Chystá Nokia novú platformu pre jednoduché telefóny?

Nokia kúpila nórsku spoločnosť Smarterphone, ktorá ponúka softvérovú platformu pre mobilné telefóny nižšej triedy.

Už koncom minulého roka sa začalo špekulovať, že Nokia údajne pripravuje nový systém pre jednoduché mobilné telefóny. Spravodajská agentúra Reuters priniesla minulý týždeň informáciu, že fínsky producent Nokia kúpil nórsku technologickú spoločnosť Smarterphone, ktorá ponúka softvérovú platformu pre mobilné telefóny nižšej triedy.

V telefónoch značky Nokia, ktoré pracujú na platformách S30 a S40, by sa v budúcnosti mohol objaviť nový systém spoločnosti Smarterphone založený na Linuxe. Okrem iného by zvládal aj multitasking a niektoré funkcie smartfónov.

Platforma Smarterphone 3.0 je kompatibilná s dotykovým aj nedotykovým displejom, klasickou i hardvérovou QWERTY klávesnicou. Kompletné funkcie platformy nájdete v dokumente na stránke www.smarterphone.com (PDF).

Smartfóny najvyššej triedy plánuje Nokia aj naďalej vyvýjať s operačným systémom Windows Phone, do ktorého vkladá veľké nádeje. Operačný systém Symbian, nedávno premenovaný na OS Nokia, bude s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou smartfónov strednej triedy.

smarterphoneobrázky:smarterphone.com

Hovorca Nokie podľa Reuters povedal, že akvizícia s nórskou firmou je súčasťou stratégie fínskej spoločnosti Nokia. Tá kúpu Smarterphone potvrdila, ale ďalšie informácie zatiaľ neposkytla.

Za čitateľský tip ďakujeme Rišovi.

Zdroj: reuters.com

Diskusia k článku:

zemiak 09.01.2012 - 09:49

nie bohvieaky krok. mali posunut Symbian smerom dole. dalsia platforma, pre ktoru nebude nikto vyvijat app, ako Bada. Pripomienka k dizajnu: ked je prazdna diskusia, musim stlacit zalozit diskusiu, prejst do diskusie a najst okienko vpravo dole na zadanie prispevku. je to strasne zdlhave, preco nie je hned pod clankom formular na reagovanie?

AdoP09.01.2012 - 20:10 Trvalý odkaz

platforma ktorá sa dá zmeniť aj na symbian, zmeniť ikonky, nastaviť rozložnie na displeji a poprípade dať iný prehrávač. To mohli. Ale povzbudenie pre tú firmu vyrábajúcu softvér musí byť veľké. Veľké osvieženie a možno v pravej chvíli v týchto horších časoch. Kto by sa netešil. Aj nokii to môže pridať na kvalitách do určitej miery. Ktovie čo to urobí s dnešným symbian. Dúfam že sa nemýlim. Alebo kúpia všetko možné a potom to prejde do rúk amerických skupín. Nebolo by to príjemné ale zradné.

Celá diskusia 2 príspevky