Sony Ericsson Z550i

Recenzia mid-end véčka Sčasti kovové véčko s 1,3 Mpix fotoaparátom a FM rádiom za dobrú cenu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 45 x 20 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 162 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: 92 g)

vonkajší displej: pasívny, monochromatický, 36 x 128 b., 7 x 24 mm,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 30 x 38 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 20 MB + MS Micro, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, Fast Port, mass storage,

zábava: Java 2.0 3D, WAP 2.0, FM rádio, MP3/AAC prehrávač, 40-hlasé MIDI,

PhotoDJ, MusicDJ, VideoDJ,

batéria: BST-36, Li-Pol, 750 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/320 h pohotovosti,

SAR: 1,15 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim (nahradený menuom skratiek), blesk, makro, autofocus, prehliadač dokumentov, EDGE, UMTS, HSDPA, IrDA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R6BA033, EROM: R3A005

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pod pevne uchyteným krytom batérie sa nachádza aj slot pre pamäťovú kartu, pod batériou SIM karta zasunutá medzi dve koľajničky. Výmenou sa mechanicky opotrebúva. Zapnutie je rýchle.

Dizajn

Sony Ericsson Z550i je kvalitne spracované elegantné véčko, ktoré pôsobí drahšie, než skutočne je. Testoval som strieborno-čiernu verziu. Predný kryt okolo externého displeja je kovový, z čiernej plastovej časti vystupuje objektív s kovovým obvodom. Nechápem, prečo musí vyčnievať 2 mm nad okolitú časť, ale zle to nevyzerá. V pravej bočnej stene je len dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, v ľavej len otvor pre pútko. V spodnej časti nájdete Fast port konektor a v zadnej stene otvor reproduktora. Dizajnéri sa držali hesla "v jednoduchosti je krása" či "menej je niekedy viac" a urobili dobre.

Otvorenie jednou rukou nie je práve najpohodlnejšie, radšej som vždy použil obidve. Pri otvorení sa ozve jedna z troch sympatických melódií.

Klávesnica

Klávesnica je zapustená do okolitého krytu, hmatovo vyniká len stredové, špeciálne vybrúsené kruhové tlačidlo. Tlačidlá sú od seba dostatočne ďaleko vzdialené, jediné preklepy nastávali medzi šípkami do strán a vedľa umiestnenými polyfunkčnými tlačidlami. Šípkou nahor spustíte fotoaparát, ostatným trom smerom priraďujete funkciu vy. Pod hviezdičkou je umiestnené ešte špeciálne tlačidlo pre spustenie menu skratiek a pod mriežkou vypínacie tlačidlo. Modré podsvietenie klávesnice nebije do očí a spolu s grafickou témou Flare (modro-čierna kombinácia) a modrým podsvietením externého displeja vytvára veľmi peknú kombináciu.

Displej

Hlavný displej je veľký a hodnotím ho určite kladne. Prakticky je zhodný s displejmi v mnohých modeloch Sony Ericssonu. V nastaveniach meníte okrem bežných parametrov jas, zobrazenie hodín v šetriacom režime. V hlavnom menu vidíte 3 x 4 ikony, pohyb v ponuke je bleskový. Viditeľnosť údajov na priamom slnku nie je oslnivá, ale dobrá.

Externý displej ma potešil...monochromatická obrazovka s jasným cieľom: informovať a šetriť. Neustále zobrazuje aktuálny čas, len si túto funkciu musíte vybrať v nastaveniach.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte šípkou nahor, hľadáčik tvorí asi polovica displeja. Škoda, že nie je možné fotiť naležato. Nafotené snímky sú takto horizontálne orientované, pri prezeraní ich treba pootočiť. Tento úkon však fotku postaví na výšku natrvalo, dokonca ju presunie na prvú pozíciu a v PC je fotky opäť nutné pri prezeraní otáčať. Kvôli efektivite použiť len VGA rozlíšenie, jednotlivé fotky pootáčať a prezerať ich pohodlne v mobile. Fotky zaberú minimum miesta a displej ich zobrazí celkom slušne. Žiaľ, pri prezeraní nie je možné fotky približovať. Digitálny zoom pri fotení použijete len pri menších rozlíšeniach...ďalšia výhoda VGA rfozlíšenia. Rôzne veľkosti fotiek meníte tlačidlom jeden, dvojkou aktivujete nočný režim, trojkou farebné efekty, štvorkou časovanú samospúšť. Tlačidlom pre reguláciu hlasitosti meníte jas. Reakcie mobilu pri fotení aj prezeraní fotiek sú bleskové. Fotoaparátu chýba blesk.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Výrezy "megapixlových" fotiek, prvý zo zväčšeniny VGA fotky v programe IrfanView, druhý z megapixlového originálu:

(Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými fotkami", keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia softvérovo zväčšeného v PC.)

Prezeranie a záznam videa

Záznam videa s rozlíšením 176 x 144 bodov už považujem za bežný priemer, video zo Z550i však považujem, v rámci možností, za veľmi dobré. Viac ma mrzí chýbajúce celoobrazovkové prezeranie videa. Počas záznamu môžete použiť plynulé štvornásobné priblíženie a k dispozícii je tiež pozastavenie záznamu.

UKÁŽKA VIDEA

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby ponúka ekvalizér, samozrejmosťou je minimalizácia na pozadie a tvorba zoznamov skladieb. V balení nájdete aj bežné stereo handsfree.

Vybranú MP3 skladbu môžete použiť ako zvonenie (všeobecne alebo ku konkrétnemu kontaktu) alebo budík. Nastavenie ľubovolného zvuku pre budík a správy nájdete v príslušných častiach menu.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

FM rádio

Prijímač v Sony Ericssone Z550i pracuje len po pripojení handsfree. Po spustení FM prijímača z menu (alebo skrátených volieb) vidíte na displeji aj príjemné grafické prostredie rádia. Šípkami doprava a doľava postupne prepínate frekvencie po desatinných miestach. Pohybom nahor alebo nadol prepínate medzi uloženými stanicami. Ľavým polyfunkčným tlačidlom vyhľadáte najbližšiu počúvateľnú frekvenciu. Výbornou funkciou je automatické uloženie staníc, ktoré sa nachádzajú v dosahu prístroja. Tak napríklad v Trnave vyhľadám 20 a automatických staníc, ktoré sa automaticky uložia a po príchode do Nitry si automaticky nechám uložiť zase úplne inú kombináciu skupiny staníc, medzi ktorými veľmi rýchlo prepínam. Zlatým klincom večera je funkcia RDS, ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie vyčíta názov počúvanej stanice.

Pamäť

Interná pamäť 20 MB je rozšíriteľná kartami Memory Stick Micro (M2) je najlepším riešením pre ukladanie fotiek, skladieb, videí. Po pripojení telefónu káblom ku PC sa mobil vypne a vy môžete mobil použiť ako externý disk. Ak ho chcete káblom len nabiť, vypnutia sa nebojte.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam sa nezmenil, je zhodný so všetkými novými modelmi. Pamäť na 1 000 kontaktov ma v Sony Ericssonoch teší. Ak nastavíte ako východiskový zoznam pamäť na SIM, ku číslam v mobile sa dostanete len prepnutím zoznamu na mobil. Ale v opačnom prípade tomu tak nie je, pri hlavnom zozname v mobile nie je problém v možnostiach skočiť do zoznamu na SIM. Ku menu môžete, okrem iného, priradiť tri e-mailové adresy a množstvo čísiel. Zvonenie nepriradíte skupine, ale len kontaktu. To sa dá však riešiť melódiou s názvom ako napr. rodina, známi, láska... Potom rodinným príslušníkom vždy priradíte melódiu rodina. A pokojne to môže byť aj skladba od Chemical Brothers, podstatný je len jej názov a umiestnenie. Keď sa vám potom táto skladba zunuje, premenujete na rodina.mp3 úplne iný song.

Hovor

Telefonovanie so Z550i je pohodlné, len otváranie jednou rukou mi robilo aj po niekoľkých dňoch problémy. Hovor nie je problém nahrať, v ponuke je tiež hlasné handsfree aktivovateľné už pri vyzváňaní. Neprekvapuje ma tiež možnosť vstupu do menu a určite poteší regulácia hlasitosti bočnými tlačidlami, aj keď na pravej strane. Po stlačení tlačidla "hovory" sa odstanete do zoznamu všetkých posledných hovorov...praktické. Pamäť dĺžky jednotlivých telefonátov však chýba.

Správy

Správy sa na Z550i píšu dobre, klávesnica je slušná a diakritka v prepracovanom slovníku T9 je deaktivovateľná. SLovník T9 v modeloch Sony Ericsson patrí k najprepracovanejším, ponúka široké možnosti aj ručnú úpravu pridaných slov. Sony Ericsson Z550i umožňuje aj kopírovanie celého alebo vybraného textu.

Editor SMS je nezmenený. Pri písaní vidím 5 riadkov textu, pri čítaní 6. Z550i podporuje aj štandard EMS. V zozname prijatých správ je nieľko možností jeho zobrazenia. Páči sa mi ikonka charakterizujúca správy, na ktoré som odpovedal. Do MMS môžete pridať text, obraz (aj nový), video (aj nové) a zvuk (aj nový). Do MMS môže byť automaticky pridaný podpis, vkladaná fotka môže byť upravená na 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 b., alebo jej rozmer môže ostať nezmenený.

E-mail

E-mailový prehliadač je veľmi dôkladne prepracovaný a tým si ma Z550-ka ešte viac získala. Umožňuje pravidelnú kontrolu schránky v pravidelných intervaloch (5 min. až 12 hod.), do mailov môžete vkladať prílohy všetkého druhu (aj novú fotku), skrátka dokonalé. E-mailový prehliadač má iný tón správy než ostatné typy správ.

WAP

Internetový prehliadač NetFront znamená pre niekoho krok vpred, pre iného naopak. Problémom sú niektoré veľké stránky (nad 100 kB) a formuláre(vypĺňanie políčok s výraznými limitmi). Na bežné prehliadanie WAP stránok je však dobrý, ponúka funkciu SmartFit či zoom. Naši čitatelia si sťažujú najmä na nezmyselný limit 255 znakov napríklad pri písaní príspevku do diskusie.Preto aj tentoraz odporúčam používať prehliadač Opera Mini.

Prenos dát

Sony Ericsson Z550i neposlúži ako super-modem, ale na prezeranie WAP-e. Na lokálny prenos poslúži Bluetooth alebo kábel, ak si ho dokúpite. Najrýchlejšie je to však cez čítačku pamäťových kariet. Na diaľku využijete len GPRS.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0

PRD verzia: 1.0

profily: BIP-ImagePush - DUN-GW - FT-Server - GAP - Generic Object Exchange - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - HID-Dev-Keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý alebo opakovaný budík s vlastnou melódiou.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné).

Poznámka môže byť dlhá maximálne 250 znakov, čo je pre mňa neskutočne málo. Na druhej strane, vyniká zobrazením na pohotovostnom displeji.

Ďalšie funkcie: PlayNow, VideoDJ, PhotoDJ, MusicDJ, vzdialené ovládanie PC cez Bluetooth, záznam zvuku, kalkulačka, synchronizácia, časovač, stopky, pamäť kódov.

Java aplikácie: FaceWarp, NewsReader, World Clock

Java aplikácie

FaceWarp je aplikácia, pomocou ktorej interaktívne odfotenú tvár graficky zosmiešnite. Vytvorený obrázok sa uloží v rozlíšení vhodnom na tapetu na pohotovostnom displeji. Samozrejmosťou je možnosť odoslať obrázok cez IrDA, Bluetooth, e-mail či MMS.

Druhou užitočnejšou aplikáciou je News Reader, RSS čítačka.

treťou pripravenou aplikáciou je WorldClock.

Výdrž, batéria

Výdrž Sony Ericssonov patrí k najlepším, aj Z550i dosahovala nadpriemerné výsledky - 3 dni bežného používania. V balení nájdete nabíjačku bežného typu.

Výhody:

- cena

- kovové materiály

- zábavné funkcie (kvalita)

Nevýhody:

- slabší fotoaparát

- zapustená klávesnica

- nemožné priblíženie snímok

Orientačná cena: 7 490 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson Z550i je výborné véčko pre bežného človeka s nečakanými nadštandardnými funkciami. Dizajnom pôsobí podstatne drahšie, najmä vďaka použitiu kovových materiálov a kvalitnému spracovaniu. Z550-ke môžem vytýkať niektoré detaily, ale po prihliadnutí na cenu spomeniem len slabšie dátové možnosti a chýbajúce priblíženie obrázkov.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.08.2006 - 19:51

gabrielo: To vyzerá dobré. Asi si na neho po?kám. Za tu cenu to pre m?a stojí, ale po?kám si ešte na recenzie apotom sa rozhodnem. Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; InfoPath.1; .NET CLR 2.0.50727)

anonymous17.08.2006 - 21:53 Trvalý odkaz

riso: TLACOVA SPRAVA AKTUALIZOVANA NA RECENZIU.
gabrielo, uz mozes hodnotit a rozhodnut sa. ;)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous17.08.2006 - 22:16 Trvalý odkaz

Hopp: Riso, ekvalizer obsahuje aj Mega Bass?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Maxthon)

anonymous18.08.2006 - 02:38 Trvalý odkaz

riso: to som si nevsimol, telefon uz nemam a tuto funkciu, zial, ked nemusim absolutne nevyuzivam. ale podla skusenosti jedneho pispievajuceho v diskusnom fore udajne nie.Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous18.08.2006 - 03:01 Trvalý odkaz

samo: skor by som sa aj ja priklanal k nie,ved ani K800i nema,i ked K750i tusim ma...Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.8 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

Celá diskusia 12 príspevkov