom boku je jediné tlačidlo ? pre vstup do WAPu. Na ľavom boku je najpropagovanejšie tlačidlo dneška ? QuickShare a tlačidlá na reguláciu hlasitosti, kontrolu aktuálneho profilu či listovanie vo WAPe. Displej tvorí presne rovnakú plochu ako klávesnica. K týmto prvkom sa však vrátime neskôr. V spodnej časti je konektor pre napojenie nabíjačky, handsfree, blesku, dátového kábla, ... Vedľa neho je otvor mikrofónu.

Telefón sa drží príjemne v ruke. Napomáha tomu aj vykrojenie bočných stien, ktoré môžeme pozorovať aj u T310-ky. Ergonomicky je zvládnutý na výbornú. Jemné vŕzganie môže byť spôsobené krytom akumulátora, ale tomu nepripisujem veľkú dôležitosť.

Klávesnica

- je výborná. Aj keď často vychvaľujem rozľahlú klávesnicu véčkových Samsungov, stále nedám dopustiť na tlačidlá s adekvátnym rozstupom, primeranou veľkosťou aj zdvihom a istým stiskom. A práve týmito atribútmi sa môže pochváliť T610-ka. Tlačidlá sú vyrobené z tvrdého plastu. Hlavným ovládacím prvkom je joystick, ktorý má výborné ovládanie ? je každopádne lepší ako na telefónoch Siemens ST55, Nokia 7650, ktorých povrch kĺže, či Panasonicu GD67, ktorý má neisté pohyby do strán a tichší ako na 715-ke od Alcatelu, ktorá príliš nahlas cvaká. Mierne cvaknutie T610-ky počuť len pri stlačení joysticku. Pohybom doprava vstúpime do hlavnej ponuky, pohybom vľavo sa dostaneme do editora SMS, pohybom nadol vstúpime do telefónneho zoznamu v telefóne, nahor do internetových služieb (WAPu). Okolo hlavného ovládacieho prvku nachádzame 2 páry čiernych tlačidiel. Horný pár tvoria polyfunkčné tlačidlá, ktorých úlohu zistíme podľa popisu v spodnej časti displeja. Ľavé voľby potvrdzuje, pravé má väčšinou funkciu ?Možnosti?. V pohotovostnom stave nájdeme pod ľavým tlačidlom zoznam hovorov, pod pravým spomínané možnosti, konkrétne: vypnúť zvuky ako prvá a zamknúť klávesnicu ako posledná položka, ďalej zapnúť Bluetooth, IrDA, vystaviť poznámku a stav telefónu. Pod ľavým je tlačidlo pre krok späť, napravo zase pre mazanie (c). Toto nové rozloženie ma ako bývalého majiteľa T65-ky dostatočne potrápilo. Ale po pár dňoch ?no problem?. Podsvietenie je bezchybné. Zamknutie aj odomknutie klávesnice sa uskutočňuje stlačením pravého funkčného tlačidla a *.

Displej

Ako sme už spomenuli, ide o LCD displej zobrazujúci vyše 65 000 farieb na ploche 32 x 38 mm a 128 x 160 bodoch.

Uvedieme aj hodnoty niektorých konkurentov: Samsung V200, P400 - 128 x 160 b., 65 000 farieb; Motorola T720 - 120 x 160 b., 4 096 farieb; Panasonic GD87 - 132 x 176 b., 65 000 farieb; Siemens ST55 - 120 x 160 b., 65 000 farieb; Nokie série 40 ? 128 x 128 bodov, 4096 farieb.

Z praktického hľadiska nie je dôležité, či je displej aktívny, ako skôr aké má rozlíšenie (počet farieb sa dnes zastavil na 65 tis., čo je postačujúce na všetky úkony s mobilným telefónom).

Displej je jednoducho pekný. Na hlavnej ploche sú malým písmom zobrazené dôležité údaje v hornej a spodnej časti, dostatočne veľká plocha je ponechaná pre pozadie, ktoré zbytočne neprekrýva veľký názov operátora, ako tomu je napríklad u niektorých Samsungov. Signál je zobrazený v 5 stupňoch, pričom sa s meniacou intenzitou mení aj farba zobrazenia indikátora. Signalizátor stavu batérie je verný a detailný. Pozadím môže byť akýkoľvek uložený obrázok, ktorého zobrazená časť má veľkosť asi 140 x 128 bodov. Ďalší môže byť pri zapnutí telefónu. V ponuke nájdete 4 prednastavené témy, ďalšie je možné stiahnuť z WAPu. Meniť môžete aj kontrast. Osvetlenie je možné nastaviť len zapnuté alebo automatické. Pri zamknutej klávesnici sa displej rozsvieti stlačením akéhokoľvek tlačidla a informuje o nutnom odblokovaní. Ešte uvedieme počty riadkov: WAP - 6 riadkov + hlavička, SMS ? písanie 4 riadky, čítanie 5 x asi 20 znakov. Šetričom je svetlý pás s digitálnym zobrazením času. Bohužiaľ nezobrazuje zmeškaný hovor ani prijatú SMS!

Menu je oveľa rýchlejšie ako u starších Ericssonov. Pomalú reakciu som pozoroval akurát pri písaní dlhších textov, inak vôbec. Do menu sa dostaneme stlačením joysticku alebo jeho naklonením vpravo. Následne sa kurzor nachádza na ikone správ. To je jedna z 12-tich položiek hlavnej ponuky. Až 3 ikony sa venujú prenosu dát: Pripojenia (SIM Toolkit, IrDA, Bluetooth, nastavenia, ap.), Internetové služby (Vyhľadávač, Galéria obrázkov, Príručka online, Nastavenie) a Sony Ericsson (ide o wapovú stránku výrobcu), čo je podľa mňa zbytočne veľa. Ďalej tu nachádzame vlastné menu ? dedičstvo po Ericssonoch. Vďaka kvalitnému joysticku sa medzi položkami pohybuje veľmi dobre. Ďalšie podmenu sú už textové a na displeji vidíme až 6 položiek.

fotka

Fotoaparát

Ten nesmie chýbať v žiadnom z nových telefónov najvyššej triedy. Prácu s fotoaparátom uľahčuje technológia QuickShare, ktorú charakterizuje bočné tlačidlo čiernej farby. Po jeho stlačení užívateľ vyvolá funkciu fotografovania a na displeji ihneď vidí zaostrený obraz. Jeho ďalším stlačením už vytvorí snímok. Snímať je možné až tromi tlačidlami: QuickShare, joystickom aj ľavým funkčným tlačidlom. Pravým funkčným tlačidlom sa dostaneme do menu Možnosti. V tomto si môžeme prezerať uložené obrázky, meniť veľkosť snímku (288 x 352 alebo 120 x 160 bodov - druhá je len výrez, resp. digitálne priblíženie). Najmenší záber sa mi podaril s veľkosťou až 30 kB (120x160 bodov, ČB režim, dobré svetelné podmienky), najväčší s veľkosťou 57 kB (288x352 bodov, normálny režim). V Samsungu by sme sa možno dokázali niektorými zábermi zmestiť do 5 kB, ktoré zaujímajú najmä MMS-kujúcich zákazníkov Orangeu. Pri T610-ke však s takýmto niečím ani nepočítajte. Nočný režim vraví sám za seba. Len dodám, že spomaľuje reakciu fotoaparátu pri zaostrení a pri dobrých svetelných podmienkach nemení ani farebnosť ani veľkosť záberu. Efekty ČB, negatív alebo sépiový odtieň sa môžu niekedy zísť. Osobne sa mi zapáčili strašidelné zábery osôb zblízka pri použití negatívnych farieb. Môžete upraviť aj východiskový názov záberov, ku ktorému sa automaticky pridáva len poradové číslo. Samospúšť využíva oneskorenie 10 sekúnd a tento čas hlási intenzívnym pípaním. Fotky je možné odoslať E-mailom (1 správa môže mať niekoľko príloh), MMS správou (len 1 obrázok/správa), cez Bluetooth alebo IrDA.

Melódie a prehrávač hudby

32-hlasov je dnes postačujúcich. Na Samsungy síce nemá, ale inak melódie hodnotím ako veľmi schopné. Potlačené sú najmä hĺbky a údery, ale hlasitosť je dostatočná, čím sa tieto nedostatky vyrovnávajú. I keď som v menu zakázal zosilňovacie zvonenie, nemohol som sa ho zbaviť. Ale testovaný telefón sa môže od exemplárov v predaji líšiť, a to častokrát práve softvérovo. Prednastavených je 24 melódií, z ktorých si vyberie každý ? sú určené pre všetky vekové kategórie. A keby sa vám napriek tomu nepáčili, z wapovej stránky Sony Ericssonu, na ktorú je stanovený prístup potvrdením prvej ikony v hlavnom menu, si môžete stiahnuť ďalšie. A stránok s rôznymi polyfónnymi melódiami je na svete taktiež neúrekom. Vibračné zvonenie je dostatočne intenzívne. Budíku môžete, tak ako hovoru, priradiť akékoľvek zvonenie, správa sa môže hlásiť 8 osobitými spôsobmi (6 tónov, cvaknutie a ticho). Telefón obsahuje najprepracovanejšieho skladateľa melódií, aký som kedy videl. Umožňuje vytváranie melódií v 4 stopách. Funguje na 4-dobom princípe ? pridávajú sa sample (spolu 32 x 4 = 128 zvukov v dĺžke asi 3 sekúnd) s rovnakým rytmom - 160, resp. 80 bpm, t.j. úderov za minútu, ktoré potom rozmiestňujeme do mriežky. Vypnutie/zapnutie zvukov sa uskutočňuje podržaním tlačidla ?c?.

Obrázky

Sú zahrnuté v položke moje obrázky. Nachádzajú sa v nej všetky grafické súbory ? prednastavené, odfotografované, stiahnuté z WAPu alebo importované pomocou kábla, IrDA alebo Bluetooth. Pri listovaní medzi nimi vidíte na displeji naraz 4 stredové výrezy a nad nimi názov a pozíciu aktuálneho obrázku/počet všetkých. Obrázky je možné odoslať, použiť ako pozadie, šetrič displeja, pridať ku kontaktu, otočiť alebo upraviť. Telefón obsahuje aj editor čiernobielych či farebných obrázkov. Z internetu nie je problém stiahnuť aj animácie, ktoré sú použiteľné napríklad ako šetrič. Dostatok obrázkov a animácií nájdete na wap.sonyericsson.com a wap.esato.com, ale aj iných.

Pamäť

510 kontaktov (čísiel, nie mien) a 60 SMS v pamäti telefónu,

2 MB pre fotky, obrázky, hry, MMS, zvuky a melódie, témy, Java aplikácie. Spolu výrobca udáva až 4 MB.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu v pamäti telefónu sa dostaneme pohybom joysticku nadol. Hľadanie kontaktu je možné podľa viacerých písmen. Pridanie telefónneho čísla do zoznamu je možné aj priamo z pohotovostného displeja (mnohé Ericssony umožňovali len pridanie do zoznamu neuložených čísiel). Poteší možnosť jednoduchého pridania čísla z displeja k existujúcemu menu. K menu je možné zadať číslo domov, do práce, mobil, fax, iné číslo, E-mail, titul, spoločnosť. Páči sa mi, že si môže každý užívateľ individuálne určiť, ktoré položky sa budú zobrazovať, a ktoré nie. Vhodné je určenie jednej položky u jednotlivých kontaktov ako východiskového čísla. Ku menu môže užívateľ priradiť špeciálne zvonenie a akýkoľvek obrázok z pamäte. Samozrejmosťou sú skupiny použiteľné pri hromadnom rozosielaní SMS. Do pamäte telefónu sa zmestí 510 kontaktov a 50 hlasových povelov. Už u starších Ericssonov sme si zvykli len na prácu so zoznamom v pamäti telefónu, a vždy bolo teda nutné skopírovať čísla zo SIM do prístroja. Existujúce čísla telefón rozpozná a skopíruje len chýbajúce. Pre prácu so zoznamom na SIM karte preto nie je tento model práve ideálne stvorený.

Hovor

Kvalita hovoru je na vysokej úrovni, citlivosť na signál porovnateľná s ostatnými telefónmi s internou anténou (konkrétne Panasonicom GD67 a Siemensom A50), kritiku si znesie len mikrofón, ktorého otvor je umiestnený vedľa dátového konektoru - je teda veľmi dobrým príjemcom prúdenia vzduchu. Počas hovoru telefón zobrazuje dĺžku hovoru aj aktuálny čas. Aj počas zadávania rôznych číselných kódov počas hovoru je neustále zobrazované číslo, resp. meno volaného v hornej časti displeja. Hovor je možné podržať ako aj nahrať. Dĺžka nahrávky je obmedzená len veľkosťou voľnej pamäte telefónu.

Správy

SMS sa s týmto modelom píšu takmer dokonale. Pomáha tomu aj T9, alebo pre mňa ešte atraktívnejšia funkcia využitia bočných tlačidiel pre zmenu hlasitosti pre rýchlejšie písanie textu (funguje to u takmer všetkých Ericssonov a Sony Ericssonov). Pri písaní vidíme 4 riadky ? to je daň za pekné prostredie editora. Odpočítavanie znakov sa začne až pri 135. znaku. Je možné písať s diakritikou aj bez nej. Pri čítaní SMS vidí užívateľ 5,5 riadku textu. Aj keď je pohyb medzi v texte opakovaným stláčaním joysticku pomalý, jeho podržaním v jednom smere sa pohyb dostatočne zrýchli. Podobne je to aj u mazania tlačidlom ?c?. Správu môžeme odoslať na čísla vytvorenej skupiny alebo viacerým samostatným príjemcom. Pamäť na 60 správ je dostatočná. Po vybratí SIM karty sa správy v telefóne vymažú ? kvôli ochrane osobných údajov. Preto treba dôležité správy archivovať na SIM karte. Zaujala ma možnosť prijatú správu vytlačiť na tlačiarni s podporou Bluetooth. Nesmiem zabudnúť na vymoženosť Sony Ericssonov: s informáciou o prijatej SMS na pohotovostnom displeji sa hneď dozviete aj meno alebo číslo odosielateľa. Doručenka je len krátka informácia na hlavnom displeji, ktorá sa hlási ako bežná SMS, ale po chvíli sama zmizne.

Práca s multimediálnymi správami je dnes jedným z hlavných kritérií hodnotenia nových mobilných telefónov. Do MMS umožňuje 610-ka pridať obrázok, snímok z fotoaparátu, text, zvuk a zvukovú nahrávku. Výhodou je vytvorenie viacerých stránok. Do každej je totiž možné pridať ktorýkoľvek objekt. Veľká fotka zaberie asi 20 kB, malá približne 7 kB. O obmedzení počtu znakov v texte neviem, ale aj keby nejaké obmedzenie v tomto smere existovalo, je tu stále možnosť využitia viacerých stránok s textom.

E-mail je u Sony Ericssonu už tradíciou. Výhodou je pripojenie obrázkov ako príloh do E-mailu. Ale prijať prílohu už T610-ka nedokáže. Ani na ňu v prijatej správe neupozorní. Telefón umožňuje prijať len hlavičky, a potom úplne stiahnuť len požadované správy. Diakritiku zobrazuje správne.

WAP

Tak wapovanie so Sony Ericssonom T610 je skutočná paráda. Podpora GPRS triedy 8 a WAPu 2.0 (XHTML dokumentov) prehliadanie len spríjemňuje. Vyjadrím sa heslovite:

- pripojenie a načítanie domovskej adresy pravým bočným tlačidlom,

- 25 záložiek a ďalších 10 posledných zadaných WAP stránok v pamäti,

- uloženie akéhokoľvek obrázku na stránke,

- odoslanie aktuálnej adresy v SMS,

- zobrazenie 6,5 riadkov textu.

Kritizujem len zadávanie číslic, ktoré je najrýchlejšie podržaním príslušných tlačidiel, a to tiež nie je žiadna závratná rýchlosť. Listovanie joystickom sa uskutočňuje po jednotlivých riadkoch, bočnými tlačidlami pre reguláciu hlasitosti po celých stranách. Pri surfovaní som narazil na jeden problém. Stránku wap.google.com, ako aj niektoré iné, zobrazuje ako webovú verziu so všetkými obrázkami a ikonami, čo nielen značne spomaľuje, ale aj mení funkčnosť. Wapová verzia spomínaného prehliadača totiž umožňuje hľadať text medzi mobilnými stránkami. A to mi T610-ka neumožňovala. Ale inak nemám k prehliadaču viac čo dodať ? je jednoducho špičkový.

Datovanie

GPRS 4+1 (class 8), HSCSD, WAP 2.0, prepojenie s PC káblom, IrDA alebo Bluetooth, dodávaný softvér na prácu s telefónom cez počítač, to všetko vraví samé za seba.

Organizačné funkcie

- kalendár je prepracovaný. Pripomienky sa môžu ohlásiť len pri zapnutom telefóne, nikdy alebo vždy. Každý si môže určiť vlastný počiatočný deň v týždni. Vhodná je možnosť hľadania textu v kalendári. Medzi ďalšími funkciami nájdeme aj hromadné odstránenie všetkých udalostí. Pri zobrazení týždňa vidíme všetky dni v čase 8:00 - 18:00. Zobrazenie mesiaca je čiernobiele, aktuálny deň je orámovaný, deň s udalosťou je vyznačený hrubým písmom. Pri pridaní udalosti zadávame predmet, miesto, typ (schôdzka, rande, cestovanie, dovolenka, výročie, rôzne), dátum a čas začiatku, trvanie a termín pripomenutia. Ale chýba mi tu opakovanie udalosti.

- úlohy sa delia na úlohy a telefonáty. Skladajú sa z predmetu, resp. čísla volaného a pripomienky.

- poznámok môže byť 10, jedna môže byť umiestnená na ploche displeja.

- budík môže byť obyčajný a opakovaný. Pri opakovanom si vyberiete aj dni, v ktorých budete budení.

- časovač a stopky netreba viac popisovať.

- kalkulačka je jednoduchá, neuprednostňuje násobenie a delenie pred sčítaním a odčítaním, poradí si s percentami, má pamäť a zmenu kladu a záporu.

- zoznam kódov je jedna z viacerých príjemných dedičstiev Ericssonov.

Hry

Hry ? odporúčam sťahovať hry vo formáte MPN (Mophun), ktoré sú kvalitnejšie ako javové. Prednastavené sú 4 a na wapovej stránke Sony Ericssonu, na ktorej odkaz natrafíte snáď v každom podmenu 610-ky sú k dispozícii ďalšie.

Technické údaje

Výrobca v tomto modeli použil akumulátor Li-Pol 770 mAh. Technické údaje informujú o 14 hodinách hovoru a 315 hodinách pohotovosti (pri ideálnych podmienkach a podľa mňa s vypnutým displejom:). Testovaný model vydržal 2-3 dni pri totálnom vyťažení: niekoľko SMS, niekoľko minút hovoru denne, minimálne 1 hodina wapovania, skladanie melódií, hranie hier atď. O vybití akumulátora informuje okrem signalizácie v pravom hornom rohu displeja aj joystick. V ňom sa totiž nachádza červená dióda, ktorá bliká práve pri vybitej batérii.

V balení:

Okrem telefónu a nabíjačky tu nájdeme aj:

handričku na utieranie fľakov spôsobených najmä dotykmi prstov,

čierny gumový kryt konektoru pre externú anténu,

CD s programom na synchronizáciu s PC, pripojenie na internet cez telefón, prácu s obrázkami ap.

fotka

Výhody:

zatiaľ najlepší mobilný telefón na trhu,

mnoho funkcií,

cena, ...

Nevýhody:

šetrič neinformuje o prijatej správe a zmeškanom hovore,

rýchlo ochytaný displej,

pomalé zadávanie čísiel v textoch,

pamäť mohla byť väčšia (najmä kvôli snímkam), ...

Čo viac dodať? Chýba už len možnosť použitia pamäťových kariet (či aspoň väčšia pamäť) a hlasné handsfree.

Diskusia k článku:

anonymous29.10.2006 - 02:52 Trvalý odkaz

Quo: Tak, toto bol moj prvy najdrahsi mobil. Dal som zan kratko pred Vianocami ( par rokov dozadu ) 9990Sk a aj to bolo poznamosti. Chvilu si drzal 1.miesto v rebrickoch ale mne na nom vadila 1 vec - v inom fone mal ten isty obrazok par kB a v tomto foniku ta ista fotka narastla niekolkonasobne :D Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

anonymous07.12.2010 - 10:46 Trvalý odkaz

holubbn: Aj moj to bol 1, mobil ma 65 565 farieb
aj ja som ho kupil po znamostial z PL za 9900 sk
Dlho to bol kral mobilou .
Dodnes mi ide vytiaho som ho po mojej W 800i
ide .

anonymous27.06.2011 - 00:16 Trvalý odkaz

kimi21: Tak tento telefón som mal pár mesiacov aj ja a musím poveda?, že peckový mobil to bol :) asi najlepší po mojej sú?asnej k770i...dokonca som v tom mobile mal dotykový displej :D nejako sa pokazil kontakt nad pravým horným tla?ítko a ke? som tam stla?il displey tak to išlo :)...

Celá diskusia 4 príspevky