Nokia 6151

Recenzia mid-endu Prvá jednoduchá 3G Nokia klasickej konštrukcie s nadpriemernou pripojiteľnosťou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, S40

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz + UMTS

rozmery: 108 x 47 x 19 mm,

hmotnosť: 98 gramov (zistená: 101 g),

displej: aktívny, 128 x 160 b., 262 144 farieb, 29 x 35 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 960 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 30 MB + microSD, 1 000 kontaktov, 900 pripomienok, 30 úloh,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS, IrDA, Bluetooth 2.0, Pop-Port (USB 2.0),

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3/M4A/eAAC+ prehrávač,

batéria: BP-6M, 970 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h videohovoru/do 4 h hovoru/250 h pohotovosti,

SAR: 1,02 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

LED blesk, makro, autofocus, EMS, e-mail, HSDPA, prehliadač dokumentov, videohovor.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

03.52, 06-07-06, RM-200

Obsah balenia:

mobil, batéria BP-6M, nabíjačka AC-4, slúchadlá HDS-3, CD so softvérom, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pri zapnutí sa môže mobil opýtať na aktiváciu režimu "lietadlo".

Dizajn

Dizajn prístroja je nudný, 6151 z diaľky na ľudí pôsobila ako Nokia 6233. Výrobca sčasti použil materiály odolné proti poškriabaniu, vidieť sú aj bežné plasty a pár pokovovaných prvkov, ktoré by mali opticky zvýšiť hodnotu prístroja. Či sa to podarilo posúďte sami. V hornej zaoblenej stene sa ukrýva vypínacie tlačidlo, vzadu objektív fotoaparátu, kryt batérie tvorí takmer celú zadnú stenu. Dole sa nachádza Pop-Port konektor aj otvor pre pútko...našťastie. V ľavej stene je takmer nedostupný, dôkladne ukrytý, otvor pre microSD kartu. Pri výmene karty sa poriadne natrápite. Nad kartou je otvor pre výstup melódií, ešte vyššie PTT tlačidlo. V pravej stene nájdete ťažko nahmatateľnú spúšť fotoaparátu, infraport a dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a priblíženia.

Klávesnica

Klávesnica je dobrá, veľmi dobrá. Stredové tlačidlo sa ovláda výborne, rovnako sa aj potvrdzujú voľby. Blokovanie je typické - vstup do menu nasledovaný hviezdičkou. Funkcie môžete priradiť obom polyfunkčným tlačidlám, štyrom smerom stredového tlačidla, v nastaveniach tiež určujete spôsob vstupu do aktívneho pohotovostného režimu. Pomocou klávesových skratiek sa môžete pohybovať aj v menu. K dispozícii je automatické blokovanie tlačidiel s vlastnou dobou aktivácie od začiatku nečinnosti.

Displej

V Nokii 6151 nájdete aktívny displej slabších parametrov s aktívnym pohotovostným režimom. Na slnku je viditeľnosť údajov vynikajúca. Rozloženie menu môže byť ikonové (zobrazenie 3 x 3 ikôn naraz) alebo ako zoznam. Dokonca je možné položky v hlavnej ponuke usporiadať podľa vlastných prianí. Aktívny pohotovostný režim môžete aktivovať (lepšie povedané "prebudiť", keďže jeho aktivácia sa uskutočňuje v menu) šípkou nahor, nadol alebo oboma, všetko závisí od vášho nastavenia.

Počty zobrazovaných riadkov textu závisia od nastavenia veľkosti písma. To je možné zmeniť vo WAP-e, telefónnom zozname aj v správach (až 4 rôzne veľkosti). V menu pribudla položka Push to talk, ktorá vytlačila Web a SIM Toolkit mimo displej, do štvrtého riadka. Reakcie prístroja sú rýchle. V niektorých funkciách sa pri ponuke viacerých možností zobrazí na displeji len jedna a vy máte pocit, že je to aj jediná možnosť. Ale stlačením šípok ľahko zistíte, že sa napríklad pod zmenou rozlíšenia fotky nachádza aj zmena kvality, dĺžky videa a pod. Hlavnú ponuku je možné usporiadať podľa vlastných predstáv.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Megapixel sa začína stávať štandardom už aj v nižších kategóriách telefónov, preto je v Nokii 6151 samozrejmosťou a nebudem sa už nad ním veľmi rozplývať. Spustenie stlačením spúšte v pravej stene, ovládanie zoomu tlačidlom pre reguláciu hlasitosti a fullscreen zobrazenie hľadáčika naležato si určite pochvalu zaslúžia. V prípade fotky aj videa si volíte medzi tromi stupňami kvality, veľkosti snímky sú 1 280 x 960, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 bodov, video má rozlíšenie 176 x 144 b. alebo 128 x 96 bodov. V prípade videa môžete obmedziť jeho dĺžku na veľkosť jednej MMS (300 kB). Zmeniť môžete tiež predvolený názov snímky, východiskový režim (fotka alebo video) či zvuky aparátu.

Hľadáčik aj v takmer úplnej tme dokáže rozpoznávať a zobrazovať obrysy fotených objektov. Pri fotení večer mi chýbal blesk, k dispozícii je len (pomerne intenzívny) nočný režim. Fotky sú dobrej kvality, o žiaden zázrak však nejde, moja bývalá ("megapixelová") Nokia 6681 fotila podstatne lepšie. Všetky ukážkové zábery v Galérii sú najvyššej možnej kvality.

Stará dobrá Galéria zahŕňa všetky multimediálne objekty telefónu: snímky, videoklipy, hudbu, témy, grafiku, tóny, nahrávky a prijaté súbory. Zložky môžete vytvárať a upravovať. Snímky Nokia 6151 zobrazuje už tradične, nechýba ich priblíženie aj zobrazenie prezeraných snímok naležato s listovaním medzi nimi pomocou štvorsmerného tlačidla. Obrázky, ako aj iné objekty je možné odosielať cez MMS, IrDA alebo Bluetooth. E-mailový prehliadač Noki 6151 chýba. Zobrazenie miniatúr snímok je možné vo forme podrobného zoznamu, zoznamu a ikon. Triediť ich môžete podľa mena, dátumu, formátu a veľkosti. Snímky je možné aj upravovať, vkladať do nich text, rám, ďalšiu snímku, vyrezávať z obrázkov, ale vždy vytvoríte obrázok do 128 x 96 bodov. Priblíženie fotiek funguje len pri bežnom zobrazení a len 2x.

Snímky je možné aj priamo pomocou USB kábla tlačiť, treba však na to kompatibilnú tlačiareň s USB rozhraním.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Efektivita fotoaparátu

Výrezy 1,3 Mpix fotiek:

- prvý z 1,3 Mpix originálu (1280 x 960 b.),

- druhý zo zväčšeniny SVGA fotky (800 x 600 b.) v programe IrfanView,

- tretí zo zväčšeniny VGA fotky (640 x 480 b.) v programe IrfanView:

- porovnanie v animácii (aGIF, 80 kB)

(Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými" fotkami, keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia.) V prípade Nokie 6151 to našťastie neplatí.

Záznam a prezeranie videa

Slabší záznam videí s veľmi silným a plynulým priblížením. Meníte rozlíšenie aj kvalitu záberu. Video je možné zobraziť na celej ploche displeja a nechýba ani možné pozastavenie.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 500 kB)

Video celkovo: 140 kbps (asi 1 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 128 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 12 kbps

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Tóny sú veľmi prenikavé, zvonenie po zakrytí otvoru na ľavej strane prístroja však značne stlmíte. Takýmto spôsobom tlmenia melódií sa vystatuje napríklad aj unikátne Vertu. Profily sa nezmenili, prepnúť medzi nimi môžete aj stlačením tlačidla pre zapnutie/vypnutie prístroja. Časovanie profilov je zase prítomné len hlboko v menu prístroja, V profile meníte štýl upozornenia na hovor, tón, hlasitosť, video prichádzajúceho hovoru, vibrácie, prenos hlasu, hlásenie PTT, tón spätného hovoru, tón správy, chatu, tlačidiel, výstražné tóny, zvuky aplikácií a hlásenie len vybraných hovorov.

Prehrávač hudby je zhodný s viacerými Nokiami novšieho dátumu výroby. Nechýba preskakovanie skladieb, ako aj rýchly posun v nich. Aplikácia automaticky vyhľadá skladby v položke Hudba, ale ručne môžete prehľadávať aj inú. Skladby prehráva aj na pozadí.

Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46.

FM rádio

Klasika s funkciou Visual Radio, ktorú stále nie je možné u nás využiť. Vyhľadávanie dostupných frekvencií je bleskové, nastaviť ju môžete aj ručne. Nechýba voľba mono, prehrávanie hlasným reproduktorom a podobné samozrejmosti. Bez pripojenia handsfree rádio nespustíte.

Pamäť

Po pripojení ku PC káblom je možné Nokiu 6151 použiť ako čítačku microSD kariet. Až 40 MB internej pamäte postačí na mnoho fotiek, MP3 zvonenia i Java aplikácie.

Telefónny zoznam

Štyrom smerom stredového tlačidla môžete priradiť ľubovoľnú funkciu, ale ja opäť spúšťam telefónny zoznam šípkou nadol...je to už takmer štandard! Ak však priradíte šípke nadol vstup do aktívneho pohotovostného režimu, všetko je zrazu inak. Telefónny zoznam v Nokii 6151 je zhodný so zoznamom v iných fónoch tejto značky. Nechýbajú skupiny, rýchla voľba, hromadné mazanie kontaktov, vyhľadávanie mien filtráciou podľa viacerých počiatočných znakov.

V nastaveniach meníte voľbu pamäte (telefón, SIM, obidve). Kontakty môžu byť zobrazené normálne alebo meno a číslo (2 pod sebou) či meno a snímka. Mená môžu začínať priezviskom alebo menom. Aj v zozname môžete meniť veľkosť písma, aj keď len v dvoch veľkostiach.

Hovor

Telefonické funkcie sa nezmenili, po stlačení zeleného tlačidla vidíte len volané čísla, register je jednoduchý, bez pamäte doby jednotlivých hovorov, skrátka typická Nokia. Kto nič nerobí, ten nič nepokazí - zrejme sa tohto hesla Nokia drží a vývoj hovorových funkcií ostal na bode spred niekoľkých rokov. Podpora 3G síce Nokii 6151 nechýba, ale videohovor s ňou nie je možné uskutočniť.

Správy

Editor SMS správ neponúka nič nové, aj keď oproti starším modelom nastala významná grafická zmena. Teraz zadávate v jednej úrovni aj adresáta aj text správy. Nechýba podpora smajlíkov, niekoľkých veľkostí písma. Odoslané správy sa môžu, ale nemusia, ukladať. Podpora znakov môže byť úplná alebo redukovaná. Editor MMS je jednoduchý, intuitívny. V editore vidíte jednotlivé polia pre pridanie textu, obrazu či zvuku. Absencia e-mailového prehliadača ma nemilo prekvapila.

WAP

Klasický "nokiácky" wapový prehliadač s možnosťou zapnutia i vypnutia zalamovania textu, zmeny veľkosti textu (3 stupne), zobrazením snímok, nastavením kódovania. Každému odporúčam inštaláciu bezplatnej Java aplikácie Opera Mini.

Prenos dát

V Nokii 6151 nájdete aj aktualizáciu softvéru cez GPRS/EDGE/UMTS. Podpora 3G poteší, 6151 poslúži ako šikovný internetový modem. Odporúčam prečítať článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD vezia: 1.0

profily: HFP (1.5) AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SAP-Server - DUN-GW - FT-Server - Headset-AG

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný, s ľubovolnou melódiou a nastaviteľnou dobou odkladu budenia.

Kalendár - základom je mesačný alebo týždenný náhľad (podľa nastavenia). Nechýba automatické mazanie starých záznamov a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína. Keďže Nokia 6151 ponúka aktívny pohotovostný režim, spoľahnúť sa môžete na zobrazenie najnovších plánov priamo na pohotovostnom displeji.

Z ostatných funkcií sú prítomné úlohy, poznámky, stopky, odpočítavanie času, kalkulačka. Kalkulačka je Java aplikácia, a dokonca zvláda mnohé nadštandardné, nazývané aj ako vedecké funkcie.

Výhody:

- konektivita,

- kvalitná klávesnica,

- nastavenie veľkostí písma pre jednotlivé funkcie samostatne.

Nevýhody:

- 3G len na dáta,

- slabý displej,

- chýba e-mail.

Orientačná cena: 8 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 6151 je pomerne drahý mobilný telefón (cenu som vypočítal podľa ponuky v zahraničných internetových obchodoch) so slabšou funkčnou výbavou a už nedostatočným displejom. Kladne hodnotím najmä ovládanie, ale osobne Nokiu 6151 nepovažujem za mobil s dobrým pomerom cena/výkon. Jeho možnosti vidím len pri silnej dotácii mobilným operátorom.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.09.2006 - 00:37

jule: tak konecne tel. pre mna.Radio,mp3 prehravac a klasicka konstrukcia.Dufam ze coskoro bude v akcii.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)

anonymous22.06.2006 - 02:13 Trvalý odkaz

Slik: Super displaj aj ja ho chcem... To je sná? omyl, nieNokia6280/2.0 (03.65) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous22.06.2006 - 12:28 Trvalý odkaz

Jule: Mne neide o ten display.Hlavne mi ide o hudbu,radio za rozumnu cenu.Dufam ze bude rozumna :-)SAGEM-myX-7/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0 UP.Browser/6.2.2.5.d.3 (GUI) MMP/1.0

anonymous22.06.2006 - 17:45 Trvalý odkaz

Arwie: 3g fon bez videotelefonovania je blbost.Aj ked mozno niekomu len rychle data v sieti Umts postacuju:) Ked tak lacny mobil,co keby mal tu kameru len jednu-vpredu?;) Alebo by mohla byt otocna. A este otazka:Da sa na tom mobile prijat videohovor?Teda vy volajuceho vidite,ale on vas nie? Asi nie,ze:(Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.3920; cs; U; ssr)

anonymous01.09.2006 - 21:12 Trvalý odkaz

Majo255: Fakt dobrý fon pre m?a karty mp3 rádio len ten display mohol by? aspo? 176x220 a bolo by to ok dúfam že ho orangutan zahrnie do ponuky za slušnú cenu a neviete ?i má v balení kartu?Nokia6100/1.0 (05.51) Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0

Celá diskusia 43 príspevkov