Mobilný telefón oslavuje 25. narodeniny

Motorola mala už pred prvým komerčne dostupným prenosným telefónom na svete bohaté skúsenosti s rádiovou a komunikačnou technikou. Na svete je už 26 rokov, a jej prvý produkt oslavuje "okrúhle" 25. výročie.

Žiaľ, 25. rok nie je pre Motorolu najšťastnejší. Aj keď stále predstavuje nejaké novinky, na náš trh sa po modeli RAZR2 V8 nič veľa telefónov nedostalo. Jediný Slovenský distribútor telefónov Roden svoju prevádzku zavrel, dnes Motoroly do predajní distribuuje len IRDistribution. Dostupnosť telefónov Motorola je u nás skrátka veľmi nízka.

Tlačová správa:

Motorola bola založená v roku 1928 ako spoločnosť Galvin Manufacturing Corporation a má bohatú históriu v oblasti technologických inovácií, ktoré výrazne ovplyvňovali životy spotrebiteľov. Tu vám ponúkame prehľad vývoja mobilného telefónu a niektorých nezabudnuteľných výrobkov za posledných 25 rokov.

1983

Motorola uvádza prvý komerčne dostupný prenosný telefón na svete

Telefón Motorola DynaTAC 8000X dostupný pre spotrebiteľov

Po 15-tich rokoch výskumu a stámiliónových investíciách sa Motorola stala prvým dodávateľom, ktorý získal súhlas od Federálneho výboru pre komunikácie v Spojených štátoch (FCC) pre prenosný rádiotelefón, neskôr známy ako mobilný telefón. Spoločnosť začala prijímať objednávky od zákazníkov na prvú schválenú jednotku, telefón DynaTAC 8000X. Prvý mobil váži 784 gramov, má rozmery 330 x 45 x 89 mm, pýši sa hovorom v dĺžke 30 minút, deväťhodinovým pohotovostným režimom a prináša displej LED.

1984

Skutočný svet je mobilný - Motorola DynaTAC

Spoločnosť Motorola je prvou spoločnosťou, ktorá dodáva komerčne dostupný prenosný telefón, 784-gramový model DynaTAC s odporúčanou maloobchodnou cenou $3995.

1985

Niečo pre každého - Motorola: Líder na trhu

Spoločnosť Motorola je prvou spoločnosťou, ktorá uvádza na trh kompletnú radu prenosných mobilných zariadení, vrátane modelov DynaTAC 2000, 4000 a 6000, rodiny telefónov do auta, a modelu 8000, rodiny prenosných telefónov.

1989

Mikro-Mini - Motorola MicroTAC

Prelomový telefón Motorola stanovuje nové dizajnové štandardy s vyklápacím mikrofónom. Ide o najmenší a najľahší telefón na trhu, jednotka váži 348 gramov s rozmermi 171 x 57 x 31,7 mm. Na svoju dobu „drobček“ Motorola MicroTAC sa predáva za $2495 až $3495.

1992

Mobil stráca na váhe - Motorola MicroTAC

Spoločnosť Motorola pokračuje v uvádzaní zariadení, ktoré sú najľahšie a najmenšie na trhu. Nový ultraľahký telefón Motorola MicroTAC váži iba 167 gramov, čím je o 82 percent ľahší ako prvý model Motorola DynaTAC 8000X, a jeho rozmery sú 139,7 x 25,4 x 50,8 mm.

1994

Teraz všetko spolu - Motorola iDEN

Spoločnosť Motorola uviedla digitálne rádio iDEN, prvý komerčne dostupný digitálny rádiový systém na svete, ktorý v sebe spája paging, dátovú mobilnú komunikáciu a hlasové vysielanie v jedinej rádiovej sieti a zariadení.

1996

Skúste túto veľkosť - Motorola StarTAC

Prevratný telefón Motorola StarTAC nazval magazín Popular Science jedným zo „100 najväčších úspechov vo svete vedy a technológií roka.“ Model StarTAC umožňuje spotrebiteľom nosiť telefón na opasku, má vreckovú veľkosť a je porovnateľný s veľkosťou pagera – váži iba 87,9 gramu. Používateľ môže viesť až viac ako štvorhodinový nepretržitý telefónny hovor alebo byť 47 hodín v pohotovostnom režime.

1999

Celý svet vo vašich rukách - Motorola Timeport L7089

Spoločnosť Motorola spúšťa svoj trojpásmový GSM telefón, model L7089, schopný fungovať vo všetkých troch digitálnych rádiových pásmach GSM. Zariadenie štartuje éru medzinárodnej mobilnej komunikácie a umožňuje spotrebiteľom používať ten istý telefón a kontaktné číslo pri cestovaní po celom svete.

2000

Malé rozmery, veľké vlastnosti - Motorola V.Series

Spoločnosť Motorola vynáša radu telefónov V.series do nových výšok svojimi najnovšími digitálnymi verziami. Modely V8160 a V8162 vážia iba 85 gramov a ponúkajú mikroprehliadač pre prístup na internet, takže používatelia si môžu vyhľadať informácie o cenách akcií, o počasí či orientácii v prostredí.

2001

Rýchle spojenia - Motorola Timeport 7382i

Ako prvý telefón GPRS v Severnej Amerike poskytuje model 7382i používateľom rýchle a neustále pripojenie na internet.

2002

Pripravený na zatvorenie - Motorola V60

Štýlový a kompaktný telefón Motorola V60 je verný tradícii telefónov StarTAC a predstavuje moderný, klasický, ale aj nevyhnutný módny doplnok pre propagátorov nových trendov v Hollywoode. Digitálny telefón V60 s hladkým anodickým hliníkovým krytom zahŕňa možnosti internetu a textových správ, hlasové nahrávanie pre zaznamenanie osobných pripomienok a hlasové vytáčanie, vo voliteľnej výbave sú stereo slúchadlá pre počúvanie FM rádia.

2002

Urobte si fotografiu, vydrží dlhšie - Motorola T720i

Spoločnosť Motorola prináša svoje prvé mobilné zariadenie s fotoaparátom a farebným displejom súčasne. Model T720i ponúka širokú obrazovku podporujúcu až 4096 farieb pre vytváranie a zdieľanie digitálnych fotografií. Používatelia majú tiež možnosť preniesť prispôsobené funkcie zahŕňajúce hry a aplikácie pre váš biznis.

2004

Ikona - MOTORAZR V3

RAZR núti svet prehodnotiť pojem „mobilný telefón“. Hlavné inovácie týkajúce sa dizajnu a návrhu vedú k prvotriednemu telefónu. Kombinácia kovov, ako je hliník používaný v letectve, s novými funkciami, ako je vnútorná anténa a chemicky leptaná klávesnica, viedli k ultra tenkému zariadeniu s hrúbkou iba 13,9 mm — triumf, ktorý na trhu nemal konkurenta. Viac ako 110 miliónov jednotiek sa doteraz predalo po celom svete, čím sa z RAZR stala ikona a jeden z najpopulárnejších mobilných telefónov všetkých čias.

2007

Ostrejší než kedykoľvek predtým - MOTORAZR2

Prichádza elegantnejší, chytrejší, silnejší telefón RAZR2. Hladký telefón s ostrejším profilom a z materiálov od liateho hliníka po nehrdzavejúcu oceľ znamená pre RAZR vyššiu úroveň. Externý 2-palcový displej s tvrdeným sklom, unikátny na trhu mobilných zariadení, externé tlačidlá a technológia CrystalTalk spoločnosti Motorola umožňujú používateľom počuť a byť počutí. Pre toto zariadenie to znamená charakteristiku najlepšie zdokonalenie roka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu