Nokia N93

Recenzia smartfónu Nabitý 3G multimediálny videosmartfón s 3 Mpix fotoaparátom a optickým zoomom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko s dvoma osami,

OS: Symbian 9.1, S60 tretej generácie,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS,

rozmery: 118 x 56 x 28 mm,

hmotnosť: 180 gramov (zistená: 182 g),

vonkajší displej: 128 x 36 b., 65 536 farieb, 27 x 8 mm,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 36 x 49 mm,

fotoaparát: CMOS, 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), 3x optický zoom, autofocus, makro, LED blesk, videozáznam (640 x 480 b., 30 fps, AAC stereo zvuk 48 kHz), digitálna stabilizácia,

sekundárna QVGA kamera na fotky (320 x 240 b.) a videohovory,

pamäť: 50 MB + 128 MB miniSD, zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail,

prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0, WLAN (802.11 b/g), GPRS 4+3 (178/118 kbps), EDGE 4+3 (296/177 kbps), UMTS (384/384 kbps), Pop-Port,

prehliadač dokumentov (DOC, XLS, PDF), RSS čítačka,

zábava: nový internetový prehliadač, FM rádio (VisualRadio), RealPlayer, MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, 3D efekt zo stereo reproduktorov,

batéria: BP-6M, Li-Pol, 1100 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/240 h pohotovosti,

SAR: 0,54 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

HSDPA, xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

10.0.025, 12-07-06, RM-55,

Obsah balenia:

mobil, batéria BP-6M, 128 MB miniSD MU-17, nabíjačka AC-4, adaptér na nabíjačku CA-44, USB kábel CA-53, video kábel CA-64U, stereo slúchadlá HS-23, obal CP-83, pútko CP-84, DVD-ROM.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Nokia N93 je jeden z mála telefónov, v ktorých sa SIM karta nenachádza pod batériou, ale vymeniť ju môžete aj bez odňatia akumulátora. Zapnutie je na Symbian pomerne rýchle.

Dizajn

Dizajn prístroja je zrejmý z fotiek, je to véčko s dvoma osami pohybu horného ramena. Ťažko sa to opisuje, ale i napriek množstvu fotiek v galérii sa o to pokúsim. Nokia N93 môže byť obyčajné véčko s prijatím hovoru odklopením ramena. Tu sú zreteľné dve polohy. Horné rameno môžete ďalej otočiť okolo svojej osi o asi 120 stupňov do dvoch smerov. Ak ho pootočíte v prvej polohe, spustíte videokameru/fotoaparát, ak pootočenie uskutočníte v krajnej polohe, spustí sa len QVGA kamera pre videohovory. Preto s Nokiou N93 nikdy nespravíte autoportrét s k sebe natočeným hlavným displejom.

V zavretom stave je N93-ka nezvyčajne veľký a ťažký mobil. Malý externý displej je s hlasným reproduktorom jediným prvkom na hornom ramene. To je pevne spojené s fotografickým modulom Carl Zeiss Vario-Tessar. Naň môžete nasadiť umelohmotný kryt objektívu. Zadná stena je úplne rovná a prázdna, celú tvorí kryt batérie. V pravej stene sú ukryté ovládacie prvky fotoaparátu, ktorých funkcie sa spustia až pootočením horného ramena do video-polohy. V ľavej stene je kryt miniSD karty a Pop-Port konektor chránený gumeným krytom, ktorý však nie je k telu prístroja nijako prichytený. Otvor pre pútko je logicky umiestnený v dolnej časti. V zavretom stave nájdete nad ním aj infraport.

Otvorenie horného ramena sprevádza tón. N93 môžete otvoriť ako véčko, alebo ako malý notebook. Vtedy sa obraz na displeji pootočí o 90 stupňov. Je to sympatické riešenie napríklad pri položení na pracovný stôl. V takejto polohe môžete tiež prijať hovor.

Klávesnica

Klávesnica Nokie N93 je veľmi kvalitná. Pod štvoricou horných ovládacích prvkov s pohodlným päťsmerovým centrálnym tlačidlom sa nachádza ďalšia skupina - štvorica tlačidiel typických pre OS Symbian (ceruzka, menu, mediálne tlačidlo a "céčko"). Pod nimi s primeraným odstupom vidíte 12 alfanumerických tlačidiel. Na foto-module nájdete vypínacie tlačidlo s prepínaním profilov. Skupina ovládacích prvkov na pravom boku prístroja je využiteľná najmä pri snímaní foto a video záberov. V zavretom stave však poslúžia aj pre ďalšie funkcie. Po stlačení červeného tlačidla (record) sa zobrazí na malom displej aktuálny dátum a deň v týždni, spodným tlačidlom (blesk) zase rozsvietite LED diódu, ktorú takto použijete ako lampičku (jedno stlačenie = rozsvietenie na pár sekúnd, dvojité stlačenie = trval rozsvietenie diódy).

Mediálnym tlačidlom spustíte malé multimediálne menu - šípkami potom spustíte priradené funkcie. Automatické blokovanie tlačidiel Nokia N93, ale pri véčkovom telefóne ho ani nevyžadujem. Pre akútne prípady existuje aplikácia Autolock. Podsvietenie tlačidiel je výborné.

Displej

Displej nie je najnovší, 240 x 320 (76 800) bodov nepoužíva Nokia často. Je to polovica z 352 x 416 (146 432) bodov v nových S60 (E60, N80, N90 a iné), ale dvojnásobok než 176 x 208 (36 608) bodov v starších Nokiách S60 (3250, N70, N91, 6680, 6681, atď.). QVGA rozlíšenie úplne postačuje na prácu s mobilom, prezeranie dokumentov aj multimediálne funkcie. Využitie displeja je perfektné. Najmä v "notebookovej" polohe sa mi páči prezeranie galérie (fotiek a videí) aj internetových stránok. V tejto polohe sa, žiaľ, horšie pracuje s klávesnicou. Rýchlosť reakcií je v menu prekvapivo rýchla, aj pri jednotlivých funkciách nepociťujem pomalosť prístroja. Za to ďakujem tretej generácií OS Symbian 9.1. Viditeľnosť údajov na hlavnom displeji na priamom slnku je vynikajúca, menší displej má v tomto smere menšie problémy.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát aj video spustíte otvorením prístroja do špeciálne polohy. Tým sa aktivuje naposledy použitá funkcia. Prepínanie foto a video uskutočňujete bočným tlačidlom, podobne aj aktiváciu blesku. Na zmenu ostatných funkcií poslúži sekundárne štvorsmerné tlačidlo s potvrdzovacou páčkou v strede. Hlavným foto-tlačidlom je "record" s otočnou páčkou pre ovládanie trojnásobného optického priblíženia. Nokia N93 nefotí zle, ale model N73 ako aj konkurenčný Sony Ericsson K800i ponúkajú podstatne lepšie výsledky s minimálnym šumom (na rozdiel od N93). Chýba mi tu nastavenie kvality snímok, LED blesk je slabý, nočné snímky mizerné. Porovnanie snímok so Sony Ericssonom K800i nájdete v tomto článku. Snímky s maximálnym rozlíšením majú veľkosť okolo 1 MB.

Prezeranie fotiek v Galérii je veľmi pohodlné. Snímky sú softvérovo doostrené, vyzerajú podstatne lepšie než na PC. Obľúbil som si funkciu Prezentácia, ktorá ponúka listovanie fullscreen snímkami. Vždy som ju hneď pozastavil a listovanie ovládal šípkami.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Videokamera je druhé meno Nokie N93. Záznam VGA videí v tzv. DVD kvalite sa len mierne približuje ku záznamom pätdesiattisícových mini-videokamier, ale na záznamy z dovoleniek a rôznych osobných zážitkov úplne postačuje. Pamäťová karta miniSD patrí medzi najlacnejšie, 2 GB kúpite už od 1 500 Sk. Na takúto kartu uložíte do 100 minút kvalitného videa do stereo zvukom. K dispozícii sú aj menšie rozlíšenia snímok, pre šetrenie miestom odporúčam vďačné rozlíšenie CIF so spotrebou dát 3 MB/min. Optický zoom s 3-násobným priblížením má jedinú nevýhodu, motorček počuť aj na samotnom videu. Funkcia Režisér ponúka spracovanie videa priamo v telefóne, ale pripravte si na to pevné nervy.

Video celkovo: 2 700 kbps (asi 20 MB/min.),

obraz: VGA (640 x 480 b.), 30 fps, 2 516 kbps,

zvuk: 2 kanále (stereo), 48 000 Hz, 16 bit, 193 kbps,

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 8 MB)

3GPP/MPEG4 prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Nokia N93 nie je priamo hudobný telefón, ale dodávané slúchadlá a podpora pamäťových kariet napovedajú, že hudba jej nie je cudzia. V prehrávači skladieb som nepozoroval žiadne výrazné zmeny oproti Nokii N70, jedná sa o kvalitný player s výberom skladieb podľa interpreta, albumu, zoznamu skladieb a pod. Prítomný je ekvalizér a základné funkcie prehrávača (náhodný výber skladieb, prehrávanie na pozadí a pod.). Hlasná reprodukcia zvukov je prekvpivo čistá. Kvalita slúchadiel, ktoré sú mimochodom perfektne vymyslené pre zavesenie na krk, je priemerná. Reproduktory v ušiach tlačia, ovládanie hlasitosti priamo z kábla naopak poteší.

Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46.

FM rádio

Jendoduché FM rádio s možnosťou uloženia rozhlasových staníc rád počúvam. Príjem signálu je dobrý, vyhľadávanie staníc bleskové. Oproti Nokii N70 však žiadna zmena.

Pamäť

Až 50 MB voľnej internej pamäte poteší, dobre totiž poslúži na uloženie programov, e-mailov, správ, kontaktov, MP3 melódií a pod. Ku novému telefónu dostanete aj pamäťovú kartu miniSD s kapacitou nedostatočných 128 MB...keďže v balení nenájdete adaptér, nepoužijete ju v žiadnej čítačke (takto správanie Nokie nechápem). Aj kvôli zvýšeniu kapacity pri ukladaní videí, aj kvôli adaptéru, odporúčam kúpiť väčšiu miniSD kartu (zatiaľ dostupné maximum je 2 GB do 2 000 Sk). Mass Storage funguje len v offline režime, preto počítajte s nedostupnosťou pri sťahovaní fotiek do PC cez kábel.

Telefónny zoznam

Štandardný telefónny zoznam, aký ho poznáme z ostatných modelov S60. Nechýba vyhľadávanie mien podľa prvých písmen mena i priezviska súčasne (nenormálne návyková vec), množstvo detailov pri mene, skupiny volajúcich... So SIM kartou sa pracuje horšie, na číslo zo SIM nenapíšete SMS-ku.

Hovor

Telefonovanie s N93 je trocha zvláštne. Pri véčkovom roztvorení zavadzia foto-modul, preto som vždy radšej aktivoval hlasné handsfree, ktoré je výnimočne kvalitné. To sa môže aktivovať aj zavretím prístroja (alebo sa ním hovor ukončí). Denník obsahuje aj dĺžku jednotlivých hovorov, podrobný zoznam telefonátov nájdete aj pod zeleným tlačidlom. Aktuálna dĺžka hovoru sa ukáže až po aktivácii tejto funkcie v nastaveniach denníka. Hovor je možné zaznamenať len cez menu pomocou Záznamníka do dĺžky 1 minúty.

Písanie textov

Na klávesnici Nokie N93 sa píše výborne. Slovník T9 píše s diakritikou, čo si najmä v poznámkach pochvaľujem. V e-mailoch by som uvítal skôr text bez diakritiky, podobne aj v textových správach SMS. Najmä, ak je to dôvodom obmedzenia jednej SMS na 70 znakov. Zmenilo sa zadávanie symbolov, teraz je nad celou ponukou zobrazený riadok s naposledy použitými znakmi. Užitočné zlepšenie. Pomocou "ceruzky" je možné text vyznačovať a kopírovať. "Ceruzka" slúži tiež na označenie viacerých položiek (stačí ju podržať a šípkou sa pohybovať nahor alebo nadol).

SMS a MMS

Editor sa nezmenil, na to ani nebol dôvod. V hornom poli zadáte adresáta, ktorého však vyhľadáva len v pamäti mobilu, pod ktorým vidíte 6 riadkov textu. To úplne postačuje aj potrebám náročného textovkára. Správy písané s diakritikou (T9) sú obmedzené na 70 znakov. Strohý editor multimediálnych správ by si už zaslúžil obmenu. Príklad by si Nokia N93 mohla brať z Nokie 6280. I tak je však editor MMS v Nokiách S60 postačujúci na prácu s multimediálnymi správami, nič podstatné mu totiž nechýba.

E-mail

E-mailový prehliadač nepostihlo oproti starším modelom S60 (6680, 6681 či N70) veľa zmien, no na niekoľko drobností upozorniť musím. Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia. Nokia N70 (a mnohé ďalšie) mi ponúka výber hlavičiek každých 5, 15, 30 minút až 6 hodín. Nokia N93 (podobne ako napríklad N80) ponúka najkratší interval 30 minút, čo je pre moje potreby často nedostatočné. Novinkou je aj APOP ochranný login a ochrana SSL/TLS. Inak je e-mailový prehliadač plne dostačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie príloh (dokumenty XLS a DOC, obrázky, PDF). Pri nastavení e-mailu pomáha sprievodca, no nastavenie príjmu a výberu správ musíte aj tak dokončiť dodatočne.

Internetový prehliadač

Na prehliadanie WAP stránok slúži starý známy prehliadač označený názvom "Služby". Na prehliadanie webu však oveľa lepšie poslúži iná funkcia.

Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Je to prvý prehliadač v mobile, ktorý ma presvedčil nezapínať notebook na kontrolu Fony.sk, diskusného fóra Fony.sk či iných zložitých web stránok. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu. Ak neviete dobre po anglicky, pokojne kliknite na päť pod sebou zoradených nápisov a prezrite si aspoň flash animácie. Tie hovoria za všetko. Najlepšou kombináciou je prezerať WWW stránky na tomto prehliadači v pokrytí 3G. Prehliadaču chýba jediná vlastnosť, otočenie obrazu (tá bude k dispozícii vo verzii 2.0).

Nokia N93 nemá problémy ani s Java prehliadačom Opera mini. Ak potrebujete rýchle informácie z web stránky a ste obmedzení dátovým limitom alebo sa nachádzate len v pokrytí GPRS, je to veľmi dobrá alternatíva ku vstavanému webovému prehliadaču.

Prenos dát

IrDA, Bluetooth (prakticky 40 kB/s), WLAN, kábel, Mass Storage, GPRS 4+3, EDGE 4+3, UMTS (384 kB obojsmerne!)...čo viac dodať? Nokia N93 je, čo sa týka pripojiteľnosti, na vrchole rebríčka. Chýba jej jediná skratka...HSDPA. Pri prenosoch ste informovaní o prenesenej časti súboru. Práca v lokalite pokrytej 3G je výborná, e-mail s prílohou 300 kB som stiahol za pár sekúnd, dokumenty som už po niekoľkých sekundách prehliadal...nehovoriac o rýchlom a pohodlnom prezeraní web stránok. Samozrejmosťou je multifunkčný softvér Nokia PC Suite, ktorý prácu s telefónom cez PC ešte rozširuje. Nokia N93 neponúka v nastaveniach siete možnosť nastaviť "len UMTS", ale iba možnosti: "duálny režim" a "len GSM".

Odporúčam prečítať si aj článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: BIP-ImagePush - DUN-GW - FT-Server - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SAP-Server

Organizačné funkcie

Budík je stále jednorazový.

V organizačných funkciách sa oproti staršám modelom takmer nič nezmenilo. Pri pridávaní novej udalosti si vyberáte medzi štyrmi typmi. Zmeniť môžete tón upozornenia, ktorý bude N93 otravne opakovať počas celej minúty každých 5 minút až do prečítania, pričom na displeji sa mimo hlásenia pripomienky jej zmeškanie nijako nezobrazí! Po hodine to nakoniec Nokiu N93 prestane baviť a vy sa o zmeškanej udalosti nemáte ako dozvedieť. Z tohto dôvodu považujem organizér modelov S60 za nedokonalý. Záchranou je len aktívny pohotovostný režim prepojený s kalendárom.

EXTRA: V Nokiách radu S60 je možné používať v kalendári aj dve špeciálne klávesové skratky. Hviezdičkou prepínate zobrazenie (deň, týždeň, mesiac) a mriežkou sa zase vždy vrátite na aktuálny deň.

Poznámky nie sú obmedzené dĺžkou, píšete ich s T9 aj s diakritkou a potom ich odošlete cez Bluetooth alebo e-mail ako TXT súbor.

Ďalšie funkcie

V Nokii N93 nájdete z ostatných funkcií tieto:

- Režisér - tvorbu vlastných filmov,

- Flash - prehrávač animácií,

- Katalógy - priame stiahnutie Nokia aplikácií do mobilu,

- Kalkulačka - jednoduché počítadlo

- Prevody - mien, jednotiek...

- QuickOffice - rýchly prehliadač (nie editor!) dokumentov (DOC, XLS)

- TV výstup - nastavenie výstupu na PAL/NTSC a 4:3/16:9 používané pri spojení N93 s TV.

Výhody:

- netradičná konštrukcia, ktorá upúta,

- kvalitný záznam videí so stereo zvukom,

- takmer plná funkčná výbava.

Nevýhody:

- rozmery a hmotnosť,

- slabšie fotky (najmä večer),

- slabý LED blesk.

Orientačná cena: 24 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia N93 je kamera s funkciami mobilu, tak si ju aspoň predstavuje jej výrobca. Avšak funkciami konkuruje aj najvybavenejším telefónom konkurencie. Najzaujímavejšia je jej konštrukcia a možnosť zaznamenávať kvalitné VGA videá. Nokia N93 je veľký, ťažký a nemotorný mobil, ale malá a šikovná kamera. Ak vám postačia o čosi menej kvalitné videá, porozmýšľajte nad podstatne menšími Nokiami N73 alebo N80.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.09.2006 - 10:59

warning: Pozor na tento model. Na slovensky a cesky trh sa dodava iba so softwarom z prototypu, ktory nie je odladeny. Musite si ho dat preflashovat!Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous21.09.2006 - 16:34 Trvalý odkaz

Mos: Ta je fantasticka.Najlepsia z celej serie N/E.E70 nie je urcena pre SR.A to je pre ludi,ktori nielen fotia velmi silny argument.Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; U; sk) Opera 8.54

anonymous19.10.2006 - 16:07 Trvalý odkaz

peto: N93 nie je teda nic moc prakticke, musel som ju predat, pre narocnejsich na prakticke ovladanie a fotenie, najma v noci 3 daleko lepsie teda, to fakt.odporucame NMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous19.10.2006 - 16:08 Trvalý odkaz

peto: Vynechalo mi to cisla, ze na rozdiel od N93 je daleko lepsia N73..Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous19.10.2006 - 16:10 Trvalý odkaz

Igor: S tym ovladanim je N93-ka fakt o nicom, ani to nekupujte.. ak ano, najstatsnejsi teda nebudete... + ratajte s vydavkami na prefleshovanie...a udajne potom zase casto mrznu, ked to spravite na nasu verziu.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Celá diskusia 16 príspevkov