Nokia 6280

Skúsenosti majiteľa Najvybavenejšia 3G Nokia zo Series 40 s 2 Mpix fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Nokia 6280

Tieto skúsenosti som písal dva týždne s denným zapisovaním chýb i výhod do poznámok. Pri odosielaní tejto dlhej poznámky ma však zarazilo, že ju Nokia 6280 nedokáže odoslať prostredníctvom e-mailu, ale len ako SMS, MMS, cez IrDA a Bluetooth.

Počas týchto dvoch týždňov som netestoval žiaden iný mobilný telefón, venoval som sa výhradne Nokii 6280. Testovaná verzia: 03.60, 10-02-06, RM-78.

Keďže často mením SIM karty, všeličo skúšam, na jednej mám iné služby než na druhej, bleskové zapnutie prístroja hodnotím veľmi pozitívne. Aj uchytenie SIM karty je šetrné.

Fotky rozobratej 6280-ky nájdete pod týmto odkazom z diskusného fóra. Tu je viditeľný najmä jednoduchý pružinový systém vysúvania Nokie 6280. Konštrukcia 6280-ky, ktorú používam je veľmi slušná, ale to, čo sa často predáva v Orangei (a možno aj inde) je absolútnym opakom. Odporúčam túto tému v diskusnom fóre. V jej polovici sa začínajú užívateľské skúsenosti. Tiež odporúčam aj tému N6280 vs. N6230i.

Pri písaní správy s diakritikou máte k dispozícii na jednu správu len 70 znakov, ale našťastie je tento nedostatok možné v nastaveniach vypnúť (zapnutie redukovaného písania). Pri odpovedi na SMS sa opýta na formu správy, akou chcete odpovedať. Keďže mám ku službe Orange World aj 10 voľných MMS-iek, niekoľkokrát som túto výhodu využil.

Pri písaní správ oceňujem kvalitnú klávesnicu. Niekomu možno prekáža veľký skok medzi spodnou a hornou časťou, no mne osobne vôbec. Horšie je to s blokovaním klávesnice. Po niekoľkých dňoch som prišiel na niekoľko možností blokovania klávesnice:

- zavrieť kryt a potvrdiť ručne zablokovanie,

- stlačiť vypínacie tlačidlo, presun na poslednú položku a potvrdenie zablokovania klávesnice,

- priradiť pravému tlačidlu blokovanie klávesnice, ktoré stačí len raz stlačiť,

- priradiť pravému tlačidlu funkciu "Ísť na" a na prvú priečku nastaviť "Zablokovať tlačidlá" (vtedy blokovanie vyžaduje dve stlačenia),

- automatické blokovanie klávesnice (oneskorenie 1 sekunda až 60 minút).

To by teda bolo úplne v poriadku, moje trápenie s blokovaním klávesnice je vyriešené. Ale oveľa väčší problém je samovoľné odblokovanie klávesnice. Stačí, keď sa mi v kapsičke či vrecku posuvné rameno podarí nejakým spôsobom vysunúť, klávesnica sa odblokuje. Avšak automatickým zasunutím ramena sa táto nevráti do predchádzajúceho stavu (rozumej nezablokuje), ale ostane odblokovaná s otázkou, či si ju prajem zablokovať. Kvôli tomuto vážnemu nedostatku mám stále aktívne aj automatické blokovanie klávesnice.

Páči sa mi, že sa aj pri zablokovanej klávesnici displej po stlačení červeného tlačidla rozsvieti.

Zavretím prístroja sa nič neukončí, ani takúto vlastnosť nie je možné nastaviť. Ovládať môžete len prijatie a ukončenie hovoru.

Aktívny pohotovostný režim je možné veľmi dobre prispôsobiť, vstup do neho je možný dvoma vertikálnymi smermi šípok. Zvykol som si naň, prácu s telefónom jednoznačne uľahčuje. Záhadou je, že poznámku na displeji nejde vymazať. Ak som ju raz využil, už nešla vymazať, ale len prepísať (napríklad aj jedinou medzerou).

Výborná je tiež hlavná ponuka menu vo forme Záložky. Ikonovú ponuku, na ktorú som zvyknutý a chválim si ju u iných výrobcov, tento spôsob predčí. Chýba regulácia intenzity podsvietenia, to je už známy nedostatok. Tiež mi prekáža rýchle zhasínanie displeja pri nečinnosti (po asi 10 sekundách).

Denník hovorov je výborný, ale dĺžku jednotlivých hovorov si aj tak nepamätá. Tiež mi vadí, že po stlačení zeleného tlačidla vidím len volané čísla a pre prijaté musím ísť hlboko do menu. Keď odmietnem hovor, neostane na displeji zobrazený ako zmeškaný. Hovory odmietam, keď nemám v tom momente čas, no rád by som ich neskôr vybavil. A s mojou deravou hlavou na takýto odmietnutý hovor bez upozornenia vždy zabudnem.

V správach sa môžu (ale nemusia) premieňať určité skratky na grafických smajlíkov. Škoda, že sú takí škaredí. Predmet MMS správy je konečne vždy zadávaný na viditeľnom mieste tesne pred odoslaním správy. Prostredníctvom multimediálnej správy neodošlete snímku v pôvodnej veľkosti, ani v prípade, že je jej veľkosť pod 300 kB.

Vibrácie robia s telefónom neskutočné veci...neodporúčam mať pri budení aktívny profil so zapnutými vibráciami. Nepomôže ani položenie prístroja na mäkkú podložku.

Hudobné funkcie má Nokia 6280 na výbornú. FM rádio síce neponúka RDS, ale inak patrí medzi tie lepšie. Po pripojení adaptéra AD-46 je možné regulovať hlasitosť, napríklad počúvanej hudby či hovoru. Pomocou tlačidla na AD-46 skladby aj FM stanice prepínate.

Fotoaparát nie je hodnotený práve najlepšie, najmä silná kompresia fotiek často sklame. Tiež ma mrzí oneskorené reakcie pri fotení, oneskorenie 1 - 2 sekundy od stlačenia spúšte je netradične dlhé. Ak Nokiu v tomto smere porovnám s Motorolou V3x, ktorú tiež používam, musím otvorene napísať, že všetky snímky fotím výhradne s Motorolou. Aj LED blesk len blikne po stlačení spúšte, nie je ho možné použiť ako svietidlo (na rozdiel od Sony Ericssonov či Motoroly). A ako svietidlo nevyužijete ani displej, keďže ten po 10 sekundách nečinnosti vždy zhasne.

Nastavenie prístupu k internetu som nechal na konfiguračnej SMS-ke. Avšak Opera Mini ani Jimm mi dlho nefungovali. Nakoniec mi pomohlo prečítanie diskusií v našom fóre, aby som sa dozvedel, že stačí "pridat pristupovy bod a ten nastavit ako prednastaveny. Je to v konfig. nastaveniach ako vlastna konfig. Tam das pridat pristupovy bod." Vlastne som len vytvoril "Moje miesto prístupu", v ktorom som nič nemenil, a nastavil ho ako východzí prístupový bod. Opera Mini od toho času fungovala bez problémov. Jimm sa aj potom tváril neschopne. V Opera Mini dovolí Nokia 6280 pridať príspevok dlhý 1 024 znakov, oproti bežným 500 znakom.

"E-mailové nastavenia nie sú kompletné!", tak túto vetu som čítal do posledného momentu - e-mailový klient sa mi nastaviť nepodarilo. Ale jeho pre a proti sú už veľmi dobre známe. Najmä nemožnosť pravidelnej kontroly schránky či odoslanie prílohy len do 100 kB. Nevýhodou je aj pridávanie objektu do prílohy, kedy nevidíte náhľady súborov, ale len názvy. A to je nevhodné najmä pri snímkach. Dokiaľ bude v Series 40 Java e-mailový klient, zrejme sa nedočkáme kvalitnej práce s elektronickou poštou. Na e-mailovú komunikáciu používam Nokia N70.

VGA video som kvôli neskutočnej dátovej spotrebe nevyužíval. A vôbec ma záznam v 3GPP formáte nelákal, keďže moja Nokia N70 zaznamenáva MPEG4 s AAC zvukom (prednosťou je v tomto prípade zvuk i spotreba dát). Tiež je zarážajúce, že prehrávač videí neumožňuje video posunúť vpred či vzad, len ho pozastaviť.

Novinkou je podpora mass storage, Nokia 6280 sa správa ako externý disk.

Videohovor je možné uskutočniť len s prednou kamerou, to ma tiež nepekne prekvapilo. Od 3G high-endu by som čakal pokročilé 3G funkcie, ale napríklad Motorola V3x je v tomto o dva kroky vpred. Naopak ma prekvapila možnosť nastaviť v prístroji len spojenie s GSM alebo len UMTS sieťou.

Java aplikácie je možné ukladať aj na pamäťovú kartu, no ich minimalizácia chýba. A mne, ako známemu užívateľovi Opera Mini a Jimm, dvojnásobne.

Problémy sú aj s neprehľadným pridávaním záložiek do internetového prehliadača. Keďže však na prezeranie WAP-u i webu neustále používam Operu Mini, nemám v tomto smere veľa výhrad.

Malá koncovka nabíjačky je náchylná na poškodenie. Nabíjanie je však rýchle, aj indikátor stavu batérie je nenápadný, avšak presný. Výdrž Nokie 6280 na jedno nabitie je veľmi slušná, podľa skúseností lepšia než pri 6230i.

Záver

Je vôbec nutné robiť záver? Za veľké peniaze dostanete veľmi dobre vybavený telefón. Spomenul som snáď všetky jeho nedostatky, výhodou je práve funkčná výbava, na ktorú som sa zameral v recenzii. Nemám na Nokiu 6280 negatívny názor, no je veľa dôvodov, prečo by som si útratu takej sumy peňazí dvakrát premyslel.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.04.2006 - 14:49

farel: Ja by som len dodal, ze v mojej 6280 sa da okrem GSM a UMTS siete nastavit aj dualny rezim, napr. mne Opera mini fungovala hned ako som ju stiahol priamo do mobilu, data som nastavoval cez konf. sms z T-mobile.sk. Co sa tyka vydrze tu neviem posudit, lebo mobil pouzivam dost aktivne ako modem + mam cely den zapnuty BT a telefonujem cez headset.

anonymous11.04.2006 - 19:00 Trvalý odkaz

Riso: Presne tak vytazujem n6280 aj ja. :) dualny rezim som spomenul slovickom "aj". :)

anonymous11.04.2006 - 20:37 Trvalý odkaz

farel: ale ano, sorry, zle som to pochopil. ja som este zabudol spomenut ze na sosovke od fotaka mam vypalenych zopar pixelov - zeleny, modry, cerveny, co hlavne pri zelenom vidiet aj na vyslednej foto na tmavom pozadi. nie je to sice nic neobvykle, mal som zopar aj na starom a aj terajsom dig. fotaku, ale bojim sa to reklamovat, lebo neviem aku 6280 by mi poslali po konstrucnej stranke. tato je myslim velmi slusna.

anonymous11.04.2006 - 23:00 Trvalý odkaz

Mato: A to sa potom nezamkne automaticky do par sekund po tej hlaske ako na d600, tam zase niekomu vadi ze sa neda nastavit aby sa neblokoval , a to s tym videom v porovnani s n70 som dako nepochopil,ci to bol naznak na tych 15fps?Nokia6230/2.0 (04.28) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous12.04.2006 - 00:36 Trvalý odkaz

riso: video na N70 ma mensiu spotrebu dat, lepsi zvuk. je to subjektivny nazor. toto je rubrika plus/minus. ;)
aj vy mozete napisat takyto subjektivny clanok, a dokonca za dva ziskate tricko Fony.sk. :)

Celá diskusia 49 príspevkov