Siemens SL75

Recenzia mid-end slajdera Dobre vybavený, perfektne spracovaný, ale najmä pekný slajder.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 92 x 48 x 23 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 118 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 101 g)

displej: aktívny, 132 x 176 b., 262 144 farieb, 27 x 37 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), LED blesk, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 58,6 MB, 5000 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (1.2), CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0,

prehšávač MP3, AAC/AAC+/AAC++, 3GPP (H.263) aj MPEG4,

farby: onyx black, pure silver, polar white,

batéria: 750 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,50 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

IrDA, FM rádio, UMTS, pamäťové karty,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

verzia 12,

Obsah balenia:

mobil, CD, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Od modelu S75 sa odlišuje najmä:

- dizajnom,

- absenciou infraportu,

- absenciou podpory pamäťových kariet,

- dvojnásobnou internou pamäťou (takmer 60 MB),

- absenciou prehliadača dokumentov,

- absenciou handsfree v balení,

Dizajn

Siemens SL75 je výnimočne pekný telefón. Na obrázkoch na mňa pôsobil normálne, ale keď sa vám dostane do rúk, určite sa vám zapáči. Čakal som vŕzganie, nezvládnuté vysúvanie (viď SL65), ale moje prekvapenie bolo veľmi príjemné. Skúmal som spôsob otvárania, ale na nič som neprišiel. Neboli použité žiadne koľajničky, nový systém ProSLIDE je pre mňa milou záhadou.

SL75 sa drží veľmi dobre, je malý, oblý, určený skôr do ženskej alebo menšej mužskej ruky. V zavretom stave je k dispozícii až sedem tlačidiel plus hlavné štvosmerné. A to nehovorím o dvoch pároch tlačidiel na stranách. Vďaka nim rýchlo spustíte fotoaparát, hudobný prehrávač, galériu, internet. Pochrómované línie a bočné tlačidlá veľmi pekne dopĺňajú tmavú farbu testovaného modelu. Vzadu nájdete ešte hlbšie ukrytý objektív fotoaparátu (opäť vynikajúci lapač prachu) a diódový blesk. K foteniu autoportrétov sa hodí zrkadielko. Dátový konektor v spodnej stene sa už dlhé roky (našťastie) nezmenil.

Otváranie a zatváranie prístroja je veľmi ľahké, pomáha mu pružinka. Po zavretí sa SL75-ka opýta, či chcete prebiehajúcu operáciu ukončiť. Ak nezareagujete do niekoľkých sekúnd, operácia bude ukončená automaticky. Pri otvorení a zavretí môže mobil vydať nastavené zvuky, no jeho oneskorenie je prehnané, a tak som tento efekt radšej hneď vypol.

Ochranné sklíčko displeja je vypuklé, náchylné na odretie. Preto odporúčam SL75 nosiť v puzdre.

Klávesnica

Hornú časť som už popísal. Zavretím sa klávesnica zablokuje, ukončia sa prebiehajúce aplikácie. V zavretom stave klávesnicu odblokujete stlačením červeného a ľavého polyfunkčného tlačidla. Opätovné zablokovanie uskutočníte len stlačením červeného tlačidla. Reakcie SL75-ky na otvorenie a zavretie prístroja sú bleskové. V pohotovostnom stave červeným tlačidlom spustíte takúto ponuku: vypnúť telefón, vypnúť zvuky (lepšie podržaním hviezdičky) a vypnúť mobil aj alarm.

Kvalita klávesnice, a ovládania vôbec, je na vysokej úrovni. Podsvietenie tlačidiel je takmer dokonalé. V nastaveniach môžete priradiť vlastnú funkciu pravému polyfunkčnému tlačidlu, trom smerom stredového tlačidla a všetkým alfanumerickým tlačidlám. Ľavým polyfunkčným tlačidlom sa dostanete do menu "Prijaté", pod pravým som mal nastavené "Moje menu" s ponukou vybraných funkcií, šípkou nadol spustíte telefónny zoznam.

Ak máte pod alfanumerickými tlačidlami nastavené funkcie, stlačením dvojky sa napríklad zobrazí znak 2 na displeji a pod ním aj názov funkcie, akú ste tlačidlu priradili. To potom potvrdíte stredovým tlačidlom. Ak už funkcie pod danými tlačidlami poznáte, stačí tlačidlá dlhšie podržať.

Displej

Keďže som mal nedávno na test model S75, displej SL75-ky ma už neprekvapil. Neviem prečo, ale v tomto prípade mi slabé rozlíšenie až tak veľmi nevadí. No i tak by si zaslúžil aspoň 176 x 220 b.

Využitie displeja je veľmi dobré, Siemens je v tomto smere odborník. Pohotovostný displej sa nezmenil, hlavné menu však obsahuje 12 ikôn. V takmer celom menu, v ponuke Volieb, nájdete aj tzv. hľadanie (zoznam všetkých funkcií v abecednom poradí s vyhľadávaním), aktiváciu veľkých písmen či reguláciu podsvietenia. Väčšina zložiek ostala nezmenená, no niektoré postihli zásadné úpravy - Siemens totiž začal používať aj horizontálne priečinky. A tak je nové prostredie telefónneho zoznamu, fotoaparátu, prijatých správ, mediálneho prehrávača, vlastných súborov aj nastavenia niektorých funkcií.

Pri písaní SMS môžete vidieť až 11 riadkov textu, pri väčšom a najväčšom písme je to podstatne menej. Veľkosť písma sa nastavuje spoločne pre všetky typy správ. Reakcie prístroja sú vo väčšine funkcií i pri pohybe v menu rýchle, no niekedy si naozaj musíte počkať. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Aj napriek novému prostrediu fotoaparátu, podobne ako S75-ka, ani Siemens SL75 stále nevyužíva ako hľadáčik celú plochu displeja. Centrálnym tlačidlom prepínate medzi fotom a videom, vertikálne meníte priblíženie. Novinkou je blesk...pomerne silný, no blízke objekty presvetľuje. Kvalitu snímky neovplyvníte, zmeniť môžete len rozlíšenie v piatich stupňoch. Jas záberu meníte len v nastaveniach, podobne aj nočný režim (zapnutý, vypnutý, automatický) a miesto uloženia. Veľkosti snímok v plnom rozlíšení (1 280 x 1 024) sa najčastejšie pohybujú v rozpätí 100 - 150 kB. Kvalita fotiek je nízka, prakticky nevidím zmenu oproti dvojici M75/CX75.

Nechýba ani záznam videa, v rozlíšení 176 x 144 b. Video sa v prehrávači tvári ako QVGA, ale ide skutočne len o QQVGA (štvrtina štvrtiny VGA). Ďalšie parametre: video 129 kbps (15 fps - frames per second), audio 13 kbps (1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 110 kB)

Obrázky

Nájdete ich v priečinku Vlastné súbory, ktorý je tu oproti starším modelom trocha pozmenený. Všetky rozdiely sa zdajú byť len grafického charakteru. Stlačením mriežky sa už tradične snímka roztiahne na celý displej (a pootočí, ak je to treba). Listovať môžete aj snímkami vo fullscreen zobrazení. Snímky je možné odosielať cez MMS, e-mail, Bluetooth.

Melódie a prehrávač hudby

Novinkou je Media player, prehrávač hudby a videí. Spustíte ho aj špeciálnym bočným tlačidlom, priamo z pohotovostného stavu. Ponúka jednoduché funkcie, ako napríklad tvorbu vlastných zoznamov skladieb, prehrávanie na pozadí či opakovanie a náhodné prehrávanie skladieb. Pri 60 MB pamäte je však jeho využitie pomerne malé.

Reprodukcia hudby prostredníctvom reproduktora na mobile je výnimočne hlasná, SL75-ka (podobne ako S75-ka) prekonala v hlasitosti všetky mobily, ktoré som mal dodnes v ruke. Samozrejme, hlasitosť nie je všetko, a tak môžem kritizovať veľmi slabé hĺbky i výšky.

Prehrávač videí

Media player prehráva 3GPP videá, dokonca roztiahnuté na celý displej. Umožňuje tiež ich pozastavenie a zrýchlený posun vpred a vzad. Skrátka, ideálna kombinácia. Výrobca na produktovej web stránke udáva aj možnosť sledovať MPEG4 videá, a tak som vyskúšal videá natočené Nokiou N90 a Samsungom E770. Ani jedno SL75-ka neprehrala.

Svietidlo

Podržaním tlačidla 5 v pohotovostnom stave rozsvietite LED diódu...to je veľmi praktické. Túto funkciu je možné priradiť akémukoľvek tlačidlu.

Pamäť

Necelých 59 MB pamäte je dostatočné množstvo na fotky, MP3 zvonenia, Java aplikácie i videá. Kontaktov do SL75-ky dáte nekonečne veľa (minimálne 5 000), SMS-iek len 100, ale to podľa mňa aj stačí.

Telefónny zoznam

Siemens SL75 si zapamätá až 5 000 telefónnych kontaktov, v závislosti od voľnej pamäte. Telefónny zoznam je úplne nový, využíva horizontálne priečinky. Jeden priečinok je určený všetkým kontaktom, ďalší skupinám, iný SIM karte. Naraz vidíte 5 pod sebou zoradených kontaktov, označený aj s číslom. Vyhľadávanie podľa viacerých znakov (nie filtrácia) je už samozrejmosťou.

Hovor

Telefonovanie s malým, šikovným a oblým slajderom je potešením. Hovor prijmete vysnutím horného ramena, ukončíte zasunutím. Pohotové, rýchle. Hlasné handsfree je možné aktivovať ešte pred spojením. Počas hovoru je možný vstup do menu, zaznamenať ho však nemôžete. Hlasitosť regulujete tlačidlami v pravej stene. Register Siemensov ostáva naďalej výnimočne prepracovaný, zobrazuje aj dĺžku každého hovoru.

Písanie textov

Na dobrej klávesnici a mobile s rýchlymi reakciami sa píšu správy veľmi dobre. SL75-ka má klávesnicu rozdelenú na dve časti. Alfanumerická je kvalitná, no nejde o žiaden extrém...skrátka, píše sa na nej dobre. Siemens SL75 ponúka aj kopírovanie a vkladanie textu. Slovník T9 by mal obsahovať aj interaktívnu ponuku slov, no nič také v testovanom modeli (normálne balenie z predaja) nefungovalo.

SMS

Nový editor správ so zobrazením počtu napísaných znakov (odpočítavanie od 160), podporou EMS, smajlíkov, kopírovania a vkladania textu. Zmeniť môžete veľkosť písaného (čítaného) textu, vypnúť ukladanie správ po odoslaní. Prijaté správy sú zobrazované spoločne, v druhom priečinku sú prijaté maily.

MMS

Editor multimediálnych sa dočkal zásadných zmien. Paradoxom je, že práve teraz Nokia prechádza z takéhoto editora na okienkový, kde každá bunka znamená vloženie určitého typu obsahu (text, zvuk, obraz). Taký typ bol aj v modeloch radu x65 a x75. V modeli S75 je, žiaľ, použitý štýl text + pridanie objektu. Osobne mám radšej predchádzajúci štýl editácie správ. Možné je pridať aj novú fotku či video.

E-mail

E-mailový prehliadač je pomerne slušný. Ponúka sťahovanie celých správ (alebo do obmedzenej veľkosti 10 - 200 kB) či len hlavičiek. Nechýba automatický podpis, kopírovanie odoslaných správ na server a mazanie správ len v mobile alebo aj na serveri. Automatická kontrola schránky mi tu chýba. Do mailu je možné vložiť 1,3 Mpix obrázok bez akýchkoľvek problémov, automatické zmenšenie tu chýba.

Instant messaging

O podobnej funkcii v predchodcoch sme informovali v článku Instant messenger v Siemensoch. Osobne však preferujem Java aplikáciu Jimm.

WAP

Internetový prehliadač sa mi najprv nedarilo vôbec nastaviť. Potom som si nechal poslať nastavenia pre Siemens SL65 a všetko fungovalo správne. Prehliadač je, zdá sa, zhodný s predchodcami. Spustil som ho špeciálnym tlačidlom, čím sa mi otvorili záložky. Ako prvú stránku môžete mať nastavenú okrem záložiek aj domovskú adresu, menu prehliadača... Na displeji vidíte 8 riadkov textu, veľkosť písma na WAP-e meniť nemôžete. Zmeniť môžete len zobrazovanie obrázkov a pehrávanie zvukov. Prehliadanie webu je rýchle, prekvapivo rýchle. Prítomnosť EDGE však SL75 nezobrazuje, len ho využíva.

Prenos dát

GPRS a EDGE v konfigurácii 4+2 potešia, podpora UMTS chýba. Prenos dát cez Bluetooth funguje bez problémov, kábel som k PC pripojiť neskúšal. Pri prenose súboru vidíte aj podiel prenesených dát z celkového množstva, a to v oboch smeroch.

Organizačné funkcie

Budík - štandardný budík s výberom dní v týždni, melódie a automatickým odkladom budíka.

Kalendár - výborný kalendár nebolo nutné meniť. Pod označeným dňom v mesačnom náhľade vidíte aj preň platné udalosti. Nechýba podrobné pridanie pripomienky, hromadné mazanie udalostí, nastavenie začiatku dňa i týždňa. Kapacita kalendára je obmedzená voľnou pamäťou prístroja.

Poznámky môžu obsahovať len 156 znakov. Záznamík zvukov nie je použiteľný počas hovoru, inak je dĺžka záznamu obmedzená len voľnou pamäťou mobilu.

V Java aplikáciách nájdete:

- CityPicks - základné informácie a fotky hlavných miest našej planéty, ako Berlín, Hong Kong, Londýn, New York, Paríž, pričom ďalšie môžete stiahnuť z internetu,

- editor snímok PhotoEditor,

- známy Download Assistant,

- EmergencyPhone - zoznam predvolieb a dôležitých čísiel v mnohých krajinách (samozrejme okrem Slovenska, Českej republiky a ďalších),

- Golf ScoreCard - zápisník pre hráča golfu,

- SurvivalDictionary - prekladový slovník základných fráz medzi siedmimi svetovými jazykmi, ale bez ich výslovnosti.

Medzi kvalitnými hraminájdete:

- SeaBattle, teda námornú bitku,

- Vijay Singh Pro Golf - tradičný 3D golf,

- Wappo 2 - logická dvojrozmerná hra.

Kalkulačka slúži na základné výpočty. Určenie stopiek a odpočítavania je jasné.

Novinkou je messenger Online stav, ktorú však určite nahradí výborná a bezplatná aplikácia Jimm.

Výdrž, batéria

Výdrž SL75-ky je priemerná, spoľahnúť sa môžete na 2 - 3 dni výdrže pri striedmom používaní. Výdrž ovplyvníte aj reguláciou podsvietenia. Príjemnou zmenou je hlásenie vybitia batérie skôr, než len pár minút pred úplným vypnutím, ako tomu bolo u predchodcov.

Výhody:

- dizajn a spracovanie,

- pohotové svietidlo,

- vylepšenia viacerých funkcií,

- regulácia podsvietenia,

- mnoho java aplikácií a hier.

Nevýhody:

- slabý displej,

- slabý fotoaparát,

- minimálna podpora hudby,

- chýba prehliadač dokumentov,

- chýba stále minimalizácia Java aplikácií.

Cena

10 690 Sk s DPH (Roden, spol. s r. o.)

Siemens SL75 na mňa zapôsobil. Odpustil som mu nepekný displej, pretože zobrazí všetko, čo má, a to aj na priamom slnku. Mrzí ma absencia pamäťových kariet a chýbajúce handsfree v balení. Z funkčného pohľadu sa viac oplatí model S75, no ako štýlovka je SL75-ka dokonalé zariadenie.

Dôležité odkazy:

- podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (Siemens SK)

- distribútor (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.02.2006 - 02:50

cejko: Riso, nie je tam pouzita podobna technologia ako pri n8800 ?

anonymous03.02.2006 - 11:37 Trvalý odkaz

7wcsnurka: Inak to je vyborna imidzovka,myslim lepsia ako 6111ka a aj cena je priaznivejsia..Nokia3510i/1.0 (04.44) Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous03.02.2006 - 15:41 Trvalý odkaz

riso: fuha, mas pravdu, podobnost s 8800 tam je. ale nerad by som ich nejak spajal. sl75 je nenormalne kvalitne spracovany.

anonymous03.02.2006 - 17:36 Trvalý odkaz

Mulano: toto je high-end??
Vybava skoro rovnaka jk n6111...

anonymous03.02.2006 - 18:48 Trvalý odkaz

staffy: Motorole L7 date privlastok imidzovy mid-end
a Siemensu high-end?
nejak mi to nesedi...

Celá diskusia 15 príspevkov