Motorola V3i

Recenzia tenkého véčka Nástupca známej žiletky s 1,3 Mpix a podporou pamäťových kariet.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 98 x 53 x 14 mm,

dĺžka otvoreného véčka: 169 mm,

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 97 g)

vonkajší displej: pasívny, 4 096 farieb, 96 x 80 b., 19 x 16 mm,

vnútorný displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 35 x 44 mm,

fotoaparát: 1,23 Mpix, zoom, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 11,8 MB + microSD (64 MB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS 5.0, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, miniUSB,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač,

batéria: Li-Ion, 750 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/290 h pohotovosti.

SAR: 0,62 W/kg (norma 2 W/kg) - hodnota modelu V3

Čo mu chýba:

Push to talk, IrDA, FM rádio, EDGE, blesk, instant messaging,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R479_G_08.B4.34R

631F1F00

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, pamäťová karta 64 MB, miniUSB-USB dátový kábel, CD Motorola Phone Tools 4.0, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola V3i sa od svojho predchodcu (V3) odlišuje najmä:

- novým farebným odtieňom,

- zmenou prednej masky,

- fotoaparátom 1,23 Mpix,

- záznamom videa,

- prezeraním fotiek,

- Java aplikáciami,

- pamäťou 11,8 MB,

- podporou microSD kariet,

- vyhľadávaním mien podľa viacerých znakov.

Článok je napísaný s pomocou Martina, majiteľa Motoroly V3, bez ktorého by som si ani niektoré rozdiely neuvedomil.

Recenzia predchodcu: Motorola V3.

Dizajn

Nová V3-ka je obalená novým materiálom, resp. rovnakým materiálom s odlišnou povchovou úpravou. Aj keď je čierna, pod určitým uhlom pohľadu je vidieť jej bordový nádych. Povrch prednej steny je brusený do tvaru podobajúceho sa ročným kruhom na strome. Nie je to vidieť, ale zistíte to dotykom.

Ochranné sklíčko externého displeja sa zväčšilo, teraz už zahŕňa aj veľké logo výrobcu. To je podsvietené silnou modrou farbou a indikuje prenos dát cez Bluetooth, prichádzajúci hovor a iné činnosti. V ľavom hornom rohu ochranného sklíčka sa ukrýva drobná zelená dióda signalizujúca nabíjanie. Po skončení nabíjania zhasne.

Očividne sa výrobca snažil vyvarovať zanechávania otlačkov prstov na tele prístroja, preto kovový povrch zabrúsil. Ale prečo došlo ku zväčšeniu ochranného sklíčka, ktoré je práve najviac náchylné na tento nedostatok, to mi jasné nie je.

Pod objektívom fotoaparátu sa objavil nápis "MEGAPIXEL".

Klávesnica

Klávesnica je zdanlivo rovnaká. Najjasnejšou zmenou je iná farba linií medzi tlačidlami. Tie sú teraz farebne odlíšené od tlačidiel, aj keď len sýtosťou modrej farby.

Rozdielom je aj pohodlie pri písaní. Tlačidla sa lepšie stláčajú, dojem majiteľa Motoroly V3 z klávesnice V3i bol lepší.

Displej

Displej je v porovnaní s predchodcom o čosi jasnejší a reakcie v listovaní menu či pri práci s telefónom sú podľa Martina o trocha rýchlejšie.

Keď máte v ruke len Motorolu V3, resp. V3i, neuvedomujete si veľkosť jej displeja. Ale pri porovnaní napríklad s Motorolou V635 je netradične veľká plocha displeja jednoznačná až prekvapivá.

Zlá viditeľnosť údajov na slnku na oboch displejoch sa nezmenila. Možnosť usporiadať hlavnú ponuku menu a zobrazenie v podobe ikôn alebo zoznamu sa nezmenilo. V menu ikonu IM nahradila ikona Bluetooth.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Novinkou je 1,23 Mpix fotoaparát, ktorý podáva celkom slušné výkony. Ale zázraky od neho nečakajte. Ako hľadáčik je použitý celý displej. Maximálne rozlíšenie snímok je 1 280 x 960 b., menšie sú VGA (640 x 480 b.), QVGA a QQVGA. V nastaveniach meníte aj zvuk uzávierky. Mrzí ma, že rozlíšenie snímky nie je možné meniť nejakou klávesovou skratkou.

Pri snímaní šípkami hore a dole vyberáte spomedzi funkcií: zoom, svetelné podmienky, expozícia (plus/mínus 3 EV), štýl (farebne, čiernobielo...). Šípkami doprava a doľava meníte ich hodnoty, napríklad vo svetelných podmienkach šípkou doľava nastavíte poslednú hodnotu, t.j. nočný režim. Snímky ukladá na kartu alebo do fónu a ich názov odvodzuje z dátumu vytvorenia.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA

Obrázky

Nové je prezeranie snímok na celom displeji. Spodná informačná lišta je priehľadná, a informácie na nej zobrazené (názov snímky a veľkosť) po pár sekundách zmiznú. Aj funkcia Lupa (original size) dostala väčší význam, keďže pri jej použití sa obraz ešte dôkladnejšie roztiahne na celý displej. A tak Motorola konečne zvláda fullscreen zobrazovanie fotiek. Pre Motorolu V3i nie je problém ani kopírovanie či presun snímok na kartu a naopak. Fotky je možné posielať cez Bluetooth, MMS (automatické zmenšenie na asi 320 x 240 b., 20 kB), do e-mailu je ich nutné pridať až pri jeho tvorbe. Aj keď sú e-maily obmedzené veľkosťou 64 kB, odoslať môžete aj 1,23 Mpix snímku veľkú 320 kB.

Melódie a prehrávač hudby

Hlasná reprodukcia MP3 skladieb je prekvapivo dobrá, tento parameter sa snažím vždy porovnať s hudobným Sony Ericssonom W800i. A Motorola V3i sa nemá za čo hanbiť, hlasná reprodukcia je s prihliadnutím na rozmery prístroja výborná.

V prístroji je nová Java aplikácia Digital Audio Player, ktorá ponúka pekné grafické prostredie a niekoľko bežných funkcií. Ja osobne však uprednostňujem klasický prehrávač, ktorý ponúka aj vytváranie playlistov, a tiež prehráva hudbu na pozadí. Nevidím dôvod na spúšťanie Java aplikácie kvôli niekoľkým zbytočným funkciám a peknému grafickému prostrediu. Ekvalizér neponúka ani jedna aplikácia.

Stereo slúchadlá k Motorole V3i v balení nenájdete a netuším, či bude vôbec možné nejaké zohnať. O slúchadlách s miniUSB koncovkou som doteraz nepočul.

Prehrávač videí

Motorola V3i zaznamenáva i prehráva 3GPP videá. Umožňuje ich pozastavenie aj rýchly posun v nich. Video vo formáte MPEG4 rozpoznala, no neprehrala (zdroj Samsung E770 a Nokia N90).

Pamäť

Novinkou je podpora microSD kariet (TransFlash). Aj vnútorná pamäť sa zväčšila na slušných 11,8 MB.

Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete s rozmermi 15 x 11 x 1 mm. Každá microSD karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty.

fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Tu je novinkou vyhľadávanie mien podľa viacerých znakov. Počiatočné hľadané znaky je treba najprv napísať, potom skočiť na zodpovedajúce meno.

Hovor

V hovorových funkciách som nenašiel žiadnu zmenu. Register je rovnako dobre spracovaný ako v predchodcovi.

Správy

Tu ostalo všetko po starom. Jedinou pozorovanou zmenou sú potvrdenia o doručení SMS-ky, ktoré je treba vyhľadať v pomocnom menu a potvrdiť pri každej správe. V modeli V3 sa pred odoslaním správy telefón na aktiváciu doručenky vždy opýtal. Bolo to oveľa sympatickejšie riešenie.

Motorola V3i neponúka, oproti modelu V3, instant messaging. Naštastie v nej bez problémov funguje bezplatná Java aplikácia Jimm.

WAP

Prehliadač internetu ostal nezmenený. Java prehliadač Opera mini fungoval len s problémami v ovládaní, dokonalá nebola ani malá (50 kB) ani veľká (99 kB) verzia z wap.opera.com.

Prenos dát

Podpora EDGE stále chýba, prítomné je len GPRS triedy 10 a na lokálny prenos Bluetooth a miniUSB kábel. Ten je na nezaplatenie a slúži aj na nabíjanie mobilu.

Organizačné funkcie

V tomto prípade som nenašiel žiadne rozdiely medzi V3 a V3i.

Hry a Java aplikácie

Tieto aplikácie a hry nájdete len vo V3-ke: biliard, golf, skipping stones, phonebook 3D a slideshow. Najmä posledné dve boli úplne zbytočné a neverím, že ich niekto aj využíval.

Vo V3i nájdete hru AsphaltUrbanGT - automobilové preteky, Rebels - vesmírnu strieľačku, Solitaire - známu kartovú hru a spomínaný Java prehrávač hudby.

Výdrž, batéria

Výdrž nemôžem veľmi kladne hodnotiť, pretože v mojich rukách som nabíjal každý deň. Ale dôvodom môže byť aj zlé naformátovanie batérie, časté používanie prístroja, atď. Nabíjanie indikuje zelená dióda a využiť môžete pre tento účel aj miniUSB-USB kábel.

Výhody:

- nové moderné funkcie,

- kvalitná konštrukcia.

Nevýhody:

- chýba EDGE,

- chýbajú slúchadlá v balení.

Cena

13 490 Sk (Roden, spol. s r. o.)

Motorola V3i je vydarený telefón, vyslovená imidžovka. V tomto závere sa výnimočne zameriam na cenu produktu. Jej predchodca s VGA fotoaparátom, bez podpory pamäťových kariet a ďalšími menšími rozdielmi stojí o 3 500 Sk menej, takmer zhodne funkčne vybavená Motorola V635 s EDGE, avšak s menším displejom a starším dizajnom stojí o 5 500 Sk menej (výborných 7 990 Sk) a Motorola SLVR L7 bude pravdepodobne dostupná za cenu 8 490 Sk, a oproti V3i sa líši len vo fotoaparáte a konštrukcii, tenká imidžovka to však bude tiež. Preto si V3i vyžaduje zmenu cenovej politiky...

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola) - nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.01.2006 - 00:00

7wcsnurka: ja v3ku nabijam tiez kazdy den a ak sa budu dat pouzit len bt sluchy,tak bude treba nabijat 2x denne :) btw a s cenou musi ist motka dole,aspon o 2-3k..MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous20.01.2006 - 12:31 Trvalý odkaz

martin: 1. IM kliet nie je ani vo V3
2. Ale viac by ma zaujimalo, ci sa da V3i nabijat z PC aj bez naistalovaneho Mobile Phone Tools. V360 to vedela, takze predpokladam ze vsetky novsie Motoroly to uz vedia.. Som to zabudol vyskusat, kurnik :/

anonymous20.01.2006 - 12:45 Trvalý odkaz

7wcsnurka: v360 sa dobijala bez instalovaneho softu :o ak by to dokazali uz vsetky new motky,tak prakticky nabijes fon kdekolvek a kedykolvek..ps ak bude mat riso na skusku l7 resp rokr2...vyskusajte ;)MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous20.01.2006 - 18:04 Trvalý odkaz

riso: Uplne som zabudol...
Takze, V3 ma v nastaveniach Connectivity - USB settings defaultne nastavenie bud ako citacku pamatovej karty alebo ako modem. ja som dal tu citacku. a mobil sa v XP hned objavil ako citacka kariet a nabijanie prebieha. ziadny soft pre pripojenie Motoroly v PC nemam nainstalovany.
Martin...V3 ma IM, ale nie V3 z T-Mobile. Ktory operator ma zaujem, aby jeho zakaznici kecali lacnejsie cez IM, ked mozu pisat SMS-ky? ;) Pozri fotky V3 v Galerii.

anonymous20.01.2006 - 18:11 Trvalý odkaz

martin: dostal si ma... :/

Celá diskusia 23 príspevkov