Nokia E61

Recenzia smartfónu Pracovný mobil s QWERTY klávesnicou a veľkým displejom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian 9.1,

S60 tretej generácie.

32-bit RISC CPU postavený na ARM-9

frekvencie: GSM 850/900/1800/1900 MHz, + UMTS

rozmery: 117 mm x 70 mm x 14 mm,

hmotnosť: 144 gramov (zistená: 146 g)

displej: aktívny, 320 x 240 b., 16 777 216 farieb, 57 x 42 mm, aktívny pohotovostný režim,

pamäť: 75 MB zdieľaných + 64 MB miniSD karta,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging, push e-mail,

prenos dát: GPRS 4+3 (class B, MSC 11), EDGE 4+3 (class B, MSC 11), IrDA, Bluetooth 1.2, Pop-Port, Wi-Fi 802.11 b/g,

zábava: nový internetový prehliadač, Java 2.0, MP3/AAC/AAC+ prehrávač,

prehliadač Microsoft Word, PowerPoint a Excel (MS Office 97, 2000, XP and 2003), Zip Manager, Adobe Reader,

batéria: BP-5L, 1 500 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 7 h hovoru/250 h pohotovosti.

SAR: 0,79 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

fotoaparát, dotykový displej, FM rádio, videotelefonovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

1.0610.04.04, 19-04-06, RM-89

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, mono handsfree s jendým slúchadlom, 64 MB miniSD karta, CD so softvérom, dátový kábel CA-53, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva vedľa batérie, výmenou dochádza k jej mechanickému opotrebeniu. Pod krytom batérie sa nachádza aj slot pre miniSD kartu. Aspoň sa nezapráši. Zapnutie je zdĺhavé, ako na každom smartfóne s OS Symbian.

Dizajn

Dizajn E61-ky je jednoduchý, založený na plnohodnotnej QWERTY klávesnici a veľkom, širokouhlom displeji (Displej nie je širokouhlý, je len oproti bežným mobilom pootočený o 90 stupňov. Budem však v článku používať toto slovo.). Mobil je veľmi tenký, dobre sa drží v ruke, a to aj vďaka nejednotnej hrúbke. Nad displejom je v ľavom hornom rohu dióda informujúca o novej e-mailovej správe. Uvítal by som jej lepšiu funkčnosť. V pravom hornom rohu, symetricky oproti dióde, nájdete vypínač. Horná stena je prázdna, šikmo skosená. Ani zadná stena nemá čím upútať. V pravej stene sa neukrýva žiadny ovládací prvok, v ľavej nájdete dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti a tlačidlo pre spustenie nahrávača hlasu. Nad nimi sa nachádza otvor pre výstup zvukov. Jeho zakrytím prístroj takmer úplne stíšite. V spodnej stene nájdete tradične Pop-Port konektor, malý konektor pre nabíjačku a infraport.

Umelohmotný kryt nevyzerá veľmi elegantne, ale spracovanie mobilu je veľmi dobré.

Klávesnica

Na ňu ste istotne všetci zvedaví. Najprv pochválim prítomnosť dvojitého tlačidla na reguláciu hlasitosti na boku prístroja. Klávesnica Nokie E61 umožñuje písanie s diakritikou. To je prvá vec, ktorú si na nej vážim. Dokonca je slovenská, ponúka aj znaky ako ť alebo č. Tlačidlá sú na prvý pohľad tvrdé a natesno uložené, ale po niekoľkých dñoch si na ñu určite zvyknete. Podsvietenie je automatické, podľa intenzity okolitého svetla. Pri písaní s diakritikou využívam aj pomocné modré tlačidlo, ktoré umožní zadať väčšinu slovenských písmen s mäkčeñmi a dĺžñami. Ponuku symbolov nájdete pod tlačidlom Chr. Joystick je tvrdší a menej pohodlný než by som si prial, ale nejde o nič tragické. Numerická klávesnica sa nachádza v strede, nezvyklé je najmä umiestnenie mriežky a hviezdičky. Tento odsek som celý napísal na E61.

Na PC len doplním, že s Nokiou E61 nie je možné zadať "ň" ani "ô", ostatné kombinácie mäkčeňov, dĺžňov a písmen zvláda bez problémov.

Displej

Displej nie je úžasný, ale je neuveriteľne prakticky a perfektne využitý. Načo najjemnejšie rozlíšenie, načo experimenty, keď je tu konečne poriadny mobil s QWERTY klávesnicou a výborným širokouhlým displejom s dostatočným rozlíšením. Viditeľnosť údajov na slnku je špičková, vidieť to aj na fotke v Galérii (Tento typ fotky mobilu na priamom slnku vždy umiestňujem pred prvú fotku displeja.).

Hlavná ponuka môže byť v podobe ikôn alebo zoznamu. Rozmiestnenie 12 veľkých ikôn na veľkom displeji je primerané určeniu prístroja. O displeji by sa dalo básniť dlho. Čitatelia, ktorí sa zúčastnili "výročného stretka" mi istotne potvrdia, že Nokia je v tomto smere dokonalá. Dokonalá s prihliadnutím na svoje určenie.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Bežne sa ku fotoaparátu, ak ho mobil nemá, nevyjadrujem. Ale v prípade Nokie E61 sa vyjadriť musím. Dôvodom jeho nepoužitia je najmä korporátna politika mnohých firiem, ktoré svojim klientom zakazujú používanie mobilov s fotoaparátom v práci. Predpokladom je tiež, že majiteľ Nokie E61 používa ešte jeden súkromný mobil, ktorý už môže byť vybavený aj fotoaparátom. Nokiu E61 vnímam ako perfektný mobil na prácu, nie na zábavu.

Obrázky

Prehliadanie obrázkov je perfektné. Prístroj si s 2 Mpix obrázkami poradí veľmi rýchlo, nechýba ani priblíženie (tlačidlá 5 a 0) a otáčanie (1 a 3). Obrázky je možné vytlačiť cez Bluetooth aj odoslať cez MMS, e-mail, Bluetooth či IrDA. Úprava 2 Mpix snímky do MMS trvala asi sekundu a snímka bola zmenšená na 10 kB (160 x 120 b.) či 19 kB (320 x 240 b.). Ručná úprava snímky mi tu chýba. Potešila by ma napríklad zmena veľkosti snímky na ručne zadaný rozmer. Grafický editor bude teda nutné zakúpiť vo forme externej SIS aplikácie.

Melódie a prehrávač hudby

V balení E61 nájdete len jednoduché slúchadlo na telefonovanie, ale s audio adaptérom AD-46 fungovala Nokia E61 absolútne bez problémov. Prehrávač hudby je podobný s prehrávačmi v ostatných Nokiách novej generácie. Nechýba ekvalizér či tvorba playlistov. Poteší regulácia hlasitosti pomocou bočných tlačidiel.

Prekvapivá je hlasná reprodukcia hudby. Maximálna úroveň je určite pre každého dostatočná, budete istotne milo prekvapený, čo Nokia E61 dokáže.

Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46.

Prehrávač videí

Nokia E61 neprehráva ani 3GPP z Nokie 6280 (VGA rozlíšenie, kodek H-264), ani MPEG z Nokie N70 (MPEG s CIF rozlíšením a AAC zvukovou stopou), ani videá vo formáte WMV. Spoľahnúť sa teda môžete len na 3GPP s klasickým kódovaním H.263, ktoré zase prekvapí roztiahnutím na celú plochu displeja.

Pamäť

Interná pamäť ponúka 75 MB pre všetky objekty, e-maily, správy, kontakty, poznámky v kalendári.... Doplniť ju môžete miniSD kartou. Nokia E61 sa po pripojení USB kábla k PC správa ako čítačka pamäťovej karty.

Telefónny zoznam

Klasický telefónny zoznam so zobrazením 6 mien pod sebou. Nechýba vyhľadávanie podľa viacerých znakov, ktorým filtruje mená i priezviská. Novinkou sú tri typy zobrazenia "meno, priezvisko", "priezvisko, meno" a "meno priezvisko". Nokia E61 pracuje aj so zoznamom na SIM a nechýba ani rýchla voľba pre vytočenie 8 kontaktov priamo z pohotovosti.

Hovor

Telefonovať môžete s mobilom aj priloženým handsfree. Pred prijatím hovoru môžete tento odmietnuť alebo mu poslať SMS. Po odmietnutí hovoru sa na displeji nezobrazuje informácia o zmeškanom hovore, tento je paradoxne zaradený medzi prijaté. Toto považujem za základný nedostatok pracovného mobilu. Predpokladám totiž, že si Nokiu E61 kúpi zaneprázdnený človek, ktorý potrebuje telefón na prácu. A ten často odmietne hovor, ktorý chce neskôr vybaviť. Takto si na odmietnutý hovor musí sám spomenúť. Stlačením bočného tlačidla sa zaznamená minúta prebiehajúceho hovoru.

Nokia E61 ponúka aj IP telefonovanie cez Wi-Fi, ktoré som však nemal možnosť vyskúšať.

Písanie textov

S QWERTY klávesnicou sa nemôže písať zle. Moje skúsenosti potvrdili, že netreba dať na prvý dojem. Za niekoľko dní som už s písaním, bez diakritiky aj s ňou, nemal problém. Pri písaní pomáhajú pomocné tlačidlá: Chr, Shift (šípka hore), Fn (modré tlačidlo) a Ctrl. Páči sa mi využívanie skratiek ako Ctrl+C, Ctrl+V a pod. Tiež vyznačovanie textu podržaním shiftu a pohybom joysticku funguje presne ako v PC. Rozmiestnenie jednotlivých znakov je dobré.

SMS

Editor sa nezmenil, len sa prispôsobil širokouhlému displeju. V hornom poli zadáte adresáta, ktorého však vyhľadáva len v pamäti mobilu, pod ktorým vidíte 6 riadkov textu. To úplne postačuje aj potrebám náročného textovkára.

MMS

Strohý editor multimediálnych správ postačuje najmä na príjem multimediálnych správ. S odosielaním je problém najmä kvôli absencii fotoaparátu. Snímky budete musieť prijímať z iného mobilu. Po vložení 2 Mpix snímky bola táto zmenšená na 160 x 120 b. alebo 320 x 240 b., podľa nastavenia MMS. Prezeranie MMS na rozľahlom QVGA displeji je radosť.

E-mail

Do prijatých e-mailov sa dostanete stlačením e-mailového tlačidla. E-mailový prehliadač nastavíte vďaka sprievodcovi v priebehu niekoľkých minút. V prijatých správach vidíte 10 pod sebou zoradených hlavičiek s informáciou o prečítaní (podľa ikonky), odosielateľovi, predmete a čase odoslania. Perfektné! Pri čítaní vidíte 9 riadkov textu plus horný riadok s informáciami.

Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia. Nokia E61 mi ponúka výber hlavičiek každých 5, 15, 30 minút až 6 hodín. Novinkou je ochrana SSL/TLS. Limitovať môžete počet vybratých e-mailov, určiť cestu zložky IMAP4. Nechýba ani zadanie mena odosielateľa, poslať správu sebe, podpis, vypnutie hlásenia nového e-mailu, vymazanie mailov len v mobile/aj na serveri/vždy sa opýtať. A samozrejmosťou Nokie E61 je aj prezeranie príloh (dokumenty, obrázky) a ich editácia.

Instant messaging

Ja som spoľahlivo fungoval s bezplatným Java instant messengerom Jimm. Dôležité je uvedomiť si, že Symbian dovolí mať naraz spustených aj viacero Java aplikácií. Pri ich opúšťaní je však nutné stlačiť "menu" a nie červené tlačidlo, ktoré každú Java aplikáciu aj ukončí. Po stlačení "menu" ostane Jimm (aj iné Java aplikácie) spustený.

Push to Talk

Funkcia Push to talk je prítomná, no jej využitie nájdete len ako biznis zákazníci T-Mobilu.

Internetový prehliadač a WAP

Na prehliadanie WAP stránok slúži starý známy prehliadač označený názvom "Služby". Na prehliadanie webu však oveľa lepšie poslúži iná funkcia.

Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Je to prvý prehliadač v mobile, ktorý ma presvedčil nezapínať notebook na kontrolu Fony.sk, diskusného fóra Fony.sk či iných zložitých web stránok. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je takmer dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate joystickom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu. Ak neviete dobre po anglicky, pokojne kliknite na štyri pod sebou zoradené nápisy a prezrite si aspoň flash animácie. Tie hovoria za všetko. Najlepšou kombináciou je prezerať WWW stránky na tomto prehliadači v pokrytí 3G.

Prehliadaču chýba jediná vlastnosť, prispôsobenie šírky stránky šírke displeja. A tak sa môže stať, že prezeráte širokú stránku (napríklad aj Fony.sk), 50 % zoom už nestačí na zobrazenie celej šírky a vy budete musieť pri čítaní článku stále pohybovať stránkou do strán. Vtedy je záchranou Java prehliadač Opera mini. Ak potrebujete rýchle informácie z web stránky a ste obmedzení dátovým limitom alebo sa nachádzate len v pokrytí GPRS, je to veľmi dobrá alternatíva ku vstavanému webovému prehliadaču. Skočte sa do Galérie pozrieť, ako perfektne Opera Mini na Nokii E61 vyzerá.

Prenos dát

Nokia E61 ponúka všetky dostupné formy pripojenia. Cez kábel k PC ako mass storage zariadenie, cez IrDA a Bluetooth ku rôznym okolitým zariadeniam, cez Wi-Fi, GPRS class 11, EDGE class 11 a UMTS ku internetu. Ja som mal síce menšie problémy s E61 ako modemom, najmä som pozoroval oneskorené reakcie a pomalšie pripojenie než cez N70, ale to mohlo byť spôsobené starším softvérom v E61.

Odporúčam prečítať aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - opäť len jednoduchý neopakovaný budík.

Kalendár - tu pribudli úlohy. Inak je to štandardný plnohodnotný organizér, aký nájdete aj v starších Nokiách S60.

EXTRA: V Nokiách radu S60 je možné používať v kalendári aj dve špeciálne klávesové skratky. Hviezdičkou prepínate zobrazenie (deň, týždeň, mesiac) a mriežkou sa zase vždy vrátite na aktuálny deň. V prípade Nokie E61 je nutné hviezdičku aj mriežku zadať s použitm modrého tlačidla.

Poznámky písané na plnohodnotnej klávesnici môžete odoslať ako SMS, MMS, e-mail, cez Bluetooth či IrDA. Novinkou je možnosť priamej tlače poznámok.

V Nokii E61 nájdete z ostatných funkcií tieto:

- Flash - prehrávač animácií,

- Katalógy - priame stiahnutie Nokia aplikácií do mobilu,

- Kalkulačka - jednoduché počítadlo

- Prevody - mien, jednotiek...

- Navigátor - jednoduchá aplikácia vypočíta cez pripojené GPS niektoré údaje (navigácia, poloha, dĺžka trasy),

- Hlasová pomoc - slovenský zvukový doprovd pri vytáčaní čísiel, hľadaní kontaktov, zisťovaní času (využitie pre nevidiacich?),

- Dokumenty - plnohodnotný prehliadač a editor DOC súborov,

- Sheet - plnohodnotný prehliadač a editor tabuľkových XLS súborov,

- Prezentácie - jednoduchý prehliadač prezentácií bez možnosti zoomu,

- Export displeja - odoslanie displeja do projektora či iného zariadenia cez Bluetooth,

- Tlačiarne - priama tlač z mobilu,

- Správca súborov - veľmi dobrý pomocník na správu objektov v mobile i na karte,

- Internetový telefón - IP telefonovanie cez WiFi.

Výdrž, batéria

Silná 1 500 mAh batéria ponúka slušnú výdrž, indikátor jej stavu sa skladá zo 6 dielov, pričom prvý je rozdelený na dve polovice. UMTS spotrebúva energiu viac než sieť GSM. V nastaveniach nie je problém zapnúť len využívanie UMTS, alebo len GSM či duálny režim. S výdržou Nokie E61 som bol spokojný.

Výhody:

- rozľahlý a perfektne využitý displej,

- slušná QWERTY klávesnica s možnosťou písania s diakritikou,

- rýchle reakcie.

Nevýhody:

- pomalé otváranie dokumentov,

- tvrdý joystick,

- slabá podpora video formátov.

Cena: 17 200 Sk (Agora plus)

Nokia E61 ma dostala...je to špičkový pracovný nástroj. Na klávesnicu si budete chvíľu zvykať, ale inak kladne hodnotím rozmery aj displej. Konektivita je plnohodnotná, dokonca lepšia, než som čakal. Nokia E61 bola pre mňa príjemným prekvapením. Aj keď som jej na prvýkrát nemohol prísť na chuť. Snáď som jej príliš vyčítal, že vytlačila model E70 z nášho trhu.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.05.2006 - 13:08

7wcsnurka: ta 1500mAh batka urcite vydrzi den browsovania,co je vyborne 8)Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960; cs; U; ssr)

anonymous23.05.2006 - 22:49 Trvalý odkaz

demo: v texte co si pisal na e61 sa nezobrazuje ?.Namiesto toho tam je ñ why?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous23.05.2006 - 23:13 Trvalý odkaz

riso: "...s Nokiou E61 nie je možné zada? "?" ani "ô"..." ved som to napisal...upresnim teda, ze pise iny znak, "n" s vlnovkou.Opera/8.51 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous24.05.2006 - 02:30 Trvalý odkaz

roboeasy: pisal si v recenzii, ze ked odmietnes hovor, tak je medzi prijatymi a nie medzi zmeskanymi. Vsak to je uplne normalna vec, lebo hovor nezmeskas, ale odmietnes, takze o nom vies. Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; cs) Opera 8.53

anonymous24.05.2006 - 13:03 Trvalý odkaz

martin: Ano ale dobry telefon spravi to, ze ked odmietnes hovor, tak ti ho ukazuje ako zmeskany, aby si na neho neskor nezabudol. Je to prakticka vec.Lynx/2.8.5rel.1 libwww-FM/2.14 SSL-MM/1.4.1 OpenSSL/0.9.7g

Celá diskusia 10 príspevkov