TIP: Skype v mobile - čo dnes vieme

Mnohí z nás netrpezlivo čakajú na Skype v mobile, resp. možnosť telefonovať cez internet zadarmo/za nízke poplatky. V sieti UMTS s odozvami servera okolo 100 ms je to už relatívne dobre možné a s použitím Wi-Fi je Skype na nerozoznanie od bežného telefonovania. Lenže, my nechceme telefonovať s PC do PC, ale z mobilu do mobilu.

Skype vyvinul aplikáciu pre Windows Mobile, a tak si Skype môžu užívať napríklad majitelia zariadení HTC. Skype 2.2 Beta pre Windows Mobile stiahnete z adresy Skype.com. Na www.skype.com je možné úplne hore zmeniť jazyk (language) na "český", potom sa vám bude na webe pohybovať lepšie.

Majitelia Nokií S60 majú niekoľko možností:

- buď sa presťahujú do Veľkej Británie a stanú sa zákazníkmi siete 3 (http://www.three.co.uk), ktorá ponúka za pár libier mesačne neobmedzené volania prostredníctvom Skype vďaka sérii telefónov X-Series.

- alebo do Nokie s OS Symbian 2.x nainštalujete aplikáciu fring. Pripravuje sa aj verzia pre Symbian 3.x. S Fringom v Nokii N70 mám dobré skúsenosti.

- alebo do Nokie s OS Symbian 3.x nainštalujete aplikáciu Truphone, ktorá využíva na Nokiách NSeries a ESeries Wi-Fi pripojenie.

- alebo pohľadáte ešte inú aplikáciu, ktorá ponúka podobné služby.

Podľa článku Skype says time is not ripe for cell phone version to totiž so Skype pre bežné telefóny nevyzerá vôbec ružovo. Skype je síce gigant, ale nemôže ísť proti operátorom. Tiež sú tu obavy, aby slogan o bezplatnom telefonovaní pochopili aj bežní užívatelia. Operátori totiž pri rozšírení Skype do mobilov pravdepodobne použijú špeciálne poplatky za prenosy dát týmto spôsobom. Nakoniec to vyzerá tak, že je to všetko len o politike. eBay minulý rok nekúpil Skype za 4 miliardy dolárov, aby si proti sebe poštval všetkých telekomunikačných operátorov na svete.

Odporúčam navštíviť aj témy:

Skype pre mobil s Windows Mobile

Fring - plnohodnotný Skype v mobile

Diskusia k článku:

Začať diskusiu