LG KG800 Chocolate

Recenzia mid-enduLuxusný mobil s dotykovou klávesnicou s prezývkou Chocolate.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 95 x 48 x 15 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 129 mm,

hmotnosť: 83 gramov (zistená: 86 g)

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 32 x 40 mm,

fotoaparát: 1,23 Mpix (1 280 x 960 b.), LED blesk, záznam videa (3GPP, 176 x 144 b.),

pamäť: 128 MB, 1 000 kontaktov, 150 SMS, 100 MMS,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC prehrávač,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/200 h pohotovosti

SAR: 0,08 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

UMTS, active desk, makro , autofocus, pamäťová karta, EDGE, IrDA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

???

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USM kábel, adaptér na 3,5 mm konektor s diaľkovým ovládaním, slúchadlá, kožene puzdro,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG KG800 má prezývku Chocolate, má totiž pôsobiť sladko, luxusne, ako tabuľka kvalitnej čokolády.

Dizajn

Ten je v tomto prípade prvoradý, LG KG800 musí upútať každého. V zavretom stave so zhasnutým displejom pôsobí ako nefunkčný kvádrik z nalešteného plastu. Nápadný je len obdĺžnik so zaoblenými rohmi, ktorý oddeľuje potvrdzovacie "tlačidlo" od ostatných. Úvodzovky som použil preto, lebo v zavretom stave neprichádzate do kontaktu s tlačidlami, ale len s dotykovou plochou. Po otvorení prístroja sa na nej rozsvieti 9 červených ovládacích bodov. Tie reagujú aj na ľahký dotyk. Spodná časť klávesnice, ktorá je prístupná až po vysunutí horného ramena, je zložená z bežných alfanumerických tlačidiel. Čierny plastový kryt dopĺňa niekoľko pokovovaných prvkov.

V ľavej bočnej stene sa ukrýva dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, v pravej tlačidlo na spustenie menu MP3/foto/video a vypínacie tlačidlo. V hornej časti pravej steny je ukrytý aj jediný konektor pre pripojenie príslušenstva. Objektív, zrkadielko a LED blesk sa vysunú s horným ramenom, v kľudovom stave sú ukryté.

LG KG800 je náchylný na otlačky prstov, je ho stále nutné leštiť. Pri použití koženého puzdra je prístroj leštený neustále. O vysokej kvalite spracovania nie je pochýb.

Klávesnica

Už som načrtol ovládanie hornej dotykovej časti. Stalo sa mi často, že som sa omylom dotkol dotykovej plochy a napríklad odfotil fotku skôr, než som chcel. Na dotykové ovládanie je, pochopiteľne, nutný návyk. Spodná klávesnica je kvalitná, dá sa povedať, že bežná. Tlačidlám môžete priradiť rýchlu voľbu. Po zavretí prístroja sa automaticky dotyková plocha zablokuje.

V tejto časti spomeniem aj hudobný ovládač na kábli ku slúchadlám. Ten obsahuje viacero tlačidiel na ovládanie hudobného prehrávača. Potešila ma prítomnosť posuvného ovládača na zablokovanie všetkých tlačidiel.

Funkcie šípok v pohotovosti: doľava - profily, doprava - udalosti (správy, úlohy, alarmy), hore - obľúbené funkcie, dole - telefónny zoznam.

Displej

Displej je....obyčajný. Rozlíšenie nie je ničím výnimočné, poteší skôr grafická téma v štýle celého mobilu, ktorú je možné vymeniť za svetlú, jasnú tému. Hlavná ponuka je zložená z 3 x 3 ikôn. Spracovanie menu je pekné. Pri čítaní správy vidíte 8 riadkov textu, pri písaní tiež. Viditeľnosť údajov na slnku je zlá, najmä kvôli odrazovým schopnostiam ochranného sklíčka.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát spustíte bočným tlačidlom, ostatné ovládanie však závisí už len na dotykovej ploche. Spúšanie tejto funkcie je pomalé. Akurát hviezdičkou aktivujete časovanú samospúšť a mriežkou blesk. Nastavení fotoaparátu je viacero, zaujala ma ponuka rozlíšení: 72 x 72, 176 x 220, 320 x 240, 640 x 480, 1280 x 960 bodov. Odporúčam používať maximálne rozlíšenie a fotky potom radšej ručne v PC zmenšiť, pretože kvalita VGA fotky zmenšenej z 1,23 Mpix oproti snímanej na VGA rozlíšenie je neporovnateľná. Vďaka dodávanému káblu sa mobil v PC hneď zobrazí ako externý disk a snímky tak ľahko presuniete do PC.

Záznam videí je slabý, rozlíšenie 176 x 144 bodov považujem za núdzové riešenie. Počas záznamu môžete použiť (trhané) digitálne priblíženie.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 400 kB)

Obrázky

Prezeranie snímok na celej obrazovke chválim, nemožnosť ich ďalšieho priblíženia kritizujem. Snímky je možné odoslať cez e-mail, Bluetooth alebo MMS. Nechýba ani použitie snímky ako tapety.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby spustíte podržaním bočného tlačidla. Žiaľ, nefunguje na pozadí a ani 128 MB interná pamäť bez možnosti použitia pamäťovej karty nie je najlepším parametrom. Ekvalizér je síce prítomný, ale to, čo s prehrávanou skladbou robí, nebudem radšej ani hodnotiť. Skrátka, LG KG800 nie je, aj napriek dodávanému adaptéru na 3,5 mm konektor a pomerne kvalitným dodávaným slúchadlám, hudobný mobil.

Prehrávač videí

Chocolate prehrá zaznamenaná 3GPP videá na polovici obrazovky, neumožňuje ani ich zrýchlený posun, len pozastavenie.

Pamäť

Po prvom pripojení mobilu k PC cez dodávaný kábel sa tento správal ako bežný USB kľúč. Pre médiá je vyčlenených 128 MB, interná pamäť mobilu pre pracovné funkcie (kontakty, správy...) je asi 3 MB.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam zobrazuje kontakty na SIM, v mobile, alebo z oboch zdrojov súčasne. Naraz vidíte 5 mien, pričom ku označenému sa zobrazí aj číslo. Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých znakov. Nechýbajú ani skupiny volajúcich.

Hovor

Príjemné tvary a vysúvacia konštrukcia hovoria za všetko, pohodlie pri telefonovaní je maximálne. Reproduktor však mohol byť hlasnejší. Počas hovoru vidíte na displeji meno volaného, čas hovoru a po stlačení MP3 tlačidla sa zobrazia aj ďalšie funkcie. Záznam hovoru však medzi nimi nenájdete a nenašiel som ani hlasné handsfree.

Písanie textov

Klávensica je kvalitná, nechýba ani T9.

Správy

T9 píše s diakritikou, ale počítadlo správ aj po 150 znakoch ukazuje jednu čiastkovú správu. Svoedčí o jej orezaní pred odoslaním. Zobrazenie 8 riadkov pri písaní aj čítaní chválim. Práca so správami na KG800 je pohodlná. Editor MMS je jednoduchý.

E-mail

E-mailový klient najprv stiahne hlavičky, ktoré obsahujú aj informácie o veľkosti jednotlivých správ. Potom je možné tieto jednotlivo stiahnuť, cez GPRS je to ideálne riešenie. Nechýba možnosť odoslať fotku prostredníctvom e-mailu. Z fotiek je zrejmé, že emailový prehliadač je veľmi pekne spracovaný.

WAP

Wapový prehliadač je jednoduchý, zobrazí 9 riadkov textu. Nastavení je tu minimum. Wap.opera.com mi nechcel otvoriť, preto som nevyskúšal ani prehliadač Opera Mini.

Prenos dát

Bluetooth a USB kábel slúžia na lokálny prenos, GPRS na diaľkový. Konektivita LG KG800 je pomerne slabá.

Organizačné funkcie

Budík - 5 budíkov s opakovaním poteší.

Kalendár - bežný kalendár s mesačným náhľadom, nastaviteľným tónom alarmu a hromadným mazaním záznamov.

Poznámky sú veľké do 80 znakov bez možnosti ich odoslania.

Hry a Java aplikácie

Sudoku už pozná asi každý. KG800 obsahuje Sudoku s viacerými úrovňami obtiažnosti.

..

Ďalšie funkcie

diktafón 20 sekúnd, kalkulačka, prevodník jednotiek, svetový čas, SIM Tookit.

Výhody:

- dizajn,

- dotyková plocha - novinka,

- kvalitné spracovanie.

Nevýhody:

- slabšia konektivita,

- chýbajúce pamäťové karty,

- otlačky prstov.

Cena okolo 14 000 Sk

LG KG800 "Chocolate" je luxusný mobil so stredne bohatou funkčnou výbavou. Spracovanie čokolády je výborné, všetko sedí ako má. Materiál použitý na obale je odolný voči škrabancom, nápadným otlačkom prstov sa však nevyhnete. Skrátka, buď vás čokoládka zaujme na prvý pohľad, alebo nie.

Dôležité odkazy:

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.05.2006 - 01:33

Fizzy: Pekny mobil ale este stale nechapem tej dotykovej klavesnici, to kde je? co sa snou da robit, funkcie?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous17.05.2006 - 11:30 Trvalý odkaz

Fizzy: aha uz som to nasiel, ked som si pozrel fotky v galerii ;) Pekny ale 14tis by som urcite zan nedal.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous20.05.2006 - 21:36 Trvalý odkaz

Quo: Nedavno som v skratke dal o tomto fone do fora. Som rad,ze som si mohol precitat aktualnu recenziu. :) Mne sa ten mobil hrozne paci,kludne by som si ho zobral (avsak,nie za tu cenu). Hned ako som ho videl-laska na prvy pohlad ;) A k nam do trojky by som este aj ten krasny slider s QVGA od Benq-Siemensu vedel predstavit. Nadherne foniky :)Nokia6280/2.0 (03.65) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous27.06.2006 - 17:28 Trvalý odkaz

iivo: je to paradna hracicka, hrajkal som sa s nim. trocha mi vadil ten dotyk. display nakolko som pohol prstom po viacero tlacitkach a ono to reagovalo. treba sa trocha s nim sklbit a vedet kam sahat. nevhodne pre nocne party, ked hladate prstom tlacitka ...hi hi hi ale inajk supeeeeeer.
U nas ho ma Orange za dotovanu cenu okolo 8 tacov.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

anonymous19.08.2006 - 13:49 Trvalý odkaz

mAJO:
Tento telefón je prekrásny ale za tú cenu tam mohli da? FM rádio a IrDA !Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Celá diskusia 32 príspevkov