Samsung E770

Recenzia high-end véčka Veľmi dobre vybavené véčko s viacerými vylepšeniami oproti E720.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 90 x 46 x 20 mm,

dĺžka otvoreného véčka 162 mm,

hmotnosť: 85 g (reálne 83 g),

vonkajší displej: aktívny (OLED), 96 x 80 b., 65 536 farieb, 18 x 15+5 mm,

vnútorný displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 30 x 36 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), zoom, 1 x LED blesk, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 82 MB (3 000 položiek) + TransFlash karty, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 4 x 100 pripomienok, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 MB pre Java hry.

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth 1.2, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC/AAC+ prehrávač, 64-hlasé MIDI,

Picsel viewer (prehliadač DOC, XLS, PPT a PDF dokumentov),

batéria: 800 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 5 h hovoru/200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

UMTS, Push to talk, IrDA, minimalizácia Java a MP3 prehrávača, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

pre T-Mobile

(zadaj *#1111#) Rev1.0

(zadaj *#1234#) E770BOEJ1

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo sláchadlá, potrebné dokumenty, pravdepodobne aj CD so softvérom.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pozorované novinky oproti E720:

- dizajn,

- väčšie rozmery displeja,

- podpora pamäťových kariet TransFlash,

- prepracovaný prehliadač WAP stránok,

- podstatne tenšia konštrukcia,

- vibruje spolu so zvonením,

- podpora EDGE,

- iný dátový konektor,

- zrejme aj Picsel viewer (DOC, XLS, PPT, PDF).

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Výmena SIM karty je jednoduchá, stačí odňať batériu, ktorá tvorí aj zadný kryt prístroja. Žiaľ, karta sa pri výmene musí ohnúť a dochádza tiež k odieraniu jej pracovnej časti. Zapnutie aj vypnutie prístroja bolo v mojom prípade sprevádzané T-Mobile zvukmi. Zmeniť som mohol len úvodný privítací text.

Dizajn

Samsung E770 je oproti modelu E720 výrazne tenší, nastali aj drobné zmeny v dizajne. Trojica tlačidiel na ovládanie MP3 prehrávača je tu okrúhla, novinka má ved+a objektívu o jednu diódu menej. Ľavá strana obsahuje tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a kryt konektora slúchadiel, pravá tlačidlo pre spustenie fotoaparátu a otvor pre TransFlash karty chránený krytom. V spodnej časti je nový dátový konektor.

Konštrukcia aj celkové spracovanie je kvalitné, uhol po roztvorení je podstatne väčší než na E720-ke. Otváranie véčka by malo byť podľa mňa o čosi ľahšie, E770 ma pomerne silný odpor. Je to očividne fón do chlapskej ruky.

Klávesnica

Klávesnicu hodnotím v porovnaní s E720 aj inými Samsungami horšie. Nemá medzi tlačidlami žiaden odstup a kvalita tlačidiel mohla byť tiež lepšia. Podsvietenie je špičkové, veľkosť klávesnice luxusná. V tomto smere je Samsung jednotkou a ja som zrejme len príliš náročný a rozmaznaný.

V zavretom stave môžete bočným tlačidlom hovor odmietnuť alebo len stlmiť zvonenie, to závisí od vášho nastavenia. Aj štyrom smerom hlavného tlačidla môžete priradiť vlastnú funkciu. Ich ponuka je však neštandardne malá. Vstup do telefónneho zoznamu je napevno priradený pravému polyfunkčnému tlačidlu.

Displej

Vonkajší displej je vytvorený pomocou technologie OLED. Skladá sa z dvoch častí. Horná štvrtina (5 mm výšky) svieti neustále a indikuje stav batérie, atívne vibrácie, signálu, času, zapnutý budík, prijatú správu, a to všetko vo forme ikôn. Pod týmto stavovým riadkom sa nachádza bežná časť (15 mm výšky) zobrazujúca meno volajúceho, záber fotoaparátu, šetrič, MP3 prehrávač a pod. Tá však po niekoľkých sekundách zhasne. Stavový riadok svieti dostatočne jasne stále, a tak máte dokonalý prehľad napríklad o čase alebo prijatej správe. Problémom je, že zmeškaný hovor zobrazuje spodná časť, ktorá je takmer stále zhasnutá. Rozsvietite ju len podržaním bočného tlačidla.

Vnútorný displej je pekný, žiarivý, grafika je typicky "samsungovská", v E770-ke trocha vynovená. Ako obraz na pozadí môže byť použitá predvolená animácia, fotografia či iný obrázok, alebo kalendár s mesačným náhľadom. Novinkou je zobrazenie poradových čísiel aktuálnych týždňov aj v kalendári na tapete.

Meniť môžete aj pozíciu, štýl a farbu textu na ploche. V nastaveniach displeja ďalej nájdete výber zo štyroch predvolených farebných tém (modrá, červená, zelená a fialová). Nechýba ani nastavenie jasu, ktoré sa zíde pri šetrení energie. To dopĺňa nastavenie doby podsvietenia a úspornej prevádzky. Aby som nezabudol, menu je ikonové (3 x 3), dostanete sa doň len ľavým polyfunkčným a ocitnete sa tak na strednej ikone. Pohyb v menu je rýchly, a to aj v ďalších textových úrovniach. Opäť nechýba zobrazenie malého informačného okienka nad niektorými položkami (napr. pri označení položky "prijaté správy" za zobrazí ich počet). Počty riadkov: menu ? 6, písanie správy ? 8, čítanie správy ? 8, WAP - až 15. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá.

fotkafotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát sa dočkal niekoľkých vylepšení. Zväčšilo sa rozlíšenie fotoaparátu z 1 152 x 864 na 1 280 x 1 024. Aj zameriavanie a funkcie fotoaparátu sú oproti E720 lepšie, prekresľovanie obrazu je podstatne kvalitnejšie. Výsledok je ale, na moje prekvapenie, rovnaký. Farebné podanie je hrozné pri oboch ukážkových záberoch, ale detaily sú takmer na nerozoznanie rovnaké:

ukazka z fotofonuukazka z fotofonu

Samsung E770 vs. Samsung E720

Fotoaparát spustíte bočným tlačidlom, snímanie je ako u starších modelov - na výšku. Zmenu vybraných nastavení uskutočníte stlačením alfanumerických tlačidiel, tzv. klávesových skratiek. Zvláštnosťou je nastavenie ISO a 3 spôsoby merania expozície. V nastaveniach fotoaparátu nájdete aj niekoľko zvukov spúšte.

Počas záznamu kvalitného videa (3GPP - 176 x 144 b. alebo MPEG4 - 352 x 288 b.) môžete využiť digitálny zoom. Záznam videa i kvalita videosnímok je zhodná s dvojicou E530/E720.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 754 kB)

Obrázky

Tie sa nachádzajú v položke Súboroý manažér. Priečinok Obrázky je zložený z troch: Fotografie, Stiahnuté obrázky, Obľúbené obrázky. Miniatúr môže byť naraz zobrazených až 9, alebo len 3 aj s hlavnými informáciami. Fotky je možné priblížiť. Pôvodne som sa domnieval, že to nie je možné ani v prípade E720-ky, ale podržaním bočného tlačidla priblížite snímky v oboch spomínaných modeloch.

Snímky je možné odosielať prostredníctvom MMS, e-mailu alebo Bluetooth. Do e-emailu však vložíte len snímky do 200 kB. Snímku je možné nastaviť ako fotku volajúceho alebo tapetu.

Melódie a prehrávač hudby

V nastaveniach upozornenia na hovor je možné vybrať melódiu, jej hlasitosť a režimy: zvonenie - vibrácie - vibrovať, a potom zvoniť - vibrovať a zvoniť. E770 teda dokáže vibrovať súčasne so zvonením. Ako zvonenie je možné použiť aj MP3 skladbu. Podržaním mriežky aktivujete tichý režim (vibrácie).

Každému typu správy nastavujete špeciálne zvonenie (len z ponuky niekoľkých zvukov), resp. vibrácie, a aj opakovanie upozornenia (raz alebo každé 2 min.). Nechýba ani tón krytu, úpravy tichého režimu (vibrovať/nevibrovať) a niekoľko extra tónov (napr. tón spojenia).

MP3 prehrávač je ďalším spestrením tohto Samsungu. Spustíte ho aj v zavretom stave podržaním prostredného tlačidla z trojice pod externým displejom. Krajnými sa presúvate medzi skladbami. V Samsungu SGH-E770 nájdete len jeden reproduktor, ktorý je používaný pri telefonovaní aj reprodukcii skladieb. Na ich počúvanie však odporúčam priložené stereo slúchadlá slušnej kvality. Ekvalizér a ďalšie nastavenia prehrávača počúvanie ešte viac spríjemnia. Posun v skladbe však možný nie je. Počas počúvania hudby nemôžete prístroj nijak inak používať.

Prehrávač videí

Samsung E770 pehráva 3GPP aj MPEG4 videá vo svojom štandardnom prehrávači. Videá je možné pozastaviť aj sa v nich zrýchlene posúvať vpred a vzad.

Svietidlo

Pri podržaní bočného tlačidla v zavretom stave sa rozsvieti externý displej, po opakovanom podržaní tlačidla pre reguláciu hlasitosti sa na asi 30 sekúnd rozsvieti dióda, ktorá veľmi dobre poslúži ako dočasné svietidlo.

Pamäť

pamäť: 82 MB (3 000 položiek) + TransFlash karty, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 4 x 100 pripomienok, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 MB pre Java hry. Novinkou je teda podpora pamäťových kariet.

TransFlash je najmenšia pamäťová karta na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s inou bežnou kartou. Každá TransFlash karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty.

fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 ? 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámku (50 znakov).

Hovor

Samsungy patria medzi prístroje s najkvalitnejšou a najhlasnejšou reprodukciou hovoru, a to na oboch telefonujúcich stranách. Inak tomu nie je ani v prípade E770-ky. Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia horizontálne rozložené aktuálne kontakty (všetky posledné hovory), zmeškané, volané a prijaté čísla. K dokonalosti chýba už len pamäť dĺžky jednotlivých hovorov.

Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku. Môžete tiež vstúpiť do menu prístroja, čo je aj jediná možnosť telefonát zaznamenať (možnosti - menu - aplikácie - hlasový záznamník - nahraj). Nechýba výnimočne hlasné a kvalitné hlasné handsfree. Použitie stereo handsfree z balenia počas hovoru sa nestretlo s kladnou reakciou ani na mojej, ani na druhej strane.

Pred upozornením na hovor sa prehrávač hudby zoslabí na minimum, vyzváňanie počuť aj v slúchadlách, a dokonca, keď vyzváňanie ručne stlmíte bočným tlačidlom, v slúchadlách sa prehráva až do konca. Po ukončení hovoru sa prehrávaná skladba ocitne na jej začiatku.

Písanie textov

Dobrá klávesnica, rýchle reakcie, slovník T9, to všetko sú dôležité faktory pre pohodlné písanie textov. Poznámky Samsungu chýbajú, a tak ide väčšinou o písanie správ.

SMS

K jednoduchému editoru s veľmi dobre viditeľným písmom a podporou EMS nemám výhrady. V prijatých správach vidíte tri pod sebou zoradené správy aj s úvodnými slovami. Zoradiť ich môžete podľa prečítanosti, údajov, mena, predmetu, veľkosti a režimu. Pri každej správe je zobrazená aj ikonka jej umiestnenia. Netuším prečo, ale v odoslaných správach sa nedopátrate ich termínu poslania.

MMS

Veľmi jednoduchý a prívetivý editor multimediálnych správ ponúka všetko, čo od neho očakávam. Umožňuje aj vytvorenie fotky alebo videa v danom okamihu. Jej veľkosť môže byť až 300 kB (presnejšie 295 kB).

E-mail

Elektronickú poštu sťahuje od najstarších po najnovšie. Pri každej stiahnutej správe sa v malom okienku zobrazila jej veľkosť a po kliknutí naň som sa dozvedel ďalšie dôležité informácie ako čas odoslania, veľkosť, pripojené súbory, dôležitosť. Stiahnuť je možné jednu označenú správu alebo všetky. Na správu je možné odpovedať (odosielateľovi alebo všetkým), poslať ju ďalej, vymazať (v mobile alebo aj na serveri), použiť číslo, blokovať adresu, presunúť do mojej zložky.

V nastaveniach nájdete užitočné funkcie ako poslať kópiu, oznam o doručení, potvrdenie prečítania, priorita, automatický podpis. Nechýba pravidelná kontrola schránky (1 - 12 h), výpis o prečítaní, siahnuť len hlavičku (alebo celú správu), vymazanie mailu (okamžite, pri ďalšom pripojení), určenie max. veľkosti prijímaného mailu (100, 200 alebo 300 kB) či ponechanie kópií správ na serveri. Prekvapením je black list adries a predmetov, ktoré prijaté nebudú. E-mail môže mať len 1 000 znakov textu a veľkostne obmedzenú prílohu (do 250 kB), megapixlový záber do správy bez problémov pridáte. E-mailový klient ponúka nadštandardné funkcie, veľmi jednoduché prepínanie medzi 5 mailovými účtami a mnoho ďalších výhod.

Ak som prijal 10 hlavičiek, vošiel do správ a prečítal (kompletne stiahol) len jednu z nich, stále som bol na internom aj externom displeji upozorňovaný na neprečítané správy. Iné značky po vrkočení do schránky tento indikátor vypnú, Samsung nie. Preto som celý čas nevedel nielen o zmeškaných hovoroch (treba rozsvietiť externý displej alebo roztvoriť fón), ale ani správach (ikona na externom displeji platí pre neprečítané SMS, MMS aj maily súčasne).

WAP

WAP prehliadač v Samsungu E770 je úplne nový. Umožňuje nové funkcie, ako zmenu veľkosti písma, vypnutie zobrazovania obrázkov a pod. S najmenším písmom vidíte až 15 riadkov textu! WAP prehliadač Samsungu E770 patrí medzi najlepšie, s akými som sa stretol. No na objavenie zákutí a drobností by som sa s ním poteboval "vyhrať" podstatne dlhšie.

Prenos dát

O podpore EDGE som sa dočítal až z recenzie na Mobile-review.com, prítomnosť GPRS 4+2 je samozrejmosťou. Údajne ma pri prítomnosti EDGE sčervenieť indikátor GPRS. Ja som žiaľ nemal možnosť EDGE vyskúšať, dátové prenosy som z technických dôvodov skúšal len niekoľko minút. Možnosti pripojenia k PC či inému mobilu prostredníctvom kábla alebo Bluetooth zodpovedajú nastolenému štandardu aj inými výrobcami.

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad, 4 typy udalostí (kapacita 100 z každej z nich), nechýba ani opakovanie. Hromadné mazanie je prepracovanejšie, než je zvykom (vymazať periódy, tento mesiac alebo všetky).

Kalkulačka, prevodník, hlasový záznamník, svetový čas, časovač a stopky patria k štandardným organizačným funkciám.

Samsung E770 by mal údajne obsahovať aj unikátny prehliadač dokumentov Picsel Viewer. V testovanom prístroji sa táto aplikácia nenachádzala, preto je dobré sa na ňu pred kúpou tohto prístroja opýtať napríklad priamo v predajni.

Novinkou je Editor obrázkov, ktorú umožňuje snímky rôzne upravovať. Medzi efektmi nájdete ČB, negatív, sépiu, reliéf, platinu, možné je zmeniť veľkosť, obraz otočiť, prevrátiť, orezať, vložiť doň rám, ikonu, text či iný obrázok.

Hry a Java aplikácie

Ku hrám som sa v testovanom prototype nedostal.

Výdrž, batéria

Výdrž Samsungu E770 nepatrí k prevratným, nabitý pri bežnom používaní vydrží 2 - 3 dni. Mrzí ma, že Samsung mení konektory ako sa mu zachce, napríklad ani E720 a E770 nemajú rovnaké.

Výhody:

+ tenký elegantný dizajn,

+ podpora pamäťových kariet,

+ stále jasné zobrazenie času,

+ kalendár ako tapeta na displeji,

+ veľmi dobrý telefónny zoznam,

+ slušný prehliadač WAP-u s nastavením veľkosti písma,

+ zásadné vylepšenie WAP prehliadača oproti ostatným Samsungom,

+ SMS, MMS a e-mail môžu mať rozdielne typy pripomenutia,

+ opakovanie pripomenutia prijatej správy,

+ výborný záznam videa,

+ kryty všetkých konektorov,

Nevýhody:

- nezobrazuje zmeškaný hovor na externom displeji,

- pre zmiznutie indikátora prijatej správy je nutné prečítať všetky e-maily,

- len jedna dióda (oproti E720),

- chýba zobrazenie dĺžky jednotlivých hovorov,

- horšia klávesnica než je zvykom u Samsungu,

- pri príjme dát nevidíte počet prenesených dát, len ikona Bluetooth sčervenie,

- hovor cez stereo-handsfree na oboch stranách horšej kvality,

- nedokáže minimalizovať Java aplikáciu,

- chýbajú profily (prítomný je len tichý režim),

- chýbajú poznámky,

- chýba počitadlo dát,

- neprehrá MP3 na pozadí,

- len 3 MB na e-maily a 250 kB/e-mail.

Cena

odhad okolo 15 000 Sk.

Samsung E770 patrí jednoznačne k najvybavenejším štýlovým telefónom tejto doby. Z médií poteší slušný fotoaparát a kvalitný záznam videa, podpora pamäťových kariet pozitívne dojmy ešte zosilňuje. Telefónny zoznam aj práca so správami sú na veľmi dobrej úrovni, telefonovanie tiež. Skrátka, Samsung sa dostáva stále ďalej a ďalej, a dobieha náskok high-endov iných značiek. Spomenieme ale aj absenciu FM rádia či profilov, ktoré môžu Európanov ešte stále odradiť.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.01.2006 - 00:00

Mato: V popise je uvedene radio a potom aj medzi nedostatkami skoda minimalizovania prehravaca co sa tyka edge tak mne tu signalizuje,to scervenanie g tak to neviem,stava sa mi to,inak kolko ma wap zaloziek a je mozne zadat na wape novy riadok mne to tu nejdeSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous09.01.2006 - 02:35 Trvalý odkaz

riso: Zaloziek som mal vyse 20 a stale ich bolo mozne doplnat. Na to som uplne zabudol v recenzii upozornit.
Chybu s radiom som odstranil.
Zadavanie noveho riadku na WAP-e som neskusal.

anonymous09.01.2006 - 11:10 Trvalý odkaz

tomino: aky dlhy dokaze nahrat hovor? Aka ja kvalita? Upozornuje na zaciatku a v priebehu nahravania hovoru (pipianie)?

anonymous10.01.2006 - 11:23 Trvalý odkaz

El Wraith: Pise sa tu, ze Samsungy maju najvyssiu hlasitost reprodukcie hovoru. Mal som X460 a vonku na ulici som nic nepocul. Snad to teda Samsungy zlepsili.

anonymous10.01.2006 - 18:22 Trvalý odkaz

Arrow79: No, hlasitost na tychto dvoch bola dost rozdielna, pokial pri D500 som na ulici skoro nic nepocul a musel som si v servisnom menu nastavit vyssiu hlasitost, aby to bolo aspon trosku pouzitelne, na D600 sa stazovat nemozem. Hovor je nahlas, ma velmi dobru kvalitu a nieje problem volat ani pri prichadzajucom vlaku ci autobuse..

Celá diskusia 6 príspevkov