BenQ-Siemens S88

Recenzia mid-endu Elegantný mobil s kvalitným 2 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 99 x 47 x 17 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 103 g),

displej: aktívny (OLED), 176 x 220 b., 262 144 farieb, 31 x 39 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, autofocus, macro, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 16 MB + microSD, pamäť pre média a správy zdieľaná, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java, WAP 2.0, MP3, AAC+, MPEG4, 3GPP, H.263 prehrávač, 3D zvuk,

batéria: Li-Ion, 920 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/200 h pohotovosti,

SAR: 0,539 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

UMTS, aktívny pohotovostný režim, prehliadač dokumentov, EDGE, IrDA, FM rádio, e-mail.

Obsah balenia:

S88, Li-Ion battery 920 mAh, nabíjačka, headset stereo, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta je uchytená v koľajničkách. Zapnutie je pomerne rýchle, nechýba dokonca ani automatické zapnutie/vypnutie.

Dizajn

Ako by som to len slušne povedal... Ten mobil som už niekde videl. Myslím, že to bol jeden z modelov od Sony Ericssonu... :)

Trocha irónie na začiatok neuškodí, ale teraz už vážne. BenQ-Siemes S88 je pekný mobil s jednoduchým dizajnom. Čierny kryt pekne dopĺňajú pokovované prvky, obvodový sivý pás narúša monotónny štýl. V ňom nájdete mnoho dôležitých prvkov: dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, krytom chránený konektor pre pripojenie slúchadiel, spúšť fotoaparátu s posuvným prepínačom foto/video, dole krytom chránený slot pre microSD kartu a konektor pre nabíjačku. Zaujímavá je zadná stena so strieborným kruhom, v ktorom sa ukrýva nechránený objektív, dvojitý LED blesk a otvor nad reproduktorom. Spracovanie prístroja sa zdá byť naozaj kvalitné. Zaoblené rohy spríjemňujú držanie prístroja v ruke.

BenQ-Siemens S88 získal dokonca ocenenie Produkt Design Award.

Klávesnica

Joystick, dve polyfunkčné tlačidlá a dvojica tlačidiel na ovládanie hovoru plus bežná alfanumerická časť - tak málo tlačidiel som už dlho nevidel. Aj keď je pravdou, že množstvo funkcií môžete ovládať ovládacími prvkami po stranách prístroja. Klávesnicu hodnotím kladne. Štyrom smerom joysticku môžete priradiť ľubovoľné funkcie (jednu z 33 vybraných), mne sa páči mať pod šípkou nahor uložené menu "Rýchla voľba", kde je ikonami naznačené, aké funkcie máte uložené pod jednotlivými alfanumerickými tlačidlami (známa to prednosť Siemensov). Takto podržaním šestky v pohotovostnom stave napríklad spustím MP3 prehrávač. Podsvietenie klávesnice je jemné, aspoň v noci neoslňuje. Automatické blokovanie je možné nastaviť na 1, 3 alebo 5 minút nečinnosti.

Displej

Rozlíšenie displeja je síce priemerné, ale pekné zobrazovanie farieb a slušná grafika môj názor trocha menia k lepšiemu. Menu vo forme ikôn bežne preferujem, ale tu som zvolil radšej štýl zoznamu. Ono je to vlastne štýl zhodný s tabuľkovým zobrazením menu nových Nokií S40 tretej generácie (6280, 6233...) a ten sa mi obzvlášť páči. Podobné zobrazenie menu využívali kedysi aj Samsungy. Novinkou BenQ-Siemensu je "osobné záhlavie", čo je vlastne poznámka zobrazená na pohotovostnom displeji. V menu fungujú klávesové skratky, a tak sa aj do hlboko ukrytej položky "osobné záhlavie" dostanem rýchlo pomocou skratky menu - 9 - 4 - 5 (pri ikonovom menu). Reakcie prístroja sú rýchle, dlhšie čakanie nastáva len pri ukladaní alebo otváraní niektorých položiek či súborov. Viditeľnosť údajov na slnku je slabšia. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu,

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Nový 2 Mpix fotoaparát s automatickým zaostrovaním sme v Siemensoch ešte nevideli a BenQ musím za túto prevratnú novinku pochváliť. Fotoaparát sa správa slušne, nastavenia sú podobne Cyber-shot-om. Páči sa mi, že pohyb nastaveniami sa uskutočňuje horizontálne, pričom sa vždy ocitnete na vybranej vertikálnej položke. Teda pri označení veľkosti obrázka sa kurzor hneď ocitne aj na nastavenej úrovni. Vstup do fotoaparátu uskutočníte pravým polyfunkčným tlačidlom alebo podržaním spúšte. Prepínanie foto/video nastáva posunom špeciálneho ovládacieho prvku vedľa spúšte. Pri fotení je využívaná celá plocha displeja. Všetky zobrazované prvky je možné mriežkou zrušiť a celý displej sa premení na čistý hľadáčik. Nulou aktivujete marko a mriežkou zase blesk, ktorý sa skladá z dvoch permanentne svietiacich LED diód. Kvalita fotiek je veľmi dobrá, BenQ-Siemens S88 ma milo prekvapil.

Ihneď po odfotení fotka zmizne, nemáte šancu pozrieť, či sa vydarila alebo nie. Na to slúži funkcia prehliadania fotiak, ktorú vyvoláte stlačením joysticku. Tak sa zobrazí posledná odfotená snímka, ktorú môžete veľmi pohodlne priblížiť. Až po opätovnom stlačení joysticku sa môžete po priblíženej snímke pohybovať.

Pri bežnom prezeraní snímok cez Médiá už takéto možnosti k dispozícii nie sú, ale sú tu iné: možnosť pootočenia snímky, zmeny rozmerov či výrez s rozmermi 1 280 x 960, 640 x 480, 176 x 220, 144 x 144 alebo 120 x 120 bodov. Zobrazenie zoznamu obrázkov je možné vo dvoch formách - 6 pod sebou zoradených názvov alebo 2 x 2 miniatúry. Odoslanie snímky cez MMS alebo Bluetooth snáď ani nemusím spomínať.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

So záznamom videa je to už horšie, rozlíšenie 176 x 144 bodov považujem za nedostatočné, resp. dostatočné len pre potreby MMS. Počas záznamu nemôžete ani použiť zoom, len pred stlačením spúšte. Dĺžka videa je obmedzená buď MMS-kou alebo pamäťou. Prehrávanie fullscreen chýba, vždy je zobrazovaná len natívne rozlíšenie. Pri prezeraní videa je možný aj jeho zrýchlený presun.

Video: 145 kbps (asi 1 MB/min.)

- obraz: 133 kbps, 176 x 144 b., 11 fps,

- zvuk: 12 kbps, 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov

UKÁŽKA VIDEA 01 (3GPP, 420 kB)

UKÁŽKA VIDEA 02 (3GPP, 580 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Video bolo možné prehrať len v prehrávači QuickTime, v ostatných nebola správne rozpoznaná jeho dĺžka.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby je prítomný, a dokonca je aj pekne graficky spracovaný. Skladby MP3 telefón na karte microSD nenájde, ak nie sú uložené v priečinku "MP3", ktorý si S88 po jej vložení automaticky vytvorí (podobne, ako aj ďalšie). Ďalším nedostatkom je nemožnosť ovládania hlasitosti pri prehrávaní skladby na pozadí. Vy vlastne ani na displeji nevidíte, či máte hudbu pustenú alebo nie. Našťastie môžem podržaním šestky (alebo iného zvoleného tlačidla) rýchlo vstúpiť do prehrávača hudby a zvuk regulovať. Po prijatí/neprijatí hovoru, spustení fotoaparátu či Java aplikácie sa prehrávanie hudby pozastaví a po ukončení operácie sa začne od začiatku prehrávať posledná počúvaná skladba. Prítomný je aj ekvalizér, no jeho úrovne sú príliš intenzívne a nastavenie "basy" by som vymazal úplne. To sa nedalo ani počúvať. Dodávané stereo slúchadlá sú priemernej kvality, sú jednoducho slabé. Maximálna hlasitosť hudby je podpriemerná. BenQ-Siemens S88 nie je primárne hudobný mobil, ale na vypočutie si niekoľkých skladieb v rannom autobuse postačí. FM prijímač mu chýba.

Akonáhle sa dostanete do zoznamu melódií, napríklad pri výbere zvonenia, ocitnte e sa vždy na prvej položke. Tento nedostatok už dlho kritizujem na Motorolách a zdá sa, že si ho budem musieť všímať aj pri BenQ-Siemensoch. Ak mám predsa na hovory nastavenú melódiu Fly, chcem sa pri jej zmene ocitnúť najprv na nej. Kritiku si tiež zaslúži len 12 pripravených melódií nastaviteľných ako oznam prijatej SMS či MMS. Ani "tónov kalendára" viac nie je, pričom pri nastavení budíka máte naopak voľné pole pôsobnosti. S88 ponúka aj profily.

Pamäť

Systém 7,9 MB, telefón 20,9 MB, pamäť na 1 000 kontaktov, to všetko sa zdá byť plne dostatočné. Na niekoľko fotiek a videí postačí aj 64 MB microSD karta, na MP3 súbory odporúčam aspoň 256 MB. Po pripojení ku PC cez dodávaný kábel sa S88 opýta, ako sa má správať. Zvolil som "hromadné uloženie" (vedľa modemu, tlačiarne a žiadneho), po čom sa mobil v PC (Windows XP) zobrazil ako externý disk, pričom kartu zobrazil ako druhý disk. Po pripojení k PC sa mobil tiež nabíja.

microSD je najmenšia pamäťová karta na svete s rozmermi len 15 x 11 x 1 mm. Každá karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty, takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD kariet.

fotkafotkafotka

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam je priradený ľavému polyfunkčnému tlačidlu. Vidíte v ňom 6 pod sebou zoradených mien (bez telefónnych čisiel). Po ich označení sa zobrazí číslo a skupina, a až v tomto kroku je možné odoslať adresátovi správu. Vyhľadávanie kontaktov podľa počiatočného znaku ma doslova šokovalo. Ak chcete v telefónnom zozname vyhľadávať podľa viacerých znakov, tak jedine vstupom do menu trojitým kliknutím joysticku, kedy sa ocitnete v príkazovom riadku, do ktorého môžete napísať hľadané meno (prvé znaky). A nutné zobrazenie kontaktov na SIM a v telefóne ma tiež nemilo prekvapilo. Ja používam SIM ako zálohu, na ktorej mám všetky dôležité kontakty, ktoré však mám väčšinou aj v telefóne. Každý kontakt v mobile môže obsahovať číslo na mobil, domov, do zamestnania, iné číslo, e-mail (len jeden), adresu domov, adresu firmy, názov firmy, oddelenie, umiestnenie, poznámku, narodeniny, skupinu, zvonenie, obrázok, hlasovú poznámku.

Hovor

Reproduktor je možné zapnúť ešte pred spojením, to je fajn. Hovor môžete podržať, stíšiť, presunúť do handsfree. Hovor nie je možné zaznamenať ani vstúpiť počas hovoru do menu. K dispozícii sú len funkcie SMS, telefónny zoznam alebo kalkulačka. Počas hovoru vidíte meno volajúceho/volaného a aktuálnu dĺžku telefonátu.

Po stlačení zeleného tlačida v pohotovostnom stave sa zobrazí zoznam všetkých posledných volaní. Na kontakty v posledných hovoroch je možné odosielať aj SMS správu. Ak vstúpite do "Volaní" cez menu, nájdete tu hovory rozdelené do zmeškaných, prijatých a volaných. Trvanie hovorov si však nepamätá, táto skvelá funkcia Siemensov ostala zabudnutá. Odmietnutý hovor sa do posledných volaní vôbec nezaznamená, nie je o ňom ani informácia na displeji.

Písanie textov

Písanie na pohodlnej, aj keď drobnej klávesnici, hodnotím pozitívne. T9 je šikovnou pomôckou, ktorá dokonca navrhuje slová (rovnako ako Sony Ericsson). Aktivovať môžete aj automatické dokončovanie slov, ale v praxi som ho veľmi nevyužil. Podržaním tlačidla nikdy nenapíšete číslicu, je nutné sa k nej preklikať alebo aktivovať režim písania číslic mriežkou.

Mriežkou prepínate režimy: aa - 12 - T9,

podržaním mriežky prepínate veľkosť písma: aa - Aa - AA,

hviezdičkou vždy zobrazíte ponuku symbolov,

podržaním nuly zadáte ENTER (nový riadok).

SMS

SMS-ky sú od MMS-iek úplne oddelené, majú v menu Správy samostatnú položku. Pri písaní vidíte 6 riadkov textu. Nechýba ani podpora štandardu EMS. Chýba tu úplne odpočítavanie znakov, v hornej časti vidíte len počet čiastkových správ (1/9, 2/9...). Upozornenie na správu môže byť len jeden z 12 tónov.

MMS

Editor MMS na mňa pôsobí zbytočne zložito. Úvodná stránka sa skladá zo sekcií:

- komu (adresát)

- téma (predmet správy)

- obsah (vlastná MMS, teda obraz, text, zvuk, video)

- kópia (ďalší príjemca/ovia)

- skrytá kópia (ďalší príjemca/ovia)

- priorita (3 stupne)

- prijatie (potvrdenie o: doručení a prečítaní, len doručení, len prečítaní, žiadne)

E-mailový prehliadač BenQ-Siemensu S88 chýba.

WAP

Naozaj nepohodlný prehliadač Openwave ani neodporúčam používať ako prehliadač WAP-u a Operu Mini sa mi stiahnuť nepodarilo: "Nebola spustená úloha J2ME alebo nie je dostatok pamäte na prevzatie". Na prehliadanie internetu S88 absolútne neodporúčam.

Prenos dát

Verzia Bluetooth je zrejme 1.1 alebo 1.2, ale to je len môj odhad. Pri odosielaní objektov si pamätá naposledy použité prijímacie zariadenia. Na WAP alebo MMS poslúži len prenos cez GPRS. Páči sa mi bezproblémové pripojenie káblom ku PC a podpora mass storage.

Organizačné funkcie

Budík - až 5 samostatných budíkov s výberom dní v týždni, času, dobou zvonenia (5 s až 5 min.) a tónom zvonenia.

Kalendár - kalendár je pre mňa ďalším malým sklamaním, keďže som čakal funkciu zhodnú s kalendárom v Siemensoch. Teraz je to funkcia veľmi podobná Sony Ericssonom, teda udalosť jedného typu, ale s opakovaním. Týždenný náhľad chýba, k dispozícii je len mesačný náhľad s možnosťou zobrazenia pripomienok pre daný deň.

Poznámka môže mať do 100 znakov, ak píšete bez diakritiky. S diakritikou sa jej hraničná dĺžka zmenší asi na polovicu. Poznámky je možné zaheslovať (pri každom uložení sa na to opýta).

Ďalšie funkcie: kalkulačka, prevod meny, stopky, odpočítavanie, nahrávač (viac než 1 min),

Hry:

ExtreMe_Racing - slabé preteky formúl.

Tennis - tenis so slabšou grafikou a horšou ovládateľnosťou.

Výdrž, batéria

BenQ-Siemens S88 poskytuje dobrú výdrž na jedno nabitie, batéria 920 mAh je dostatočne silná na mobil takejto kategórie. Najviac sa mi páči nabíjanie prostredníctvom USB kábla.

Veľkou zmenou je dvojica konektorov. Pre pripojenie príslušenstva slúži jeden na boku, pre nabíjačku druhý v spodnej časti prístroja. V nových BenQ-Siemens modeloch si teda budeme musieť zvyknúť na viacero noviniek.

Výhody:

- pekný dizajn,

- kvalitný fotoaparát,

- 5 budíkov,

- prepracované menu,

Nevýhody:

- slabší kalendár než v Siemensoch,

- vyhľadávanie kontaktov,

- chýba rádio,

- chýba e-mail.

Orientačná cena: 9 490 Sk (Roden s. r. o.)

Záver

BenQ-Siemens S88 je nový model, kompletne odlišný od starých Siemensov. Približuje sa skôr ku Sony Ericssonom. Autofocus chválim, fotoaparát dosahuje výborné výsledky. Horšie je to s telefónnym zoznamom, aj prepracovaný kalendár sa zmenil na priemerný. Chýba tiež podpora EDGE, UMTS a ani e-mailový prehliadač v S88 nehľadajte. Je to skrátka dobrý fotomobil v dobrom telefóne. Ak sa však pozriem na aktuálnu zhodnú cenu perfektného Sony Ericssonu K750i, asi by som sa rozhodol preň.

Dôležité odkazy:

- podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (BenQ-Siemens SK)

- distribútor (BenQ-Siemens)

- služby zákazníkom (BenQ-Siemens, SK)

- nastavenie SMS-kou (BenQ-Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.08.2006 - 20:05

riso: zaujimave forum: http://php.benqmobile.com/forum/viewforum.php?f=10&sid=b123e0d85c15c80989da2a54af85469a Dozvedel som sa tu o chybajucom A2DP profile (nie je mozne cez Bluetooth pocuvat MP3) a SAR je udajne 0,37 W/kg, ale to nie je doveryhodna informacia. Nasiel som aj hodnoty 0,50, 0,56, 0,847...to si tu asi kazdy nejaku hodnotu vymysli, aby mal plnu tabulku. :-/Opera/8.51 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous12.05.2006 - 11:08 Trvalý odkaz

Status1: My chceme EDGE!
My chceme EDGE!
My chceme EDGE!
V takom prípade by som ho bral°.. ;(Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

anonymous12.05.2006 - 21:21 Trvalý odkaz

pipo: som sam komu to pripada ako k750i?Opera/8.52 (Windows 98; U; en)

anonymous13.05.2006 - 14:04 Trvalý odkaz

Fizzy: Zoberte si ze pred takym rokom sa pri mid-endoch (Prvý kontakt s mid-endom)taketo parametre ani priblizili...2mpx,mp3,karty a super zvuk...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous01.08.2006 - 16:48 Trvalý odkaz

kukolarik: Teda, komu to nepripada ako podobne, nech si pozrie link http://www.mobilmania.cz/Mobilnitelefony/AR.asp?ARI=112668&CAI=2128 a tam su oba odfotene pri sebe. Prepac Riso, ale si mislim, ze stranky s koncovkou CZ nie su konkurencia... btw, akurat to mam doma na stole, ze to testnovat do soboty, este mi hanba na hlavu, nedostals som sa k tomu... Ale mam len eng. sample, teda full verzia s moze lisit... Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

Celá diskusia 24 príspevkov