Nokia upozorňuje na nabitý mobil

Fínska Nokia dnes uviedla zaujímavú novinku, ktorá sa týka spotreby energie. Jej low-end mobilné telefóny 1200, 1208 a 1650 disponujú hláškou, ktorá Vás upozorní na vytiahnutie nabíjačky z elektrickej zásuvky po ukončení nabíjania batérie mobilu. Neskôr bude toto upozornenie pridávať aj do ďalších svojich mobilov. Cieľom je upozorniť používateľov mobilov na rastúce problémy so spotrebou energie.

Až dve tretiny energie všeobecne použitej mobilným telefónom totiž pripadá na nabíjačku, ktorá je síce zapojená v sieti ale nenabíja žiadny mobil. Len pre informáciu - ak by toto robili všetci užívatelia mobilných telefónov, zostatková energia by mohla napájat 85 000 domov po celý rok.

Tieto upozornenia sú jedným z prvkov zo série energiu šetriacich riešení pre mobilné zariadenia. Nokia napr. od roku 2005 používa nabíjačky, ktoré spotrebujú o 50-70% menej energie ako je štandard odporúčaný asociáciou EPA a dokonca si dala za cieľ do roku 2010 uviesť na trh nabíjačku, ktorá bude o ďalších 50% úspornejšia ak zostane zapojená v elektrickej sieti a nebude pri tom nabíjať mobil.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu