Motorola W375

RECENZIA low-endu Jednoduché véčko s VGA fotoaparátom, FM rádiom a farebnými ikonami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 99 x 45 x 19 mm,

hmotnosť: 88 gramov (zistená 98 g),

displej: aktívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.),

pamäť: 1,5 MB, 100 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS (iTAP), EMS, MMS (do 100 kB), CB,

prenos dát: GPRS 4+1, 2,5 mm jack, miniUSB,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3 zvonenia,

batéria: BT-50, 850 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neponúka / nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, kryt fotoaparátu, autofocus, makro, záznam videí, IrDA, Bluetooth, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, externý displej nahradili ikony...

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Motorolu w375 zapnete podržaním červeného tlačidla po odklopení vo vnútornej časti, na dobu približne štyroch sekúnd, následne sa na displeji zobrazí pozdrav známy z telefónov značky Motorola – HELLO MOTO. Spustenie trvá asi 30 sekúnd, vrátane zadania PIN kódu, po jeho zadaní môže nasledovať maximálne 25 znakový pozdrav. Po zadaní správneho PIN-u telefón jemne zavibruje a zazvoní. SIM karta sa nachádza v komôrke pod batériou, po vložení sa jemne kýve zo strany na stranu a pri vyberaní ju musíte podobrať nechtom alebo tenkým ostrým predmetom.

Dizajn

Véčko W375 môžeme považovať aj dizajnérsky kúsok a mnou testovaná verzia Black bola magnetom na ženské oči. Jedná sa o telefón s vyklápacou konštrukciou s tzv. bradou ako pri modeli KRZR K1. Telefón otvoríte vtlačením palca medzi pevnú časť a vyklápacie rameno, ktoré sa dostane do polohy, pri ktorej zviera uhol asi 170 stupňov. W375-ka však nie je vyrobená z odolných, nepoškriabateľných materiálov, aj keď sa tak môže na prvý pohľad zdať. V zatvorenom telefóne pracujú tri ikony na vonkajšom displeji, a to ikona pre zmeškaný hovor, prijatú SMS správu a pre slabú batériu – bliká každých 6 sekúnd. Prvé dve ikony svietia každé 2 sekundy a upozorňujú na SMS-ku a na prichádzajúci/neprijatý hovor. Štvorsmernému tlačidlu môžu byť priradené rôzne voľby, a tieto skratky môžu byť zobrazené v pohotovostnom režime na displeji ako ikony.

Klávesnica

Klávesnica je vytvorená z materiálu, mäkkej gumy, ktorá už dlhší čas nebola použitá v žiadnom telefóne. Je tichá a klávesy sú zapustené do vnútra tela telefónu. Obe výberové tlačidlá ( pravé i ľavé) sú trocha tvrdé. Pod týmito sú rýchle tlačidlá pre správy a wapový prehliadač. Všetky čísla okrem čísla 5 ( je asi o pol milimetra hrubšie ) sú dobre stláčateľné, navzájom sú oddelené vyvýšenou mriežkou. Na ľavej bočnej stene je gumené tlačidlo hlasitosti. Klávesnica patrí medzi tie horšie a tlačidlo 5 je zo všetkých najhoršie.

Displej

Aktívny displej s rozlíšením 128 x 160 pixelov, je na môj vkus trocha malý, navyše Motorola používa veľký font písma a zobrazovaný text sa len málokedy zmestí na šírku displeja, vtedy nastáva posun zobrazovaného textu doľava. Je možné nastaviť i šetrič displeja (v osobných nastaveniach) na jednu alebo dve minúty čo považujem za zbytočné, lebo po 30 sekundách je nastavený šetrič batérie, kedy sa vypína displej a podsvietenie kláves. Menu pozostáva z 9 ikon uložených v pozícii 3 x 3 alebo zoznamu, ktorý je pre mňa prehladnejší. V menu zrejme nefungujú číselné skratky, po každom pokuse telefón ohlásil skratka neplatná. Displej je na slnku celkom dobre vidieť a pri správnom naklonení je viditeľnosť stopercentná.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

VGA fotoaparát v telefóne spĺňa všetky kritériá pre posielanie obrázkov prostredníctvom MMS-iek, pretože inú výmenu dát by ste s týmto zariadením realizovali len veľmi ťažko. Fotoaparát má aj samospúšť, položku “Svetelné podmienky “, v ktorej je možné zapnúť si nielen nočný režim, a v nastaveniach je i jedenásť špeciálnych efektov. Fotografia vo VGA rozlíšení s nastavením „Najlepšia kvalita obrázka“ má približne 60 kilobajtov. Pri snímaní môžete použiť štvornásobný digitálny zoom a je možné i priblíženie uloženého obrázku 1 : 1 . Pre fotografie je vyčlenených len 490 KB, nazývaných ako Prídavné pamäťové zariadenie.

Model W375 nedokáže zaznamenávať videá.

Melódie a prehrávač hudby

Telefón podporuje polyfonické melódie i MP3 zvonenia, prehrávač MP3 však v zariadení nenájdete. Prečo aj? Štýly (profily) sú samozrejmosťou, prekvapí však ich počet a každý z nich má inú ikonu v pohotovostnom režime. Aj táto Motorola upozorňuje na zmeškaný hovor opakovanou vibráciou alebo pípnutím. Dané pripomínanie nastavujete samostatne pre jednotlivé štýly.

FM rádio

Rádio s pamäťou na 9 staníc (vyvoláte stlačením hlavných tlačidiel) je v dnešnej dobe skôr štandardom a chýba mu RDS. Avšak v kombinácii s dodávaným stereo handsfree je ideálnym spoločníkom v autobuse. Rádio hrá i na pozadí a pri zatvorenom telefóne. Na pohotovostnom displeji pekne zobrazuje naladenú frekvenciu a funkcia ľavého výberového tlačidla sa zmení na slúchadlo / reproduktor. Zvuk v slúchadlách je priemerný, očakávaný na danú cenovú kategóriu.

Pamäť

Pamäť telefónu je približne 1,1 MB - nazýva sa Vopred načítané a prevzaté mediálne údaje + Prídavné pamäťové zariadenie s kapacitou 490 kB. K telefónu je dodávaný i miniUSB kábel, komunikačný softvér by ste však v balení hľadali márne. Telefón nepodporuje ani mass storage.

Limit na 100 kontaktov v pamäti telefónu nie je žiadnou výhrou, najmä, keď sa ich na moju SIM kartu zmestí až 250. Naopak, pamäť na 100 SMS-iek považujem za dostatočnú.

Telefónny zoznam

Ku kontaktom priradíte len jedno telefónne číslo, kontakty je možné prideliť do skupín. V zozname vyhľadávate podľa viacerých znakov, W375 zobrazuje súčasne kontakty na SIM a v mobile.

Hovor

Stlačením zeleného tlačidla vyvoláte volané hovory, v hlavnej ponuke je položka posledné hovory, kde sa nachádzajú prijaté/volané čísla, trvanie posledného hovoru, objemy a časy dátových volaní. Záznam hovoru chýba. Počas hovoru môžete upravovať hlasitosť, zapnúť hlasný režim a napísať SMS-ku. Do hlavnej ponuky sa nedostanete.

Písanie textov

W375-ka používa slovník iTAP, ktorý je v slovenskom jazyku zdanlivo ťažko použiteľný. Nemal som s ním však veľa skúseností. Ak sa s ním však naučíte robiť, zistíte, že si veľa pamätá a v určitých prípadoch sa s ním pracuje lepšie než s T9. Keď píšem slovo "problém", začnem kombináciou 7-7-6. Potom šípkou vyberiem skratku "pro" a po zadaní ďalších znakov slovník už vyberá práve slová začínajúce na "pro". Nabudúce bude "problém" určite ponúknuté po stlačení 7-7-6-2-5-3-6 ako prvé.

SMS

Tichá, ale zle spracovaná klávesnica nie je vhodná pre časté písanie SMS správ. Editor správ nám ponúka 5 a pol riadku, pri písaní je pre správu možné použiť 765 znakov. W375 ponúka aj prácu s EMS, teda obrázkovými a zvukovými správami v rámci štandardu SMS. Nechýba hromadné mazanie správ. Potvrdenie o doručení zadávate v nastaveniach správ, to je pozitívna zmena. Prijatú SMS označuje modrá obálka blikajúca v dvojsekundovom intervale.

MMS

Vytvorenie MMS-ky je zo začiatku zložité. Stránkovanie sa nazýva Snímky. Do správy je možné vložiť obrázok, zvuk ( melódia / nahrať zvukový klip ) a text. MMS je obmedzená limitom 100 kB.

WAP, internetový prehliadač

Wapový prehliadač sa mi celkom páči, bolo možné i vypnúť načítavanie obrázkov a tým znížiť množstvo prenesených dát. Nečakajte však rýchlosť, Motorola v tomto prípade použila zastaraný prehliadač Openwave. V tomto smere však nie som veľmi náročný.

Prenos dát

K telefónu je síce dodávaný USB kábel, ale na CD s komunikačným softvérom výrobca zabudol. Jediný spôsob výmeny dát je cez MMS a WAP.

Organizačné funkcie

Budík - jednorazový, zobudí vás i pri vypnutom telefóne. K dispozícii je však viacero budíkov, ktoré treba každodenne aktivovať. Ak nezadáte názov budíka, vidíte vždy jeho čas. A tak môžete mať v zozname budíkov trojicu 7:30, 8:00, 9.00 a každý večer aktivovať len ten potrebný.

Kalendár - zobrazenie kalendáru je od nedele do soboty, dajú sa do neho písať poznámky i s pripomenutím.V kalendári môžu byť pripomienky automaticky mazané po 1 až 8 týždňoch. Nechýba tiež opakovanie udalostí a pohodlný mesačný náhľad.

Ďalšie funkcie: kalkulačka, stopky, chat, SIM toolkit, lampa (displej svieti nabielo po dobu 30-tich sekúnd až dvoch minút v závislosti od nastavenia).

Hry

Hry v telefóne sú takmer nehrateľné, pretože obnovovacia frekvencia displeja je asi 4 obrázky za sekundu.

Futbal – ide o stolný futbal,

Priestor- strielačka podobná hre Space Impact v starších Nokiách,

Šialenstvo – klasický Worms v podobe krtkov.

Výdrž, batéria

Až 850 mAh batéria má pri bežnom používaní slušnú výdrž 3-5 dní, pri slabej batérii telefón upozorní graficky i zvukom.

Výhody

pravidelné pripomínanie zmeškaných udalostí farebnými ikonami a zvukom alebo vibráciou

FM rádio,

miniUSB.

Nevýhody

malá pamäť,

pomalé reakcie,

klávesnica.

Orientačná cena: 3 990 Sk (Roden)

Záver

Motorola W375 je véčko pre nenáročných, ktoré je stavané skôr na hovory než SMS-ky. Jeho prednosťami sú FM rádio a praktické informačné ikony, ktoré sú podobné ako v prípade W220 Fun phone. Konkurentom W375 s FM rádiom je lacnejšia Motorola W220, či Nokia 2310 (obe bez fotoaparátu a s menším displejom), so zaujímavým pomerom cena / výkon je na trhu aj konkurenčný Sony Ericsson K320i, ktorý má navyše infraport a Bluetooth, ale chýba mu práve spomínané FM rádio. Najväčšiu kritiku si zaslúžia pomalé reakcie a mäkká klávesnica Motoroly W375. Pre túto štýlovku od Motoroly rozhodne svoje K700-vky do koša hádzať nemusíte.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.04.2007 - 18:53

mato63: Pekne urobeny fon,po dizajne,chvalim radio. Ozaj jednoduchy fon, akurat na O2. :)

anonymous26.04.2007 - 00:22 Trvalý odkaz

Atlis: Za klavesnicu by si niekto v Motorole zasluzil odvisnut...

anonymous26.04.2007 - 02:10 Trvalý odkaz

Mikullas: Spomaluje sa tento mobil pri pisani dlhsich textov?

Inak, ten zaver s tymi k700vkami sa mi pacil :)

anonymous26.04.2007 - 11:25 Trvalý odkaz

graffoo: tak tak atlis mas recht. ta klavesnica bola otrasna. a druha vec ze som skoro prisiel o ucho ked som zabudol po otvoreni hovor este aj prijat tlacidlom... ale to je absenciou vonkajsieho displeja...

anonymous26.04.2007 - 12:30 Trvalý odkaz

Atlis: Mikullas - na tom telefone sa nedaju pisat dlhsie texty...

Celá diskusia 13 príspevkov