Nokia 9300i

Skúsenosti majiteľa Malý komunikátor, ktorý sa nedávno dočkal drobných vylepšení.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Nokia 9300.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

SKÚSENOSTI RICHARDA HOMBAUERA:

Nokia 9300i je len vylepšený model, to je zrejmé aj z jeho označenia. Oproti modelu 9300 pribudli tieto novinky:

- iné farebné odtiene,

- podpora WLAN 802.11b/g,

- nový akumulátor BP-6M, 1100 mAh.

Nokiu 9300i používam už viac než týždeň, a keďže sa mi zdá zbytočné písať recenziu modelu, ktorý sa dočkal lan niekoľkých vylepšení, zameral som sa len na jeho klady a zápory. Základná charakteristika a ostatné informácie odporúčam prevziať z recenzie Nokie 9300.

Neodpustím si však zoznam funkcií, ktoré mi na Nokii 9300i chýbajú:

vibrácie, dotykový displej, podsvietenie klávesnice, FM rádio, fotoaparát.

Rozmery a konštrukcia sú aj dnes unikátne. Pri porovnaní s Nokiou 6310i môžem povedať, že Nokia 9300i výrazne stráca len na šírke, kde dva kĺby a časť tela prístroja prekrývajú Nokiu 6310 o niekoľko milimetrov. Ani hmotnostne nejde o podstatný rozdiel, aj keď číslice na váhe, 127 g vs. 167 g, vyzerajú hrozivo. Ja Nokiu 9300i naplno používam a priznávam, že s jej nosením v bunde nemám problém. Vo vrecku už tlačí.

Vyváženie otvorenej Nokie 9300i zostalo zachované ako nedokonalé. Akonáhle ju roztvoríte do pracovnej polohy (asi 120 stupňový uhol), už sa na stole peklopí.

V telefóne nemám český softvér, ale používam anglickú verziu.

Pri písaní tohto článku si na Nokii 9300i čítam recenziu Nokie 9300. V nej som nedostatočne vyzdvihol tlačidlo "Chr". Pri jeho použití súčasne s inými tlačidlami ihneď spustí infraport, aktivuje/deaktivuje Bluetooth, rozjasní/stlmí svetlo obrazovky a pod. Ale tlačidlo "Chr" umožňuje aj zadávanie znakov s diakritikou. Pri písaní textu stlačíte kombináciu "Chr + A" a napíšete "á". To funguje pri väčšine znakov, v prípade "č" som musel stlačiť len "Chr" a z ponuky všetkých špeciálnych znakov "č" vybrať ručne. Podstatné však je, že Nokia 9300i umožňuje písanie textu s diakritikou, a to pomerne šikovným spôsobom.

Návykové sú aj štyri tlačidlá vedľa displeja, ktorých funkcia je väčšinou zobrazená. Pri fulscreen zobrazení (napríklad webu) sa objaví až po stlačení ktoréhokoľvek z nich. Tlačidlo "Menu" je tiež často na nezaplatenie. Podobne aj 8 špeciálnych klávesov pod displejom s pridelenými funkciami. Skrátka, klávesnica Nokie 9300i je po viac než týždňovom používaní veľmi návykovou záležitosťou.

Podsvietenie klávesnice mi naozaj chýbalo. Na tlačidlách sú biele a modré nápisy. Tie modré (použitie s tlačidlom "Chr") sú viditeľné takmer vždy, biele sú pri určitom uhle dopadu svetla úplne neviditeľné.

Joystick by si zaslúžil vylepšenie, no nestalo sa tak. Vždy som pri pohybe kurzorom radšej používal štvoricu šípok. Kurzor je veľmi dôkladne nastaviteľný, to sa mi páči.

Vonkajší displej svoju jednoduchú informačnú funkciu spĺňa dokonale. Vnútorný je tiež maximálne dostatočný pre účely, na ktoré je Nokia 9300i určená. Zavretím prístroja sa aplikácie neukončujú, všetko ostáva v pôvodnom stave. Keď som pri prezeraní webu potreboval spraviť ešte niečo iné, komunikátor som zavrel, hodil do vrecka, neskôr z neho zase vytiahol a v práci pokračoval.

Mediálne funkcie zvláda pomerne dobre. Počúvať môžete MP3-ky, sledovať videá vo formáte 3GPP a MPEG4. Video z Nokie N70 som si však neprezrel, bol som upozornený na nepodporovaný formát. Možno to bolo nefinálnou verziou softvéru. Mrzelo ma, že som nemohol prezerať ani streamované video môjho obľúbeného programu, aj keď bolo vo formáte Real Player.

Nemal som možnosť používať v Nokii 9300i pamäťovú kartu, ale 80 MB internej pamäte na aplikácie, e-maily a prehliadanie webu je úplne dostatočných. MP3-ky a videá odporúčam ukladať na pamäťovú kartu MMC. Tá dnes patrí medzi najlacnejšie karty, čo je slušná výhoda.

Telefónny zoznam, správy a prakticky všetky implementované funkcie som už opísal v odkazovanej recenzii. Novinkou je prítomnosť Wi-Fi. Doma máme niekoľko dní WLAN prístupový bod, a tak som mohol výhody tohto rýchleho pripojenia bez problémov vyskúšať. Nokia 9300i ihneď vyhľadala našu sieť, pripojila sa a...žiaden zázrak sa nekonal. Pomalý prehliadač ostal pomalý aj pri takto rýchlom pripojení. Rozdiel oproti prezeraniu webu cez EDGE bol minimálny. Výhodu rýchlosti Wi-Fi vidím len pri sťahovaní e-mailov. Preto Wi-Fi v Nokii 9300i neponúka využitie veľkých rýchlostí, ale skôr využitie blízkych či bezplatných Wi-Fi prístupových bodov namiesto GPRS/EDGE.

GPRS indikuje Nokia 9300i ikonou G, EDGE ikonou E a WLAN ikonou W.

Písanie poznámok je radosťou. Stačí otvoriť zariadenie a stlačiť tlačidlo "Desk". Tým sa hneď spustí Nová poznámka. Po jej uložení sa objaví nová ikona s jej názvom na ploche. Celý text poznámky je možné skopírovať a vložiť napríklad do e-mailu či iného typu správy.

Fotoaparát mi na Nokii 9300i chýbal najmä z dôvodu posielania záberov e-mailom alebo MMS-kou. Skrátka, na bežné zdieľanie zážitkov so vzdialenými ľuďmi. Takto som musel fotiť so Sony Ericssonom W800i a fotky či videá do Nokie 9300 posielať.

Väčšiu kapacitu batérie som pocítil ihneď. Nokia 9300i sa v tomto smere nemá za čo hanbiť.

Neprítomnosť vibrácií mi pri písaní prvej recenzie veľmi nevadila, tentoraz som bol v tomto smere kritickejší. Chodil som totiž často s Walkmanom "na ušiach", a tak som nemal šancu zistiť, či mi niekto volá alebo nie.

Aplikácie, aké som s Nokiou 9300i používal (takmer všetky som prevzal z www.komunikatory.cz):

Opera mini - používal som ju radšej než spomalený klasický webový prehliadač.

Agile messenger - v pôvodnej recenzii som vychvaľoval klasický ICQ klient, teraz som jednoznačne uprednostnil túto vynikajúcu a bezplatnú SIS aplikáciu.

Bounce - super hra ponúkaná priamo Nokiou.

Chýbalo mi zobrazenie zoznamu spustených aplikácií. Len podľa ikony GPRS či EDGE som vedel, že som pripojený k e-mailovej schránke či webu.

Ikony jednotlivých programov je možné umiestniť do ktorejkoľvek záložky, prípadne aj na hlavnú plochu. Agile messenger som pripradil tlačidlu "My own".

Záver

Nokia 9300i je nákazlivé zariadenie. Na klávesnicu si určite zvyknete. Najprv som bol voči nej skeptický, no po pár dňoch sa o nej vyjadrujem len kladne (s výnimkou joysticku). Displej je tiež dostatočný, že nie je dotykový som mu už odpustil. To skôr klávesnica mohla byť podsvietená, keď to výrobca zvládol pri modeloch typu 6820 či E71.

Neprítomnosť FM rádia nahradia MP3-ky (na pomerne lacnej MMC karte), to je tiež prehliadnuteľný nedostatok. Fotoaparát mne osobne chýbal najviac. Rýchlosť prístroja je dostatočná, všetky aplikácie sa spustili dostatočne rýchlo, aj keď ich na pozadí bolo spustených viac. Ale rýchlosť webového prehliadača je tragická, v tomto si servítku pred ústa dávať nebudem. Našťastie je tu šikovný prehliadač Opera mini, no tá nevyužíva pri S80 celý displej, ale len jeho 2/3.

Voči Nokii 9300i som kritický, a to najmä kvôli jej cene. Rozmery, dizajn, možnosti pripojenia, e-mail, preliadače všetkých typov dokumentov a možstvo funkcií hovoria pre Nokiu 9300i, jej cena proti nej.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.12.2005 - 18:04

orgi: Risko, iba par drobnosti: - fotoaparat to nema cisto kvoli podnikatelskym ucelom, 90% pouzivatelov (vlastniacich tento telefon) to nevyuzije (podla mna). - vyvazenie: ak pouzijes tak

anonymous29.12.2005 - 08:17 Trvalý odkaz

orgi: nejak mi to nezobralo prispevok :)
oki, z toho vsetkeho iba asi:
- "Chýbalo mi zobrazenie zoznamu spustených aplikácií. Len pod?a ikony GPRS ?i EDGE som vedel, že som pripojený k e-mailovej schránke ?i webu." - nie je vcelku pravda. V nastaveniach a sprave pripojeni je statistika aktualnych pripojeni (gprs, edge, wifi, dlzka spojenia, cas, prenesene data) :)

anonymous29.12.2005 - 11:54 Trvalý odkaz

riso: ano, aktualne pripojenia su, ale aktualne aplikacie nie. napr. teraz mi bezi agile, e-mail a web. ale ako to zistim? ;)

anonymous29.12.2005 - 13:59 Trvalý odkaz

cejko: KEd som pred rokom dostal na skusku 9300, tiez mi vadilo to preklapanie mt ked som ju polozil pootvorenu na stol, no ked som ju drzal otvorenu na 180 stupnov v oboch rukach pracovalo sa s nou velmi dobre, 9500 to neumoznovala. To ze je drahsia z mojho pohladu nie je az taky minus... Z vlastbych skusenosti viem ze sa 9300 predavala velmi dobre.

anonymous29.12.2005 - 15:53 Trvalý odkaz

aquila: je reakcia na poziadavky zakaznikov, ktori nechceli velke hebedo ala 9500 ale chceli wifi a pekny design.

osobne sa momentalne rozhodujem ci 9300i alebo E70. kazda ma svoje pre a proti. keby mala 9300i rychlejsi CPU, tak nie je o com...

Celá diskusia 20 príspevkov