Orange SPV-C600

Recenzia smartfónu Nástupca známej C550-ky s lepším displejom i celým OS.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Windows Mobile 5.0

procesor TI OMAP850 195 MHz

frekvencie: 850/900/1800/1900 Mhz,

rozmery: 108 x 46 x 19 mm

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 106 g)

displej: aktívny, 240 x 320 b., 65 536 farieb, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videa (MPEG4, 176 x 144 b.),

pamäť: 32 MB + miniSD, zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, MSN,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE, IrDA, Bluetooth, miniUSB,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, HTML 4.01, MP3 prehrávač,

MS Active Sync,

batéria: Li-Ion 1 150 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/150 h pohotovosti,

SAR: 0,325 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

LED blesk, autofocus, EMS, PTT, UMTS, Wi-Fi, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

ROM 1.0.15.0, rádio 4.0.13.25_01.14.00

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, miniUSB kábel, stereo slúchadlá, CD so softvérom, potrebné dokumenty

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

SPV C600 = HTC Tornado/Faraday = Qtek 8300/8310

Zapnutie/vypnutie

SIM karta aj miniSD karta sú uložené pod batériou. Ich výmenou sa mechanicky nepoškodzujú, no v prípade pamäťovej karty by som jej umiestnenie volil určite inak. Zapnutie je pomerne rýchle, najmä v porovnaní s mobilom OS Symbian.

Dizajn

Žiaden dizajnový výstrelok od SPV C600 nečakajte, je takmer zhodné s modelom C500. Aj ma to trocha mrzí. Novinkou je väčší displej. Zadná stena je prísne rovná, spestrená len objektívom fotoaparátu a zrkadielkom. Skrátka, C600-ka je nudný mobil, ktorý však sadne do ruky ako uliaty. Ochranné sklíčko displeja je mierne zapustené, spracovanie je kvalitné.

V hornej stene nájdete vypínacie tlačidlo a infraport, v spodnej konektor pre slúchadlá a miniUSB konektor, po stranách je niekoľko tlačidiel (regulácia hlasitosti a dve špecifické tlačidlá).

Klávesnica

Pod displejom sa nachádzajú dve výrazné polyfunkčné tlačidlá. Okolo joysticku je štvorica ovládacích tlačidiel a pod nimi skupina alfanumerických tlačidiel. Joystick je tvrdý, klávesnica neistá, celkové ovládanie SPV C600 hodnotím ako priemerné. Po stlačení numerických tlačidiel v pohotovosti sa ihneď dostanete do telefónneho zoznamu a ihneď aj vyhľadávate mená. Pri vyhľadávaní je používaná kombinácia znakov podobne ako pri písaní so slovníkom T9. Podržaním červeného tlačidla klávesnicu zablokujete.

Displej

Aktívny pohotovostný režim je zhodný s SPV-C500, zmena nastane pri aktivovaní témy Orange. Vtedy sa horná skupina ikôn zmení na vertikálne ikony. Na zmeškaný hovor či prijatú správu upozorní len číslom vyjadrujúcim počet zmeškaných udalostí. Osobne viac preferujem klasický spôsob zobrazenia aktívneho pohotovostného režimu.

Domácu obrazovku je možné pomocou XML súboru prispôsobiť. Platí to pre zdatnejších mobilných telefónov. V nastaveniach je viacero možností: rozloženie obrazovky, farebná schéma, obrázok na pozadí, časový limit. Zmeniť môžete aj veľkosť písma v systéme, nastaviť limit opakovaného stláčania, časový limit potvrdenia, hlasitosť upozornenia pri hovore. V Správe napájania nájdete tiež časový limit podsvietenia pri napájaní z batérie a z adaptéra, vypínanie displeja a zapnutie svetelného senzora.

Menu je rozložené na stránky, pričom na každej vidíte 3 x 3 ikony. Odporúčam navyknúť si na použivanie číselných skratiek. Viditeľnosť údajov na slnku nie je práve najlepšia. Pri písaní aj čítaní správy vidíte 12 riadkov textu

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

1,3 megapixlový fotoaparát nie je výnimočný ani na papieri, nieto v reále. Slabé rozmazané snímky a priemerné video s rozlíšením len 176 x 144 bodov sú pre mňa skôr nemilým prekvapením. Nastavení fotoaparátu je niekoľko, aj rozlíšenie, aj jemnosť snímky, ako aj množstvo ďalších parametrov. Ale nič nepomáha ku vytváraniu aspoň konkurencieschopných záberov oproti iným "megapixlom". Pri zázname videa nie je možné ani použiť priblíženie.

Parametre videa: 244 kbps,

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 243 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bitov, 1 kbps.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 342 kB)

Obrázky

Zobrazovanie obrázkov zvláda výborne. Nechýba priblíženie, potešila maj aj funkcia prezentácia, ktorá snímky zobrazí na celej ploche displeja. Po jej spustení vertikálnymi pohybmi snímkou otáčate, horizontálnymi snímky prepínate. Snímky je tiež možné presúvať, upravovať jednoduchými funkciami. V nastaveniach môžete určiť rozmery snímky, na aké sa má upraviť každý záber odosielaný e-mailom.

Melódie a prehrávač hudby

SPV C600 používa prednastavený Media Player 10. Ten prehráva hudbu (MP3 skladby), video, streamované súbory, zoznamy skladieb. Pracuje bez problémov aj na pozadí, nechýba zrýchlený posun v rámci skladby dopredu a vzad.

Dodávané stereo slúchadlá sú priemernej kvality, chýba im najmä reprodukcia hĺbok.

Pamäť

Zo systémových informácií som sa dozvedel o celkovej pamäti na ukladanie (17 MB) a o celkovej pamäti programu (45 MB). Inde v prístroji sa píše: RAM 64 MB a FLASH 64 MB. V tomto momente som mal v prístroji miniSD 32 MB dodávanú v balení pravdepodobne bez adaptéra. Priznám sa, nikdy som sa v informáciách o pamäti zariadení s Windows Mobile nevyznal a nevyznám sa ani teraz.

Telefónny zoznam

Stačí v pohotovosti stlačiť jedno či viac alfanumerických tlačidiel a telefón automaticky s použitím slovníka T9 začne vyhľadávať vhodné kombinácie písmen v danom adresári. Čísla na mobil a do práce rozlišuje malým písmenom pri každom mene (m, p ap.). Pri novom kontakte zadávate obrovské množstvo položiek. Nemôžem zabudnúť pochváliť bezchybnú synchronizáciu s MS Outlook, ktorý je dodávaný na CD s mobilným telefónom. Šikovné riešenie.

Hovor

Telefonovanie s C600 je pohodlné. Nechýba tu pomocné menu s aktiváciou hlasného handsfree, podržaním hovoru a pod. Stlačením "domčeka" sa dostanete na domácu stránku, odkiaľ môžete tiež vstúpiť do menu. Vytvoriť záznam hovoru sa mi však nepodarilo, a to ani po vstupe do hlasových poznámok. História volaní je spoločná pre všetky typy hovorov. Pamätá si tiež ich jednotlivé dĺžky.

Písanie textov

Na priemernej klávesnici sa píše celkom dobre. Pomáha pri tom slovník T9 aj s diakritikou. Kvôli nej sú SMS-ky skrátené na 70 znakov až do momentu, kým nevypnete použitie Unicode v nastaveniach správ. Páči sa mi navrhovanie podobných slov priamo pod kurzorom, oneskorenie tejto funkcie je nastaviteľné. Zaujímavosťou je aj automatické dokončovanie slov a predpoveď ďalšieho slova. Chýba mi tu kopírovanie textu.

SMS

Editor textových správ je jednoduchý, ponúka inteligentné odpočítavanie znakov. Pri písaní vidíte až 12 riadkov textu. Informáciu o prijatých správach vidíte aj priamo na domácej obrazovke. V zozname prijatých správ vidíte 5 odosielateľov aj s úvodmi jednotlivých textov. Pridať k nim môžete aj informáciu o dátume a čase odoslania, zoradiť ich zostupne alebo vzostupne podľa viacerých parametrov. SPV C600 ponúka tiež potvrdenie o doručení správy. Zaujímavou funkciou je import SMS správ zo SIM karty do telefónu.

Tlačidlom 1 zadávate základné symboly: . ? ! , - ...

Tlačidlom * meníte režim písania: symboly, 123, Abc, T9

Tlačidlom 0 zadávate len: + 0

Tlačidlom # zadávate medzeru.

Podržaním tlačidla # sa zobrazí kompletná ponuka symbolov.

MMS

Jednoduchý editor multimediálnych správ ponúka všetky základné aj pokročilé funkcie, na ktoré som zvyknutý. Priamo do správy predvolene vkladá VGA snímky veľkosti 30 - 50 kB, do jednej správy ich však pridáte pokojne aj niekoľko. V nastaveniach môžete veľkosť snímok v MMS-ke obmedziť na 160 x 120 b. alebo 320 x 240 b. Aj po prekročení veľkosti 100 kB som nepozoroval žiadnu limitáciu funkcie. Odoslané správy sa môžu ukladať, nechýba oznam o doručení aj prečítaní.

E-mail

Podpora viacerých e-mailových kont je pre nás už samozrejmosťou. Bezchybná je synchronizácia e-mailov s MS Outlook. Môžete použiť zabezpečenie SSL. Správy sa môžu stiahnuť celé, len hlavičky, či do určitej veľkosti, a to aj v pravidelných intervaloch (každých 15 minút až 24 hodín). Prehliadač samozrejme podporuje aj prílohy, vložiť môžete obrázok alebo hlasovú poznámku. Kancelárske dokumenty ani SPV C600 od výroby nezobrazí. Potrebná bude inštalácia konkrétnych prehliadačov dokumentov.

Instant messaging

Prítomný MSN mi veľmi nesedí, keďže ho nepoužívam. Aplikácia Jimm by mala na C600-ke fungovať, no nevyhol som sa počiatočným problémom. Určite postačí pohrať sa s nastaveniami aplikácie.

Internet Explorer

Jednoduchý prehliadač WAP a WWW stránok. Nechýba mu viacero prispôsobení stránok, s niektorými má však problémy.

Vyskúšajte aj Java prehliadač Opera mini.

Prenos dát

Podpora GPRS a EDGE poteší pri surfovaní internetom a práci s elektronickou poštou. Na lokálny prenos dát poslúži Bluetooth a infraport. Nastavenia Bluetooth sú trocha zvláštne, prezrite si všetky možnosti! Napríklad je rozdiel "zapnutý" a "zistiteľný" Bluetooth režim. Tiež príjem dát je nutné potvrdiť vopred. Pre spojenie s PC som rád používal miniUSB kábel z môjho fotoaparátu, ktorý plní dokonale svoju funkciu...ale až po inštalácii dodávaného softvéru Active Sync. Potom môžete veselo synchronizovať, prehliadať všetky priečinky telefónnu i pamäťovej karty...

ActiveSync

Jednoduchý program, ktorý nainštalujete z dodávaného CD. Zabezpečí, aby sa pri každom (alebo voliteľnom) pripojení synchronizáciu s MS Outlook, ale pomáha aj pri veľmi jednoduchej inštalácii programov do SPV. Stačí otvoriť EXE súbor inštalovaného programu a Windows sám rozpozná, že ide o aplikáciu pre smartphone a nainštaluje ju. Súčasne sa telefón cez kábel nabíja, a tak som ho mal pripojený takmer neustále.

Organizačné funkcie

Budík - nájdete v hlboko menu Štart (Spustiť) -> Nastavenie -> Hodiny a budík. Nebudí vo vypnutom stave, čo je určite škoda a v tichom režime telefón pri budení len raz zavibroval! Dajte si pozor aj na priradenie krátkej melódie k budíku! Tá sa totiž prehrá raz.

Kalendár - prepracovaný kalendár s denným, týždenným a mesačným náhľadom. V novej pripomienke snáď ani nie je obmedzená dĺžka textu (napísal som bez problémov cez 250 znakov), nechýba prepracované opakovanie udalostí, akurát som nenašiel hromadné mazanie udalostí. Zrejme sa výrobca spoliehal na používanie MS Outlook.

Problémom SPV C600 je prítomnosť Windows Mobile 5.0, v ktorom nefungujú aplikácie systému Windows Mobile 2003. To považujem za základný nedostatok, pretože je na svete množstvo free aplikácií, ktoré v C600-ke nemôžete použiť.

V manažéri úloh je možné zavrieť vybrané alebo všetky spustené aplikácie.

Hry a Java aplikácie

S Java aplikáciami všeobecne C600 problém nemá, ale ani s Jimmom ani Operou Mini som nakoniec úspešný nebol. Jimm nebolo možné pripojiť, Opera Mini si nerozumela s klávesnicou SPV. Novšia verzia je možno prepracovanejšia.

Hry Bubble Breaker a Solitaire patria medzi najviac návykové logické hry na svete.

Výdrž, batéria

SPV-čko som nabíjal jedine pomocou miniUSB kábla, ktorý som používal aj na spojenie s PC. Výdrž však nebola nejako oslnivá, 1 - 2 dni bežného používania považujem za slabotu.

Výhody:

- displej,

- aktívny pohotovostný režim,

- EDGE.

Nevýhody:

- fotoaparát,

- nefunkčné staršie aplikácie,

- budík.

Cena:

5 990 resp. 6 990 Sk v akcii Orangeu pre biznis zákazníkov.

Orange SPV C600 nebolo pre mňa veľkým prekvapením. Nudný dizajn, slabý fotoaparát, minimum funkčných free aplikácií pre Windows Mobile 5.0... Tak, ako som bol nadšený z SPV C500 pred viac než rokom, tak som sklamaný z SPV C600. Čakal som tiež nainštalovaný prehliadač dokumentov, záznam kvalitného videa a ďalšie novinky. Je to malý a jednoduchý smartfón s pekným displejom, ktorého výhodou je najmä spolupráca s Windowsom a jednoduchá synchronizácia. Na jeseň 2005 to bolo dobrý mobil, dnes už je naň neskoro.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.06.2006 - 10:47

Fizzy: no skoda ze ho nedali do ponuky na vianoce a aj pre normalne pausaly...bol by on urcite zaujem ale teraz je to priemer s dobrou synchronizaciou :D ...ale cena nieje az tak najhorsiaMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous08.06.2006 - 14:13 Trvalý odkaz

davidb: SPV C 600 je od zimy v ponuke Orange PL aj Romania. U nas opat neskoro a to iba pre biznis zakaznikov. Jednoducho, Orange SK opat zaspal...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

anonymous08.06.2006 - 21:23 Trvalý odkaz

MiG: dobra recenzia...hlavne pravdiva co sa tyka toho phonu :))Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous09.06.2006 - 02:55 Trvalý odkaz

Simumarek: Je ve?mi dobrá ale telefón už nie je to ?o to bolo ked bol predstavený. Jednoducho v pripade orange slovensko zaspali dobu. :(Mozilla/5.0 (Symbian OS; U; Symbian OS-Series60; en; rv:1.0.1) Gecko/20020823 NetFront/3.3

anonymous09.06.2006 - 12:12 Trvalý odkaz

martin: uz len to s tym budikom ma zarazilo..MOT-V3/0E.42.0ER MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

Celá diskusia 18 príspevkov