Nokia E60

Recenzia smartfónu 3G mobil s OS Symbian bez fotoaparátu zameraný na prácu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian 9.1, S60 tretej generácie,

rekvencie: GSM 900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 115 mm x 49 mm x 17 mm

hmotnosť: 117 gramov (zistená: 114 g)

displej: aktívny, 352 x 416 b., 16 777 216 farieb, 36 x 41 mm,

pamäť: 75 MB (zdieľaných) + DV RS MMC (64 MB),

správy: SMS, MMS 1.2, CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS, WLAN 802.11g/e/i, IrDA, Bluetooth 1.2 (multiple connection), Pop-Port, VoIP cez WLAN,

zábava: Java, vylepšený internetový prehliadač, MP3 prehrávač,

editor súborov Microsoft Word, PowerPoint a Excel (Microsoft Office 97, 2000, XP a 2003), Adobe Reader (treba doinštalovať),

batéria: BL-5C, 970 mAh,

výdrž GSM: do 6 h hovoru/do 200 h pohotovosti,

výdrž UMTS: do 3 h hovoru/200 h pohotovosti,

SAR: 0,68 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

fotoaparát, FM rádio, plnohodnotný videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

1.0610.02.15, 12-04-06, RM-49

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka ACP-12E, kábel CA-53, handsfree s jendým slúchadlom, CD so softvérom, potrebné dokumenty.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva (vlastne pokladá) pod batériu, zaistí sa kovovým plieškom. Takto nedochádua k jej mechanickému poškodeniu. Zapnutie prístroja chvíľu trvá, je to predsa Symbian.

Dizajn

Tvary Nokie E60 sú prísne, už z fotiek je jasné, že ide o slušnú tehličku. Oproti Nokii N70 nie je rozdiel až taký výrazný, v porovnaní s Nokiou 6230 je to už horšie. V každom prípade som prekvapený, ako kladne sa moje okolie k dizajnu a konštrukcii E60-ky stavalo. Veľký displej, veľká klávesnica, pre poriadneho chlapa mobil akurát do ruky. Po stranách sa skrýva niekoľko dôležitých prvkov: naľavo regulácia hlasitosti a diktafón, napravo otvor vedľa reproduktora a slot pre RS MMC kartu...áno, čítate dobre. Nokia sa v tomto prípade rozhodla pre zaužívaný typ karty a určite prekvapí aj použitie starého typu konektora pre nabíjačku. Spracovanie prístroja je kvalitné, Nokia sa v tomto prípade vyhla akýmkoľvek pokusom.

Klávesnica

Klávesnica je tvrdšia, než by som si prial. Jej podsvietenie je dobré, aj rozloženie tlačidiel je, dá sa povedať, ideálne. Joystick je podstatne lepšie spracovaný než na Nokii E61. Tento je zo strán pogumovaný, čo pozitívne ovplyvňuje pohodlnosť ovládania. Tlačidlám 2 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu. Podržaním mriežky aktivujete tichý režim, prepínanie jednotlivých profilov uskutočníte vypínacím tlačidlom. Prítomnosť dvojice tlačidiel pre ovládanie hlasitosti ma veľmi potešila.

Prítomné je známe tlačidlo "ceruzka", ktoré má niekoľko funkcií. Jednou je vyznačovanie a kopírovanie textu (podržaním "ceruzky" a súčasným pohybom joysticku), ďalšou vyznačovanie položiek (v zoznamoch, galérii a pod.).

Displej

Nový displej je zhodný s displejom Nokie N71, N80, N90... Je to najjemnejší typ obrazovky na trhu, jednotlivé zobrazovacie body voľným okom už ani nezbadáte. Novinkou je aplikácia pre otáčanie displeja, ktorá kedykoľvek obraz pootočí o 90 stupňov doľava a späť.

Menu môže byť ikonové alebo vo forme zoznamu. Jednotlivé položky je možné spájať, rozdeľovať, presúvať...a je to veľmi návyková záležitosť. Nechýbajú grafické témy, v testovanom modeli bola však len jediná. V Nokiách S60 nájdete už tradične aktívny pohotovostný režim, ktorý je možné vypnúť. Nastaviť je možné tiež funkcie oboch polyfunkčných tlačidiel v pohotovostnom stave. Regulovať môžete aj intenzitu osvetlenia displeja, časový limit šetriča aj dobu podsvietenia (5 až 60 sekúnd).

Reakcie prístroja sú veľmi rýchle, s Nokiou N70 sa to nedá porovnať. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná.

Veľkou novinkou je zobrazenie dvoch posledných prijatých správ (ich úvodov) v rámci aktívneho pohotovostného režimu. Výborné!

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Obrázky a videá

Galéria prešla zmenami, v Nokii E60 môže byť zobrazená horizontálne i vertikálne. Obrázky a videá sú uložené v dvoch priečinkoch. Snímky hviezdičkou roztiahnete na celý displej, tlačidlami 5 a 0 ovládate priblíženie snímky, tlačidlami 1 a 3 obrázok otáčate. Reakcie prístroja sú pri prezeraní snímok na jemnom displeji neočakávane rýchle. Aj listovanie snímkami je bleskové. Obrázky je možné odosielať cez MMS, Bluetooth alebo IrDA, nechýba tiež triedenie podľa dátumu, názvu, veľkosti a formátu.

Videá je bez problémov možné prezerať na celej ploche displeja, pozastaviť i zrýchlene pretáčať vpred a vzad. Nemá problém ani s prehrávaním videí z Nokie N70 (CIF rozlíšenie, MPEG4).

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby je jednoduchý, pracuje aj na pozadí. Po pripojení adaptéra AD-46 som sa potešil jeho plnej podpore, je možné ovládať aj hlasitosť, aj posun medzi skladbami. Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46. FM rádio Nokii E60, žiaľ, chýba.

Pamäť

Interná pamäť viac než 64 MB poteší, a keďže je zdieľaná so všetkými funkciami, niet čo kritizovať. Rozšírenie známymi kartami DV RS-MMC tiež poteší. Prítomná je aj podpora Mass storage, avšak pri tomto type spojenia sa vypnú všetky aplikácie aj rádiová časť mobilu. Preto bude podstatne rozumnejšie kúpiť si čítačku pamäťových kariet.

Telefónny zoznam

V telefónnom zozname nevidím žiadne rozdiely. Nokia E60 nedokáže spoľahlivo pracovať so zoznamom na SIM karte, no osobne by som sa čudoval, keby majiteľ E60-ky SIM zoznam používal. Na záznam na SIM karte napríklad nepošlete SMS-ku. Na druhej strane je interný telefónny zoznam prepracovaný, nechýba mu snáď žiadna dôležitá funkcia. Nechýba vyhľadávanie podľa počiatočných znakov v mene i priezvisku.

Hovor

Pohodlné telefonovanie s tehlou znie trocha zvláštne, ale pohodlie hodnotím pohodlnou reguláciou hlasitosti, perfektným denníkom... Vibračne upozornenie na hovor je slabšie, než som čakal, a najviac mi vadí, že po odmietnutí hovoru ho prístroj považuje za prijatý.. V prístroji nechýba možnosť výberu siete - UMTS, GSM alebo duálny režim. Zobrazenie dĺžky hovoru je nutné zapnúť v denníku.

Videohovor by mal normálne fungovať, akurát je problémom, že vy uvidíte opačnú stranu, ale ona vás nie.

Písanie textov

Slovník T9 píše s diakritikou, čo si najmä v poznámkach pochvaľujem. V e-mailoch by som uvítal skôr text bez diakritiky, podobne aj v textových správach SMS. Najmä, ak je to dôvodom obmedzenia jednej SMS na 70 znakov. Zmenilo sa zadávanie symbolov, teraz je nad celou ponukou zobrazený riadok s naposledy použitými symbolmi. Užitočné zlepšenie.

SMS

Editor sa nezmenil, na to ani nebol dôvod. V hornom poli zadáte adresáta, ktorého však vyhľadáva len v pamäti mobilu, pod ktorým vidíte 6 riadkov textu. To úplne postačuje aj potrebám náročného textovkára. Nechýba prijatie výpisu o doručení, aktivácia ukladania odoslaných správ, určenie počtu uložených správ, zobrazenie priečinkov v jednom/dvoch riadkoch. Prekvapila ma možnosť použitia externej pamäte na ukladanie správ.

MMS

Strohý editor multimediálnych správ by si už zaslúžil obmenu. Príklad by si Nokia E60 mohla brať z Nokie 6280. I tak je však editor MMS v tejto Nokii postačujúci na prácu s multimediálnymi správami. Najmä, ak zohľadníme neprítomnosť fotoaparátu.

E-mail

E-mailový prehliadač nepostihlo oproti Nokii N70 veľa zmien. Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia, Nokia E60 ponúka výber každých 5 minút až 6 hodín. Po automatickej kontrole schránky sa E60-ka odpojí od dátovej siete, Nokia N70 (a staršie Symbiany) ostáva pripojená neustále. To si na E60-ke cením, znižuje tak spotrebu energie. Novinkou je aj APOP ochranný login a ochrana SSL/TLS.

E-mailový prehliadač je teda plne dostačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie aj editáciu príloh (dokumenty, obrázky, avšak zatiaľ nie PDF).

Instant messaging

Jendoznačne odporúčam inštaláciu bezplatnej Java aplikácie Jimm. Funguje aj na pozadí, len ju musíte "zrušiť" tlačidlom "Menu" a nie "červeným tlačidlom".

WAP

Na prehliadanie WAP stránok slúži starý známy prehliadač označený názvom "Služby". Na prehliadanie webu však oveľa lepšie poslúži iná funkcia.

Internetový prehliadač

Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Je to prvý prehliadač v mobile, ktorý ma presvedčil nezapínať notebook na kontrolu Fony.sk, diskusného fóra Fony.sk či iných zložitých web stránok. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu. Ak neviete dobre po anglicky, pokojne kliknite na štyri pod sebou zoradené nápisy a prezrite si aspoň flash animácie. Tie hovoria za všetko. Najlepšou kombináciou je prezerať WWW stránky na tomto prehliadači v pokrytí 3G.

Prehliadaču chýbala na predchádzajúcich modeloch jediná vlastnosť, otočenie obrazu. Nokia E60 však otočenie obrazu ponúka, prehliadanie web stránok je teda dokonalé.

Nokia E60 nemá problémy ani s Java prehliadačom Opera mini. Ak potrebujete rýchle informácie z web stránky a ste obmedzení dátovým limitom alebo sa nachádzate len v pokrytí GPRS, je to veľmi dobrá alternatíva ku vstavanému webovému prehliadaču.

Prenos dát

Konektivita Nokie E60 je na najvyššej možnej úrovni, ak nepočítam u nás nespustenú sieť HSDPA. Lokálne pripojenie káblom v balení, infraportom či cez Bluetooth je v dobrom smartfóne samozrejmosťou. Podpora 3G poslúži práve len na rýchly prenos dát (do 384 kbps), podpora EDGE poteší v lokalite bez pokrytia UMTS. Novinkou v smartfónoch bežnej konštrukcie je podpora WLAN 802.11g/e/i. To zabezpečí pripojenie k internetu podstatne vyššími rýchlosťami.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Bluetooth:

Spec Version : 1.2

PRD Version : 1.0

Product ID : RM-49

Software Version : 06w02.0

Hardware Version : 1602

Qualified profile :

- BIP-ImagePush - DUN-GW - FT-Server - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SIM Access-Server

Organizačné funkcie

Budík - opäť len jednoduchý neopakovaný budík.

Kalendár - tu pribudli úlohy. Inak je to štandardný plnohodnotný organizér, aký nájdete aj v Nokii N70 (okrem spomínaných úloh).

Nechýbajú ani poznámky písané s diakritikou (pri použití T9), ktoré veľmi rád používam pri testovaní mobilných telefónov.

Nokia E60 ponúka výborný prehliadač a editor dokumentov. Ten ponúka plnohodnotnú prácu s DOC a XLS dokumentmi. Adobe Reader nainštalovaný nebol, je ho nutné doinštalovať dodatočne. Všimnite si na fotkách v Galérii najmä jemnosť 25 % zobrazenia dokumentu. Písmo je síce drobné, ale stále čitateľné (záleží už len od vášho zraku)! Po otočení obrazu je to výborný pomocník.

Samozrejme, nechýba plná podpora Java aplikácií (odskúšané Jimm, Opera).

Milou aplikáciou je aj vyhľadávač Wi-Fi HotSpotov (HotSpot finder). S aplikáciami je však problém, osobne som zatiaľ vo všetkých Nokiách so Symbian 9.1 používal len dve najlepšie Java aplikácie. So SIS programami je v novom Symbiane problém, stále čakáme na aktualizácie obľúbených programov pre túto verziu OS.

V Niektorých nových Nokiách nájdete tiež navigačnú aplikáciu spolupracujúcu s GPS modulom, ktorý sa pripája cez Bluetooth. Zistíte tak aspoň niekoľko základných údajov o svojej pozícii, rýchlosti presunu atď. O žiadnu extra navigáciu však nejde.

Výhody:

- funkčná výbava,

- displej a jeho možnosti,

- cena.

Nevýhody:

- rozmery,

- tvrdá klávesnica,

- málo zábavných funkcií.

Cena: 17 300 Sk (Agora plus)

Nokia E60 je zvláštny prístroj, ktorý dizajnom nudí a displejom ohúri. Na druhej strane, Nokia N90 je tu už hodnú chvíľu a ponúka podobnú konfiguráciu. Nokia E60 je určená náročnej korporátnej klientele, kde si istotne nájde dostatok užívateľov. Mne prekážal najmä fádny dizajn a veľké rozmery, absencia fotoaparátu a rádia sa mi tiež dvakrát nepozdáva. Inak je to plne nabitý pracovný nástroj s perfektným prehliadačom a editorom dokumentov, plnou konektivitou a vôbec špičkovou pracovnou výbavou.

Dôležité odkazy:

- produktová stránka Nokie E60

- podpora Nokií

- distribútor (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.06.2006 - 10:14

stary_pes: Nerobil si uz nahodou jednu recenziu na E60?Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

anonymous02.06.2006 - 17:24 Trvalý odkaz

riso: bol to len prvy kontakt, ktory bol nahradeny tymto clankom. tak ako vzdy nahradila recenzia prvy kontakt a ten predtym zrejme nahradil zakladne info. ;)Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4062; cs; U; ssr)

anonymous03.06.2006 - 00:40 Trvalý odkaz

zecgec: nie je na tom displeji vidiet rozdiel v pocte farieb?Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs-CZ; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

anonymous03.06.2006 - 16:41 Trvalý odkaz

dj addams: ja som s nou velmo spokojny ;o)
len tie programy idu pomaly na new symbian :o)) good recenz, RisoMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

anonymous03.06.2006 - 21:23 Trvalý odkaz

Filipo: Nokia N80 nemá problémy a....
Po automatickej kontrole schránky sa N80-ka odpojí ...
Risko nema to byt nahodou E60? :? Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

Celá diskusia 9 príspevkov