Sony Ericsson Z300i

Recenzia low-end véčka Pekné véčko so základnou funkčnou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 86 x 45 x 23 mm,

dĺžka otvoreného véčka: 160 mm,

hmotnosť: 91 gramov (zistená: 90 g)

displej: pasívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb, 29 x 29 mm,

pamäť: 650 kB, 100 SMS, 250 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS, kábel

zábava: WAP 1.2.1, 32-hlasé MIDI, vymeniteľné kryty,

batéria: BST-37, 900 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 5,5 h hovoru/250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

MP3 zvonenia, fotoaparát, IrDA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R3F

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Sony Ericsson Z300i je sympatické vajíčko s okrúhlym externým displejom a moderným dizajnom. Bol by som prekvapený, ak by sa niekomu nepáčilo. Telefónik je to malý, ľahký a veľmi dobre spracovaný. Sony Ericsson popri inovatívnom dizajne nezabúda ani na kvalitnú konštrukciu. Prekvapením je starý konektor v spodnej stene, ktorý je zhodný s vlaňajšimi a staršími modelmi. Je veľmi pravdepodobné, že ďalšie low-endy od Sony Ericssonu už budú používať Fast port. Teší ma, že Sony Ericsson Z300i ma v ľavej stene dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti.

Otváranie jednou rukou mi nerobilo problémy, aj keď odpor horného ramena je silnejší než býva zvykom. Otvorením je možné prijať hovor. Počas telefonovanie pochopíte, na čo je tento model určený. Príjemné tvary a pohodlné telefonovanie sú hlavnou prednosťou tohto modelu.

Klávesnica

Veľmi dobrá klávesnica s konečne poriadnym odstupom tlačidiel je cez deň výborným pomocníkom. Večer sa prejaví silné (čo by vôbec nevadilo) oranžové (ach jaj) podsvietenie. Horná časť klávesnice nie je pre istotu podsvietená vôbec. Dole vľavo je umiestnené tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja.

Štvorsmernému tlačidlu môžete priradiť pre pohotovostný stav ľubovoľné funkcie. Toto tlačidlo sa ovláda veľmi dobre a očakávame, že tento typ hlavného ovládača začne Sony Ericsson používať aj v modeloch klasickej konštrukcie.

Displej

Displej je slabučký, oproti staručkému (ale peknučkému) modelu Z200 sa toho veľa nezmenilo. Na druhej strane je to dostatočný displej pre túto kategóriu. Na vonkajšom monochromatickom displeji môže byť zobrazený čas v digitálnej aj analógovej podobe, najmä tá druhá je sympatická. Ak vám niekto volá, roluje jeho meno aj číslo na displeji, naraz vidíte len niekoľko znakov a sú situácie, kedy je na displeji len medzera medzi číslom a menom. Vtedy buď počkáte, alebo to risknete.

V nastaveniach je dôležitá úprava kontrastu a poteší aj zmena tapety. Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zábava

V tejto položke nájdete niekoľko prichystaných obrázkov na tapetu či do MMS-ky, dostatok MIDI melódií pre úpravu profilov, štyri grafické témy (Prečo nie je ani jedna oranžová, keď oranžovou svieti klávesnica?), aplikáciu pre tvorbu jednoduchých melódií a hlavne hry. Nejde o Java hry, vydarená trojica Black Deal (skvelá kartová hra Oko), Minigolf a Honey Cave 2 (dvojrzmerná plošinovka) sú vstavané (zrejme Mophun).

Telefónny zoznam

Slabý jednopoložkový telefónny zoznam s pomalým vyhľadávaním znakov podľa jedného znaku a pamäťou na 250 čísiel je v dnešnej dobe určený naozaj len najmenej náročným zákazníkom. Ale, veď pre tých je Z300i určená. Vybraným kontaktom môžete priradiť obrázok aj špeciálne zvonenie. Nechýba užitočná funkcia Opýtať sa pre uloženie (Po skončení hovoru s číslom, ktoré nemáte v zozname vás vyzve na jeho uloženie).

Hovor

Telefonovanie s Z300i je veľmi pohodlné. Dĺžku hovoru vidíte počas neho aj po jeho skončení. Tlačidlom doprava vstúpite počas hovoru do menu, stlačením do telefónneho zoznamu. Hlasné handsfree prítomné nie je, ani záznam hovoru. Tieto základné funkcie by mali byť prítomné aj v najzákladnejšom prístroji.

Správy

Pamúť na sto správ je dostatočná. Na prijatie SMS či MMS môžete byť upozornením jedným z dvadsiatich zvukov. V správe rozpoznáva aj čísla, ktoré je možné ďalej použiť. Zobrazenie štyroch riadkov textu pri písaní a piatich pri čítaní správy pokladám za dostatočné.

Podpora MMS nechýba ani modelu Z300i. Podporuje aj stránkovanie správ a dokonca aj farbu pozadia správy. Na každú stránku môžete vložiť text, obrázok alebo MIDI melódiu.

WAP

Prehliadač WAP-u je veľmi jednoduchý, v podstate je podobný starým modelom ako T65, T68 a pod. Pre pripojenie využíva GPRS v neznámej konfigurácii.

Organizačné funkcie

Budík - prítomný je jednoduchý aj opakovaný budík. Opakovaný môžete mať nastavený na určité dni v týždni, jednoduchý zvoní vždy len na druhý deň.

Kalendár - jednoduchý kalendár s mesačným, týždenným a denným náhľadom. Pripomienka môže mať najviac 50 znakov, zadávate vždy aj trvanie udalosti a čas pripomenutia. Pripomienka dvakrát zazvoní a vibruje. Po otvorení prístroja ju môžete len prečítať, pre posun alebo úpravu je nutný vstup do menu.

Z ostatných funkcií je prítomná kalkulačka, stopky a časovač.

Výhody:

- dizajn,

- klávesnica,

- snáď i cena.

Nevýhody:

- pomalé reakcie,

- slabý telefónny zoznam,

- chýbajú MP3 zvonenia.

Cena

- netrúfam si odhadnúť, malo by ísť však o lacný mobil.

Sony Ericsson Z300i je pekné véčko so záklandou funkčnou výbavou, ktoré láka najmä svojim dizajnom. Je určené deťom, manželke, priateľke, skrátka ľuďom s najmenšími nárokmi na funkcie, ale vysokými nárokmi na dizajn a spracovanie.

Z300i prináša veľa výhod Sony Ericssonov, napríklad opýtanie sa na uloženie nového čísla, presnú indikáciu stavu batérie aj počas nabíjania alebo rýchle vypnutie zvukov podržaním tlačidla "c". Osobne by som však uvítal aj nové funkcie a nielen kópiu nejakého starého modelu.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.01.2006 - 14:50

7wcsnurka: tento Se nieje,na low samsungy nema a aj motky su lepsie..MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous29.01.2006 - 01:48 Trvalý odkaz

martin: ma zaujalo naozaj primitivne ovladanie. v dobrom zmysle. ziadne zbytocne kontextove tlacidla, proste ak nieco chcete, date Yes, ak nie, date No. nic ine. ten telefon sa naucite ovladat behom minuty. perfektne pre deti alebo netechnickych ludiMOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous29.01.2006 - 14:53 Trvalý odkaz

majo: Šak tak jak stare dobre Eriksony

anonymous30.01.2006 - 08:47 Trvalý odkaz

cvm: ...nestaci na vypnutie zvukov podrzat C-cko?

Celá diskusia 8 príspevkov