Orange, T-Mobile, O2: vracanie prepadnutého kreditu

Už dva týždne sa výrazne komentuje vracanie prepadnutého kreditu na predplatených kartách našimi mobilnými operátormi. V polovici februára 2009 totiž komisia pre posudzovanie neprijateľných zmluvných podmienok na ministerstve spravodlivosti oznámila, že prepadávanie kreditu po vypršaní jeho platnosti je neoprávnené. Ministerstvo chce dosiahnuť zákaz používať zmluvnú podmienku, podľa ktorej môže spotrebiteľovi prepadnúť kredit, ak ho v stanovenej dobe nevyčerpal. Minister spravodlivosti Štefan Harabin vtedy povedal, že nevidí, aby občan prišiel o svoj zaplatený kredit bez toho, aby ho pretelefonoval. Aktivity ministerstva zrejme nadviazali na výsledok rakúskych súdov, ktoré v tomto smere rozhodli v prospech spotrebiteľa.

Problematike sa venuje aj téma Prepadnuty kredit protipravne v našom diskusnom fóre.

O2 Slovensko vracia prepadnutý kredit od konca novembra 2008. Podmienkou je dobitie kreditu sumou aspoň 8,30 € (250 Sk) 8 € (241,01 Sk), ku ktorej sa následne pripíše aj už prepadnutý kredit.

Príklad:

- v júni 2008 ste si dobili O2 kartu sumou 550 Sk, v septembri vám 100 Sk prepadlo,

- v októbri 2008 ste si opäť O2 kartu dobili sumou 550 Sk, na ktorú vám operátor pripísal aj prepadnutých 100 Sk

- do januára 2009 ste minuli len 50 Sk z celkového kreditu 650 Sk; 600 Sk vám prepadlo

- vo februári ste si obnovili kredit sumou 9 € (271,13 Sk), ku ktorému vám operátor pripísal 550 Sk, nie 600 Sk.

Z toho vyplýva, že každý prepadnutý kredit sa pripíše len raz, ale čerpá sa najprv z neho.

Podľa informácií v téme Prepadnuty kredit protipravne vracia kredit už aj Orange, a to bez žiadnych podmienok. Pri dobití kreditu počas zachovanej platnosti karty Orange vráti všetok kredit, ktorý zákaznikovi predtým prepadol po 17. februári 2009.

T-Mobile sa vracaniu kreditu bráni, ale podľa MobilMania.sk sa mu aj tak nevyhne.

1. Asociácia spotrebiteľských subjektov Slovenska na Okresnom súde v Starej Ľubovni podala na Orange aj T-Mobile žalobu proti neprijateľným podmienkám v zmluvách.

2. Hovorca T-Mobilu, Andrej Gargulák, uviedol pre MobilMania.sk, že automatický systém na vrátenie prepadnutého kreditu pripravujú.

- -

REKLAMA: Aj táto novinka bola vytvorená na mobilnom zariadení HP 2230s.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu