Antibakteriálna úprava telefónov bude stále častejšia

Kedysi sa hovorilo, že je viac nebezpečných baktérií a iných mikroorganizmov na počítačovej klávesnici než na záchodovej mise. Dnes túto nepeknú štafetu prebral mobilný telefón, ktorý nosíme všade so sebou.

Včera ma čitateľ Marek upozornil na zaujímavý článok The Average Mobile Phone Contains More Bacteria Than A Toilet Seat. V ňom sa práve píše o výskume mikrobiológa Joanne Verran z metropolitnej univerzity v Manchestri. Ten potvrdzuje toto tvrdenie a zameriava sa najmä na prítomnosť baktérie staphylococcus aureus. Tá je súčasťou organizmu väčšiny z nás (najmä na pokožke), ale ak sa vymkne spod kontroly, môže spôsobiť vážne problémy až toxicitu. A rizikom je práve používanie telefónu v blízkosti telových otvorov (uši, ústa...).

Na druhý deň som objavil na serveri textually.org článok zameraný na antibakteriálnu ochranu Nokií. Nokia v apríli 2006 zaregistrovala v spojených štátoch amerických patent týkajúci sa antibakteriálnej ochrany pomocou materiálu DLC (Diamond Like Carbon). Server NewScientistTech.com píše konkrétne o experimentálnom použití krytov z uhlíkového materiálu.

Motorola už antibakteriálnu ochranu už použila, a to na báze striebra, ktoré je známe svojimi antibakteriálnymi účinkami. Písali sme o tom v Novinke Telefóny Motorola s antimikrobiálnou ochranou AgION.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu