Nokia 6125

Recenzia mid-end véčka Nokia 6111 vo véčkovej konštrukcii a s podporou pamäťových kariet.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný, S40, vylepšené UI,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 90 x 46 x 24 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 159 mm,

hmotnosť: 98 gramov, (zistená: 103 g)

vonkajší displej: pasívny, 96 x 65 b., 65 536 farieb,

hlavný displej: aktívny, 128 x 160 b., 262 144 farieb, 28 x 35 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1 Mpix (1 280 x 1 024 b.), zoom, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 11 MB + microSD (TransFlash), 1 000 kontaktov, pre správy zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth 2.0, Pop-Port (USB 1.1)

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio (Visual radio),

prehrávač MP3, MP4, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, prehrávač 3GPP,

batéria: BL-4C, 820 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/280 h pohotovosti,

SAR: 0,64 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

LED blesk, autofocus, makro, EMS, UMTS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

03.51, 03-04-2006, RM-178

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka AC-3E, slúchadlá HS-23, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6125 je nástupcom Nokie 6101 s týmito pozorovanými zmenami:

- 1,3 Mpix fotoaparát,

- podpora Bluetooth 2.0,

- podpora microSD kariet,

- aktívny pohotovostný režim,

- 262 144 zobrazovaných farieb,

- podpora štvrtého pásma (850 MHz),

- Adobe Flash player,

- e-mail.

Zapnutie/vypnutie

Vkladanie SIM karty do úplne nového mechanizmu si vyžaduje niekoľkominútové hútanie, nazretie do návodu na použitie alebo kus šťastia. Ja som zvolil prvú možnosť. Zapnutie mobilu je bleskové.

Dizajn

Dizajn 6125-ky je fádny, ide o klasické véčko s internou anténou. Páči sa mi veľký externý displej s výbornou viditeľnosťou údajov na slnku, pokovované prvky zrejme majú budiť dojem extravagancie. Po pevnejšom uchopení prístroja sa z neho ozýva vŕzganie. Objektív fotoaparátu sa nachádza nad externým displejom. Otváraniu pomáha pružina, no jedná sa o veľký a pomerne ťažký mobil s nadpriemerne silným odporom pri otváraní. To určite nemôžem považovať za výhodu.

Nokia 6125 skrátka nič nepokazí, je totiž tak jednoduchá a bez akýchkoľvek špeciálnych nápadov, že jej okrem toho nemám čo vytknúť. Po stranách objavíte zamaskované a pomerne ťažko ovládateľné tlačidlá pre reguláciu hlasitosti a fotoaparátu, okienko infraportu a slot pre pamäťovú kartu.

Klávesnica

Klávesnica je špičková...dobre podsvietená, dostatočne rozľahlá, s veľkými tlačidlami s primeraným odstupom, skrátka perfektná. Štyrom smerom stredového tlačidla a obom polyfunkčným tlačidlám môžete pre pohotovostný stav prideliť ľubovoľné funkcie. Šípkou nahor, nadol alebo oboma vertikálnymi smermi vstúpite do aktívneho pohotovostného režimu, ktorého funkcie sú zobrazené na pohotovostnom displeji (ak máte túto funkciu spustenú). Nechýba ani rýchla voľba. Jediným nedostatkom je absencia vypínača, ktorým sa vždy menili aj profily. Tie som si musel nastaviť pod voľbu Ísť na.

Displej

Aktívny displej slabších parametrov s aktívnym pohotovostným režimom a dokonca aj vyobrazením ikôn funkcií priradených ku 4 smerom stredového tlačidla. Nokia sa zrejme čo-to priučila aj u Motoroly. Aj na priamom slnku je viditeľnosť údajov vynikajúca. I v prípade tohto prístroja nájdete pred prvou fotkou displeja v Galérii fotku displeja na priamom slnku (ak boli počas fotenia vhodné svetelné podmienky), ktoré moju chválu len potvrdzujú. Týka sa to dokonca oboch displejov. Externý displej má len informatívnu funkciu, ktorú však výborne zvláda.

Rozloženie menu môže byť ikonové (zobrazenie 3 x 3 ikôn naraz) alebo ako zoznam. Dokonca je možné položky v hlavnej ponuke usporiadať podľa vlastných prianí. Opäť finta známa napríklad aj z telefónov Motorola. Aktívny pohotovostný režim môžete aktivovať (lepšie povedané "prebudiť", keďže jeho aktivácia sa uskutočňuje v menu) šípkou nahor, nadol alebo oboma, všetko závisí od vášho nastavenia.

Počty zobrazovaných riadkov textu závisia od nastavenia veľkosti písma. To je možné zmeniť vo WAP-e, kontaktoch aj v správach (až 4 rôzne veľkosti). V menu pribudla položka Push to talk, ktorá vytlačila Web a SIM Toolkit mimo displej, do štvrtého riadka. Reakcie prístroja sú veľmi rýchle.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát priemernej kvality s rozlíšením do 1,3 Mpix ma nijak neoslnil. Spustenie podržaním spúšte v pravej stene, ovládanie zoomu tlačidlom pre reguláciu hlasitosti (či stredovým tlačidlom) potešia, no absencia fullscreen hľadáčika naopak sklame. V prípade fotky aj videa si volíte medzi tromi stupňami kvality, veľkosti snímky sú 1 152 x 864, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240 bodov, video má rozlíšenie 128 x 96 alebo 176 x 144 b. V prípade videa môžete obmedziť jeho dĺžku na veľkosť jednej (300 kB) MMS. Zmeniť môžete tiež predvolený názov snímky, východiskový režim (fotka alebo video) či zvuky aparátu. Pri zázname videa môžete použiť maximálne plynulé niekoľkonásobné priblíženie. Absencia diódy zamrzí.

Parametre videa: 140 kbps

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 128 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bit, 12 kbps

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GP, 460 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Obrázky

Stará dobrá Galéria zahŕňa všetky multimediálne objekty telefónu: snímky, videoklipy, hudbu, témy, grafiku, tóny, nahrávky, prijaté súbory a samozrejme aj pamäťovú kartu. Zložky môžete vytvárať a upravovať.

Snímky Nokia 6125 zobrazuje už tradične, nechýba ich priblíženie a zobrazenie prezeraných snímok naležato (po stlačení hviezdičky) aj s listovaním medzi nimi pomocou štvorsmerného tlačidla. Obrázky, ako aj iné objekty je možné odosielať cez MMS, IrDA alebo Bluetooth. E-mail je stále len zastaraná Java aplikácia, ktorá ani nepodporuje prílohy v takejto veľkosti.

Zobrazenie miniatúr snímok je možné vo forme podrobného zoznamu, zoznamu a ikon. Triediť ich môžete podľa mena, dátumu, formátu a veľkosti. Snímky je možné aj upravovať, vkladať do nich text, rám, ďalšiu snímku, vyrezávať z obrázkov, ale vždy vytvoríte obrázok do 128 x 96 bodov.

Melódie a prehrávač hudby

Profily sa zmenili, prepnúť medzi nimi už nemôžete stlačením tlačidla pre zapnutie/vypnutie prístroja, ktoré v tomto prípade chýba. Časovanie profilov je zase prítomné len hlboko v menu prístroja, V profile meníte štýl upozornenia na hovor, tón, hlasitosť, vibrácie, video prichádzajúceho hovoru, prenos hlasu PTT, hlásenie PTT, tón spätného hovoru PTT, tón správy, chatu, tlačidiel, výstražné tóny, tóny aplikácií a hlásenie len vybraných hovorov.

Prehrávač hudby je zhodný s viacerými Nokiami novšieho dátumu výroby. Nechýba preskakovanie skladieb, ako aj rýchly posun v nich. Aplikácia automaticky vyhľadá skladby v položke Hudba, ale ručne môžete prehľadávať aj inú. Skladby pochopiteľne prehráva aj na pozadí. Nokia 6125 je plne kompatibilná s audio adaprétom Nokia AD-46.

Prehrávač videí

Klasický prehrávač bez možnosti zrýchleného posunu vpred či vzad. Z funkcií ponúka fullscreen prehrávanie a pozastavenie videa.

FM rádio

Klasika s funkciou Visual Radio, ktorú stále nie je možné u nás využiť. Vyhľadávanie dostupných frekvencií je bleskové, nastaviť ju môžete aj ručne. Nechýba voľba mono, prehrávanie hlasným reproduktorom a podobné samozrejmosti. Bez pripojenia handsfree rádio nespustíte.

Pamäť

11 MB pamäte plus podpora microSD kariet je slušným parametrom. Pamäť na všetky funkcie (kontakty, správy, kalendár...) je podľa návodu zdieľaná, ale po skopírovaní 30 kontaktov do mobilu hlásilo 3 % zaplnenia pamäte, čo zodpovedá kapacite 1 000 kontaktov.

Telefónny zoznam

Kontakty mám pridelené pravému polyfunkčnému tlačidlu. Telefónny zoznam v Nokii 6125 je zhodný so zoznamom v iných fónoch tejto značky. Nechýbajú skupiny, rýchla voľba, hromadné mazanie kontaktov, vyhľadávanie mien filtráciou podľa viacerých počiatočných znakov.

V nastaveniach meníte voľbu pamäte (telefón, SIM, obidve). Kontakty môžu byť zobrazené normálne alebo meno a číslo či meno a snímka. Mená môžu začínať priezviskom alebo menom. Aj v zozname môžete meniť veľkosť písma, ale len v dvoch veľkostiach.

Hovor

Príjem hovoru otvorením véčka je samozrejmosťou, pripravte sa však na oneskorenie dlhé 2 - 3 sekundy. Príjem hovoru týmto spôsobom môžete deaktivovať. Počas hovoru môžete zapnúť hlasný reproduktor, hovor zaznamenať (do 60 minút), vstúpiť do menu. Toto je úplná ponuka, aká by nemala chýbať v žiadnom telefóne. Nokii 6125 nechýba ani rýchla voľba súhrnné info po ukončení hovoru. Register hovorov je jednoduchý, po stlačení zeleného tlačidla vidíte len volané čísla, čo považujem za zásadnú nevýhodu. Pred otvorením véčka môžete zvonenie stíšiť bočným tlačidlom. Po odmietnutí hovoru sa tento paradoxne považuje za prijatý.

Písanie textov

Kvalitná klávesnica, slovník T9...výborné predpoklady ku dokonalému véčku na prácu so správami. Aj zmena veľkosti písma snáď vo všetkých možných funkciách písanie textu spríjemňuje. Slovník T9 píše s diakritikou, ktorú v SMS-ke pred jej odoslaním oreže.

SMS

Nový editor správ zobrazuje v jednom okne príjemcu aj text správy. Pole s textom sa veľkosťou prispôsobuje množstvu napísaného textu. Pod ním sa nachádza možnosť "pošli" a "ukonči". Nokia 6125 pracuje aj so smajlíkmi a nechýba ani odpočítavanie znakov.

Odoslané správy môžu, ale nemusia byť ukladané. V nastaveniach správ tiež aktivujete aj prepisovanie najstarších správ novými pri zaplnení pamäte.

MMS

Aj editor multimediálnych správ je vynovený. Nemôžem si pomôcť, jednoznačne vidím inšpiráciu v Siemensoch či Samsungoch. V editore vidíte jednotlivé polia pre pridanie textu, obrazu či zvuku. MP3 ani AAC súbor do multimediálnej správy nevložíte. Vkladané snímky veľké nad 300 kB sa automaticky zmenšia na okolo 250 kB. Pohodlný editor MMS-iek chválim a používal som ho rád.

E-mail

Bežný Java e-mail, ktorý poznáme napr. z ostatných Nokií. Okrem textových mailov podporuje aj malé prílohy. Aplikácia nebeží na pozadí, a vôbec jej chýbajú mnohé, dnes už štandardné funkcie.

Push to Talk

Túto funkciu opisujeme v článku Push to talk.

WAP

Na prvý pohľad klasický "nokiácky" wapový prehliadač s históriou, možnosťou zapnutia i vypnutia zalamovania textu, zmeny veľkosti textu (3 stupne), zobrazením snímok, nastavením kódovania, a tiež možnosťou vstupu do telefónneho zoznamu a automatickým vypĺňaním formulárov. Java prehliadač Opera mini som bez problémov nainštaloval, no nebolo ho možné využívať kvôli nesprávnym nastaveniam dátových profilov, ktoré sa mi nepodarilo úspešne prepísať. EDGE Nokia 6125 indikuje malým "E" v hornom riadku.

Prenos dát

Nokia 6125 ponúka na lokálny prenos dát možnosť pripojenia káblom, cez IrDA, Bluetooth, na prenos súborov poslúži microSD karta s SD adaptérom. Na prepojenie s PC a synchronizáciu sa určite zíde bezplatný program Nokia PC Suite 6.4. Na diaľkové spojenie ponúka podporu GPRS a EDGE triedy 10.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

product ID: RM-178

softvérová verzia: 3.30

profily: DUN-GW - FT-Server - Headset-AG - HFP (1.5) AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SIM Access-Server

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje. Odklad opätovného budenia v minútach je možné nastaviť.

Kalendár - základom je mesačný alebo týždenný náhľad (podľa nastavenia), do ktorého vstúpite aj cez aktívny pohotovostný režim, s ktorým môže byť kalendár prepojený. Nechýba automatické mazanie starých záznamov (1 deň až 1 mesiac starých) a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína.

Z ďalších organizačných funkcií nájdete v Nokii 6111 aj úlohy, poznámky (dlhé až 3 000 znakov), synchronizáciu, kalkulačku a stopky.

Hry a Java aplikácie

Solitaire - obľúbená kartová hra,

Backgamon - fazuľky,

Rally 3D - automobilové preteky,

Golf Tour - 3D golf,

Snake III - známy 3D had.

V Zbierke nájdete aplikácie: Kalkulačka, Introduction (predstavenie prístroja v slovenčine), Konvertor, Sensor (na komunikáciu cez Bluetooth), Svetové hodiny, Translator (základná slovná zásoba v jazykoch: EN, FR, DE, ES, IT).

Výhody:

- ovládanie, klávesnica,

- viditeľnosť údajov na slnku,

- hudobné funkcie

Nevýhody:

- rozlíšenie hlavného displeja,

- rozmery a hmotnosť,

- e-mailový klient.

Orientačná cena: 10 490 Sk (Agora plus)

Nokia 6125 je šikovný mobil. Je trocha veľký, ťažší, než som si predstavoval, ale funkčne postačuje drvivej väčšine užívateľov. Mrzí ma rozlíšenie vnútorného displeja, kvôli nemu odporúčam priplatiť si za model 6131. Inak je 6125 mobil bez zásadných chýb. Ak nepotrebujete 3G a kvalitný e-mailový prehliadač (ktorý nenájdete v žiadnej Nokii radu S40), môžete nad 6125 smelo uvažovať.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Začať diskusiu