O2: v Banskej Bystrici čoskoro už len na vlastnej sieti

Telefónica O2 Slovakia je pripravená na takzvaný barring - uzamknutie určitej oblasti, predtým s národným roamingom, teraz už len s použitím BTS operátora O2. Prvým krajským mestom, v ktorom sa SIM karty O2 stretnú len so signálom O2, bude Banská Bystrica.

O2 má s T-Mobilom do konca roku 2009 dohodnutý barring vo všetkých našich krajských mestách (Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava, Žilina). Po vyhodnotení barringu v Banskej Bystrici bude tento prechod len na sieť O2 pokračovať v Nitre a ďalších krajských mestách, zakončený bude najkomplikovanejšou Bratislavou. V ostatných častiach krajiny plánuje od začiatku O2 SK dlhodobo používať národný roaming spoločnosti T-Mobile. V tomto prípade sa práve ukazuje výhoda operátora, ktorý pri vstupe O2 na náš trh poskytol tretiemu operátorovi národný roaming - teda vlastnú sieť.

Čoskoro teda v Banskej Bystrici nebudete môcť využívať žiadne služby siete T-Mobile (hovory, SMS, MMS, dáta, či unikátne Cell Broadcast, ktoré vás bezplatne na displeji mobilu informujú o lokalite, v ktorej sa nachádzate). Cell Broadcast bude operátorom O2 poskytnuté len výnimočne, napríklad na festivale Pohoda.

Pre bezproblémové fungovanie O2 SIM karty v Banskej Bystrici (a neskôr v ďalších mestách) bude nutné používanie automatickej voľby siete.

V "zabárovanej oblasti" sa môže vyskytnúť aj odomknutá BTS T-Mobilu, ktorá ponúkne národný roaming.

Ak uskutočňujete hovor v barring oblasti a opustíte ju, hovor ostáva len v sieti O2. Ak by ste sa dostali teda do lokality bez pokrytia O2 a len s pokrytím T-Mobile, hovor bude prerušený. Ak však telefonujete mimo Banskej Bystrice cez BTS-ky O2 aj T-Mobilu a vojdete do Banskej Bystrice, bez problémov hovor preskočí len na BTS-ky O2.

Pri ukončení hovoru v sieti T-Mobile v barring oblasti mobilný telefón vykoná location update, pri ktorom sa prepojí do O2. V tomto momente, ktorý trvá 5 - 10 sekúnd je mobil nedostupný.

Predpokladané lokality pre uzamknutie siete O2 (krajské mestá):

O2 barring

Diskusia k článku:

Začať diskusiu