Nokia kupuje Trolltech (aktualizované)

Spoločnosť Trolltech je nórska spoločnosť, ktorá je známa predovšetkým v linuxovom svete ako tvorca knižnice Qt, ktorá je základným stavebným prvkom grafického rozhrania KDE, ale aj mnohých iných aplikácií v Linuxe (Skype, Opera, Google Earth, Lucasfilm apod.), samozrejme, pod otvorenou licenciou GPL. Z tejto knižnice vychádza aj prostedie Qtopia, o ktorom sme na jeseň písali.

Nokia už má skúsenosti s Linuxom, vytvorila už tretiu generáciu svojich linuxových zariadení (N770, N800, N810).

V neposlednom rade je príčinou tohto rozhodnutia nepochybne aj snaha konkurovať spoločnosti Microsoft, ktorá má so svojim systémom Windows Mobile nezanedbateľný podiel na trhu operačných systémov pre mobilné telefóny (cca. 15%).

Ako sa píše v tlačovej správe, akvizícia umožní Nokii zrýchliť svoju multi-platformovú softvérovú stratégiu pre mobilné zariadenia aj PC a vyvíjať nové a moderné internetové aplikácie pre svoje zariadenia. Softvérová stratégia Nokie je založená na vývoji softvéru určeného pre viaceré operačné systémy, podobne ako je to u Java framework.

Haavard Nord, CEO a zakladateľ spoločnosti Trolltech: "Trolltech a Nokia majú spoločný cieľ, a to zlepšiť postavenie a vplyv technológie Qt na komerčnom trhu a v open-source komunite".

Hoci sa objavili pochybnosti a obavy o budúcnosť technológie Qt, nad ktorou bude mať Nokia plnú moc, podľa všetkého má Nokia záujem o plnú podporu jej vývoja a využitie jej potenciálu, vďaka čomu by sme sa mohli v budúcnosti dočkať novej a sviežej konkurencie pre dnešné uzavreté platformy.

Zdroj: Nokia.com, Root.cz

AKTUALIZOVANÉ

5.jún 2008

Európska komisia oznámila, že schvaľuje ponuku Nokie na kúpu spoločnosti Trolltech.

17.jún 2008

Nokia vyhlásila, že dokončila akvizíciu spoločnosti Trolltech.

Zdroj: Nokia.com, tlačová správa spoločnosti Nokia

Diskusia k článku:

Začať diskusiu