Nokia N70

Skúsenosti užívateľa Multimediálny 3G smartfón s bohatou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená tiež čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Nokia N70.

Nokiu N70 používam niekoľko mesiacov, dá sa povedať, že na 100 %. Dlhší čas som N70-ku používal len ako dátové zariadenie na pripojenie k internetu, kontrolu e-mailov, prezeranie webu (zásadne prostredníctvom Opera Mini) a na zábavu (záznam videí, počúvanie hudby...). Teraz ju v pracovnej oblasti nahradila Nokia 9500 a Nokiu N70 používam ako bežný mobil s multimediálnymi funkciami. N70-ka dlhý čas vynikajúco plnila funkciu EDGE/3G modemu, ako mobil však svoje funkcie zvláda na výbornú. Detailný register hovorov, možnosť videotelefonovania, dokonalý telefónny zoznam s vyhľadávaním mien podľa krstného mena i priezviska plne zodpovedá mojim požiadavkám. Organizačné funkcie sú tiež vďaka aktívnemu pohotovostnému režimu doriešené. Ale stále je to pre mňa dokonalý hudobný spoločník...aj vďaka 512 MB pamäťovej karte, adaptéru AD-46 a slúchadlám Sony Ericsson HPM-70.

Odolnosť krytu je minimálna, oderom sa zrejme žiadny majiteľ N70-ky nevyhne. Najhoršie je na tom kryt fotoaparátu, ktorý je vypuklý a podložky sa dotýka v jedinom bode. Ten je v mojom prípade odretý, akoby som s mobilom hádzal o zem.

Umiestnenie otvoru pre pútko nie je práve najvhodnejšie, pri použití mobilu pútko prekáža. Drobné tlačidlá boli kritizované všetkými recenzentmi. Pravdou je, že sa na ne dá zvyknúť.

Nekvalitné stereo slúchadlá s výborným systémom uchytenia na krku...schizofrenická, ale pravdivá skutočnosť. Kvalita slúchadiel ma úprimne mrzí.

Chýbajú mi bočné tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Nokia sa však už poučila a tento nedostatok v nových modeloch odstránila. Zaujímavou pomôckou je vyznačenie viacerých súborov či správ držaním tlačidla ceruzka a súčasným posunom kurzora.

Ak pri spustenej Java aplikácii stlačíte červené tlačidlo, zavrie sa. Ak stlačíte tlačidlo "menu", dostanete sa do menu a Opera alebo Jimm ostanú otvorené aj na pozadí. Platí to aj pre množstvo ďalších vstavaných funkcií. Pri zablokovanej klávesnici displej nerozsvietite ani červeným tlačidlom, jediným riešením je stlačenie tlačidla pre zapnutie/vypnutie mobilu. Aktivácia a deaktivácia tichého režimu podržaním mriežky funguje vo viacerých novších modeloch S60, no mnohí o tejto vychytávke ani nevedia. Senzor intenzity okolitého osvetlenia reguluje podsvietenie klávesnice. Oveľa praktickejšou funkciou je stlmenie jasu displeja pri rozsvietení klávesnice.

Chýba fullscreen zobrazenie hľadáčika pri fotení, ďalší nedostatok zastaraného systému. OS Symbian 9.1 viacero takýchto nedokonalostí rieši, ale jeho základnou nevýhodou je minimum funkčných aplikácií. Preto stále považujem Nokiu N70 za nadčasovú...nie dokonalú.

Príjem rozhlasových staníc je o čosi horší než s W800i, ale to porovnávam s čisto hudobným mobilom. Multimediálnu výbavu N70-ky môžem len pochváliť. Mediálne tlačidlo som si nastavil na FM rádio a používal k plnej spokojnosti. Jeho stlačením v akejkoľvek situácii spustím rádio a po jeho opätovnom stlačení sa vrátim tam, kde som bol, ale už s rádiom na pozadí.

Veľmi mi chýba ovládač hlasitosti na prístroji...túto funkciu plní vždy štvorsmerné tlačidlo, avšak jeho funkcie sa menia. Ak počúvam rádio, ktoré hrá na pozadí, musím pre zmenu hlasitosti funkciu najprv vyvolať. Ovládač na adaptéri Nokia AD-46 spojení s N70 nefunguje. Plne kompatibilný je až s novšími modelmi. Funguje aspoň zmena rozhlasovej stanice či MP3 skladby pomocou tlačidla na prijatie hovoru.

Pretáčanie videa je milým prekvapením. Stačí po spustení videa podržať šípky nahor alebo nadol. Fotoaparát patrí medzi tie lepšie, no intenzita LED blesku je vskutku smiešna. Vynachváliť si neviem záznam videa v CIF rozlíšení s kvalitnou AAC zvukovou stopou. Jediným problémom je, že ho nie je možné prehrať bežnými mobilnými telefónmi.

Nerozumiem, prečo nie je možné v Galérii snímky otáčať. V mnohých (snáď všetkých ostatných) modeloch S60 to možné je. Ostatné funkcie ostali zachované: priblíženie/vzdialenie (5/0), fullscreen (*/#) a pod.

Kábel CA-53 dodávaný v balení neslúži popri pripojení ju PC aj na nabíjanie. Nechápem prečo. Po pripojení adaptéra AD-45 nie je možné regulovať hlasitosť počúvanej hudby.

Automatické nastavenie všetkých dátových profilov podľa vloženej SIM karty. Na toto som si zvykol už pri všetkých smartfónoch a úprimne mi táto vlastnosť pri bežných telefónoch S40 chýba.

Pravidelná kontrola emailovej schránky je možná len pri aktívnom pripojení. To však značne zvyšuje spotrebu energie. Tento nedostatok je napríklad v modeli N80 vyriešený. Pri písaní SMS s T9 tvorí jednu čiastkovú správu len 70 znakov.

Najväčším nedostatkom Nokie N70 je z dlhodobého hladiska asi rýchlosť reakcií...alebo skôr pomalosť. Displej pri 90 % úkonov úplne stačí, väčšie rozlíšenie by potešilo len pri prezeraní fotiek a videí...ale hlavne fotiek. Inak si naň ani nemôžem sťažovať. Tretím najčastejším terčom kritiky je malá klávesnica, na ktorú som si však (s mojimi tenkými prstami) zvykol prekvapivo rýchlo.

V Nokii N70 mám nainštalované tieto aplikácie:

- Jimm - na ICQ komunikáciu,

- Opera Mini - na prehliadanie web a WAP stránok,

- B-Light - keď si potrebujem večer na niečo posvietiť,

- YFTP - prístup na FTP

- Meniny - netreba vysvetlovať,

- TaskSpy - na sledovanie procesov,

- MsgSaver - naukladanie textov správ ako poznámok,

- FExplorer - ako správca súborov aj tvorca screeshotov.

Pri Opere Mini a Jimmovi sa zastavím. Môže sa totiž zdať, že by som ani Symbian mobil nepotreboval, ostatné aplikácie využívam naozaj zriedkavo a sú nahraditeľné. Ale základnou výhodou Symbianu je, že môžem mať naraz spustené aj viaceré Java aplikácie. A to je v mojom prípade častou vecou.

Výdrž prístroja na jedno nabitie ma vždy prekvapí. A to najmä pri poslednom dieliku indikátora stavu batérie. Nabíjanie je rýchle, mrzí ma len malý konektor, kvôli ktorému nosím so sebou všade malú redukciu. Nokiu N70 som nabil zatiaľ s každým typom nabíjačky od Nokie, to nie je pri niektorých nových modeloch možné.

Záver

Nokia N70 je stále špičkový mobil, ktorého základným nedostatkom je slabý displej a pomalé reakcie. Pri spojení s AD-46 a kvaitnými slúchadlami ide o slušný hudobný mobil. Kúpa 512 MB DV RS-MMC karty je dnes otázkou asi tisícky korún.Tá sa zíde nielen na hudbu, ale aj záznam kvalitných videí. Popri zábave je N70-ky dobrý pracovný mobil. Určite som na nejaké jej nedostatky zabudol, ale to nie je účelom článku. Tým bolo poukázanie pozorovaných nedostatkov a výhod.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.06.2006 - 00:49

Mato: To nastavovanie dat, jedine teda pri 2opoch(OI+dstart,standard :?) inak nemusim nist aj 6230SAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous13.06.2006 - 10:36 Trvalý odkaz

Atlis: Trosku sa pozastavim nad tym zadnym krytom... Moja N70 je perletova hneda a zadny kryt je sice na exponovanom mieste lahucko skrabnuty, no takmer vobec to nie je vidno, zdaleko to nie je nejaka orba... U strieborneho krytu to bude asi trosku inak...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous13.06.2006 - 16:22 Trvalý odkaz

Ivo: Riso, aky mas FW? Ja mam N70 a FW 5.0609.2.0.1 reakcie sa mi nezdaju pomale. Aj ked ty tom mozno porovnavas s telefonom SE W800 ktoreho reakcie nepoznam. Ja mam nainstalovanych vela aplikacii vratane TOMTOM mobile, no na pomalost telefonu sa nemozem stazovat. Reakcie mojho predchodcu SX1 boli asi 5 krat pomalsie. Ja len tak medzi recou... inak je to spickovy telefon :) Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322)

anonymous14.06.2006 - 09:18 Trvalý odkaz

radim: ako sa instaluju rozne aplikacie do N 70. Zaujima ma napr. B-light.NokiaN70-1/5.0609.2.0.1 Series60/2.8 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous14.06.2006 - 10:33 Trvalý odkaz

Atlis: jednoducho. pojdes na stranku nina mobile, stiahnes si subor s aplikaciou B-Light a cez nainstalovany Nokia Suite ho nainstalujes tak, ze na neho jednoducho dvakrat kliknes lavou mysou (program automaticky rozozna, ze sa jedna o Symbian aplikaciu a ponukne prenos do PC, ci uz cez kabel alebo BT)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

Celá diskusia 12 príspevkov