Samsung X660

Recenzia mid-end véčka Jednoduché pekné véčko nižšej strednej triedy.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 90 x 45 x 22 mm (otvorené 151 mm),

hmotnosť: 78 gramov (reálne 76 gramov),

vonkajší displej: pasívny, 96 x 96 b., 3 stupne šedej, 18 x 18 mm,

vnútorný displej: pasívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA, záznam videa (176 x 144 b.), zoom,

pamäť: 500 kontaktov, 200 SMS, 4 x 100 pripomienok, 1 433 KB pre MMS, 2 MB pre Java hry, 8 192 KB pre súbory

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, 40-hlasé MIDI zvonenia,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 3,5 h hovoru/200 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

MP3 zvonenia, Bluetooth, pamäťové karty, FM rádio, farebná dióda.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

(zadaj *#1111#) REV 1.3C

(zadaj *#1234#) X660XXEK1

Obsah balenia:

mobil, batéria, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung X660 je typický produkt tohto výrobcu. Môžem ho hodnotiť ako E720 s orezanými funkciami, iným dizajnom a displejmi. Ale zhodné funkcie sú kvalitatívne naozaj zhodné.

Zapnutie/vypnutie

Takmer celú zadnú stenu tvorí akumulátor, pod ktorým je SIM karta zasunutá vo dvoch koľajničkách. Jej výmenou sa táto trením poškodzuje. Ide teda o typický Samsung, dokonca s typickou melódiou, ktorú je možné vypnúť.

Dizajn

Samusng v posledných dvoch rokoch zásadne inovoval dizajn svojich produktov. Viac využíva tmavé farby. Model X660 je tvorený elegantnou kombináciou čiernej s prvkami striebornej.

V zavretom stave výrazne pôsobí strieborná linka po obvode horného ramena, zamaskovaný inverzný displej s troma odtieňmi šedej a vystúpený obvod objektívu VGA fotoaparátu. Horná stena je zaujímavo skosená s otvorom pre pútko v strede. V pravej stene sa ukrýva tlačidlo fotoaparátu a infraport, v ľavej dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a konektor pre pripojenie slúchadiel. Ten je, podobne ako hlavný dátový konektor, chránený gumeným krytom pripevneným k telu prístroja.

Spracovanie je výnimočné, otváranie jednou rukou bezproblémové a presné. Vôľa horného ramena je nulová.

Škoda, že zadná stena nie je opatrená protišmykovou vrstvou. Externý displej je pomerne hlboko zapustený pod ochranným sklíčkom, ktoré sa zrejme časom ľahko poškriabe.

Klávesnica

Klávesnica je vytvorená zo špeciálneho materiálu, s ktorým som sa stretol na obale Motoroly C390 či Siemensu CF62 Black Edition. Ide o akýsi nepoškriabateľný materiál, pevnú gumu príjemnú na dotyk. Biele podsvietenie klávesnice je dokonalé.

V pohotovostnom stave je možné priradiť štyrom smerom hlavného tlačidla ľubovoľné funkcie. Mrzí ma, že tak nie je možné spraviť aj v prípade dvoch polyfunkčných tlačidiel. Tým sú napevno priradené funkcie Menu a Kontakty. Stlačením stredového tlačidla sa z pohotovosti dostanete do WAP-u, v menu sa po jeho stlačení vykoná potvrdenie označenej položky.

Jednotlivým alfanumerickým tlačidlám môžete priradiť rýchlu voľbu, vybrané kontakty. Hlasitosť tlačidiel je pomerne vysoká, v tichej miestnosti je písanie na nej naozaj hlučné. Nechýba ani množstvo niekoľko zvukov, ktoré môže telefón pri písaní vydávať.

Displej

Externý displej je mi sypmatický, pretože je "čiernobiely", a to mám rád. Funkcia externého displeja je podľa mňa čisto praktická. Podržaním bočného tlačidla displej rozsvietite (tesne po zavretí telefónu stačí jeho stlačenie). Displej drobným písmom informuje aj o zmeškanej udalosti, ktorá vystrieda informáciu o aktuálnom dátume, aktuálny čas je zobrazený neustále.

Vnútorný displej bol pre mňa drobným sklamaním. Predsa len som čakal použitie aktívnej technológie. Rozlíšenie 128 x 160 b. považujem v tejto kategórii za dostatočné. Jeho využitie je slušné, no konkurencia išla ďalej najmä v oblasti regulácie veľkosti písma v menu či správach.

Informácie na pohotovostnom displeji sú vyčerpávajúce a nechýba ani množstvo nastavení (poloha a štýl textu). Veľmi milým prekvapením pre mňa bola možnosť použitia 3GPP videa ako tapety. V nastaveniach meníte jas, kontrast displeja aj dobu podsvietenia.

Pri písaní aj čítaní SMS vidíte 6 riadkov tenkého textu, pri písaní MMS vidíte 5, pri čítaní 7.

Samsung X660 reaguje na príkazy bleskovo. Hlavná ponuka je zložená 3 x 3 ikôn. Funguje aj vyvolávanie funkcií pomocou číselných skratiek. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Klasický VGA fotoaparát od Samsungu. Túto funkciu spustíte podržaním bočného tlačidla, a to aj v zavretom stave. Smiešne je použitie externého trojfarebného displeja ako hľadáčika. Pomocou klávesových skratiek je možné jednoducho prepínať rozlíšenie, režim (foto/video), kvalitu atď. Diódový blesk v tomto prípade chýba.

Záznam videa funguje v rozlíšení 176 x 144 b. alebo 128 x 96 b., pričom počas záznamu nemôžete použiť digitálny zoom.

Fotky je možné odosielať len prostredníctvom MMS, aj napriek prítomnosti zdanlivo plnohodnotného infraportu.

Manažér súborov

Tu sa nachádzajú všetky objekty, ako obrázky, videá, zvuky...

Nafotené snímky sa ukladajú do záložky Fotografie, stiahnuté obrázky nájdete v rovnomennej sekcii Stiahnuté obrázky a do sekcie Obľúbené obrázky môžete vami vybrané objekty presúvať. Fotky nie je možné roztianuť na celú plochu ani priblížiť, len odoslať cez MMS alebo nastaviť ako tapetu či ID volajúceho.

Prehrávač 3GPP videí je štandardný, s možnosťou pozastavenia. MPEG4 videá som nemal možnosť vyskúšať. Pri 8 MB pamäte však nevidím dôvod pre nadmerné zameranie sa na túto funkciu.

Podpora zvonení je pomern slabá. MP3 zvonenia nie je možné použiť, treba sa uspokojiť s MIDI zvoneniami, ktoré stiahnete z WAP-u. Každý typ správy môže mať svoje upozornenie, to je medzi klasickými telefónmi unikát. Opäť chýbajú profily, typická chyba Samsungov. Tiež nedokáže vibrovať a zvoniť naraz, jediným riešením je 3x vibrácia a po nej zvonenie.

Pamäť

500 viacpoložkových kontaktov, 200 SMS, 4 x 100 pripomienok,

1 433 KB pre MMS, 2 MB pre Java hry, 8 192 KB pre súbory

Telefónny zoznam

Vydarený telefónny zoznam so zbrazením 3 kontaktov pod sebou aj s číslami, vyhľadávaním podľa viacerých znakov, skrátka ideálna kombinácia. Nenašiel som však inú možnosť, len zobrazenie kontaktov na SIM a v mobile súčasne. Osobne preferujem práve rozdelenie zoznamov podľa miesta uloženia.

Nechýbajú skupiny volajúcich. Pri ukladaní nového kontaktu zadávate meno, priezvisko, mobil, domov, kancelária, fax a iné číslo (t.j. spolu 4 + fax), e-mail, obrázok, zvonenie (aj stiahnuté či obľúbené zvonenia), skupinu a poznámku.

Hovor

Podržaním bočného tlačidla môžete hovor ešte v zavretom stave odmietnuť alebo len stíšiť zvonenie. Inak hodnotím telefonovanie so Samsungom X660 veľmi pozitívne. Reprodukcia hlasu je výborná, ergonómia telefonovania tiež. Hovor môžete, ale nemusíte otvorením véčka prijať.

Register hovorov je jednoduchý, prehľadný, s horizontálnym prepínaním neprijatých, prijatých, volaných čísiel a spoločného zoznamu hovorov. Dĺžka jednotlivých hovorov medzi údajmi chýba, to ma mrzí.

Písanie textov

Na výbornej klávesnici sa píše dobre, prístroj reaguje rýchlo. Podržaním mriežky sa objaví zoznam deviatich znakov (symbolov), vedľa ktorých sú zobrazené tlačidla, ktorými ich napíšete. Šípkou nadol sa presuniete na ďalšiu skupinu 9 znakov. Takto napíšete napríklad ":)" v ramci jedneho okna stlačením "dole-9-dole-2-OK", čomu samozrejme predchádza podržanie mriežky pre otvorenie okna symbolov. Možno sa to zdá zložité, ale v skutočnosti ide o veľmi šikovný systém.

1 .,-?!

* prepínanie režimu písania a veľkosti znakov

0 _+=

# _

SMS

Písanie správ začína vždy so slovníkom T9. V nastaveniach si určíte, či chcete písať GSM abecedou (bez diakritiky) alebo Unicode (s diakritikou). Nechýba posielanie správ na viac čísiel. Na každý typ správy môže X660 upozorniť inou melódiou a nechýba ani jej opakovanie každé 2 minúty.

MMS

Editor multimediálnych správ je užívateľsky prívetivý, Samsungom používaný systém považujem za vhodný štandard. Podobný editor nájdete napríklad v novších Siemensoch. Pri tvorbe správy je možné fotku vytvoriť. Maximálna veľkosť správy je 99 kB.

WAP

WAP prehliadač je zdanlivo zhodný s ostatnými Samsungami, no žiaľ ani po zaslaní nastavovacej SMS ho nebolo možné rozbehnúť.

Prenos dát

Infraport sa tvári ako plnhodnotný, no žiadny objekt z mobilu pomocou neho neodošlete. Pri fotkách, videách či zvukoch môžete použiť len odoslanie prostredníctvom MMS. Pri štarte infraportu vyberáte z dvoch možností: spojenie s ným mobilom alebo PC. Avšak ani príjem MIDI zvonenia či fotky zo Sony Ericssonu W800i nebol prostredníctvom IrDA možný.

Kábel pre spojenie mobilu s PC v balení nenájdete. Asi najjednoduchšou cestou pre príjem objektov bude WAP.

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov s opakovaním a vlastnou melódiou, skrátka klasický Samsung. Budíť môže aj vo vypnutom stave.

Kalendár - graficky pekný kalendár s mesačným alebo týždenným náhľadom, 4 typmi udalostí s opakovaním. Pre každý typ udalosti je tu 100 voľných miest. Text každej z nich môže mať 100 znakov.

Z ostatných organizačných funkcií sú prítomné tieto:

diktafón, svetový čas, kalkulačka, prevod, časovač, stopky a samozrejme SIM Toolkit.

Hry a Java aplikácie

V novom prístroji nájdete 2 hry: Bobby Carrot a Airship Racing.

Výhody:

monochromatický externý displej,

kryty na konektoroch,

perfektná klávesnica,

pohodlné telefonovanie, prehľadný adresár i register hovorov,

použitie akéhokoľvek videa či fotky ako tapety na displeji,

každý typ správy môže mať svoje upozornenie,

pravidelné opakovanie upozornenia na neprečítanú správu každé 2 minúty.

Nevýhody:

pasívny displej,

chýba e-mail, počítadlo dát,

posielanie fotiek len cez MMS

zobrazenie čísiel na SIM a v mobile len súčasne,

chýbajú profily, nevie vibrovať a zvoniť naraz,

chýbajú poznámky.

Cena

7 195 Sk (Agora plus)

Samsung X660 je veľmi sympatické véčko s klasickou strednou výbavou. Stále Samsungom chýbajú profily či vibrácie súčasne so zvonením. Tiež by som uvítal prítomnosť e-mailového prehliadača, takto je nutné použiť Java e-mail. Inak hodnotím tento model kladne, je pekný, veľmi kvalitne spracovaný a lákať by mal aj svojou cenou. Na telefonovanie a posielanie správ je to výborný prístroj.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.12.2005 - 00:13

Smiley :-): A neda sa to tak ako na d500 cez ten program ako bolo spominane vo fore? A cez infraport neodosles ani vizitku?

anonymous30.12.2005 - 07:47 Trvalý odkaz

Smiley :-): Ten link co si dal vo fore-gsmarena podla neho ma mp3 aj aac.

anonymous30.12.2005 - 13:15 Trvalý odkaz

riso: nuz, ziadna MP3 melodia nie je vo fone, ziadnu don neviem poslat, tak ako to mam vyskusat? WAP mi v mobile nejde a uplne som zabudol sekciu WAP napisat... :-/ Idem doplnit info, ze WAP ani so spravnymi nastaveniami na testovanom kuse nejde.
Kazdopadne si myslim, ze MP3 ani AAC nepodporuje a GSM Arenu neberte tak vazne. Je tam hroozne vela chyb, v tych ich tabulkach. Ten link som uviedol najma kvoli predstave. ;)

anonymous30.12.2005 - 13:30 Trvalý odkaz

El Wraith: Ten fon je tak nadherny, ale oproti sucasnym fonom tak slabo vybaveny.....az....az ma to hneva. Dokonca aj vola klbu je podla recenzenta nulova a to sa velmi ceni..Snad sa ta vybava v buducnosti zlepsi

anonymous01.01.2006 - 11:10 Trvalý odkaz

Henrich: Ja by som mobil s nefunk?ným wap prehliada?om a slabým infraportom nikomu nedoporu?il. To je lepšie si za 7 tisíc kúpi? Siemens C75 kde je funk?ný infraport, wap funguje a dokonca na 9 riadkoch. Displej má lepší lebo má rozlíšenie 132x176 bodov a nie len 128x160 ?o má ten úbohý samsung. C75ka má 10 MB pamäti a zmestí sa do neho 1000 kontaktov. No a cenovo je ur?ite výhodnejší ako recenzovaný Samsung.SonyEricssonK750i/R1AA Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 16 príspevkov