Nokia SU-1B

Recenzia Bluetooth príslušenstva Písacie pero vybavené Bluetooth pre odosielanie poznámok do mobilu či PC.

Nokia SU-1B je unikátne Bluetooth príslušenstvo, ku ktorému som sa dostal vďaka ochotnému čitateľovi, ktorý si toto zariadenie kúpil.

Základná charakteristika:

rozmery: 149 x 23 x 20 mm

hmotnosť: 8,5 gramu,

pamäť: 1 MB (100 stránok formátu A5),

profily : Generic Access Profile (GAP), Serial Port Profile (SPP), Dial-up Networking (DUN) podľa špecifikácie Bluetooth 1.1,

dosah: 10 metrov,

batéria: Li-Polymer, 180 mAh,

doba záznamu: až 2 hodiny,

prevádzková doba: až 10 hodín (so zloženým krytom hrotu),

nabíjanie: asi 1 hodinu,

kompatibilné nabíjačky Nokia: ACP-8, ACP-12 a LCH-12

Stojan pre digitálne pero DT-2:

rozmery: 56 x 60 x 77mm

USB štandard 1.1

kompatibilné nabíjačky Nokia: ACP-8, ACP-9 a ACP-12

Obsah predajného balenia:

- digitálne pero Nokia SU-1B,

- stolná nabíjačka pre digitálne pero DT-2,

- cestovná nabíjačka ACP-12,

- USB kábel do kolísky,

- blok MMS formátu B7,

- zápisník formátu A5,

- 3 atramentové náplne,

- aplikácie pre osobný počítač na CD-ROM.

Digitálne pero Nokia, s ktorým môžete písať rovnako jednoducho ako s bežným atramentovým perom, je digitálne zariadenie, ktoré zaznamená všetko, čo napíšete. Digitálne pero Nokia si jednoducho zapamätá všetko, čo je napísané alebo nakreslené na digitálnom papieri. Pero je potrebné používať spolu s digitálnym papierom, ktorý zaručuje, že si pero zapamätá všetko, čo napíšete. V predajnom balení nájdete bloky týchto jedinečných papierov v dvoch formátoch - väčší poznámkový blok (A5) a menší blok MMS (B7) na písanie správ. Digitálne pero si zapamätá každú stránku každého bloku samostatne. Aj keď budete deň či dva mimo kancelárie, všetko uložíte jednoducho do pera a použijete neskôr. Písanie s perom je úplne prirodzené. Pero je možno o čosi väčšie, než je bežné, ale pri písaní som nepociťoval žiadne problémy.

Stačí odňať vrchnák, tým sa pero aktivuje, krátko zavibruje (vibráciou potvrdzuje mnohé operácie) a môžete písať. Po napísaní textu ťuknete perom na špeciálnu plochu, ktorá znamená odoslanie textu do mobilu alebo iného zariadenia. Pero zavibruje a odoslanie ešte potvrdíte ťuknutím na plochu "Send". Všetko je vidieť na tomto videu (AVI, 3 MB, DivX 5.0.5).

Na malom bloku je sekcia s farbami a hrúbkou písma. Použitie farieb je zrejme z tohto videa (AVI, 4,5 MB, DivX 5.0.5).

Laminované karty, ktoré však neboli v balení, umožňujú písanie dôležitých poznámok na cestách:

- karty MMS - laminovaný digitálny papier pre rýchle posielanie poznámok do telefónu (po vymazaní správy z povrchu karty ju môžete znovu použiť),

- kalendárové/kontaktné karty - na jednej strane karty zadávate údaje do kalendára a na druhej pridávate do mobilu kontakty.

Pero umožňuje:

- písať text alebo kresliť obrázky a prenášať ich do kompatibilného telefónu ako obrázok (GIF), ktorý je možné ďalej poslať (ako správu MMS, e-mail, cez Blueototh, IrDA...).

- ukladať poznámky písané rukou alebo zápis z jednania do kompatibilného osobného počítača.

- akonáhle sa rozšíri používanie formulárov na digitálnom papieri, budete ich môcť digitálnym perom aj vyplňovať.

Na digitálnom pere Nokia sa nachádzajú tri LED diódy: zapnuté/vypnuté, vybitá batéria a posielanie. Je taktiež vybavené vibráciami signalizujúcimi určité činnosti, ako napr. voľba poľa, zahájenie posielania a nasadenie alebo zosadenie krytu pera.

Veľkosť niektorých typických formátov písaných perom:

- blok MMS (B7): 2-3 kB

- zápisník (A5): 10-15 kB

Rozlíšenie obrazu MMS:

- blok MMS (B7): 80 x 100 pixel alebo 120 x 150 bodov,

- zápisník (A5): 340 x 480 bodov.

Pri digitálnom písaní dosahuje čas písania cca. 2 hodiny. Pokiaľ je kryt hrotu nasadený alebo ak píšete na bežný papier (iný než digitálny), nedochádza k odberu prúdu z batérie. Digitálne pero Nokia používa štandardné atramentové náplne, ktoré dostanete v papiernictve.

Digitálne pero Nokia je vybavené základnou podporou rozpoznávania znakov. Dokumenty sú však prenášané vo formáte GIF, a teda je nutný softvér, ktorý prečíta znaky na obrázku. Tento softvér nie je súčasťou predajného balenia a musí byť nainštalovaný v telefóne alebo osobnom počítači.

V predajnom balení nájdete stolnú nabíjačku pre digitálne pero Nokia DT-2, ktorú je možné pripojiť ku kompatibilnému osobnému počítaču káblom miniUSB-USB. Ako náhle vložíte digitálne pero do stolnej nabíjačky, nové poznámky sú automaticky prenesené do kompatibilného osobného počítača. Odosielanie poznámok do PC cez Bluetooth nie je možné. Na kompatibilnom osobnom počítači musí byť inštalovaný tento softvér:

- Windows 98 SE, ME, 2000 nebo XP

- MS Office 97 (alebo neskoršia verzia)

- MS Outlook 97 (alebo neskoršia verzia)

- MS Outlook Express 5.01 (alebo neskoršia verzia)

Keďže majiteľ pera používa operačný systém MacOS, nebolo možné tieto formy prenosu vyskúšať. Aplikácia pre osobný počítač podľa výrobcu uchová digitálnu kópiu poznámok na kompatibilnom osobnom počítači a zobrazí ju...podľa mojich informácií len ako video, ktoré zobrazuje presne, ako bol text zadávaný. Aplikácia umožňuje používať klávesové skratky pre kopírovanie do MS Word, MS PowerPoint a MS.

Funkcia Anoto je štandard vyvinutý spoločnosťou Anoto, ktorý umožňuje ukladať do pera informácie napísané na digitálny papier potlačený zvláštnou potlačou.

FOTKY DISPLEJOV:

Orientačná cena: 4 500 Sk

Záver

Na trhu máme niekoľko možností pohodlného písania textov. Ide o použitie QWERTY klávesnice, buď prídavnej alebo zabudovanej, alebo písanie písaným písmom - na dotykovom displeji alebo špeciálnym perom. Prídavná Bluetooth klávesnica má podobnú cenu, vstavaná QWERTY klávesnica značne zväčšuje veľkosť mobilu, aj keď v prípade Nokie 9300 tomu tak nie je a dotykový displej ponúka len niekoľko modelom, ktorým zase chýbajú iné funkcie. Preto sa ľudia zameriavajú na Bluetooth príslušenstvo, ktoré je možné pripojiť ku množstvu prístrojov, ktoré spĺňajú naše požiadavky. Pero Nokia SU-1B je presne také, aké som ho čakal. Ľahké, dobre sa s ním píše, manipulácia s ním je naozaj jednoduchá. Problémom je len odosielanie poznámok vo formáte GIF formou obrázkov s nedostatočným rozlíšením. V prípade A5 zápisníka sa zaznamená na každom milimetri štvorcovom len 4 celé body (23 x 23 bodov na centimetri štvorcovom). Písmo na ňom bez problémov rozpoznáte, ale nie je pekne vyhladené.

Nokia SU-1B mi pripomína náhradu skenera, ktorý však v dnešnej dobe kúpite za veľmi slušnú cenu a často aj so softvérom na rozpoznávanie textu. Nokia Pen SU-1B to neponúka. Inak je to šikovný nástroj na písanie poznámok.

- produktová stránka SU-1B

- téma v diskusnom fóre venovaná SU-1B

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.07.2006 - 16:18

Atlis: Fajne je to pero... akurat hosi ste si isti tou hmotnostou 8.5 g? Malo by mat okolo 32 gramov...Opera/9.00 (Windows NT 6.0; U; en)

anonymous08.07.2006 - 16:06 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: no ja by som si tym bol isty,je dost lahke a 32 gramov sa uz rovna skoro mobilomMozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.8 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

anonymous08.07.2006 - 16:12 Trvalý odkaz

Atlis: The Digital Pen measures 149mm by 23mm by 20mm and weighs 35g, so it’s still bulkier than the average biro...

8,5g vazi tak ta napln co v nom je...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; MSDigitalLocker Vista 1.3; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; Media Center PC 5.0; WinFX RunTime 3.0.50727; InfoPath.2)

anonymous08.07.2006 - 16:51 Trvalý odkaz

martin: bude mat tuto vec 5 ludi na celom slovensku, tak to bude pre Nokiu uspech :)Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; sk-SK; rv:1.8.0.4) Gecko/20060608 Ubuntu/dapper-security Firefox/1.5.0.4

anonymous08.07.2006 - 18:11 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: vo svete ich je dost,na SVK boli strasne drahe...:)Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.8 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

Celá diskusia 6 príspevkov