EXKLUZÍVNE! Burton Audex Jacket

Recenzia hudobného Bluetooth príslušenstva Špičková zimná bunda s iPod ovládačom, reproduktormi a Bluetooth prijímačom.

Sen, ktorý sa stal skutočnosťou, budúcnosť realitou. Surfujete na svahu, veziete sa na lyžiarskom vleku, prechádzate po meste...stále môžete počúvať hudbu, ktorá sa vznáša okolo vás. Žiadne slúchadlá, ste ako na koncerte. V jednom vrecku máte Motorolu SLVR L7 pripojenú cez Bluetooth, pomocou ovládača na rukáve vyberáte MP3 skladby v mobile, pričom na displeji vidíte, aká skladba je práve prehrávaná. Keď vám niekto zavolá, počujete ho z dvojice reproduktorov v golieri, podobne ako hudbu, ktorá sa medzitým zastavila. A ku tomu všetkému môže mobil s Bluetooth nahradiť iPod, pre ktorý je tu špeciálne vrecko. Tak máte k dispozícii gigabajty skladieb. To všetko dokáže jedna zimná športová vetrovka od renomovanej americkej spoločnosti Burton vyvinutá v spolupráci s Motorolou.

Kvalita vetrovky

Burton je dlhoročný výrobca športového oblečenia a výbavy na snowboard. Viac sa o tejto firme dozviete na www.burton.com.

Na lyžiach mávam oblečenú lyžiarsku bundu priemernej kvality. Po oblečení Burton Audex pochopíte, aké sú prednosti kvalitného oblečenia - nízka hmotnosť, množstvo vreciek, premyslených prvkov, nepremokavosť, perfektná ochrana pred vetrom, vysoké termoizolačné vlastnosti. Tá bunda sama o sebe má hodnotu niekoľko tisíc korún, odhadujem dokonca viac než desať.

Burton Audex Burton Audex

Možnosti

Burton Audex obsahuje niekoľko dôležitých a unikátnych prvkov. V ľavej hrudníkovej časti je ukrytá centrálna jednotka s akumulátorom (neznáma kapacita, odhad 1 500 mAh, snáď i 2 000 mAh), Bluetooth čipom, 3,5 mm konektorom. Z nej vedie aj adaptér k iPod-u. Hudobný prehrávač iPod môžete umiestniť do špeciálneho vrecka pod centrálnu jednotku. Centrálna jednotka je spojená aj s dvojicou reproduktorov v golieri, mikrofónom nad ľavým prsom a ovládačom s displejom v ľavom rukáve.

Burton Audex Burton Audex

Burton Audex teda slúži na hlasné počúvanie hudby z iPod-u či mobilného telefónu s podporou Bluetooth prenosov hudby, resp. A2DP profilom. Medzi tie patrí napríklad Motorola SLVR L7 či novinky V3x, E1070. Tiež však poslúži ako adaptér na 3,5 mm jack.

Burton Audex Burton Audex

Ovládanie a reprodukcia

Ovládanie káblom pripojeného iPod-u aj prehrávača v mobilnom telefóne spojeného cez Bluetooth sa uskutočňuje ovládačom v rukáve. Ten je chránený špeciálnym krytom, cez ktorý môžete tiež väčšinu tlačidiel pohodlne ovládať.

Burton Audex Burton Audex

Popri veľkom štvorsmernom tlačidle s potvrdzovacím prvkom v strede sú k dispozícii 3 tlačidlá pre ovládanie hovoru (hlasové ovládanie, príjem a ukončenie).

Burton Audex

Podsvietenie tlačidiel i monochromatického displeja je dostatočné. Najčastejšie bude majiteľ bundy používať veľké kruhové tlačidlo, pre obmenu skladieb i ovládanie hlasitosti. Stlačením stredového tlačidla sa reprodukcia ihneď zastaví, opätovným stlačením sa prehrávanie obnoví.

Burton Audex Burton Audex

Kvalita reprodukcie z dvoch dvojíc reproduktorov v golieri je na prvý pohľad slabá. Maximálna hlasitosť je podobná dvom Sony Ericssonom W800i, s ktorým som to mohol aj porovnať. Kvalita reprodukovaného zvuku je slušná, žiadne extrémne zvýraznenie hĺbok nečakajte. Po niekoľkoých hodinách reprodukovania hudby v mojej pracovni (3,5 x 5 m) uznávam, že maximálna hlasitosť je dostatočná, podobne sa ani na kvalitu zvuku nemôžem sťažovať. Na lyžiarskom svahu i v meste maximálna hlasitosť postačuje. Toto všetko sa vzťahuje k počúvaniu hudby z pripojeného iPod nano. Pri počúvaní hudby z mobilu (Bluetooth prenos) je kvalita reprodukcie o čosi nižšia, telefón zrejme prenáša 128, 96 a možno len 64 kb/s.

K centrálnej jednotke je možné pripojiť bežné slúchadlá s 3,5 mm konektorom.

Výdrž

Po prvom nabití (cez noc) vydržala vetrovka prehrávať asi 2 albumy (cez hodinu hudby). Bol som z toho nemilo prekvapený. Po druhom nabití (cez noc) som počúval hudbu (z iPod-u) celý deň (v meste, potom celý večer doma). Vypočul som si asi 8 albumov pri plnej hlasitosti. Indikátor stavu batérie je rozdelený na tri časti, pričom pokles z tretej na druhú trvá najdlhšie, potom ostáva k minimálnej kapacite niekoľko desiatok minút.

Burton Audex Burton Audex

Skúsenosti

Vetrovka Burton Audex je produkt, aký sa nevyrovná zatiaľ žiadnemu inému. Podobnosť hľadám len v okuliaroch Oakley s Bluetooth handsfree - Motorola RAZRWire. Spojenie oblečenia s Bluetooth handsfree je veľmi zaujímavá vec.

S nasadenou kapucňou slúži vetrovka ako osobný prehrávač, po zložení kapucne počujete hudbu prirodzenejšie, akoby sa vznášala po okolí.

Ovládanie hudby na rukáve, zmena skladby, výber intepreta, regulácia hlasitosti, všetko si vyžaduje cvik. Po dni - dvoch však už budete všetko ovládať.

Najviac som bundu využíval v spojení s iPod nano, keďže môj Sony Ericsson W800i nedokáže odosielať hudbu cez Bluetooth (odošle len súbor ako celok). S Motorolou SLVR L7 fungovalo prehrávanie hudby bez problémov, to som však skúšal len na prezentácii produktu.

Zaujímavé je, že vetrovka nedokáže súčasne pracovať s iPod-om aj telefónom. Napríklad som chcel hudbu počúvať z iPod-u, ale W800i mať pripojený ako ku Bluetooth handsfree. Po pripojení mobilu sa však iPod automaticky odpojí. Vyhľadanie a spárovanie bundy s mobilom prebehlo bez problémov.

Telefonovanie s vetrovkou je veľmi pohodlné, pripomína mi hlasné handsfree v aute. Mňa bolo rozumieť dobre, ja som druhú stranu počul trocha skreslene. Očakával som opačný efekt.

Pranie vetrovky prebieha normálne, akurát je nutné odstrániť niektoré komponenty.

Burton Audex

Odporúčaná cena: 25 000 Sk, reálne 21 490 Sk (mikostrade.sk)

(odporúčam však obzrieť sa aj po svete, údajne ju kúpite už za 600 USD)

Dôležité odkazy:

- Audex Jacket (vetrovka s BT handsfree)

- Audex Helmet (helma s BT handsfree)

- Audex Hat (čiapka s BT handsfree

- www.burton.com

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.02.2006 - 00:00

Riso: Tak cena bundy je 21 490 sk. Www.Mikostrade.skSonyEricssonW800i/R1N Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous22.02.2006 - 14:35 Trvalý odkaz

jesua_master: ...to je najdrahsia bunda co tam maju,potom uz je za 17tisic

anonymous23.02.2006 - 17:58 Trvalý odkaz

Mulano: si to tak vezmete,tak to ani nie je az tak drahe :) moj znamy si kupil ,,obycajnu,, bundu za 1000 euro...

anonymous23.02.2006 - 22:38 Trvalý odkaz

riso: osobne by som radsej skocil do kvalitneho turistickeho obchodu a za 10 000 korun kupil naozaj spickovu bundu. ale naozaj nie je problem kupit znackovu kvalitnu vetrovku za 20 - 40 tisic korun. tu vsak ide o kombinaciu spickovych technologii...prepojenie doteraz neprepojeneho. za technologicke novinky sa vzdy plati. platite predsa za vyvoj. ;)

anonymous26.11.2007 - 00:40 Trvalý odkaz

Martin: Ja som ju dnes kúpil a po prvom dni musím poveda? ze je to šupa.Vodný st?pec 20 000 je nie?o nenormálne a 10 000 paropriepustnost,no neni o ?om.V pohode mi našla môj sonyericsson w580i no y hraje to super.Odporú?am túto bundu hlavne fajnšmekrom ktorý ju ocenia.

Celá diskusia 5 príspevkov