Nokia 6681

Skúsenosti majiteľa Výborný smartfón zaradený do VIP kategórie megaFON.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Nokia 6681

Porovnanie fotomobilov: Porovnanie fotoaparátov N90, W800i, 6681, CX75.

SKÚSENOSTI MULANA:

Tento smartphone od Nokie ma zaujal nielen funkčnou výbavou, ale aj pekným dizajnom, dobrou klávesnicou, eleganciou a konečne konzervatívnejším dizajnom, a v neposlednom rade prítomnosťou otvoreného operačného systému Symbian Každý uživateľ má akú-takú predstavu,čo od svojho mobilného telefónu očakáva. V mojom prípade je to rýchly internet, otvorený operačný systém, dobrý e-mailový klient a bohaté multimédiá. Všetky tieto požiadavky pre mňa splňala táto pomerne malá, v mojom prípade modrá, krabička, ktorú používam asi pol roka.

Konštrukcia

Telefón je konštrukciou, rozmermi aj váhou na tom (v pomere s inými smartfónmi) celkom dobre. V ruke sedí výborne. Pri bohatej funkčnej výbave mi veľkosť vôbec neprekáža. Na vŕzganie predného krytu zo starých nokiáckych symbianov zabudnite. Na druhej strane, zadná strana telefónu, kde sa nachádza posuvný kryt fotoaparátu, si už takú chválu nezaslúži. Po dlhšom používaní kryt fotoaparatu dosť nepríjemne vŕzga. Jeho funkcia je však na nezaplatenie, ochrana šošovky fotoaparátu je stopercentná. Bočné strany telefónu a okrajové tlačidlá (pre prijatie a ukončenie hovoru, menu, ceruzka, C) na klavesnici sú pochrómované, sú dosť háklivé na otlačky prstov.

Plusy:

+ kvalitné spracovanie predného krytu

+ chránená šošovka fotoaparátu

Mínusy:

- nekvalitný kryt fotoaparátu

Displej

Nokia 6681 ponúka v dnešnej dobe veľmi slabé rozlíšenie displeja, ale stále patrí k lepšiemu priemeru. Na slnku je výborne čitateľný. V ponuke nastavenia displeja nájdete nastavenie jasu, doby podsvietenia a dlžku trvania šetriča.

Plusy:

+ dobrá čitateľnosť na slnku

+ široké nastavenia

Mínusy

- na dnešnú dobu veľmi malé rozlíšenie

Prenos dát a komunikácia

Nokia 6681 zvláda spojenie s okolitým svetom na výbornú. K internetu sa ľahko pripjite cez GPRS či EDGE. Chýba podpora 3G a Wifi. Pripojenie k internetu/WAP-u je pohodlné a rýchle. Nokia je 6681 je vhodná aj ako modem.

Telefonovanie je pohodlné,hlasitosť je dostatočá. Ani práca s SMS a MMS nie je tomuto smartu cudzia. Telefón tiež ľahko pripojíte k PC. Synchronizaácia s Outlookom a s PC suit je bezchybná.

Plusy:

+ podpora EDGE

+ bezchybná synchronizácia

+ dobrá práca so správami

Mínusy:

- absencia infraportu

- chýba Wifi,3G

Médiá a funkčná výbava

Nokia 6681 je nabitá multimediálnymi funkciami. Ako základ dobrého fotomobilu je použitý kvalitný 1,3 megapixelový fotoaparát, ktorý napriek dnešnej 2-megapixelovej konkurencii podáva veľmi slušné výkony. Tu by som opäť vyzdvihol pritomnosť krytu objektívu. Hneď po vysunutí možete zachytávať momentky. Pri nižšej viditeľnosti je k dispozícii blesk. Môžte si nastaviť aj časovanú samospúšť, režim série snímok, nočný režim, jas, kontrast, vyváženie bielej, farebný tón. Fotoaparátu by som vytkol absenciu makro režimu.

Nokiou 6681 je možné natáčať krátke videoklipy (podľa veľkosti voľnej pamäte) v rozlíšení 176 x 144 b., ktoré je postačujúce, ale určite nie pohodlne pozerateľné. Nokia 6681 postráda FM rádio,ktoré zachráni len internetové, ktoré si vďaka symbianu možete ľahko zabezpečit.

Nechýba ani podpora MP3,ktoré hrajú aj na pozadí a s dobrými sluchadkami aj v slušnej kvalite. Funkčná výbava je pomerne bohatá, aj keď len minútový záznamník určite nepoteší. Podľa mňa, najlepšiu vec, ktorú dali do Nokie 6681, je aplikácia Today - aktívny pohotovostný režim, ktorý mi veľmi uľahčuje prácu a dokonale mi vie zorganizovať deň. Každého milovníka krátkych správ poteší aj vynikajúci e-mailový klient,ktorý splňa aj tie najtvrdšie kritéria. Všetky multimédia a nainštalované programy sa ukladajú do pamäte telefónu (len 8 MB) alebo na pameťovú kartu.

Plusy:

+ kvalitný 1,3 mpx fotoaparát s bleskom (s videozáznamom)

+ aplikácia Today

+ veľmi kvalitný e-mailový klient

Mínusy:

- chýba FM rádio

- malá vnútorná pameť (8 MB)

- len minútový záznamník hlasu

- absecia makro režimu

Otvorený operačný systém nadovšetko

Nokia 6681 pracuje pod operačným systémom Symbian vo verzii 8.0. S otvorený operačným systémom máte hranice otvorené. Podľa vlastných potrieb si doinštalujete potrebnú aplikáciu. Vyzdvihol by som zopár zaujímavych programov, ako je prehrávač AVI klipov/filmov, výborné programy na ICQ, navigačné systémy GPS, aplikácie Adobe PDF, Quick sheet, Quick World, Quick Point umožnujú prezeranie dokumentov v rôznych formátoch, na webe nájdete aj výborné programy na prehrávanie MP3 a mnoho iných hudobných či video formátov. Dobre poslúžia aj internetové prehliadače, aj keď už vstavaný toho ponuka dosť. V telefoné môžete mať maximálny prehlad vďaka systémovým manažerom. Nevhodou Nokie 6681 je jej pomalosť. Aj keď nie je tak zreteľná ako na starších smartoch od Nokie, oproti bežným telefónom ju určite pocítite.

Plusy:

+ skrátka všetko,čo sa symbianu týka

Mínusy:

- spomalené reakcie pri niektorých činnostiach

Záver

Nokiu 6681 môžem smelo označiť za výborný manažérsky telefón s dobrými multimediálnymi funkciami, rýchlym pripojením na internet a komunikáciou s okolitým svetom. Zo všetkého jej najviac vytýkam spracovanie zadného krytu fotoaparátu a z multimediálnych funkcii absenciu FM rádia a krátky hlasový záznamník. Inak ponúka skoro všetko, čo sa v dnešnej dobe od kvalitného smartfónu očakáva.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.01.2006 - 00:04

People: Rozlisenie displeya je v pohode, ber do uvahy, ze to nie je uz novinka. Pomalost mobilu si v ktorych smerom postrehol? Mne sa zda, ze je dostatocne rychly a to som mal predtym n6230. Inak pekne hodnotie, kebyze ho uz nemam, tak by som o nom rozmyslal ;o)Nokia6681/2.0 (4.00.15) SymbianOS/8.0 Series60/2.6 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous19.01.2006 - 08:33 Trvalý odkaz

Smiley: no to uz tak je ze smarty su trosku pomalsie mulano dobra recenzia kratka a strucna :-)

anonymous19.01.2006 - 10:14 Trvalý odkaz

Atlis: Az na to ze je to de facto ten isty displej uz X rokov, preto... a ma podpriemerne rozlisenie 176x208...

anonymous19.01.2006 - 12:08 Trvalý odkaz

People: Atlis precitaj si Risovu recenziu v sekcii megafon, alebou usetrim ti cas: ,,displey s vysokym rozlisenim zobrazujuci az 262144 farieb. Vtedy bol nadpriemerny, casom sa to zhorsuje. Aj ked vyrobcovia uz hlasaju o qvga displeyoch, dostupnost ich je aka?Nokia6681/2.0 (4.00.15) SymbianOS/8.0 Series60/2.6 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous19.01.2006 - 12:39 Trvalý odkaz

Atlis: People, ten displej je stary, zvysil sa akurat pocet farieb, tot vsio... je priemerny na slnku a farby su dost blede... neplac chlapce... Nokia nezmenila rozlisenie v Symbianoch asi tak tri roky... v dobach 7650/3650 to bola bomba, potom len sedy priemer. Sendo X aj SX1 mali "aspon" 176x220, QVGA displeje su na trhu uz pozehnane davno... Dostupnost je vyborna ;)

Celá diskusia 24 príspevkov