Samsung P300

Recenzia mid-endu Štýlový mobil unikátnych tvarov so slušnou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 55 x 9 mm

hmotnosť: 81 gramov (zistená: 83 g, s puzdrom 145 g)

displej: aktívny, 220 x 176 b., 262 144 farieb, 35 x 28 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280x1 024 b.), LED blesk, záznam videa (MPEG4, 352 x 288 b.)

pamäť: 80 MB pre hudbu/foto/video, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 MB pre Java,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, 64-hlasé MIDI,

MP3/ACC/ACC+/e-ACC prehrávač,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru/400 h pohotovosti

SAR: 0,973 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

UMTS, active desk, makro, autofocus, pamäťová karta, prehliadač dokumentov, FM rádio, EDGE, IrDA,

- verzia zariadenia (po zadaní *#1234#): P300XXFB1

- verzia softvéru (po zadaní *#1111#): REV 1.4

- verzia hardvéru (po zadaní *#2222#): REV 0.5

Obsah balenia:

neznámy

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zadný kovový kryt batérie je možné odňať a po uvoľnení poistky. SIM karta sa zasúva vedľa batérie, čím sa mechanicky opotrebúva. Zvuk, ako aj uvítaciu správu pri zapnutí, je možné zmeniť či úplne vypnúť.

Dizajn

Samsung P300 je unikátne konštruovaný model. Tenučký, maličký, pevný, výrobca odviedol výbornú prácu. Samsung P300 má dve tváre. Prvou je mobil s rozmermi kreditnej karty, druhou je mobil pôsobiaci ako kalkulačka v koženom puzdre. Kožené puzdro obsahuje ďalšiu batériu a súčasne mobil chráni pred mechanickým poškodením. Puzdro má hmotnosť 60 gramov, je teda jasné že ľahučký telefón premení na člena ťažkej hmotnostnej kategórie. Ja som aj napriek tomu nosil Samsung P300 v puzdre v náprsnom vrecku.

Samotný telefón je veľmi jednoduchý, obsahuje však niekoľko zaujímavých prvkov. Klávesnica je pozmenená, spodný riadok je rozložený po stranách. Logo výrobcu je zase otočené o 90 stupňov a umiestnené naľavo vedľa displeja. Predný kryt je z kovu, okrem čierneho plastového klobúčika. V ľavej stene sa ukrýva len dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti a v pravej spúšť fotoaparátu a konektor pre pripojenie nabíjačky aj slúchadiel. Preto nie je možné súčasne telefonovať s handsfree a nabíjať. V pravom hornom rohu zadnej steny nájdete objektív fotoaparátu s bleskom. Spodnú polovicu zadnej steny tvorí kovový kryt akumulátora. V spodnej stene je trojica kovových plôch pre spojenie s batériou v koženom puzdre a poistka krytu akumulátora.

Prístroj je dokonale hranatý, steny sú prísne rovné. Nenapadá mi žiaden prístroj, ktorý by na Slovenskom trhu P300-ke konkuroval svojou konštrukciou. Snáď len Motorola V3.

Klávesnica

Tá je najzaujímavejšou novinkou na P300-ke. Na prvý pohľad pôsobí bežným dojmom, no na druhý zistíte, že bol spodný rad tlačidiel (* 0 #) rozložený po stranách a spodným radom sa stali číslice 7, 8, 9. Písanie na P300 si teda vyžaduje niekoľkodňovú prax. V pohotovostnom stave klávesnica raz za 5 sekúnd krátko blikne. Jej biele podsvietenie je dôkladné. Nechýba ani automatické blokovanie vo zvolenom intervale.

Kvalita klávesnice je na vysokej úrovni, zdvih aj odpor sú primerané, aj rozmery sú akurát.

Displej

Displej už mnohí veľmi dobre poznáte...220 x 176 bodov je známe rozlíšenie. Ale ako sami vidíte, začal som číslom 220, pričom prvé číslo vždy značí os X, horizontálny rozmer. Z toho vyplýva, že Samsung P300 má displej otočený oproti bežným mobilom o 90 stupňov. A vyzerá to naozaj dobre.

Menu je klasické, v hlavnej ponuke vidíte 3 x 3 ikony. V ostatných úrovniach zase 4 riadky textových položiek. Využitie displeja je výborné. Napríklad hľadáčik fotoaparátu je konečne fullscreen, podobne je bezproblémové aj plné zobrazenie fotiek. Rýchlosť reakcií je príkladná, a to aj pri písaní správ. Pri písaní vidíte 5 riadkov textu, pri čítaní tiež. Viditeľnosť obrazu na slnku je slabšia než som očakával.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Spustíte ho napríklad podržaním bočného tlačidla. Ako hľadáčik slúži celý displej, možnosti sú inak vcelku bežné. Použiť môžete rozlíšenie SXGA (1 280 x 1 024 b.), VGA (640 x 480 b.), QVGA (320 x 240 b.), QQVGA (160 x 120 b.) a meníte tiež kvalitu obrazu (3 stupne). V Samsungoch sme zvyknutí aj na zmenu zvuku spúšte. V Samsungoch sä tiež tradičné klávesové skratky použiteľné pri fotení. Výsledné fotografie však svojou kvalitou nijak nevynikajú. Jednotkou zmeníte funkciu z foto na video. Záznam videí je slušný, rozlíšenie 352 x 288 bodov považujem za veľmi použiteľné aj vďaka formátu MPEG4 s kvalitnou zvukovou stopou. LED blesk môže bliknúť len pri fotení, alebo môže svietiť permanentne. Jeho intenzita je však veľmi slabá. Dosvieti účinne možno na pol metra, no do tejto vzdialenosti sú fotené objekty, kvôli absencii makro režimu, rozmazané.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1,5 MB)

Obrázky

Obrázky je možné prezerať na celej ploche displeja (stlačením OK), to je výborná výhoda takéhoto displeja. V zozname snímok sa však prístroj správa spomalene. Snímky môžete odoslať cez MMS, e-mail, Bluetooth. Pri odosielaní cez Bluetooth oceníte pamäť na posledné spojené zariadenia a zobrazenie podielu odoslanej časti ku celku. Prezerané snímky môžete priblížiť pomocou bočného tlačidla.

Melódie a prehrávač hudby

Samsung P300 ponúka 80 MB pamäte použiteľných aj pre ukladanie MP3 skladieb. Tie prehráva aplikácia, ktorá nebeží na pozadí. Spustíte ju špeciálnym tlačidlom MP3. Chýbajú aj profily, v prípade P300-ky meníte len normálny a tichý režim (podržaním mriežky), ktorý môže byť bez vibrácií alebo s nimi. Ďalším nedostatkom je chýbajúce súčasné zvonenie a vibrovanie. Na výber máte z niekoľkých tónov klávesnice, veľmi sa mi páči možnosť samostatne priradiť e-mailom, MMS-kám a SMS-kám rôzne melódie, aj keď vždy len z obmedzenej ponuky. Výbornou vecou je opakovanie upozornenia na správu v dvojminútovom intervale.

Prehrávač videí

Ide o klasický prehrávač 3GPP a MPEG4 videí s možnosťou video pozastaviť aj zrýchlene presunúť vpred či vzad. Aj v tomto prípade regulujete hlasitosť bočným dvojitým tlačidlom. Chýba mi tu fullcreen zobrazenie videa.

Pamäť

zdieľaná: 80 MB pre obrázky, zvuky, videá, MP3-ky, MMS-ky,

kontakty: 1 000 mien,

SMS: 200 správ,

kalendár: 400 pripomienok.

Pamäťová karta mi v tomto prípade skutočne chýba.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodnú alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, 4 čísla, jeden e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámka (50 znakov).

Hovor

Telefonovanie s týmto drobčekom je príjemné. Nechýba bočné tlačidlo pre pohotové prispôsobenie hlasitosti. Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku. Hovor je možné zaznamenať, ale len pomocou funkcie Hlasové poznámky hlboko v menu, do ktorého môžete počas hovoru bez problémov vstúpiť. A nechýba ani hlasné handsfree.

po odmietnutí hovoru ostane na displeji informácia o zmeškanom hovore. To je veľmi dobrou pomôckou napríklad pri a po rokovaniach. Páči sa mi, že po stlačení zeleného tlačidla vidíte všetky posledné hovory, nie len odoslané. Šípkou do strany prepnete na zmeškané, prijaté, volané. Chýba mi tu však pamäť dĺžky jednotlivých hovorov.

Písanie textov

Písanie textov je vďaka kvalitnej klávesnici ľahké, čomu pomáha aj prítomnosť slovníka T9. Ten pracuje s editore SMS bez diakritiky, čo v považujem za veľkú výhodu. Pri písaní MMS a e-mailu sa už diakritika objavuje.

SMS

Jednoduchý editor správy využíva celú plochu displeja. Zobrazí 5 riadkov textu, počítadlo znakov i čiastkových správ. Použiť môžete technológiu EMS, ktorá umožňuje text formátovať, vkladať doň animácie, jednoduché obrázky a melódie. Na číslo v správe je možné zatelefonovať, uložiť ho či naň poslať správu.

MMS

Editor multimediálnych správ limitovaný veľkosťou 295 kB je ešte lepší. Je jednoduchý a prehľadný. Fotku či video je možné vytvoriť priamo pri tvorbe správy. Nechýba ani časovanie strán.

E-mail

Elektronickú poštu sťahuje od najstarších po najnovšie. Pri každom sa v malom okienku zobrazí jeho veľkosť a po kliknutí naň sa dozviete ďalšie dôležité informácie ako čas odoslania, veľkosť, pripojené súbory, dôležitosť. Stiahnuť je možné jednu označenú správu alebo všetky. Na správu je možné odpovedať (odosielateľovi alebo všetkým), poslať ju ďalej, vymazať (v mobile alebo aj na serveri), použiť číslo, blokovať adresu, presunúť do mojej zložky. Pri písaní správy môžem upraviť jej predmet, jej text a pridať do nej nejaký súbor z telefónu. Nechýba možnosť automatického odoslania kópie na moju adresu, doručenka a potvrdenie prečítania, nastavenie priority, pripojenie podpisu, upravenie mena, telefónneho čísla a poznámky. E-maily dokáže kontrolovať v pravidelných intervaloch, sťahovať celé správy alebo len hlavičky. Správy nad 100, 200 alebo 300 kB budú odmietnuté.

WAP

Wapový prehliadač je jednoduchý, zobrazí bežné WAP stránky. Ponúka vypnutie obrázkov, stránkou rýchlejšie listujete pomocou bočného tlačidla. Ja som si však radšej stiahol Java aplikáciu Opera Mini a bez problémov využíval tú.

Najdôležtejšie údaje pre nastavenie WAP-u pre Orange:

- proxy: aktivovať

- IP: 213.151.208.156

- port: 8799

- APN: orangewap

- meno: wap

- heslo: wap

Najdôležtejšie údaje pre nastavenie WAP-u pre T-Mobile:

- proxy: aktivovať

- IP: 192.168.001.001

- port: 8080

- APN: wap

- meno: wap

- heslo: wap

Prenos dát

EDGE aj UMTS chýbajú, tiež IrDA neponúka, ale inak je to slušný telefónik na občasné browsovanie pomocou Opera Mini a kontrolu e-mailov. Cez Bluetooth zase bez problémov odošlete fotky, hudbu či videá.

Organizačné funkcie

Budík - 3 rôzne budíky sa môžu, ale i nemusia, aktivovať vo vypnutom stave. Každému je možné priradiť jednu z pätice predvolených melódií, čas budenia a dni v týždni, počas ktorých má byť aktívny.

Kalendár - v P300-ke mi chýba možnosť nastaviť kalendár na ploche displeja v pohotovostnom čase. Pripomienkovač si zapamätá až 400 udalostí, ktoré zobrazuje v dennom, týždennom a mesačnom náhľade. Pripomienka môže byť zaradená ako plán, výročie, úloha alebo rôzne. Pripomienky je možné odosielať cez SMS, MMS, e-mail, Bluetooth. Kalendár podporuje aj opakovanie udalostí a hromadné mazanie. Poznámka môže obsahovať len 100 znakov.

Hry a Java aplikácie

4 MB vyhradené pre hry z časti vypĺňa od výroby dvojica skvelých hier. Bobby Carrot, králik zbierajúci mrkvičky v logickom slede, je jednou z najlepších hier, aké som hral. Freekick je pekne graficky zvládnutá hra s futbalovou tematikou.

Ďalšie funkcie

- diktafón, svetový čas, kalkulačka, prevodník mien a veličín, odpočítavanie času a stopky.

Výdrž, batéria

Presné merania výdrže som nerobil, ale výdržou P300-ky som prekvapený. Bez obalu vydrží možno deň-dva, ale spolu s obalom počítajte s niekoľkodňovou výdržou.

Výhody:

- rozmery,

- výdrž,

- slušná výbava,

- práca so správami.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- malé rozlíšenie displeja,

- chýba pamäťová karta,

- nevie vibrovať a zvoniť súčasne.

Cena 15 990 Sk

Elegantný drobček Samsung P300 patrí do pekného obleku a drahého auta. Nie je to mobil pre každého. Mňa dostal svojimi rozmermi a schopnými funkciami. Nič mi na ňom zásadne neprekážalo, aj keď ide vlastne o starú D500-ku v menšom. Samsung nezabudol ani na vychytávky ako opakované pripomínanie prijatej správy.

Dôležité odkazy:

http://europe.samsungmobile.com/eng/mobile_phone/sgh-p300/feature.jsp

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, EN)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.05.2006 - 00:26

Atlis: je SUPER...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous16.05.2006 - 14:52 Trvalý odkaz

martin: az kym som nezistil ze nema pamatovky. Nechapem naco tam ma potom to tlacidlo mp3 ked je to nepouzitelne..Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

anonymous16.05.2006 - 16:36 Trvalý odkaz

Angelika: Menu a prostredie menu je úžasné. Bodaj by môj se taký bol. Kua ale co ten vzh?ad???SonyEricssonK700i/R2AE SEMC-Browser/4.0.3 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous16.05.2006 - 17:17 Trvalý odkaz

Atlis: Bohuzial, je to tak, i tak nefunguje prehravac na pozadi... je to len taky marketingovy trik. A aj tak si myslim, ze hlavne kvoli cene a primarnemu urceniu na nom nikto velmi MP3 pocuvat nebude...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous16.05.2006 - 17:28 Trvalý odkaz

Fizzy: jj ta karticka chyba urcite ale to by uz asi aj velkost bola ina. ale 80MB postaci pri komprimacii (ci ako sa to pise) ACC+ sa par albumov hravo vojdu ;)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

Celá diskusia 16 príspevkov