Sony Ericsson W710i

Prvý kontakt s mid-end véčkom Hudobný mobil vyššej strednej triedy s EDGE, rádiom a 2 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 48 x 25 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 160 mm,

hmotnosť: 101 gramov (zistená: 101 g)

pomocný displej: pasívny, 4 stupne šedej, 128 x 128 b., 26 x 26 mm,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 30 x 37,5 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videa (176 x 144 b.)

pamäť: 10 MB + MS Micro, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, Fast Port, mass storage, 3,5 mm jack,

zábava: Java, WAP, FM rádio, MP3 prehrávač,

fitness funkcie, diaľkové ovládanie cez Bluetooth,

batéria: BST-37, Li-Pol,

výdrž: do 10 h hovoru/350 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, videohovor, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R4AA032

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, 512 MB MS Micro, náramok na ruku pre uchytenie telefónu, CD so softvérom a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn Sony Ericssonu W710i je veľmi vydarený. Aj keď sa jedná o Walkman verziu modelu Z710i, dovolím si ich rozdeliť na modely podľa pohlavia: "wéčko" by som priradil skôr ženám a "zetko" zase mužom. Ale neberte moje kategorizáciu veľmi vážne.

W710i je véčko primeraných rozmerov s uškom, v ktorom je ukrytá anténa a poslúži aj pre zavesenie mobilu na krk. V zavretom stave najviac upúta veľký monochromatický displej s oranžovým podsvietením a výbornou viditeľnosťou na slnku. Zobrazí všetko, čo zobraziť má. Vedľa neho sú umiestnené dve dvojice tlačidiel pre ovládanie hudobného prehrávača. Tie sú, podobne ako celý obvod horného ramena, z gumy. Tá je skôr štýlovou záležitosťou než prvok pre zvýšenie odolnosti. Zmenšenie otvoru v spomínanom ušku vítam, telefón bude na pútku stabilnejší. Po stranách, ale už na spodnom ramene, je umiestnených viacero ďalších tlačidiel, a to pre reguláciu hlasitosti, špeciálne tlačidlo a posuvník pre blokovanie klávesnice. Ten slúži pre znefunkčnenie bočných tlačidiel v zavretom stave. Po odňatí zadného krytu môžete do bočného otvoru vložiť MS Micro kartu.

Otvorenie prístroja sprevádza cvaknutie v krajných polohách a môžete ním prijať prichádzajúci telefonát. Otvorenie jednou rukou je ťažšie, ale zato je spojenie ramien pevnejšie, odolnejšie. Na vnútornej klávesnici je tlačidiel viac než dosť. Hlavne kruhové tlačidlo so stredovým potvrdzovaním je veľmi dobre spracované, okolité viacfunkčné ovládacie prvky tiež. Pribudli tu ešte štyri malé kruhové tlačidlá: web, skratky, Walkman a vypínač. Tlačidlá sú tvrdšie, ale ovládajú sa dobre. Aj podsvietenie je dobré, len tá oranžová mi tu nesedí.

Nádherná je grafická téma Orbit, ktorú si už predstavujem v čiernej verzii Z710i. Pri listovaní ikonami hlavnej ponuky sa prejavuje okrem peknou grafikou aj jemnými vibráciami...efektné! Inak je displej už dva roky starý, veľmi dobre známy z modelu K750i a jeho súrodencov. Z nastavení je k dispozícii aj regulácia jasu.

Už na prototype je zrejmá prítomnosť Menu skratiek so zoznamom spustených aplikácií. Zrejme bude možné v tomto mobile spustiť a používať viacero Java aplikácií naraz.

Fotoaparát má pevný objektív, 2 Mpix sú dnes štandardom vo vyššej strednej triede. Ako hľadáčik slúži len asi polovica displeja, vonkajší nepoužijete vôbec. Záznam videa je slabý, zoom počas nahrávania je trhaný. W710i chýba prisvetľovacia dióda, v zlých svetelných použijete len nočný režim. Pri zmene zvuku uzávierky nie je možné zvuk vyskúšať pred priradením. Nechýba odoslania fotiek do blogu, podobne ako u K800i a ďalších nových modelov. Prezeranie fotiek je pohodlné, náhľad môže byť podľa časovej línie, 3 x 3, 2 x 2 ikony,vo forme zoznamu s miniatúrami alebo čistého zoznamu.

Prehrávač hudby Walkman spustíte a ovládate vonkajšou štvoricou tlačidiel alebo bežnou klávesnicou. Od čias W800i sa nezmenil, v prototype mal menšie problémy, ale určite sa môžeme tešiť na plnohodnotný prehrávač hudby s podporou zoznamov, grafickým ekvalizérom, atď.

Ani FM rádio neprešlo zmenami, stále je k dispozícii RDS, rýchle vyhľadanie dostupných frekvencií s automatickým uložením a pod.

V telefónnom zozname sú možnosti priradené pravému polyfunkčnému tlačidlu. Mobil si zapamätá 1 000 kontaktov (2 500 čísiel).

Pri písaní správ vidím 6 riadkov textu, pri čítaní, paradoxne, len 5. Uvidíme, ako to bude vo finálnom produkte.

Organizér prešiel malými zmenami, pridávané udalosti obsahujú, okrem iného, aj opakovanie.

Testovaný prototyp neponúkal žiadnu hru ani aplikáciu, ale dve novinky by sa vo finálnej verzii mali objaviť:

TrackID (rozpoznávanie hudby) - možnosť spoznať názov a interpreta piesne, ktorú si vypočujete v rádiu vo svojom telefóne, alebo dokonca vo svojom domácom rádiu či v aute. Služba TrackID, ktorú zabezpečuje Gracenote Mobile MusicID, je novinka umožňujúca zaznamenať niekoľko sekúnd piesne buď cez mikrofón alebo zo zabudovaného rádia FM. Jediným kliknutím môžete následne túto vzorku odoslať do celosvetovej hudobnej databázy Gracenote. Databáza skladbu vyhľadá a (za poplatok) do vášho W710i doručí o nej informácie.

Fitness - aplikácie, ktoré vám pomôžu pri zaznamenávaní svojich výkonov. Na bežeckej dráhe môžete merať rýchlosť a vzdialenosť. Pri prechádzke si zasa zapnite celodenný krokomer na meranie svojho pohybu. V telefóne máte aj merač kalórií.

Súčasťou súpravy W710i je aj aktívny náramok. Pripojte si ho k telefónu, otočte si ho okolo zápästia a ste pripravení vyraziť na dráhu. Vychutnávajte svoju hudbu pri tréningu.

Záver

Soy Ericsson W710i bude určite úspešným véčkom, ktoré konečne nahradí nedokonalý model W300i s nedostatočne slabým displejom. Oproti nemu ponúka, s výnimkou podstatne lepších displejov, len zopár vylepšení naviac. I tak model W710i hodnotím veľmi pozitívne, pre bežných užívateľov vidím aktuálnu budúcnosť práve v takýchto telefónoch. Hudba (MP3 aj FM rádio), fotografovanie (2 Mpix postačia), pekný dizajn, dobré organizačné funkcie...čo ešte bežný mladý človek potrebuje?

Vrelo odporúčam navštíviť aj produktovú stránku W710i.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.09.2006 - 00:49

Kirk: Tak tomuto hovorim mid-end - 2mpx foto , karty , edge , bt 2.0 , netfront...SonyEricssonD750i/R1J Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous21.05.2006 - 23:38 Trvalý odkaz

masc : Super telefon dufam,ze bude coskoro ho zaradia nasi dvaja operatory do akcii, Taka zima 06 by nebola zla. Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90; HbTools 4.7.1)

anonymous26.09.2006 - 10:29 Trvalý odkaz

7wcsnurka: Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960/1316; cs; U; ssr)

anonymous26.09.2006 - 10:30 Trvalý odkaz

7wcsnurka: pri tej neuveritelnej hrubke 25mm je to slaba vybava,absencia 3.5jack,chyba 3g,bt je stary,displej slaby a hlavne malicky...po nakej inovacii ani stopa..Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960/1316; cs; U; ssr)

anonymous26.09.2006 - 11:55 Trvalý odkaz

riso: [citat]7wcsnurka: pri tej neuveritelnej hrubke 25mm je to slaba vybava,absencia 3.5jack,chyba 3g,bt je stary,displej slaby a hlavne malicky...po nakej inovacii ani stopa..[/citat]

inovacie su, resp. specialitky: fotky do blogu, menu skratiek rozsirene o spustene aplikacie, velky externy displej s vybornou viditelnostou na slnku, jack bude predsa na sluchadlach, nove fitness funkcie...Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 25 príspevkov