Siemens S75

Recenzia high-endu Ešte nemecký high-end so slabším displejom, veľmi dobrou výbavou a výbornou cenou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 103 x 47 x 19 mm,

hmotnosť: 99 gramov (reálna: 102 g)

displej: aktívny, 132 x 176 b., 262 144 farieb, 27 x 37 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024), zoom, LED blesk, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 27 MB + RS MMC (128 MB v balení), 5 000 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (1.2), CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC/AAC+/AAC++ a 3GPP/MPEG4prehrávač,

batéria: Li-Ion, 820 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,533 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu:

verzia 10,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, 128 MB karta RS MMC, stereo handsfree, CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pozorované novinky Siemensu S75:

- nové otváranie zadného krytu,

- blesk fotoaparátu, nočný režim,

- MP3/AAC/AAC+/AAC++ na pozadí,

- návrat červeným tlačidlom do pohotovosti,

- kapacita kontaktov i kalendára obmedzená celkovou pamäťou,

- nový telefónny zoznam,

- menu 3 x 4 ikony,

- zmeny v správach,

- nový Media payer,

- Java prehliadače dokumentov,

- vynovený správca súborov.

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie pomalšie, než je zvykom, melódiu aj animáciu je možné vypnúť. Nechýba automatické vypnutie prístroja v zadanom čase. Odňatie zadného krytu je netradičné, už sa neposúva, ale ho treba podobrať v spodnej časti pri dátovom konektore. SIM karta sa zasúva do koľajničiek, pri jej výmene teda dochádza k mechanickému odieraniu.

Dizajn

Zvláštny, vyslovene pánsky dizajn s množstvom hrán. Množstvo malých hranatých tlačidiel je pre S75-ku typické. Materiály použité v prednej časti sú kvalitné, nechýba napríklad kovová mriežka nad reproduktorom (jediným v celom prístroji!). V ľavej stene je špeciálne dvojité tlačidlo a infraport, v pravej dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, dole nájdete len starý známy dátový konektor. Zadná stena je typická, nájdete v nej zapustený objektív fotoaparátu, ktorý nesmierne rád zachytáva prachové častice. Nad ním sa nachádza novinka - diódový blesk fotoaparátu a nekrytý konektor pre externú anténu. Pod objektívom, už na kryte batérie, je umiestnené zrkadielko.

Spracovanie je kvalitné, pri silnom uchopení sa neozývajú takmer žiadne pazvuky. V ruke mám ale úplne nový prístroj.

Klávesnica

Napriek drobným tvrdým tlačidlám je ovládanie S75-ky prekvapivo pohodlné. Bočným dvojitým tlačidlom v ľavej stene spustíte fotoaparát a MP3 prehrávač. Hudobným tlačidlom vedľa stredového tlačidla otvoríte hudobné súbory, prítomné je tiež tlačidlo pre vstup do internetu. Stlačením červeného tlačidla v pohotovosti sa otvorí malé menu: vypnúť fón, blokovať klávesnicu, vypnúť tóny upozornenia a posledné citujem: "Tel.a Upoz. vyp." (po jeho stlačení sa mobil vypol). V nastaveniach môžete priradiť vlastnú funkciu pravému polyfunkčnému tlačidlu, trom smerom stredového tlačidla a všetkým alfanumerickým tlačidlám. Ľavým polyfunkčným tlačidlom sa dostanete do menu "Prijaté", pod pravým som mal nastavené "Moje menu" s ponukou vybraných funkcií, šípkou nadol spustíte telefónny zoznam.

Nechýba ani automatické blokovanie klávesnice, manuálne ju uzamknete podržaním mriežky, hviezdičkou vypnete zvuky. Ak máte pod alfanumerickými tlačidlami nastavené funkcie, stlačením dvojky sa napríklad zobrazí znak 2 na displeji a pod ním aj názov funkcie, akú ste tlačidlu priradili. To stačí potvrdiť stredovým tlačidlom. Ak už funkcie pod danými tlačidlami poznáte, stačí tlačidlá dlhšie podržať. Prekvapením pre mňa bolo, že napríklad podržaním 5 som spustil baterku, permanentné svietenie diódového blesku. Podobne jednoducho sa spúšťala baterka na niektorých Nokiách a nevedel som si to vynachváliť.

Displej

Displej je najväčším sklamaním Siemensu S75. Je už dva roky starý, počet farieb tragické rozlíšenie nezachráni. Ak by na trhu neboli konkurenčné modely, možno keby som nemal v ruke Nokiu 7370 s QVGA displejom (trojnásobné rozlíšenie na takmer zhodnej ploche), nebol by som tak kritický. Lenže displej je základným spojovacím prostredkom medzi vami a telefónom, preto k jeho farbám i rozlíšeniu musím byť kritickejší.

Využitie displeja je perfektné, Siemens je v tomto smere odborník. Pohotovostný displej sa nezmenil, hlavné menu však obsahuje už 12 ikôn. V ponuke Volieb nájdete aj tzv. hľadanie (zoznam všetkých funkcií v abecednom poradí s vyhľadávaním), aktiváciu veľkých písmen, reguláciu podsvietenia či bezpečné vysunutie pamäťovej karty. Väčšina zložiek ostala nezmenená, no niektoré postihli zásadné zmeny - Siemens totiž začal používať aj horizontálne priečinky. A tak je nové prostredie telefónneho zoznamu, fotoaparátu, prijatých správ, mediálneho prehrávača, vlastných súborov aj nastavenia niektorých funkcií.

Pri písaní SMS môžete vidieť až 11 riadkov textu, pri väčšom a najväčšom písme je to podstatne menej. Veľkosť písma sa nastavuje spoločne pre všetky typy správ. Reakcie prístroja sú vo väčšine funkcií i pri pohybe v menu rýchle, no niekedy si naozaj musíte počkať. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Aj napriek novému prostrediu fotoaparátu Siemens S75 stále nevyužíva ako hľadáčik celú plochu displeja. Centrálnym tlačidlom prepínate medzi fotom a videom, vertikálne meníte priblíženie. Novinkou je blesk...pomerne silný, no blízke objekty presvetľuje. Kvalitu snímky neovplyvníte, zmeniť môžete len rozlíšenie v piatich stupňoch. Jas záberu meníte len v nastaveniach, podobne aj nočný režim (zapnutý, vypnutý, automatický) a miesto uloženia. Veľkosti snímok v plnom rozlíšení (1 280 x 1 024) sú 100 - 150 kB. Kvalita fotiek je nízka, prakticky nevidím zmenu oproti dvojici M75/CX75.

Nechýba ani záznam videa, v rozlíšení 176 x 144 b. Video sa v prehrávači tvári ako QVGA, ale ide skutočne len o QQVGA (štvrtina štvrtiny VGA). Ďalšie parametre: video 129 kbps (15 fps - frames per second), audio 13 kbps (1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA

Obrázky

Nájdete ich v priečinku Vlastné súbory, ktorý je tu oproti starším modelom trocha pozmenený. Prakticky sú všetky rozdiely len grafického charakteru. Stlačením mriežky sa už tradične snímka roztiahne na celý displej (a pootočí, ak je to treba). Listovať môžete aj snímkami vo fullscreen zobrazení. Snímky je možné odosielať cez MMS, e-mail, Bluetooth alebo IrDA.

Melódie a prehrávač hudby

Novinkou je Media player, prehrávač hudby a videí. Spustíte ho aj špeciálnym tlačidlom, priamo z pohotovostného stavu. Ponúka jednoduché funkcie, ako napríklad tvobu vlastných zoznamov skladieb, prehrávanie na pozadí či opakovanie a náhodné prehrávanie skladieb.

Reprodukcia hudby prostredníctvom reproduktora na mobile je výnimočne hlasná, S75-ka prekonala v hlasitosti všetky mobily, ktoré som mal dodnes v ruke. Samozrejme, hlasitosť nie je všetko, a tak môžem kritizovať veľmi slabé hĺbky i výšky. Dodávané slúchadlá sú priemernej kvality (priemernej medzi slúchadlami k mobilom), vyrovnajú sa slúchadlám dodávaným k Nokiám. Neponúkajú žiaden špeciálny spôsob uchytenia, kábliky k slúchadlám ušiam sú rovnako dlhé. Upozornenie na hovor prehrávanie pozastaví, zvonenie počuť aj nahlas, aj v slúchadlách. Po skončení hovoru prehrávanie pokračuje.

Prehrávač videí

Media player prehráva 3GPP videá, dokonca roztiahnuté na celý displej. Umožňuje tiež ich pozastavenie a zrýchlený posun vpred a vzad. Skrátka, ideálna kombinácia. Výrobca na produktovej web stránke udáva aj možnosť sledovať MPEG4 videá, a tak som vyskúšal snímky natočené Nokiou N90. Ani jednu S75-ka nerozpoznala.

Pamäť

Novinkou je pamäť výraznejšie cez 10 MB, tentoraz dokonca 27 MB plus podpora RS MMC kariet (128 MB v balení). Tie sa zasúvajú do zvláštneho šuflíka, viac už v nasledujúcom videu: výmena RS MMC (567 kB).

Telefónny zoznam

Siemens S75 si údajne zapamätá až 5 000 telefónnych kontaktov, v závislosti od voľnej pamäte. Mne zobrazoval "viac než 500 voľných miest". Telefónny zoznam je úplne nový. Využíva horizontálne priečinky a veľmi mi pripomína zoznam v nových Alcateloch. Jeden priečinok je určený všetkým kontaktom, ďalší skupinám, iný SIM karte. Naraz vidíte 5 pod sebou zoradených kontaktov, označený aj s číslom. Vyhľadávanie podľa viacerých znakov (nie filtrácia) je už samozrejmosťou.

Hovor

Telefonovanie s S75 sa nevymyká priemeru, tu sa nič nezmenilo. Hovor nie je možné zaznamenať. Hlasné handsfree je možné aktivovať ešte pred spojením. Počas hovoru je možný vstup do menu. Hlasitosť môžete regulovať tlačidlom v pravej stene.

Register Siemensov ostáva naďalej výnimočne prepracovaný, zobrazuje aj dĺžku každého hovoru.

Písanie textov

Na dobrej klávesnici a mobile s rýchlymi reakciami sa píšu správy veľmi dobre. S75-ka v tomto smere prekvapila. Siemens S75 ponúka aj kopírovanie a vkladanie textu. Slovník T9 by mal obsahovať aj interaktívnu ponuku slov, no nič také v testovanom modeli (normálne balenie z predaja) nefungovalo.

SMS

Nový editor správ so zobrazením počtu napísaných znakov (odpočítavanie od 160), podporou EMS, smajlíkov, kopírovania a vkladania textu. Zmeniť môžete veľkosť písaného (čítaného) textu, vypnúť ukladanie správ po odoslaní. Prijaté správy sú zobrazované spoločne, v druhom priečinku sú prijaté maily.

MMS

Editor multimediálnych sa dočkal zásadných zmien. Paradoxom je, že práve teraz Nokia prechádza z takéhoto editora na okienkový, kde každá bunka znamená vloženie určitého typu obsahu (text, zvuk, obraz). Taký typ bol aj v modeloch radu x65 a x75. V modeli S75 je, žiaľ, použitý štýl text + pridanie objektu. Osobne mám radšej predchádzajúci štýl editácie správ. Možné je pridať aj novú fotku či video.

E-mail

E-mailový prehliadač je pomerne slušný. Ponúka sťahovanie celých správ (alebo do obmedzenej veľkosti 10 - 200 kB) či len hlavičiek. Nechýba automatický podpis, kopírovanie odoslaných správ na server a mazanie správ len v mobile alebo aj na serveri. Automatikcá kontrola schránky mi tu chýba. Do mailu je možné vložiť 1,3 Mpix obrázok bez akýchkoľvek problémov, automatické zmenšenie tu chýba.

Instant messaging

O podobnej funkcii v predchodcoch sme informovali v článku Instant messenger v Siemensoch, model S75 je v tomto výnimočný. Ponúka totiž aplikáciu Online stav. Osobne však preferujem Java aplikáciu Jimm.

WAP

Internetový prehliadač sa mi paradoxne nepodarilo vôbec nastaviť. Nastavenia pripojení sú úplne nové, konfiguračná SMS-ka (pre model M75) fungovala len v prípade MMS a e-mailu. Prehliadač v predchádzajúcich modeloch bol veľmi dobrý, no pomalší. Podľa prvých dojmov ide o zhodný prehliadač ako v ostatných modeloch radov x65 a x75.

Prenos dát

Na prenos dát slúži lokálne Bluetooth a infraport, novinkou je podpora EDGE. A tak môžete využívať GPRS aj EDGE v konfigurácii 4 + 2 timesloty.

Organizačné funkcie

Budík - štandardný budík s výberom dní v týždni, melódie a automatickým odkladom budíka. Len ma zaujíma, prečo ma zobudil aj v nedeľu, ked som ju mal preškrtnutú.

Kalendár - výborný kalendár nebolo nutné meniť. Pod označeným dňom v mesačnom náhľade vidíte aj preň platné udalosti. Nechýba podrobné pridanie pripomienky, hromadné mazanie udalostí, nastavenie začiatku dňa i týždňa. Kapacita kalendára je obmedzená voľnou pamäťou prístroja.

Poznámky môžu obsahovať len 156 znakov. Záznamník zvukov nie je použiteľný počas hovoru, inak je dĺžka záznamu obmedzená len voľnou pamäťou mobilu.

V aplikáciách nájdete Java Blog2Go, prehliadač DOC a XLS dokumentov DocViewer, PDFViewer, program MobileZip, editor snímok PhotoEditor a známy Download Assistant. DocViewer a PDF Viewer sú menej spoľahlivé, ale najmä neuveriteľne pomalé aplikácie. Otvoria len súbory uložené v mobile, ktoré automaticky vyhľadajú. Pred prácou s nimi sa pripravte poriadnu dávku trpezlivosti. Inak hodnotím prítomnosť týchto aplikácii v ceneovo prístupnom mobile ako plus.

Kalkulačka slúži na základné výpočty. Určenie stopiek a odpočítavania je jasné.

Novinkou je messenger Online stav, ktorú však určite nahradí výborná a bezplatná aplikácia Jimm.

Hry a Java aplikácie

Marble Madness je zaujímavá, náročná hra, v ktorej ovládate loptičku po kľukatých cestičkách do cieľa. Avšak, nesmiete spadnúť z hracej plochy.

Real Football je snáď prvý Java futbal, ktorý ma zaujal. Rýchle reakcie, pekná grafika, moja psokojnosť.

Výhody:

- cena

- funkčná výbava

- množstvo zlepšení

Nevýhody:

- displej, displej, displej!

- pomalé Java aplikácie

- fotoaparát

Cena

8 490 Sk s DPH (Roden, spol. s r. o.)

Siemens S75 by bol sklamaním, keby...keby nestál osem a pol tisíca. Za tieto peniaze je to veľmi zaujímavá krabička s bohatou výbavou. Prehliadače dokumentov sú pomalé, ale sú prítomné. Prehrávač hudby prehráva muziku na pozadí, slúchadlá sú strednej triedy, EDGE a 128 MB pamäťová karta tiež určite potešia. Suma sumárum, S75 ponúka všetko, čo vôbec môže ponúkať mobil do 10 tisíc. Je mi ľúto toho displeja. Ak si pomyslím, že by lepší typ zvýšil hodnotu celého fónu omožno o 500 korún, bral by som to ihneď. Takto však nemuseli tvorcovia meniť celý softvér, ale len doplnili podstatné drobnosti do pôvodného. Mne osobne na S75-ke vadí niekoľko vecí..., ktoré jej odpúšťam pri pohľade na cenu.

Dôležité odkazy:

podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (Siemens SK)

- distribútor (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.01.2006 - 00:00

Ski?ko: nooooo, super recenzia, ale nato sme uz zvyknuti... :) Mne sa ten fonik celkom paci, ta cena je fantasticka, 128MB karta v baleni to je dalsie plus, EDGE , mp3 na pozadi... Mnam Riso, mam jednu otazocku, video nataca so zvukom vo formate .amr?

anonymous16.01.2006 - 01:23 Trvalý odkaz

Mato: Ta karta potesi, a cena takisto dobra btw s tym budenim v nedelu je to zaujimave, 1den by mohol dlhsie odpocivat :DSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous16.01.2006 - 01:31 Trvalý odkaz

riso: zvuk je samozrejme AMR...to je sucast standardu 3GPP. MPEG4 pouziva napriklad szvukovu stopu vo formate AAC.

anonymous16.01.2006 - 10:03 Trvalý odkaz

Akvatam: Vsetko by to bolo skvele, keby to ten Siemens cele...
toho displaya je fakt skoda. a pritom 176x220 Siemens vie, vid SG75. Riso, ako si uz napisal, aj keby isie o 500 hore, stalo by to za to. a to ho oznacujene za high-end. zaujimalo by ma priame porovnanie napr. s motkou v360, ako by tento "high-end" obstal.
ale osem a pol je osem a pol ;)SIE-CX65/16 UP.Browser/7.0.0.1.c.3 (GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous16.01.2006 - 11:07 Trvalý odkaz

7wcsnurka: ta stoji 8k a da sa povedat,je to rovnaka trieda...v360 skor z cx75 :)MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

Celá diskusia 21 príspevkov