Nokia 6070

Recenzia mid-endu Bežný mobil so základnou funkčnou výbavou, FM rádiom a VGA fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 105 x 44.3 x 19 mm,

hmotnosť: 88 gramov (zistená 92 g),

displej: pasívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videa (128 x 96 b.),

pamäť: 3,2 MB, asi 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS 1.2 (do 100 kB), CB, e-mail, PTT,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 3+2, IrDA, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, 24-hlasé MIDI, MP3 zvonenia,

batéria: BL-5B, 720 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/280 h pohotovosti,

SAR: 0,84 W/kg (norma 2 W/kg), platí pre RM-166.

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, Bluetooth, podpora pamäťových kariet, blesk...

V balení:

telefón, batéria BL-5B, nabíjačka AC-3, headset HS-5, potrebné dokumenty

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokiu 6070 označujú za nástupcu Nokie 6030, avšak zmien medzi týmito modelmi je viacero. Pribudol Pop-Port konektor, VGA fotoaparát, infraport a displej sa tiež značne zväčšil. Aj keď je stále pasívny. Nokii 6070 nechýba FM rádio. Malá pamäť si opäť zaslúži poriadnu dávku kritiky, do 3 MB by sa v mojom prípade nezmestili ani najobľúbenejšie MP3 zvonenia a hry, nieto ešte fotky.

Dizajn

Dizajn Nokie 6070 je nudný, je to zaoblená tehlička nemalých rozmerov, ktorá sa svojimi proporciami vracia o niekoľko rokov naspäť. Na druhej strane musím pochváliť existenciu mobilu pre mobilných začiatočníkov. Veľké tlačidlá, tvar akurát do ruky, veľký displej s výbornou viditeľnosťou na priamom slnku, to všetko je zárukou pohodlného ovládania aj staršími ľuďmi.

V ľavej bočnej stene sa nachádza dvojica tlačidiel na ovládanie hlasitosti, hore je vypínač slúžiaci tiež na prepínanie profilov, vpravo je ukrytý len infraport. V spodnej stene je tradične umiestnený Pop-Port konektor s malým otvorom pre nabíjačku. Ak ste zvyknutí na nabíjanie Nokie na každej návšteve, kúpte si malý adaptér (redukciu) a noste ho stále pri sebe. Nokiu 6070 pohodlne postavíte na bočnú aj spodnú stenu, to sa zíde napríklad pri fotení s časovanou samospúšťou.

Klávesnica

Veľké tlačidlá, pohodlné štvorsmerné tlačidlo s potvrdzovaním v strede, to všetko hodnotím jednoznačne kladne. Ku klávesnici teda nemám výhrady. Jednotlivým alfanumerickým tlačidlám je, ako v každej Nokii, možné priradiť rýchlu voľbu (telefóne číslo).

Displej

Displej je pasívny, ani malý, ani veľký s nedostatočným rozlíšením, ale na priamom slnku sa správa excelentne. Je to obrazovka na čítanie SMS-iek a prezeranie kontaktov, nie na listovanie fotkami či pozeranie videí. Pri písaní správy vidíte 4, 6 alebo 10 riadkov textu, podľa vášho nastavenia. Najmä pri 4 riadkoch je písmo nadštandardne veľké, čo privítajú ľudia s horším zrakom. Indikátor stavu signálu aj batérie je zložený len zo 4 častí.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Vstavaný VGA fotoaparát veľmi nízkej kvality s pomalším spustením šípkou nahor reaguje aj potom veľmi oneskorene. V nastaveniach môžete upraviť rozlíšenie (640 x 480 b., 80 x 96 b.) kvalitu (3 stupne), dĺžku videa, zapnúť/vypnúť zvuky fotoaparátu a predvolený režim (fotenie/video). Digitálne priblíženie aj blesk chýba, pamäť prístroja je žalostne malá, snímky sú nízkej kvality. Nokia 6070 určite nie je primárne (a podľa mňa ani sekundárne) určená na fotenie. Bočné tlačidlá nie je možné použiť pri fotení, aj keď som od nich očakával ovládanie priblíženia. Jedinou výhodou slabého záznamu videa je dlhší záznam, ktorý sa zmestí do MMS.

Prezeranie fotiek v Galérii je celkom rýchle, k dispozícii je aj priblíženie a odoslanie cez IrDA. Fulscreen zobrazenie snímky chýba, k dispozícii sú akurát jednoduché úpravy snímky.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 100 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Nokia 6070 s 3 MB pamäte určite nie je určená na prehrávanie MP3 skladieb, aj keď jej podpora tohto formátu nechýba.

FM rádio

Prijímač pracuje s dodávaným stereo handsfree. Jeho kvalita je priemerná, hlasitosť sa mení stláčaním štvorsmerného ovládacieho tlačidla vpravo a vľavo. Prepnutie stanice môžete uskutočniť štvorsmerným tlačidlom, alebo tlačidlom na headsete. Názvy rozhlasových staníc musíte zadávať ručne. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskové, v podstate ani netreba ukladať stanice do pamäti, pretože automatické vyhľadávanie je omnoho rýchlejšie ako prepínanie už uložených staníc. Problémom však môže byť vyhľadávanie len najsilnejších staníc, a tak prístroj pri automatickom vyhľadávaní často prehliadne aj počúvateľnú frekvenciu. Maximálna hlasitosť rádia v headsete je jednoznačne dostatočná. Rádio môžete počúvať aj cez reproduktor v tranzistorovej kvalite, ale musí byť v každom prípade pripojené handsfree, ktoré sa pri voľbe reproduktor automaticky vypne a slúži len ako anténa. FM prijímač je možné použiť aj pri budení.

Pamäť

Absolútne nedostatočné 3 MB pamäte nemôžem vôbec hodnotiť inak než záporne.

Telefónny zoznam

Nechýba vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov. Chýba mi tu však zobrazenie viacerých mien pod sebou aj s telefónnym číslom, ktoré je už dostupné v niektorých nových modeloch. Poteší rýchla voľba a skupiny volajúcich. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj PTT adresu, e-mail, webovú a poštovú adresu, užívateľské ID (napr. pre ICQ) a poznámku.

Hovor

Pohodlné telefonovanie so zaoblenou Nokiou 6070 nemám právo kritizovať. Hovor je možné zaznamenať (do 5 minút), hlasitosť regulujete bočnými tlačidlami. Hlasné handsfree sa aktivuje pohodlne pravým polyfunkčným tlačidlom.

Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovosti vidíte len volané čísla. Po odmietnutí hovoru tento Nokia 6070 nelogicky určuje ako prijatý.

Písanie textov

Na kvalitnej klávesnici sa píše veľmi dobre. Prítomný je aj slovník T9, ktorý píše s diakritikou, čo môžete využiť napríklad pri písaní poznámok a ich odosielaní do PC. Tam sa objavia ako bežný textový dokument. Diakritika v správach bude pred odoslaním odstránená.

SMS

Textové správy vidíte podľa veľkosti písma na 4, 6 alebo 10 riadkoch. Reakcie telefónu sú primerané a rozľahlá klávesnica len zvyšuje komfort pri písaní správ. Nechýba odpočítavanie znakov. Už dlhší čas Nokia do svojich telefónov pridáva aj počítadlo odoslaných a prijatých správ, to môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Pri písaní SMS aj MMS vidieť neustále zobrazený aktuálny čas, stav batérie a signálu.

MMS

Klasický editor správ zhodný s editorom v prípade SMS-iek umožňuje stránkovanie MMS. Na každú stránku je možné vložiť 1 000 znakov textu, obrázok, zvuk, novú nahrávku, video, vizitku, poznámku z kalendára, meno kontaktu a telefónne číslo zo zoznamu. Je možné aj interaktívne vytvoriť snímku a vložiť ju do rozpísanej MMS bez nutnosti prerušenia jej editácie a následného uloženia. Predmet správy sa upravuje netradične až pri požiadavke užívateľa, pričom túto voľbu musí nájsť hlboko v možnostiach úprav multimediálnej správy.

V správach nájdete aj novinku - zvukovú správu. Je to multimediálna správa obsahujúca 2 minúty zvukovej nahrávky.

Nechýba ani tzv. blesková správa, po anglicky Flash SMS. Tá môže obsahovať len 70 znakov, ale zobrazí sa priamo na displeji adresáta.

E-mail

Bežný Java e-mail, ktorý poznáme napr. z ostatných Nokií. Okrem textových mailov podporuje aj malé prílohy. Aplikácia nebeží na pozadí, a vôbec jej chýbajú mnohé, dnes už štandardné funkcie. Majiteľ Nokie 6070 určite e-mailom neholduje.

Push to Talk

Odporúčam prečítať článok: Push to talk.

WAP

Tradičný wapový prehliadač v Nokiách vo verzii 2.0. Je charakteristický rýchlymi reakciami, umožňuje nastaviť až 3 veľkosti písma, čo je pri takomto displeji perfektná vec. K wapovému prehliadaču Nokií som nikdy nemal väčšie výhrady, na web je však takmer nepoužiteľný. Fungovať by vám mal aj bezplatný Java prehliadač Opera Mini.

Prenos dát

GPRS 4+2 s počítadlom dát, EDGE 4+2, IrDA a kábel. Chýba tu čip Bluetooth, ktorý by sa v takto vybavenom zariadení určite nestratil. Samozrejmosťou je Pop-Port konektor, vedľa ktorého nájdete malý vstup pre nabíjačku.

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje. Odklad opätovného budenia v minútach je možné nastaviť.

Kalendár - základom je mesačný alebo týždenný náhľad (podľa nastavenia), do ktorého vstúpite v pohotovostnom stave šípkou doprava. Nechýba automatické mazanie starých záznamov (po dni, týždni, mesiaci) a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína.

Z ďalších organizačných funkcií nájdete v Nokii 6070 aj úlohy, poznámky (dlhé až 3 000 znakov, ktoré je možné odoslať cez IrDA ako TXT súbor), synchronizáciu, kalkulačku, stopky a diktafón (záznam 5-minútových zvukov).

Hry a Java aplikácie

Canal control - stavanie potrubia,

Golf tour - golfový turnaj,

Snake II - klasický had.

Z ostatných Java aplikácií je tu len svetový čas a konvertor zopár jednotiek (chýba mu viacero premien).

Výhody:

- správanie displeja na slnku,

- veľké tlačidlá, ovládanie.

Nevýhody:

- nedostatočná pamäť,

- chýba Bluetooth.

Orientačná cena: (Agora plus)

Záver

Nokia 6070 je vlastne starý známy mobil...Nokia 6101 klasickej konštrukcie aj so svojimi zásadnými nedostatkami: malá pamäť, zastarané funkcie, slabší displej, ktoré dopĺňajú pomalé reakcie. Na druhej strane je to veľmi jednoduchý mobil, čo prináša výhody menej zdatným a nenáročným užívateľom mobilných telefónov. Zo základných funkcií mu nechýba žiadna, pričom VGA fotoaparát a FM rádio mnohých z nich poteší.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.09.2006 - 16:33

Sonic the Hedgehog: len 3MB vnutorna pamat a nema bluetooth? robia si z nas vysmech? dalsi smejd od Nokie. ved Sony Ericsson ponuka oproti Nokii mega pamate K510i-28MB, K310i-15MB tam si uz dam aj nejake tie mptrojky ale do tej nokie ved to ani na fotky miesta niet a neto este na hry a dalsie... prec od tohto modelu!Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; sk; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

anonymous04.09.2006 - 13:42 Trvalý odkaz

mf: a cez ten infrak sa daju posielat subory do ineho fonu ci len do kompu? dikMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)

anonymous06.09.2006 - 18:34 Trvalý odkaz

riso: PRVY KONTAKT aktualizovany na RECENZIU.Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous06.09.2006 - 21:59 Trvalý odkaz

Hawker: Ako napísal Rišo - vyzerá to by? na vhodný, ak nie priam ideálny mobil pre starších ?udí. Kamoškin svokor tiež chce nokiu s farebným displejom, ve?kou klávesnicou a ve?kým písmom, nejaké mp3 ho absolútne nezaujímajú... Nie každý potrebuje obrovskú pamä?... ;)Nokia6681/2.0 (5.37.01) SymbianOS/8.0 Series60/2.6 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous06.09.2006 - 23:07 Trvalý odkaz

Mikullas: Podla mna skor low-end.Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 23 príspevkov