Nokia 5500 Sport

Recenzia smartfónu Prvý odolný a súčasne multimediálny smartfón s OS Symbian na svete.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická, odolná,

OS: Symbian 9.1

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 107 x 45 x 18 mm,

hmotnosť: 103 gramov (zistená: 105 g),

displej: aktívny, 208 x 208 b., 262 144 farieb, 30 x 30 mm, active desk,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videa (3GPP, 176 x 144 b.),

pamäť: 10 MB + microSD (64 MB v balení), zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, instant messaging, čítačka správ,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth 2.0 + EDR, Pop-Port (USB 2.0),

zábava: Java, internetový prehliadač, FM rádio, 64-hlasé MIDI,

MP3, AMP, AAC, eAAC+, WMA prehrávač,

prehliadač dokumentov ( .ppt, .doc, .xls, .pdf),

športové funkcie, svietidlo,

batéria: BL-5B 860 mHh Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/270 h pohotovosti,

SAR: 0,50 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

UMTS, blesk, makro, autofocus, Wi-Fi,

Obsah balenia:

Nokia 5500 Sport, batéria BL-5B 860 mHh Li-Ion, Compact Charger AC-3, Sport Stereo Headset HS-29, 64 MB MicroSD, CD-ROM s PC Suite a Nokia Sport Manager Software, CA-53 kábel, CP-135 remienok na zápästie, CR-64 ochranné puzdro.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

"Odolná Nokia 5500 Šport je navrhnutá pre nepriaznivé podmienky, aby vydržala náraz, postriekanie vodou aj prachové častice." - píše sa na Nokia.sk.

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie je rýchle, predtým však musíte vložiť SIM kartu a k tomu potrebujete mincu. Jedine tou totiž pohodlne otočíte poistku pre uvoľnenie zadného krytu. Pod batériou sa tiež nachádza pamäťová karta...nemilé prekvapenie.

Dizajn

Mne sa Nokia 5500 páči, aj napriek častým negatívnym reakciám na dizajn tohto mobilu. Mám rád netradičné veci. Kombináciu gumy a kovu hodnotím kladne, veď sa jedná o odolný mobil. Tvary popisovať nebudem, fotky povedia oveľa viac. Po obvode je najvýraznejšie použitie gumy. Tá ukrýva vypínač, PTT tlačidlo, plus/mínus tlačidlá, ceruzku (áno, v bočnej stene) a špeciálne tlačidlo Instant Swap. Gumený kryt chráni aj dátový konektor, ten však hodnotím kriticky, keďže úplne nedolieha. Zadná stena je charakteristická ochranným, ale nechráneným sklíčkom objektívu a kovovým krytom batérie. Nerozumiem, prečo je takmer všade na tomto mobile použitá guma, ale na zadnej stene, tam, kde by dokonale zabezpečila protišmykovú funkciu, ju výrobca nepoužil, resp. použil nedostatočne.

Upozorním aj na niekoľko zaujímavých prvkov. Hore, vedľa vypínacieho tlačidla, je ukryté dvojdiódové svietidlo a otvor nad reproduktorom, ktorý po zakrytí prstom zabezpečí úplné stíšenie zvonenia. Otvor pre pútko je umiestnený v dolnej časti. Celkové spracovanie je kvalitné.

Klávesnica

Klávesnica si vyžaduje vlastnú kapitolu, v tomto prípade je jej charakteristika viac než nutná. Bočné tlačidlá sme už spomenuli, presun "ceruzky" na pravý spodný bok telefónu je nepochopeným pokusom. Toto miesto je pre mňa, ako praváka, úplne nevhodné. Podobné umiestnenie je aj na Nokii E50. Tlačidlo "ceruzka" má na "symbianoch" mnoho využití. Väčšina jeho funkcií je však spojených s jeho podržaním, preto o jeho možnostiach mnohí ani netušia. Podržaním "ceruzky" a pohybom kurzora vyznačujete text, označujete položky, kopírujete, vkladáte... Vždy je teda nutné použitie ďalšieho tlačidla, preto je používanie "ceruzky" na Nokii 5500 akrobatickým kúskom.

Ostatná časť klávesnice je rozložená klasickým spôsobom, jej gumený materiál však tiež nehodnotím práve najlepšie. Po prihliadnutí na jeho odolnosť voči ošplechnutiu však svoju kritiku zmiernim. Najväčšie problémy som mal s polyfunkčnými tlačidlami pod displejom, ktoré sú veľmi zle nahmatateľné. Presným opakom sú tlačidlá na prijatie a ukončenie hovoru, ktoré sú pohodlne vystúpené. Pod nimi sa nachádzajú ďalšie dve ukryté tlačidlá, pre vstup do menu a pre mazanie. S tými som mal rovnaký problém ako s hornou dvojicou. Stredové tlačidlo je pokovované, trocha klzké, ale nemal som s ním absolútne žiadne problémy. Podržaním hviezdičky spustíte v pohotovosti svietidlo, podržaním mriežky tichý režim.

Alfanumerická časť je priemernej kvality, podsvietenie je výborné, pohodlie písania už trocha slabšie. Tlačidlám 2 - 9 môžete priradiť rýchlu voľbu. Blokovanie klávesnice je tradičné.

Displej

Ďalšie prekvapenie...štvorcový displej na mobile s OS Symbian. Rozlíšenie 208 x 208 bodov je použité na Nokii 6230i alebo 8800. Keďže je 43 264 bodov umiestnených na ploche len 900 mm štvorcových, rozlíšenie 48 bodov na ploche 1 mm x 1 mm je naozaj jemné (na 1 mm je až 7 bodov!). Ale k čomu je to dobré? Ja som už niekoľko mesiacov majiteľom Nokie N70, Nokia 5500 má oproti nej lepšie rozlíšenie na menšej ploche, ale nemám absolútne pocit, že by sa jednalo o zlešenie. Počet bodov na výšku v Nokii N70 je zhodný s Nokiou 5500, pričom v N70-ke sú tieto zobrazené na 42 mm výšky a v Nokii 5500 na 30 mm výšky. Písmo aj ikony sú na 5500-ke menšie, horšie viditeľné. Výhodou je prezeranie obrázkov, na viac bodoch vidíte viac detailov. Inak nemám pocit zo žiadnej zásadnej pozitívnej zmeny. Ak ste už niekedy vlastnili Nokiu S60, tak nebudete mať s 5500 najmenší problém.

Na hlavnej obrazovke nechýba aktívny pohotovostný režim prepojený s kalendárom, FM rádiom, prehrávačom hudby. Menu môže byť ikonové (3 x 3) alebo vo forme zoznamu (4 položky pod sebou). Reakcie Nokie 5500 sú rýchle, určite rýchlejšie než v prípade Nokie N70. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Štandardný fotoaparát s hľadáčikom na asi polovičnej ploche displeja. Rozlíšenia: 1 600 x 1 200, 1 152 x 864, 640 x 480 bodov., kvalitu meníte v troch stupňoch. Názov snímok sa tvorí pomocou aktuálneho dátumu, to si pochvaľujem. Fungujú aj klávesové skratky:

1 - nočný režim

4 - séria snímok

Šípkami hore a dole meníte digitálne priblíženie (nie výrez), k dispozícii je aj časovaná samospúšť (10, 20 alebo 30 sekúnd). Jej využitie je však horšie, keďže mobil nemôžete postaviť. Snímky v maximálnom rozlíšení a najvyššej kvality majú veľkosť okolo 300 kB.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Výrezy 2 Mpix fotiek, prvý z 2 Mpix originálu (1600 x 1200 b.), druhý zo zväčšeniny 1 Mpix fotky (1152 x 864 b.) v programe IrfanView a tretí zo zväčšeniny VGA fotky (640 x 480 b.) v programe IrfanView:

(Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými fotkami", keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia softvérovo zväčšeného v PC.)

Galéria rozdeľuje obrázky a videá do dvoch priečinkov, to mi na Nokii N70 chýba. Reakcie prístroja pri listovaní aj prezeraní snímok sú rýchle. Tlačidlami 5 a 0 ovládate priblíženie prezeranej snímky, hviezdičkou aktivujete fullscreen, tlačidlami 1 a 3 obrázky otáčate. Tu oceníte jemné rozlíšenie displeja, aj keď som z konkurencie zvyknutý na krajšie podanie farieb. V ponuke možností nevidím úpravu fotky.

Záznam a prezeranie videa

Rozlíšenie videa je biedne, 128 x 96 alebo 176 x 144 bodov považujem za maximálne nedostatočné. Formát 3GPP naznačuje aj záznam nekvalitného zvuku. Obraz zaznamenaného videa, prehrávaného fullscreen v mobile, je celkom slušný.

Parametre videa:

- celkovo: 142 kbps (asi 1 MB/min.)

- obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 130 kbps

- zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA 01 (3GPP, 300 kB)

UKÁŽKA VIDEA 02 (3GPP, 500 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

V balení nájdete veľmi šikovné stereo handsfree športového charakteru. Prvá časť sa skladá z kábla, na ktorého prvom konci je Pop-Port konektor a na druhom viacfunkčný ovládač s 3,5 mm konektorom. Druhá časť sa začína 3,5 mm konektorom a končí dvojicou slúchadiel na dvoch rovnako dlhých káblikoch. Slúchadlá sú špeciálne vytvorené aj pre použitie pri športoch, viac na fotkách v Galérii. Ich kvalitu hodnotím veľmi kladne (neporovnávam ich však so slúchadlami ku Walkmanom).

Prehrávač hudby je veľmi slušný. Prítomný je ekvalizér (5 režimov), vyváženie (doprava/doľava), ozvena (cesta, malá/stredná/veľká miestnosť, hala). Ja veľmi týmto "vylepšeniam" nerozumiem, keď chcem počúvať hudbu, tak si maximálne jemne upravím výšky a hĺbky. Načo je ale komu ozvena...?

UKÁŽKA PREHRÁVANIA HUDBY DOTYKOM (AVI, DivX 5.0.5, 3 MB)

FM rádio

Pre spustenie rádia stačí pripojenie spodnej časti slúchadiel. Kvalita príjmu nie je práve najlepšia. Rádio si zapamätá 20 rozhlasových staníc a ponúka aj hlasnú reprodukciu hudby.

Pamäť

10 MB zdieľanej internej pamäte nie je málo, ale ani veľa. Pomerne často striedam pamäťové karty a tak inštalujem najdôležitejšie aplikácie do mobilu. Tiež e-maily, správy a MMS mobil uloží do svojej pamäte. A odporúčam aj najhlavnejšie melódie nainštalovať do internej pamäte, aby ste po vybratí karty mali svoju obľúbenú skladbu ako budík alebo zvonenie.

Po pripojení ku PC pomocou kábla sa automaticky opýta, či sa má správať ako externé pamäťové zariadenie. Vtedy sa vypne celá vysielacia časť a mobil slúži len ako čítačka pamäťovej karty. Káblom sa ku pamäti mobilu len tak jednoducho nedostanete, musíte použiť Nokia PC Suite.

Telefónny zoznam

V telefónnom zozname nevidím žiadne rozdiely oproti starším modelom. Nokia 5500 nedokáže spoľahlivo pracovať so zoznamom na SIM karte, no osobne by som sa čudoval, keby majiteľ 5500-ky SIM zoznam používal. Na záznam na SIM karte napríklad nepošlete ani SMS-ku. Na druhej strane je interný telefónny zoznam prepracovaný, nechýba mu snáď žiadna dôležitá funkcia, ani vyhľadávanie podľa počiatočných znakov v mene i priezvisku.

Hovor

Prijatie hovoru je pohodlné, stačí nahmatať výrazné tlačidlo. Po jeho stlačení v pohotovostnom stave sa zobrazí zoznam naposledy volaných čísiel, šípkou doľava sa dostanete k prijatým a neprijatým. V denníku nájdete aj dĺžky jednotlivých posledných hovorov. Regulácia hlasitosti pomocou bočných tlačidiel je pohodlná. Hlasný reproduktor okamžite aktivujete pravým polyfunkčným tlačidlom. Počas hovoru môžete vstúpiť aj do menu, čo je jedinou možnosťou ako hovor zaznamenať. Počas maximálne minútovej nahrávky sa ozýva v asi päťsekundových intervaloch výstražný tón.

Písanie textov

Slovník T9 píše text vždy s diakritikou. Preto, ak chcete odosielať správy dlhé 160 znakov, T9 si radšej vypnite. Zmenilo sa zadávanie symbolov, teraz je nad celou ponukou zobrazený riadok s naposledy použitými symbolmi. Ak zadáte šípku doľava, ocitnete sa na poslednom symbole, tvorbe nového riadka. Užitočné zlepšenie.

SMS

Editor sa nezmenil, na to ani nebol dôvod. V hornom poli zadáte adresáta, ktorého však vyhľadáva len v pamäti mobilu, pod ktorým vidíte 6 riadkov textu. To úplne postačuje aj potrebám náročného textovkára. Nechýba prijatie výpisu o doručení, aktivácia ukladania odoslaných správ, určenie počtu uložených správ, zobrazenie priečinkov v jednom/dvoch riadkoch.

MMS

Strohý editor multimediálnych správ by si už zaslúžil obmenu. Príklad by si Nokia 5500 mohla brať z Nokie 6280. I tak je však editor MMS v tejto Nokii postačujúci na prácu s multimediálnymi správami. V nastaveniach meníte veľkosť snímky (malá, veľká, pôvodná),

E-mail

E-mailový prehliadač nepostihlo oproti Nokii N70 veľa zmien. Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia, Nokia 5500 ponúka výber každých 30 minút až 6 hodín v domácej alebo všetkých sieťach. Tých 30 minút je pre moje potreby nedostatočne dlhý interval. E-mailový prehliadač je teda plne dostačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie podporovaných príloh.

Instant messaging

Ako vždy, aj tu odporúčam používať aplikáciu Jimm.

Push to Talk

Nokia 5500 je na túto ojedinelú službu nadštandardne pripravená, viac sa o nej dočítate v článku Push to talk.

WAP

Nokia 5500 ponúka dva prehliadače, jeden pre WAP, druhý pre web. Prvý ponúka viacero veľkostí textu, pekne zobrazil aj textovú verziu Fony.sk, ale to nie je dôvod, aby som nepoužíval môj obľubený Java prehliadač Opera Mini. Tomu priamo konkuruje vylepšený prehliadač webu, ktorý nájdete vo všetkých nových Nokiách S60. Ten bezchybne zobrazuje kompletné web stránky, ponúka veľa rôznych možností. V mnou testovanom kuse vylepšený prehliadač prítomný nebol, ale v predajnej verzii by sa už nachádzať mal.

Prenos dát

Nokia 5500 neponúka podporu 3G, vystačiť si musíte s GPRS a EDGE. Lokálne pripojenie zabezpečí kábel (v balení) alebo Bluetooth, ktorému chýba podpora A2DP profilu, takže Nokia 5500 nedokáže odosielať hudbu do Bluetooth slúchadiel. Počítadlo dát (Denník) je veľmi dôkladné. Automatické nastavenie dátových prenosov je vďaka Settings Wizard otázkou jednej minúty.

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: FT-Server - Headset-AG - BIP-ImagePush - DUN-GW - HandsFree-AG (1.0) - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SAP-Server

Organizačné funkcie

Budík - neopakovaný budík s ľubovoľnou melódiou už poznáme. Je ukrytý v položke Čas.

Kalendár - jednoduchý, ale dostatočný kalendár. Dnešné (najbližšie nasledujúce) pripomienky vidíte vďaka aktívnemu pohotovostnému režimu aj na hlavnej obrazovke, z ktorej do kalendára aj veľmi rýchlo môžete vstúpiť. Nastaviť môžete tón pripomienky, východzí typ náhľadu, počiatočný deň v týždni a nechýba ani opakovanie udalostí.

Poznámky písané s diakritikou dlhé až 3 000 znakov využívam pravidelne na písanie poznatkov o testovaných mobilných telefónov. Odosielam ich potom cez e-mail alebo Bluetooth ako TXT súbor.

Spoľahnúť sa môžete aj na pomocné funkcie ako kalkulačka, prevody (meny, dĺžky, hmotnosti...), správca súborov.

Ďalšie aplikácie

Nahrávač zaznamenáva zvuky v dĺžke 1 minúty.

Flash slúži na prehrávanie animácií.

RealPlayer je určený pre prehrávanie videí aj streamovaných snímok.

Zip - rozbaľovanie "zazipovaných" súborov.

Navigátor - stačí pripojiť Bluetooth GPS modul a viete, kde sa nachádzate. Mapy v mobile však nečakajte.

Čítačka správ - na dodávanej karte alebo na stránkach podpory Nokie 5500 nájdete množstvo jazykov na čítanie správ. Slovenčina chýba, tak som nainštaloval Ellen z UK a Martu z Poľska. Ellen po slovensky nevie čítať vôbec, Marta ako-tak, aj keď o zrozumiteľnosti sa hovoriť nedá.

Športy - to najlepšie som si nechal na záver. Aplikácia ponúka merač chôdze (krokomer, prejdená vzdialenosť, stopky...), ktorý dopĺňa denník a dva typy testov (cooperov test a cyklotest na stacionárnom bicykli). Nevyskúšate, nepochopíte. Ale krokomer a merač prejdenej vzdialenosti sa zdá byť naozaj spoľahlivý.

Nokia 5500 nemá problém otvoriť súčasne aj dve Java aplikácie.

Výhody:

- rozmery,

- množstvo sprievodných funkcií,

- prvý odolný smartfón,

- hudobné funkcie a handsfree.

Nevýhody:

- drobné písmo a ikony,

- klávesnica,

- kvalita krytu konektora,

- záznam videa.

Orientačná cena: 12 490 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 5500 sa mi páči, je to malý, odolný mobil s veľkými možnosťami. Zíde sa každému, kto sa ku mobilu správa trocha tvrdšie, považujem ho tiež za mobil vhodný do prírody. Keby ponúkal lepší záznam videa a vyšší displej (stačilo by o 10 mm, pričom by boli priamo úmerne pridané aj zobrazovacie body), videl by som konečne plnohodnotný freestyle mobil. Chcel by som ho skritizovať, no po prihliadnutí na množstvo funkcií a možností v tak malom zariadení si musím môj kritický postoj odpustiť. Nokia 5500 je jednoducho niečo extra.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.08.2006 - 18:32

martin: a aby som sa vyjadril aj k ten nokii, je nechutna :) vyzera ako Trium Eclipse google images :)Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; sk; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3

anonymous11.05.2006 - 23:21 Trvalý odkaz

Atlis: vyzera ako mix senda X2, trium eclipse a always bez kridielok...
ale vela ludi potesi...Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous11.05.2006 - 23:34 Trvalý odkaz

orso: Symbian a displej 208x208? Tak o takom som este nepocul. Bud je niekde chyba, alebo je to novinka...Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3

anonymous12.05.2006 - 00:45 Trvalý odkaz

Atlis: je to 9.1 a ta to podporuje...Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous12.05.2006 - 01:50 Trvalý odkaz

7wcsnurka: myslim,ze to je od nokie dobry tah...tento fon nebude mat konkurenciu..Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Celá diskusia 48 príspevkov