BenQ-Siemens AF51

Recenzia low-end véčka Pekné, maličké a jednoduché véčko so svetelnými efektmi.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 79 x 41 x 20 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 147 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: 80 g)

vonkajší displej: pasívny, 96 x 64 b., 65 536 farieb, 21 x 14 mm,

vnútorný displej: pasívny, 130 x 130 b., 65 536 farieb, 27 x 27 mm,

pamäť: 1,3 MB, 100 SMS, 167 kB pre kontakty (1 kB = asi 5 jednopoložkových kontaktov),

správy: SMS, EMS, MMS,

prenos dát: GPRS, kábel,

zábava: Java, WAP,

batéria: Li-Ion 660 mAh

výdrž: do 5 h hovoru/220 h pohotovosti,

SAR: 0,87 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

fotoaparát, IrDA, MP3 melódie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

(po stlačení *#06#) AF51, 2006-03-31, SW ver. 7, SW date 2006-01-27

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

BenQ-Siemens AF51 je jasným nástupcom modelu Siemens CF62:

- recenzia CF62

- skúsenosti s CF62

Pozorované rozdiely medzi CF62 a AF51:

- dizajn,

- interná anténa,

- iné svetelné efekty,

- nový dátový konektor,

- farebný vonkajší displej,

- usporiadanie menu.

Zapnutie/vypnutie

SPrevádzať ho môže zvučka aj svetelné efekty. SIM karta je pod batériou, odporúčam si jej výmenu naštudovať v manuáli.

Dizajn

V zavretom stave je to malá sympatická tehlička, na ktorú nik nepovie zlého slova. Je to vyslovene sympatický mobil určený pre bežného užívateľa. Vďaka prísnym tvarom ho postavíte na bok i na výšku. Predok lemuje pochrómovaný okraj, pod ktorým sa ukrýva niekoľko modrých diód. Tie upozorňujú na rôzne stavy rôznym blikaním. Hlavným prvkom je farebný vonkajší displej. Po stranách sa nenachádzajú žiadne tlačidlá, to mi je trocha ľúto. Zvláštnosťou je umiestnenie konektora pre príslušenstvo v ľavej bočnej stene. Takmer celú zadnú stena tvorí kryt akumulátora.

Otvorenie je jednoduché, možné aj jednou rukou. Spracovanie prístroja je prekvapivo kvalitné. AF51 absolútne nevyzerá ako mobil za menej než 4 000 korún.

Klávesnica

Klávesnica je z tvrdého priesvitného plastu, lesklá, pôsobí luxusne. Podsvietenie je modré, celkom slušné. Každému číselnému tlačidlu môžete priradiť nejakú funkciu, ktorú vyvoláte jeho podržaním. Perfektná výhoda, ktorú zatial konkurenti ignorujú. Na klávesnici sa píše dobre, aj keď vždy uvítam odstup medzi tlačidlami, ktorý v tomto prípade chýba. Dizajn mal prednosť pred funkčnosťou.

Ako hlavný ovládací prvok slúži štvorsmerné tlačidlo. Potvrdzovanie volieb sa však uskutočňuje pravým funkčným tlačidlom. V pohotovosti je štvorsmernému tlačidlu priradená jediná špeciálna funkcia - telefónny zoznam smerom nadol.

Displej

Vonkajší displej je nový, farebný. Monochromaticý displej CF62 som vďaka viditeľnosti na slnku vychvaľoval do nebies a inak nespravím ani teraz. Vnútorný sa na slnku správa nepekne, ale vonkajší plní funkciu aj za jasných letných dní. V pohotovostnom stave po určenom čase zobrazuje veľké digitálne hodiny, v prípade zmeškanej udalosti na túto samozrejme upozorní ikonou telefónu či správy v dolnom riadku.

Vnútorný displej ponúka pasívne zobrazenie 65 536 farieb na ploche 130 x 130 bodov, resp. 27 x 27 mm. Aj keď pasívnu technológiu dnes často zatracujeme, ponúka aj niekoľko výhod: zníženie výrobných nákladov a tým aj koncovej ceny výrobku a menšiu spotrebu energie. Samozrejme, staršia technológia je menej kvalitná, a preto je napríklad čitateľnosť textov na priamom slnečnom svetle horšia ako na aktívnom displeji. A pre vnútorný displej Siemensu AF51 to platí dvojnásobne. Spomínané netradičné rozlíšenie postačuje na bežné použitie i prácu s multimédiami. Pri písaní správ vidíte 6 riadkov textu, pri ich čítaní 7, v telefónnom zozname vidno 5 kontaktov naraz. Samozrejmosťou je možnosť nastaviť si ľubovoľné pozadie, nechýba ani logo operátora, farebné schémy (modrá, hnedá, šedomodrá a žltá) a šetrič externého displeja. Užívateľ si môže nastaviť aj veľké písmo, kedy sa na displeji zobrazí len jedna položka menu. Nastaviteľná je aj intenzita podsvietenia a kontrast. Nastavením ich nízkych hodnôt dosiahnete značnú úsporu energie.

Do menu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom alebo šípkou do strany. Tým sa ocitnete na východzej stredovej ikone s funkciou Správy. Uvedieme však zoznam všetkých deviatich položiek: kontakty, register hovorov, surf/zábava, zvonenia, správy, budík, doplnky, vlastné súbory a nastavenia. Pohyb medzi nimi je svižný. V prípade ďalších textových úrovní vidíte naraz 5 položiek. Pri pohybe v menu sú reakcie telefónu takmer okamžité. Horšie je to pri pohybe medzi obrázkami, melódiami, správami a kontaktmi v telefónnom zozname. Najmä načítavanie jednotlivých obrázkov je často neúnosne zdĺhavé.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Vlastné súbory

Len 1,3 MB pamäte je určených pre zvuky, melódie, obrázky a MMS-ky. Vo Vlastných súboroch nájdete obrázky, tóny, farebné schémy a iné prijaté dáta. Načítavanie jednotlivých zložiek a súborov je však veľmi pomalé.

Prednastavených melódií vo formáte MIDI nie je veľmi veľa, a aj z toho malého množstva sa pomerne ťažko vyberajú tóny pre jednotlivé skupiny volajúcich. Vyzváňanie môže dopĺňať vibrácia a ľubovoľný svetelný efekt. Hlasitosť zvukového upozornenia môžete nastaviť pri volaniach, správach, alarme i aplikáciách. Ako som si už u Siemensov zvykol, možnosti nastavení jednotlivých upozornení sú skutočne široké. Môžete si nastaviť vlastné zvonenie číslam z telefónneho zoznamu, neznámym číslam, jednotlivým skupinám volajúcich, alarmu, správam, určiť si melódiu pri zapnutí/vypnutí telefónu, pri otvorení/zatvorení prístroja, kliknutie, tón alebo ticho môžete priradiť aj klávesnici. 16-hlasé zvonenia však už nemôžem hodnotiť ako jedny z najlepších, pretože dnes je už dostupné veľké množstvo modelov mobilných telefónov rôznych výrobcov, ktoré vyzváňajú krajšie i hlasnejšie.

Podržaním tlačidla * je možné telefón utíšiť (prípadne zapnúť pípanie). Nový telefón ponúka 6 profilov a 2 vlastné.

Obrázkov je v novom telefóne dostatok, ale veľmi pomaly sa načítavajú. Obrázky je možné odoslať cez MMS alebo nastaviť ako pozadie, logo, šetrič, animáciu pri zapnutí/vypnutí.

Upozornenia

K prijatiu správy som nastavil všetky typy možných upozornení, a tak sa po obdržaní SMS-ky ozval mnou vybraný tón, telefón súčasne zavibroval, a až do jej prečítania aj pomocou modrých obvodových diód upozorňoval na prijatie správy. Štýl svetelného upozornenia si môže každý určiť, a to či už k hovoru, prijatiu správy, zmeškanej udalosti, roztvoreniu telefónu alebo jeho zavretiu. Jednoducho, v tomto smere výrobca myslel skutočne na všetko. Spomenieme ešte všetky typy svetelných efektov (Dynamic Light): rýchlosť, maják, vlna, hojdačka, beat, pristávacia dráha, tranz. Pravdu povediac, svetelné efekty Siemensu CF62 boli prepracovanejšie, ale i tak mi podobný prvok chýba na každom mobilnom telefóne.

Svetelné efekty som už zažil na rôznych mobilných telefónoch, napríklad Philipse 530, Nokii 3220, ale tak prepracované nastavenia tohto prvku som našiel až v modeloch Siemens CF62 a BenQ-Siemens AF51. Už Nokia 3220 využívala svetelné upozornenie aj na informáciu o zmeškanej udalosti, dokonca aj niektoré Samsungy využívajú svetelné diódy na informovanie majiteľa o zmeškanom hovore či správe. Až v prípade Siemensu CF62 a BenQ-Siemens AF51 som sa však dočkal úplnej perzonalizácie, a tak sa mi do rúk dostal telefón, ktorý o prijatej správe informuje už z diaľky aj za denného svetla.

Pamäť

1,3 MB pre súbory, 100 SMS, 167 kB pre kontakty (1 kB = asi 5 jednopoložkových kontaktov), čo znamená, že si do AF51 uložíte asi 500 viacpoložkových kontaktov.

Telefónny zoznam

Do zoznamu vstúpite pohybom štvorsmerného tlačidla nadol. Tým sa na začiatku telefónneho zoznamu zobrazí možnosť prepnutia na druhý zoznam (telefón / SIM) a pridanie nového záznamu. Pod nimi už vidno prvé 3 mená. Pri pridávaní nového kontaktu zadáva majiteľ telefón číslo, meno, skupinu, umiestnenie (SIM, mobil) a poradie záznamu. Pamäť na 500 kontaktov mi pripadá skutočne dostatočná. Kriticky sa staviam k vyhľadávaniu mien na SIM karte len podľa prvého písmena, ale i na to sa dá zvyknúť. Keby boli reakcie telefónu pri listovaní zoznamom rýchlejšie, nemal by som s týmto nedostatkom taký problém. Vyhľadávanie mien v pamäti telefónu sa uskutočňuje podľa viacerých znakov.

Adresár, čo je vlastne zoznam v telefóne, umožňuje pracovať so skupinami volajúcich a každý kontakt v ňom môže obsahovať 3 telefónne čísla, 2 x fax, 2 x e-mail, skupinu, firmu, adresu, obrázok a narodeniny, na ktoré v daný deň v zadanom čase upozorní.

Hovor

BenQ-Siemens AF51 je perfektný mobil na telefonovanie. Je malý, ľahký, ergonomický... Hlasitosť reproduktora počas hovoru mohla byť o čosi vyššia. Prítomnosť mikrofónu bližšie k ústam kvalitu hovoru zvyšuje. Siemens AF51 ponúka aj aktiváciu hlasného handsfree počas hovoru.

Negatívne hodnotím stálu absenciu termínov odchádzajúcich hovorov. Tento nedostatok výrobca vyriešil už dávnejšie, ale u iných modelov, a keďže AF51 je len prezlečený Siemens CF62, dôvod tohto nedostatku je jasný.

SMS

Pamäť na 100 správ dokazuje, že to, na čo je telefón určený aj dokonale spĺňa. Pri písaní, kedy vidíte až 6 riadkov textu, aj čítaní správy je text zalamovaný na celé slová. Písanie zľahčuje aj rýchly slovník T9.

Rozloženie symbolov:

- pod tlačidlom 1 nájdete medzeru a enter,

- pod tlačidlom 0 zase . , ? ! ...

Pri písaní SMS-ky nechýba ani ponuka volieb: vložiť obrázok alebo tón, formátovať text alebo vložiť číslo zo zoznamu. Technológiu EMS niekedy veľmi rád používam a v tomto prípade sú štandardné animácie i tóny skutočne podarené.

MMS

Pri tvorbe multimediálnej správy najprv zadáte príjemcu a predmet, a pokračujete v tvorbe správy. Do tej môžete vložiť niekoľko stránok s textom, obrázkom a melódiou či nahrávkou (formát AMR). Pred odoslaním (po príprave správy na odoslanie) je odosielateľ ešte raz opýtaný, či chce správu s veľkosťou x kB skutočne odoslať.

WAP

Ako wapový prehliadač slúži Openwave, ktorý nájdeme u všetkých starších Siemensov. Na displeji vidno 6 riadkov textu, ale listovanie šípkami a pomalšie reakcie tohto prehliadača túto funkciu potláčajú do úzadia.

Opera mini

Prenos dát

Dáta je možné prenášať len dvoma spôsobmi: cez GPRS (4+2) alebo kábel. V tomto véčku mi veľmi chýba infračervený port. Veď prenos obrázkov a melódií len cez MMS je pre mnohých zbytočne drahý. Najmä prenos fotografií známych, ktoré by chcel majiteľ priradiť k jednotlivým kontaktom sa premietne na cene mesačného účtu. Riešením je už spomínaný dátový kábel.

Organizačné funkcie

Budík - ten je samostatnou položkou v hlavnom menu. Nastaviť je možné len 1 termín, ktorý sa však každodenne opakuje až do deaktivácie. Samozrejmosťou je vlastný výber melódie a hlasitosti budenia.

Kalendár - úplne jednoduché zobrazenie mesačného náhľadu s orámovaním aktuálneho dňa a hrubým vyznačením dní s udalosťou. V nastaveniach je možné určiť začiatok týždňa.

- termíny - zoznam všetkých zadaných termínov s možnosťou pridania novej udalosti. Tá môže obsahovať: typ (memo, hovor, stretnutie, narodeniny, výročie), popis, termín, alarm, opakovanie.

- poznámky - jednoduchá poznámka s termínom zapísania dlhá maximálne 150 znakov sa často zíde. Poznámky je možné odoslať ako SMS.

- premeškané termíny - ide o zoznam všetkých uplynulých udalostí

Hry a Java aplikácie

V časti Surf/zábava nájdete okrem wapového prehliadača aj 4 Java aplikácie: Emergency PhoneBook, Unit Converter a hry Sea Battle, Wappo2.

Výdrž, batéria

Výdrž niekoľko dní v pohotovosti s občasným telefonátom asi nikoho neprekvapí. Model AF51 nemá šokovať svojou výdržou. Kritiku si však zaslúži skoré vypnutie po prvom zahlásení vybitej batérie. Vtedy ide o drahocenné minúty.

Výhody:

- dizajn a rozmery,

- vonkajší displej,

- svetelné efekty,

- cena.

Nevýhody:

- slabý vnútorný displej,

- funkcie 2 roky starého modelu,

- chýba infraport,

-chýbajú MP3 zvonenia.

Cena3 490 Sk (Roden s.r.o.)

BenQ-Siemens AF51 je neuveriteľne sympatický mobil. Na výročnom stretnutí čitateľov Fony.sk sa dočkal veľkého úspechu. Za málo peňazí dostanete veľa muziky v podobe pekného véčka. Svetelné efekty si neviem vynachváliť. Mrzí ma len slabý interný displej a žiadny rozdiel vo funkčnosti oproti Siemensu CF62.

Dôležité odkazy:

- podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (BenQ-Siemens SK)

- distribútor (BenQ-Siemens)

- služby zákazníkom (BenQ-Siemens, SK)

- nastavenie SMS-kou (BenQ-Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.05.2006 - 00:21

Fizzy: Riso a to kedy si stihol napisa recenziu? by sa mi nechceloo...ale pekny fonik. Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Symbian OS; SonyEricsson P910; 320) Opera 6.32 [cs]

anonymous22.05.2006 - 11:30 Trvalý odkaz

Skic: Ano, je to krasny fonik, a teraz ked ho zozeniete na kazdej poste... :DSIE-S75/26 UP.Browser/7.1.0.e.14(GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Browser/UP.Browser/7.1.0.e.14 (GUI) MMP/2.0

anonymous22.05.2006 - 12:33 Trvalý odkaz

Quo: ...len keby aj po funkcnej stranke viac dokazal...Nokia6280/2.0 (03.65) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous24.05.2006 - 21:29 Trvalý odkaz

Fizzy: Riso ako dlho ti vydrzala baterka na jedno nabitie? Tvoja skusenost. Rozmyslam ze pre oca by bodol. Sa mu pacil CF75 tak toto by sa mu mohlo tiez.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Symbian OS; SonyEricsson P910; 320) Opera 6.32 [cs]

anonymous25.05.2006 - 01:32 Trvalý odkaz

riso: pre otca odporucam S68...jednoznacne lepsi displej aj ovladanie. ;) vydrz...volal som s nim dost, resp. normalne, vydrz pri intenzite sinalu "1 palicka" bola jeden den, ale v normalnych podmienkach 2-3 dni. ale bol to novy kus.Opera/8.51 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 14 príspevkov