Samsung Z400

Recenzia high-end slajdera 3G slajder s 2 Mpix fotoaparátom, podporou pamäťových kariet a QVGA displejom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz + UMTS

rozmery: 97 x 48 x 19 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 131 mm,

hmotnosť: 107 gramov (zistená: 100 g)

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 30 x 40 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 32 MB albumu médií, 200 SMS, 100 MMS, 1 000 kontaktov, 20 poznámok, 20 úloh, 100 pripomienok,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), doručiteľ súboru, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS, Bluetooth, kábel,

zábava: Java, WAP, MP3 prehrávač, videohovor,

batéria: 950 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/320 h pohotovosti,

SAR: 0,655 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofocus, makro, EMS, HSDPA, IrDA, prehliadač dokumentov, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

- verzia pre Orange

(zadaj *#1111#) SW verzia Z400.003

(zadaj *#2222#) HW verzia 2.3

(zadaj *#1234#) SW verzia Z400BVFF7

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, CD so softvérom.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva medzi dve koľajničky pod batériou, čo ju mierne mechanicky opotrebúva. Zapnutie je rýchle, to sa mi páči.

Dizajn

Dizajn prístroja je neagresívny, v prípade slajderov od Samsungu sme si už akosi zvykli na jeden štýl, ktorý výrobca dodržiava. Z400-ka je akýmsi krížencom D500 a D600.

K dispozícii som mal verziu s Orange softvérom, ktorá obsahuje aj domácu lištu pripomínajúcu aktívny pohotovostný režim. Takto ihneď vidíte počet neprijatých hovorov, neprečítaných správ, ihneď vstúpite do hovorov, správ (SMS, MMS, e-mail), fotoaparátu, WAP-u. Je to šikovné, aj keď pohyb lištou mohol byť trocha rýchlejší. Problémom je intenzita zobrazenia zmeškaných hovorov či správ. Drobná číslica vedľa ikony mobilu alebo ikony správ je zle viditeľná.

Konštrukcia a spracovanie sú vynikajúce, vždy sa poteším kvalitnému Samsungu v mojej ruke. Prijatie hovoru ladným vysunutím horného ramena je najjednoduchším a najprirodzenejším spôsobom. Nemusíte sledovať, ktoré tlačidlo stlačiť. Palec pri vysúvaní horného ramena zapierate do výraznej priečnej zarážky, ktorá pomáha tiež hmatom rozpoznať prednú časť mobilu...napríklad vo vrecku.

Samsung Z400 je veľmi podobný modelu D600. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa jedná o D600 s 3G funkiami. Ale nie je tomu úplne tak, v mnohých funkciách Z400 za D600 zaostáva. Napríklad v zázname videa.

Na Z400 nájdete niekoľko výrazných prvkov. Istotne poteší kamera nad displejom pre videohovory. V pravej stene je posuvný kryt dátového konektora, veľmi šikovný nápad. Po stranách nechýba viacero strieborných tlačidiel venovaných rôznym funkciám, najviac ma teší ľahko nahmatateľné tlačidlo pre ovládanie hlasitosti. V ľavej stene nechýba ani slot pre pamäťovú kartu. Otvor pre pútko v hornej stene umiestňoval človek, ktorý nikdy mobil na krku nemal. A návrat k spojeniu batérie so zadným krytom sa mi tiež veľmi nepozdáva.

Vysunutím krytu môžete prijať hovor, zasunutím zase zastaviť spustenú aplikáciu či hovor. Niekomu môže vyhovovať, aby po zavretí spustená funkcia nebola ukončená.

Klávesnica

Klávesnica je rozdelená na dve časti, pričom väčšinu funkcií môžete ovládať hornou časťou. Tu sa našťastie nevyskytuje žiadne špeciálne tlačidlo. V bežnej verzii je možné štyrom smerom stredového tlačidla priradiť rôzne funkcie (4 z 25), v Orange verzii sa stredovým tlačidlom pohybujete v pohotovosti vertikálnou lištou. Tlačidlom pre ovládanie hlasitosti môžete hovor odmietnuť alebo len stlmiť zvonenie. Tlačidlom pre spustenie fotoaparátu môžete tiež spustiť videohovor. Tlačidlám 2 až 9 môže byť priradená rýchla voľba. Alfanuremická časť je, rovnako ako horné tlačidlá, výbornej kvality. Podsvietenie tlačidiel je dostatočné.

Displej

Pekný QVGA displej sme mohli už vidieť na modeli D600. Prispôsobiť si môžete pozdrav, tapetu, zobrazenie mesačného náhľadu kalendára na ploche, jas, dobu podsvietenia a displej volania. Pri písaní SMS aj MMS vidím 5 riadkov textu, pri čítaní 7.

Menu je ikonové, 3 x 3 položky. V mojom prípade bolo farebne prispôsobené Orangeu. Rýchlosť reakcií je dostatočná. Viditeľnosť údajov na slnku nie je práve oslnivá.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát som spúšťal zo štvrtej položky vo vertikálnej lište, nie je to veľmi rýchle. Fotiť môžete predným (VGA) aj zadným (2 Mpix) fotoaparátom. Dvojkou meníte pohotovo rozlíšenia snímok (je ich spolu až 7!), trojkou zase kvalitu snímky. stvorkou režim záberu, päťkou efekty (medzi ktorými je aj nočný režim), sedmičkou rámy, osmičkou časovanú samospúšť a nulou sa dostanete medzi nafotené snímky. Fotky sú celkom slušnej kvality. Prekvapili ma však ich veľkosti, 700 až 1 000 kB je na 2 Mpix zábery dosť. Podstatnými nevýhodami fotoaparátu v Z400 sú absencia blesku, makra a veľmi slabý záznam videa.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videa je škoda komentovať, Samsung šiel v tomto prípade spiatočnou cestou.

video celkovo: 95 kbps (712 kB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 3 fps, 83 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3GP, 320 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Obrázky

Obrázky nájdete v Albume médií, kde je k dispozícii 32 MB voľného miesta. Odporúčam preto zakúpenie pamäťovej karty. Obrázky môžete prezerať, priblížiť na pôvodnú veľkosť, odoslať cez MMS, e-mail, doručiteľa súborov alebo Bluetooth. Doručiteľ súborov sa však vždy sťažoval na veľkosť snímok. Ide veľmi pravdepodobne o MMS-ku, ktorá odošle súbor v akomkoľvek formáte, avšak vždy je limitovaná sumou 300 kB.

Prekvapila ma prítomnosť úpravy snímok: zmena veľkosti na 80 x 60 až 640 x 480 bodov, použitie efektu, zmenu jasu, kontrastu a farby, otočenie a prevrátenie obrázka, orezanie, pridanie rámčeka.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač MP3 skladieb nedokáže fungovať minimalizovaný, preto Z400 nepovažujem za mobil s hudobným prehrávačom. V tomto smere som veľmi zásadový, keďže hudbu z mobilu počúvam pravidelne.

Z400 ponúka aj profily, dokáže tiež vibrovať a zvoniť naraz. Vibrácie sú intenzívne. Podržaním mriežky aktivujete tichý režim.

Prehrávač videí

Prehrávač videí ponúka len pozastavenie videa, funkcie ako fullscreen zobrazenie či rýchly presun mu chýbajú.

Pamäť

Až 32 MB internej pamäte je určených albumu médií, do ostatnej časti uložíte 200 SMS, 100 MMS, 1 000 kontaktov, 20 poznámok, 20 úloh, 100 pripomienok. Nechýba ani podpora pamäťových kariet microSD.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, jedno jediné číslo!, dva e-maily, obrázok, špeciálne zvonenie, špeciálny tón správy, skupinu, narodeniny, poznámku (100 znakov).

Hovor

Samsung Z400 patrí k najlepším mobilom z hľadiska telefonovania na svete. Na festovale Pohoda som s ním nemal problém telefonovať ani počas koncertov, keďže jeho reproduktor je nenormálne hlasný. Ak však bola hlasitosť zbytočne vysoká, bez problémov som ju pomocou šikovného bočného tlačidla znížil. Vďaka vysúvacej konštrukcii bolo prijatie a ukončenie hovoru veľmi jednoduché. Pochváliť musím aj tvar prístroja - časť, ktorú si prikladáte na ušnicu, je príjemne zaoblená.

Vyzdvihnúť musím aj prepracovaný register hovorov. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte všetky posledné hovory zoradené chronologicky. Pri každom mene je číslica vyhadrujúca počet hovorov, ktoré sa ho týkali. Napríklad priateľkine číslo vidím 13-krát, po kliknutí naň sa zobrazilo všetkých 13 termínov hovorov, pričom ku každému bola zaznamenaná aj dĺžka hovoru. Výborná pomôcka.

Počas hovoru máte k dispozícii tieto funkcie: kvalitný hlasný reproduktor, nový hovor, adresár, odoslať SMS, napísať poznámku...skrátka všetky bežné funkcie okrem záznamu hovoru a vstupu do menu. Na displeji neustále vidíte aktuálnu dĺžku prebiehajúceho hovoru.

Písanie textov

Na výbornej klávesnici sa výborne píše, skok medzi spodnou a hornou časťou klávesnice nie je veľmi veľký. SMS správy píše slovník T9 na Z400 bez diakritiky, e-maily a MMS už s diakritikou. Aktivácia T9 je trvalá pre všetky typy správ.

SMS

Jednoduchý editor, ktorému chýba podpora EMS štandardu. Písanie bez diakritiky ma teší, zobrazenie piatich riadkov textu stačí. Znaky odpočítava od 1 836 nadol, zobrazuje aj počet čiastkových správ. Nechýba potvrdenie o doručení, ktoré príde ako bežná SMS.

MMS

Veľmi pekný editor MMS-iek zahŕňa na jednej stránke predmet, text, obraz i zvuk. Všetko sa dopĺňa do samostatných políčok, preto je tvorba MMS veľmi intuitívna. Pri tvorbe MMS môžete fotku či video aj vytvoriť. Limit MMS je 300 kB.

E-mail

E-mailový prehliadač je vynikajúci. Ponúka automatické sťahovanie pošty, pričom je toto možné obmedziť len na domácu sieť. Nechýba vloženie podpisu, nenašiel som odosielanie kópií na moju (alebo inú) adresu. Samsung Z400 podporuje aj prácu s prílohami, JPG obrázok veľký 100 kB otvoril bez problémov. Ani s diakritikou nemá žiadne problémy. Skrátka, ku e-mailovému prehliadaču v Z400 nemám žiadne zásadné výhrady. Vlastne, len jedinú, ako prílohu neodošlete snímky v plnom rozlíšení, sú údajne príliš veľké. Ešte šťastie, že je možné fotky v úpravách zmenšiť.

WAP

V Samsungu Z400 je použitý prehliadač NetFront. Ponúka 3 veľkosti písma, zobrazí pekne aj web stránky. Ideálny prehliadač, ktorý pekne doplní bezplatná Java aplikácia Opera Mini.

Prenos dát

Samsung Z400 lokálne prenáša objekty cez Bluetooth s podporou A2DP profilu a kábel (USB Mass storage asi chýba), na diaľku poteší podpora GPRS, EDGE 4+2 aj UMTS (do 384 kbps). Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BPP-SenderDev - DUN-GW - FT-Client - FT-Server - GAP - GAVDP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDAP - Serial-DevA - Serial-DevB

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad, nechýba ani opakovanie. Hromadné mazanie udalostí tu nejak nemôžem nájsť. Kalendár môže byť zobrazený aj na hlavnej ploche.

Z ďalších funkcií tu nájdete hlasový záznamník nefunkčný pri hovore, svetové hodiny, kalkulačku, prevodník jednotiek. Poznámky môžu mať len 100 znakov.

Hry a Java aplikácie

Powerinlinex - jazda na kolieskových korčuliach,

TheLastAge - pozemná strielačka.

Výdrž, batéria

Deň výdrže je naozaj málo, s viac ako dvoma dňami pri nastavenej maximálnej intenzite podsvietenia ani nečakajte.

Výhody:

- pekný a pohodlný mobil,

- práca so všetkými typmi správ,

- klávesnica,

- telefonovanie.

Nevýhody:

- MP3 prehrávač,

- záznam videí,

- chýba viacero funkcií.

Orientačná cena: 18 000 Sk (Agora plus)

Záver

Samsung SGH-Z400, čo je jeho správny názov, je veľmi dobrý mobil pre ľudí, ktorí veľa telefonujú a potrebujú mobil aj ako súčasť reprezentatívnej výbavy. Aj prácu so správami SMS, MMS či e-mailom zvláda na výbornú. Najväčší problém vidím v zázname videa, na ktorý som si u Samsungov navykol a tu vidím len akýsi sled nepodarených obrázkov. Ďalšou nevýhodou je absencia hudobných funkcií, či už FM rádia alebo chýbajúcej podpory prehrávania MP3 na pozadí. Z400 skrátka nie je hudobný mobil.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, EN)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.07.2006 - 00:41

Fizzy: Nieje ta cena trocha premrstena? Konkurencia s podobnymi parametrami je lacnejsia. Dizajn je pekny ale tie chybicky co popisujes sa mi dost nepacia, detaily ale nastve to urcite pri takom fone :(Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous20.07.2006 - 07:48 Trvalý odkaz

Slik: No ni? moc! Aj som rozmýš?al vymeni? 6280 za túto Z400. Ale teraz v žiadnom prípade! Infra,Mp3,rádio,video,Orange menu,mala pamä? v balení- ?akujem neprosim...Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4509; cs; U; ssr)

anonymous20.07.2006 - 07:51 Trvalý odkaz

Slik: A ešte tá cena... V akcii by mal sta? polovicu ?o stojí teraz.Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4509; cs; U; ssr)

anonymous20.07.2006 - 10:39 Trvalý odkaz

Ronn: Co? si robia srandu ze 18000... no ten vazne nema konkurenciu :D iba vsetky ostatne high-endy takze je to taky low-high-end.:DMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; cs) Opera 8.51

anonymous20.07.2006 - 11:36 Trvalý odkaz

metatron: Hi... No za tu cenu v pohode kupis k800i od SE sice to nie je slider, ale myslim ze pomer cena vykon je lepsi... a o absencii pamat. kariet v zakl baleni, myslim ze ani kabel nie je... video v Qcif, nechapem niekedy vyrobcov. Ozaj ktory samsung bude High-end ak to tento nie /a nie je/...??? Ozaj pan Hombauer v zaverecnom hodnotenie ked pisete zapory sa mi maly vyjadrenie " viac funkcii chyba"... hlavne pre waperov, ak nechcu citat cely clanok. Ale je to subjektivny nazor, neberte to osobne.

HSDPA zdar!Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Celá diskusia 31 príspevkov