Procesory v nových Symbianoch S60

Na Nokia fóre sa človek dozvie viacero technických zaujímavostí ohľadom mobilných telefónov Nokia. Za povšimnutie stojí vývoj v oblasti používaných procesorov v smartfónoch S60.

Ak ste si doteraz mysleli, že N95 používa ten najrýchlejší procesor (CPU) zo všetkých Nokií, vyvediem vás z omylu. Zatiaľ najlepšie CPU používajú Nokia 6120 classic a 5700, aj keď ešte nie sú na trhu. Jedná sa konkrétne o architektúru ARM11 a rýchlosť 369 MHz. No napriek najrýchlejšiemu CPU nepatria k najvýkonnejším telefónom S60. Spomínaná N95 alebo pripravovaný komunikátor E90 sú na tom napriek pomalšiemu procesoru lepšie. Používajú rovno dva procesory! Tiež sú postavené na platforme ARM11 a rýchlosť je 332 MHz. Naviac však disponujú, podobne ako smartfóny Sony Ericsson, aj hardvérovým akcelerátorom 3D grafiky. Rovnako dva procesory používajú už aj staršie smartfóny S60 ako je N73, N80 či E60, E61. Jedná sa však o CPU postavené na staršej platforme ARM9 a ich takt je 220 MHz.

Na spomínaných stránkach sa dozviete aj ďalšie informácie. Napríklad za povšimnutie stoja aj údaje o dostupnej pamäti RAM a podobne.

Viac na forum.nokia.com.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu