Samsung D800

Recenzia mid-end slajdera Funkcie podobné modelu D600 s vynoveným dizajnom a viacerými zmenami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 97 x 52 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 130 mm,

hmotnosť: 98 gramov (zistená: 102 g)

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 33 x 43 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videa (288 x 352 b.),

pamäť: 80 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 MB pre Java,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2 , EDGE 4+2, Bluetooth v1.2, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC/AAC+/WMA prehrávač, 64-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 850 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/220 h pohotovosti,

SAR: 0,38 W/kg (norma 2 W/kg) (slabší US štandard)

Čo mu chýba:

pamäťové karty, blesk, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

- verzia zariadenia (po zadaní *#1234#): D800XXEK4

- verzia softvéru (po zadaní *#1111#): Rev 1.1

- verzia hardvéru (po zadaní *#2222#): Rev 0.8

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, kábel k PC, pravdepodobne aj CD so softvérom, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva do šuflíčka po vybratí akumulátora. Pri výmene karty dochádza k jej mechanickému opotrebeniu. Zadný kryt je od akumulátora oddelený. Pri zapnutí aj vypnutí prístroja sa môže (ale nemusí) ozvať jedna z dvoch zneliek.

Dizajn

Samsung D800 sa nestretol s veľkým nadšením v mojom okolí. Bol som prekvapený, keďže ide o tenký slajder, aj keď jeho šírka patrí v dnešnej dobe k rekordným. Sadne skôr do väčšej mužskej ruky. Pri otváraní (vysúvaní horného ramena) palec zapriete do ochranného sklíčka nad displejom. To je trocha nepraktické. Mechanizmus dopĺňa dvojica koľajničiek a pružinka. Otvorenie/zatvorenie prístroja môže dopĺňať jedna zo štyroch pohotových melódií. Odtlačkom prstov na lesklom tele prístroja sa nevyhnete.

V zavretom stave je chránený objektív fotoaparátu i zrkadielko, zadná stena je takto maximálne nezáživná. Po vysunutí sa objaví vedľa spomínaných prvkov aj otvor mikrofónu, ktorý je zrejme využívaný pri zázname zvuku alebo videa (šikovné riešenie).

V ľavej stene je dvojica prvkov pre reguláciu hlasitosti, v pravej tlačidlo pre spustenie fotoaparátu. Špeciálny univerzálny konektor pre pripojenie všetkého príslušenstva je ukrytý v ľavej stene.

Klávesnica

Klávesnica Samsungu D800 si zaslúži poriadnu kritiku. Štvorsmerné tlačidlo je tvrdé, nepraktické. S ostatnými som nemal až taký problém, ale pohybovať sa v menu bol pre mňa trest. Podobné problémy som mal aj s písaním textu. Spodná časť klávesnice je úplne rovná, bez výstupkov či rýh. Tlačidlá sú opäť tvrdé a hmatom ťažko rozpoznateľné.

Podsvietenie klávesnice je dobré. Podržaním bočného tlačidla môžete hovor odmietnuť alebo len stlmiť upozornenie naň. Štyrom smerom stredového tlačidla môžete priradiť ľubovoľné funkcie (pre pohotovostný stav). Potvrdzovacím tlačidlom v pohotovostnom stave vstúpite do WAP-u, na domovskú stránku. V ostatných úrovniach menu už funguje ako OK tlačidlo. Alfanumerickým tlačidlám môžete priradiť rýchľu voľbu pre vytočenie vybraných kontaktov. Zasunutím krytu sa môžu rozbehnuté aplikácie ukončiť.

Displej

Porovnateľný displej som na mobile videl už viakrát, no stále sa jedná o špičkový zobrazovací prvok, ktorý bude vtomto roku v high-endoch štandardom. Pri porovnaní s Motorolou V3x je jasnejší, biela farba je na Samsungu skutočne biela. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní až 8, na WAP-e 22(!).

Hlavné menu môže byť ikonové alebo ako Flash ponuka. Tá sa veľmi podobá na ikonovú ponuku (tiež ide o maticu), len sa jednotlivé položky podstatne výraznejšie zväčšujú a reakcie prístroja su pri nej pomalšie. Zobrazenie textu na pohotovostnom displeji môžete v nastaveniach značne ovplyvňovať (pozícia, štýl, farba, vzhľad). V nastaveniach displeja ďalej meníte kontrast, dobu podsvietenia a číslice pri ručnom vytáčaní telefónneho čísla môžu mať až 3 veľkosti. Na pohotovostnom displeji môže byť už tradične zobrazený aj kalendár (len ako zelenú tapetu), a aj video.

Menu je rýchle, žiadne oneskorenie som počas testovania prístroja nepozoroval. Viditeľnosť údajov na slnku je priemerná, nejde o žiaden extrém.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát spustíte podržaním bočného špeciálneho tlačidla. Je to lepší "megapixel" s množstvom nastavení. Hneď prvým je prepnutie foto/video (tlačidlom 1). Posledný použitý režim si pamätá aj pri ďalšom spustení. V nastaveniach ďalej nájdete sekvenčné snímanie (multizáber), zloženú snímku, farebné efekty, rámy, blesk (vypnutý, len pri fotení, vždy zapnutý), samospúšť (3, 5, 10 s), rozlíšenie (160 x 120, 240 x 216, 320 x 240, 640 x 480 a 1 280 x 1 024 b.), kvalita (4 stupne), využitie displeja pri fotení (odporúčam štandardný pomer), 5 zvukov uzávierky. V nastaveniach nájdete aj zoznam všetkých klávesových skratiek. Fotoaparát sa výborne ovláda pomocou jednotlivých tlačidiel.

Záznam videa nemusí byť časovo obmedzený, rozlíšenie môžete meniť medzi 128 x 96, 176 x 144, 320 x 240 a 352 x 288 b., rovnako môžete upraviť aj kvalitu videa (pri nižšej by malo dôjsť k šetreniu miestom, ktoré som však ja osobne nepozoroval). Zvukový záznam môže byť žiaľ len v úspornom formáte AMR. V najvyššej kvalite zaberie 13 s videa asi 1 MB priestoru. Preto s celou voľnou pamäťou (80 MB) počítajte s asi 10 minútami kvalitného videa.

Parametre videa:

obraz: 352 x 288 b., 18 fps, 746 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bit, 7 kpbs

celkom: 753 kbps.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1,26 MB)

Obrázky

Tie sa nachádzajú v položke Súboroý manažér. Priečinok Obrázky je zložený z troch: Fotografie, Stiahnuté obrázky, Obľúbené obrázky. Miniatúr môže byť naraz zobrazených až 9, alebo len 3 aj s hlavnými informáciami. Fotky je možné zobraziť na celý displej aj ich priblížiť pomocou tlačidla na reguláciu hlasitosti.

Snímky je možné odosielať prostredníctvom MMS, e-mailu alebo Bluetooth. Do e-emailu však vložíte len snímky a videá do 250 kB! Snímku je možné nastaviť ako fotku volajúceho alebo tapetu. Vtedy sa hodí aplikácia Editor obrázkov, ktorá zvláda aj orezanie a zmenšenie snímok.

Melódie a prehrávač hudby

Samsung D800 je zaplnený množstvom staromódnych MIDI skladieb, ale podpora MP3 súborov všetko zachraňuje. Profily stále chýbajú, podržaním mriežky aktivujete tichý profil, pričom si sami určíte, či má byť sprevádzaný vibráciami alebo nie. Vibrácie sú nadštandardne intenzívne. Samsung D800 nedokáže naraz zvoniť aj vibrovať. Všetky typy správ (SMS, MMS, e-mail) môžu mať odlišné zvukové upozornenie, vždy však len z desiatky ponúkaných zvukov.

MP3 prehrávač je kvalitne spracovaný, ponúka okrem bežných funkcií aj 3D efekt, opakovania skladieb atď. Niet sa na čo sťažovať. Obrovskou novinkou v Samsungu D800 je prehrávanie MP3 skladieb na pozadí. Červeným tlačidlom je možné vypnúť aj hudbu na pozadí.

3D efekt je pri použití jediného reproduktora zbytočný, ani v slúchadlách som ho veľmi nepostehol. V balení prístroja nájdete aj stereo handsfree, ktoré sa dodáva aj k iným modelom (D600, X700 a pod.). S jeho kvalitou som celkom spokojný.

Prehrávač videí

Pri prehrávaní videa môžete snímku pozastaviť, a stlačením tlačidla 1 dokonca roztiahnuť na celý displej. Nechýba ani zrýchlený posun vo videu podržaním šípky.

Pamäť

80 MB pre hudbu, obraz a video, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 MB pre Java. Podpora pamäťových kariet chýba, nájdete ju v podobnom modeli D820.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, jeden e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámku (50 znakov).

Hovor

Hranaté tvary pohodlie trocha znižujú, ale prijatie hovoru vysunutím prístroja a regulácia hlasitosti bočným tlačidlom sú faktormi, prečo Samsungy patria medzi dobré komunikačné nástroje. Maximálna hlasitosť reprodukcie nie je taká vysoká ako na iných Samsungoch. Register je veľmi podrobne spracovaný, no nepamätá si dĺžku všetkých posledných hovorov, len posledného. Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí zoznam všetkých posledných hovorov, pohybom do strany sa dostanete k neprijatým, prijatým a volaným číslam. Páči sa mi, že keď odmietnete hovor, zostane na displeji informácia o zmeškanom telefonáte.

Hlasné handsfree je veľmi kvalitné, druhá strana po jeho zapnutí nepoznala rozdiel. Počas hovoru tiež môžete vstúpiť do správ a telefónneho zoznamu. To je ale všetko, čo ponúka. Na displeji vidíte vždy okrem volaného (volajúceho) aj dĺžku prebiehajúceho hovoru. Pri upozornení na hovor prehrá D800 melódiu asi 2 sekundy potichu, potom značne zosilní (na nastavenú úroveň). Ani tomuto modelu nechýba spojovací signál, ktorý je však už podstatne tichší než na starších typoch a je ho možné vypnúť.

V Samsungu D800 žiaľ nenájdete funkciu Čistota hlasu, ktorá umožňuje lepšie telefonovanie v rušných podmienkach a nachádza sa vo viacerých nových modeloch.

Písanie textov

So Samsungom D800 radšej veľa nepíšte. Telefonovanie, prípadne ovládanie multimediálnych funkcií bez problémov zvláadnete, ale na časté písanie správ D800-ky určená nie je. Jej klávesnica je však extrémne tichá.

SMS

Jednoduchý editor s odpočítavaním znakov a možnosťou vkladať EMS objekty. V prijatých správach vidíte tri pod sebou zoradené správy aj s úvodnými slovami. Zoradiť ich môžete podľa prečítanosti, údajov, mena, predmetu, veľkosti a režimu. Pri každej správe je zobrazená aj ikonka jej umiestnenia. Slovník T9 píše bez diakritiky. Opakované upozornenie na prijatú správu každé 2 minúty je možné vypnúť, avšak ja osobne som túto funkciu privítal.

MMS

Veľmi jednoduchý a prívetivý editor multimediálnych správ ponúka všetko, čo od neho očakávam. Umožňuje aj vytvorenie fotky alebo videa v danom okamihu. Jej veľkosť môže byť až 300 kB (presnejšie 295 kB).

E-mail

V nastaveniach nájdete užitočné funkcie ako poslať kópiu, oznam o doručení, potvrdenie prečítania, priorita, automatický podpis. Nechýba pravidelná kontrola schránky (1 - 12 h), výpis o prečítaní, siahnuť len hlavičku (alebo celý text), vymazanie mailu (okamžite, pri ďalšom pripojení), určenie max. veľkosti mailu (100, 200 alebo 300 kB) či ponechanie kópií správ na serveri. Prekvapením je black list adries a predmetov, ktoré prijaté nebudú. E-mail môže mať len 1 000 znakov textu a veľkostne obmedzenú prílohu (do 250 kB). E-mailový klient ponúka nadštandardné funkcie, veľmi jednoduché prepínanie medzi 5 mailovými účtami a mnoho ďalších výhod. Základným nedostatkom je však veľkostné obmedzenie prílohy.

WAP

Najväčším prekvapením bol internetový prehliadač NetFront (v3.2). Oproti modelu D600 teda došlo k obrovskému pokroku. Zmena veľkosti písma umožňuje pri najmenšom zobraziť až 22 riadkov textu! Samsung D600 krásne zobrazil aj textovú verziu Fony.sk (www.fony.sk/text). Ponúka tiež možnosť vypnúť obrázky a Java skripty. Do prehliadača vstúpite z pohotovostného stavu stlačením stredového tlačidla.

Prenos dát

Bluetooth na lokálny prenos dát a GPRS či EDGE na diaľkový prenos sú dobrou kombináciou. Na prítomnosť EDGE telefón dokonca upozorní ikonou. Pripojenie D800 k PC si vyžaduje najprv inštaláciu softvéru. Chýba profil A2DP na prenos hudby cez Bluetooth.

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad, 4 typy udalostí (kapacita 100 z každej z nich). Hromadné mazanie je prepracovanejšie, než je zvykom.

Z ďalších organizačných funkcií v D800-ke nájdete synchronizáciu PIM, automatické zapnutie prístroja, svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač a stopky.

Tradičné poznámky chýbajú (v kalendári sú poznámky do 100 znakov), odporúčam doinštalovať jednu z dostupných free Java aplikácií.

Hry a Java aplikácie

V testvanom modeli boli dve vydarené hry: Bobby Carrot (logická hra so zajačikom) a Time Rider II (strieľačka).

Java messenger Jimm som na D800-ke bez problémov nainštaloval (Nezabudnite prepnúť v nastaveniach prehliadača dátový profil na "internet"!). Mne sa však stále zobrazovalo upozornenie "Nie je odozva servera (chyba 118.0)" a pripojenie k ICQ nenastalo.

Výhody:

- dotiahnuté multimediálne funkcie,

- internetový prehliadač,

- displej.

Nevýhody:

- chýbajú profily a nevie vibrovať a zvoniť súčasne,

- chýba viacero očakávaných funkcií,

- klávesnica.

Cena

???

Samsung D800 je zvláštny mobil. Na klávesnicu si budete musieť poriadne dlho zvykať, do internetového prehliadača, a displeja vôbec, sa zaľúbite hneď. Aj multimediálne funkcie sú zvládnuté veľmi dobre, akurát FM rádio chýba a pamäť 80 MB postačí tak na jeden album vo formáte AAC (či MP3). Samsung D800 nie je zlý mobil, no už chvíľu sa predáva veľmi dobrý Samsung D600, ktorý ponúka podobné funkcie (niečoho menej, niečoho viac).

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.03.2006 - 02:04

Mato: Zhasina pri jave displej? A ten wap prehliadac dokaze stiahnut viac ako 1mb? A novy riadok na wape?Posielanie sms na 2he cislo? Ten fulscreen obrazkov a mp3 na pozadi su najviac kritizovane veci u d600, keby tam dali aj kartu tak je to v pohode,btw ten fullscreen sa dava ako?Nokia6230/2.0 (04.28) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous14.03.2006 - 09:07 Trvalý odkaz

riso: fullscreen som myslel po priblzeni snimky. listovanie fullscreen obrazkami mozne nie je.
ci dokaze stiahnut viac nez 1 MB som neskusal. Jimm mu nerobi problem (145 kB).
minutu som v Java hre nic nerobil a displej svietil.
SMS vie poslat na viacero cisiel sucasne.
novy riadok na WAP-e? nerozumiem.

anonymous14.03.2006 - 09:21 Trvalý odkaz

Arrow79: Richard, on myslel, ci je mozne poslat sms aj na druhe cislo ulozene pri jednom kontakte, co na D600 nieje mozne..

anonymous14.03.2006 - 09:30 Trvalý odkaz

Atlis: Nie je mozne na D600? Blba E720 to vie... to su patlaci.

anonymous14.03.2006 - 09:38 Trvalý odkaz

Mato: Novy riadok pri pisani textu, napr. Na wape alebo OMNokia6230/2.0 (04.28) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 15 príspevkov