23 rokov GSM na Slovensku

Už takmer štvrťstoročie využívame na mobilnú komunikáciu systém GSM. Ako prvý ho na Slovensko priniesol Globtel, Eurotel spustil mobilnú sieť v digitálnom systéme o mesiac neskôr.

Prvou krajinou, v ktorej bola spustená GSM sieť (Global System for Mobile communication), sa v júli 1991 stalo Fínsko. Na Slovensku sme tento typ siete privítali 15. januára 1997, keď prišiel Globtel GSM, dnes známy ako Orange. 

Dovtedy používali zákazníci na komunikáciu pomocou mobilných zariadení od roku 1991 analógovú sieť NMT od Eurotelu. Ten dnes pôsobí pod názvom Telekom. Obaja operátori prevádzkovali GSM sieť v pásme 900 MHz.

Prvé GSM mobily boli oproti tým dnešným oveľa väčšie, mali anténu, dvojfarebný malý displej a dokázali len telefonovať, a posielať SMS správy. Práve úspech krátkych textových správ bol veľkým prekvapením GSM siete. Na Slovensku boli SMS-ky zavedené začiatkom júna 1997.

GSM sieť okrem iného priniesla medzinárodný roaming, vyššiu kvalitu hovoru a fyzickú SIM kartu, ktorú sme si mohli vložiť do nového mobilu pri jeho výmene. Odpadla tak návšteva servisu, ktorá bola dovtedy nutná. 

Zobrazenie čísla prichádzajúceho hovoru (CLIP) bolo spoplatnenou službou a číslo ste videli len vtedy, ak bol hovor uskutočňovaný z rovnakej siete. Možnosť faxovať a využívať mobilné dáta priniesol 1. júla 1997 ako prvý Eurotel. 

V čase príchodu Globtelu na Slovensko mal Eurotel približne 50-tisíc zákazníkov, konkurent si dal vtedy za cieľ získať do konca roka polovicu, teda 25-tisíc, no podarilo sa ich zazmluvniť oveľa viac. Prvých desať týždňov prevádzky, od januára do marca 1997, stačilo Globtelu na získanie 10 000 zákazníkov, v decembri 1997 sa už pochválil počtom 111 000. 

Možno aj vy ste boli v tom čase súčasťou prvých dotačných akcií, ktoré Globtelu pritiahli množstvo nových zákazníkov. A dnešní štyridsiatnici sa zrejme pamätajú na legendárnu Jarnú mobilizáciu z roku 1998, ktorá ponúkala telefón Ericsson 628 za jednu korunu. 

Mnohí si to dnes už ani nevieme predstaviť, ale kedysi sa platilo aj za príjem hovoru. Globtel vtedy urobil menšiu mobilnú revolúciu a sprístupnil tak mobilné telefonovanie pre každého. Priniesol bezplatné prijímanie hovorov a od roku 2000 aj sekundovú tarifikáciu od prvej sekundy hovoru.

Neskôr sa k dvom veľkým hráčom pridalo vo februári 2007 O2 (vtedajšia Telefónica O2) a od októbra 2015 máme na Slovensku aj štvrtého mobilného operátora 4ku. 

Diskusia k článku:

Rastislav.j14.01.2020 - 23:21 Trvalý odkaz

chcelo by to si spomenúť aj na profinet - čo vydražil licencie na 2G a 3G a tým to skončilo

Peter Čapkovič16.01.2020 - 10:28 Trvalý odkaz

Inak skor si myslím, že dnešní 40-tnici...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease17.01.2020 - 10:04 Trvalý odkaz

In reply to by Rastislav.j

Keby len. Tender na 3. operátora bol zmarený min. 3x. Duopol vtedy urputne podplácal štátnych úradníkov.
Profinet bola iba nastrčená firma (navyše v dlhoch). Kto sa vtedy zaujímal vedel, že licenciu nevyplatia a žiadnu sieť stavať nebudú.

Celá diskusia 5 príspevkov