O2: prvé spustené BTS-ky (aktualizované)

Pôvodný text, 2007-02-28 14:01:43:

Okrem prvej značkovej predajne dnes Telefónica O2 Slovakia spustila aj svoje prvé GSM základňové stanice. Ich budovanie si vyžaduje vždy aj vybavenie stavebných povolení, preto je pokrývanie Slovenska vlastnou sieťou aj sčasti byrokratickou otázkou. Licencia hovorí o 12 % pokrytí Slovenska GSM signálom do konca roka 2007 a spustení UMTS siete (podľa vzoru T-mobilu na "spustenie UMTS" určite postačí pár základňových staníc, o ostatnom pokrývaní rozhodne dopyt).

Tlačová správa:

Telefónica O2 Slovakia dnes spustila prvé základňové stanice svojej GSM siete. Spoločnosť tak s predstihom splnila svoje interné plány, ako aj podmienky, ktoré jej pre túto oblasť boli udelené licenciou. Vybudovať vlastnú kvalitnú sieť je dlhodobým strategickým zámerom spoločnosti.

„Po rekordne krátkom termíne spustenia centrálnej časti siete začiatkom februára, je uvedenie prvých základňových staníc GSM siete do prevádzky pre nás ďalším významným míľnikom. Výstavbu vlastnej prístupovej siete realizujeme podľa vopred stanoveného harmonogramu a umožní nám postupný prechod z režimu národného roamingu k poskytovaniu služieb v našej vlastnej infraštruktúre,“ uviedol Martin Škop, výkonný riaditeľ pre siete Telefónica O2 Slovakia.

Spoločnosť Telefónica O2 Slovakia spustila komerčnú prevádzku v symbolickom dátume 02. 02. 2007. Svoje služby zatiaľ poskytuje v režime národného roamingu, od začiatku je teda plne dostupná na celom území Slovenskej republiky. Za jednu zo svojich základných priorít firma považuje dobudovanie vlastnej siete, ktorej prvé časti sú v prevádzke od dnešného dňa. Výstavba prístupovej siete potrvá približne dva roky, je realizovaná slovenskými firmami a bude využívať koncept Ultra High Site.

Zmluva o národnom roamingu znamená, že v miestach bez pokrytia vlastnou sieťou poskytuje Telefónica O2 Slovakia svoje služby čiastočne v sieti iného operátora.

Doplnené, 2007-03-13 00:55:

Čitateľ Ondrey nám poslal fotky prvej BTS operátora O2. Ako píše: "Toto su fotky prveho vysielaca O2 v Bratislave umiestnene na vystavisku Incheba. Pokryte je male uzemie od zastavky Kremnicka cez okolie Incheby az po Aupark Tower. Mobil sa automaticky neprepne do signalu O2, ale az po manualnom vybere siete."

Diskusia k článku:

Začať diskusiu