Nokia N91

Recenzia hudobného smartfónu Ťažkotonážny hudobný mobil so 4 GB hardiskom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia

OS: Symbian 9.1, S60 tretej generácie

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 113 x 55 x 22 mm,

dĺžka otvoreného prístroja:

hmotnosť: 160 gramov (zistená: 165 g)

displej: aktívny, 176 x 208 b., 262 144 farieb, 35 x 41 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), digitálny zoom, záznam videí (352 x 288 b),

pamäť: 16 MB zdieľaných + 4 GB hardisk,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS, Bluetooth, WLAN 802.11b/g, miniUSB, 3,5 mm jack,

zábava: Java, internetový prehliadač, FM rádio, MP3 prehrávač,

batéria: BL-5C, 970 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/190 h pohotovosti,

SAR: typ RM-158 - 0,67 W/kg, typ RM-43 - 0,48 W/kg (norma 2 W/kg),

Čo mu chýba:

autofocus, LED blesk, IrDA, videohovor

Softvérová verzia testovaného telefónu:

1.00.028.06, 29-03-06, RM-43

Obsah balenia:

mobil, stereo slúchadlá s diaľkovým ovládaním HS-28, akumulátor BL-5C, nabíjačka AC-4, USB kábel DKE-2, nabíjací adaptér CA-44, stojan DT-10, CD-ROM (PC Suite a iný softvér), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Trvá...ako pri klasickom mobile s OS Symbian. SIM karta je uložená pod batériou, výmenou sa nepoškodzuje.

Dizajn

Tvary Nokie N91 nie sú práve najpútavejšie, je to veľký, ťažký mobil. Prvýkrát som sa s ním stretol pred rokom, odvtedy sa na ňom nič nezmenilo. Nokia N91 je charakteristická posuvným krytom klávesnice, na ktorom je štvorsmerné tlačidlo pre ovládanie hudby a špeciálne tlačidlo pre vstup do hudobného prehrávača. Jeho vysunutím klávesnicu odblokujete a zasunutím zablokujete, v prípade, že je špeciálne tlačidlo blokovania klávesnice v pracovnej polohe.

V ľavej stene sa ukrýva dvojitý ovládač hlasitosti, pod ktorým je otvor pre výstup zvukov. V spodnej časti sa nachádza miniUSB konektor, ktorý Nokia vo svojom modeli použila prvýkrát. V spodnej stene nájdete len malý konektor pre nabíjačku, prostredníctvom miniUSB Nokiu N91 nenabijete. V spodnej časti posuvného krytu je tiež mikrofón, ktorého umiestnenie nie je pri telefonovaní vonku veľmi vďačné. V pravej bočnej stene sa nachádza uvoľňovač krytu batérie a tlačidlo pre vstup do menu. Horná stena ukrýva najviac prvkov: vstup pre slúchadlá (3,5 mm) s vstupom pre mikrofón, vypínacie tlačidlo a posuvník blokovania klávesnice. Vzadu nájdete len objektív fotoaparátu.

Klávesnica

Blokovanie klávesnice sa uskutočňuje posuvným tlačidlom v hornej stene. Ak je zamknutá, odomkne sa len otvorením krytu. Klávesnica je drobná, no mne sa na nej píše veľmi dobre. Len medzera medzi spodným radom tlačidiel a posuvným krytom mohla byť väčšia. Posuvný kryt je aktívny. V hornej stene je posuvné tlačidlo pre blokovanie klávesnice. Odsunutím krytu sa klávesnica odblokuje, zasunutím sa opäť zablokuje. Tak si to predstavujem aj pri slajderoch od Nokie. Spúšťanie menu bočným tlačidlom je nezvyk. Joystick je tvrdý, neovláda sa najlepšie. Podsvietenie tlačidiel je modré, hodnotím ho ako dobré.

Displej

Displej je zastaraný, použiteľný, ale ku technickej novinke sa už nehodí. Najmä videoklipy by na lepšom displeji vyzerali úplne inak. Displej pôsobí oproti iným (od konkurenčných výrobcov) ako vyblednutý, výrazne to vidno pri ich porovnaní. Viditeľnosť na slnku je výborná.

Na ploche displeja v pohotovostnom stave môžete aktivovať tzv. Active standby, aktívny pohotovostný režim so šiestimi funkciami (ikonami) v jednom riadku a ukážkou kalendára pod nimi. Zobrazenie hlavnej ponuky menu môže byť ikonové alebo ako zoznam, kedy vidno naraz 4 pod sebou zoradené položky.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát je starého typu, funkčne zhodný napríklad s Nokiou N70. Záznam videa je kvalitný, priblíženie je pohotové. Pri zameriavaní nefungujú žiadne klávesové skratky, šípkami nahor a nadol ovládate digitálne priblíženie (výrez). V nastaveniach meníte kvalitu snímky v 3 stupňoch, pridanie do albumu, názov snímky (dátum, text). Makro Nokia N91 nezvláda. Stále chýba nastavenie väčšieho počtu rozlíšení.

Kvalita 2 Mpix snímok nie je nijako oslnivá. Ale záznam videa s rozlíšením 352 x 288 b. a formáte MPEG4 je už iná káva. Pri zameriavaní šípkou doľava spustíte pomocné menu s nastavením režimu, vyváženia bielej a farebného tónu. Aj pri zázname videa je k dispozícii digitálne priblíženie, použiteľné aj počas snímania záberu. Ako hľadáčik však nie je použitý celý displej, a to je základnou nevýhodou Nokie N91.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 3 MB)

Obrázky

Galéria je stará, dokonca rozdeľuje snímky a videá do dvoch priečinkov. Mne osobne takýto štýl vyhovuje, niekedy v Nokii N70 zbytočne dlho hľadám video medzi snímkami. Prehliadač objektov je pomerne rýchly. Po zobrazení fotky je ju možné aj priblížiť, po priblížení hviezdičkou aktivujete full screen zobrazenie. Otáčanie záberom pomocou 1 a 3 funguje tiež.

Melódie a prehrávač hudby

Dodávané slúchadlá HS-28 sú tragickým počinom. Ku takému drahému hudobnému mobilu dodávať mizerné slúchadlá podpriemernej kvality je naozaj odvaha.

Prehrávač hudby je známy už z modelu N70, jeho spustenie pomocou špeciálnych tlačidiel však poteší. Aj ovládanie je vďaka špecálnemu krytu šikovné. Reakcie hardisku na posun skladieb sú oneskorené, v tomto vidím jeho najväčšiu nevýhodu. Ku Nokii N91 okrem mizerných slúchadiel dostanete aj adaptér, ukončený konektorom 3,5 mm a ovládačom hlasitosti i skladieb (posun vpred, vzad, play, stop). Nokii N91 nerobilo problém ani prepojenie s bežnou reprosústavou k PC. Funkcie hudobného prehrávača sú štandardné, ekvalizér je výrazný.

Recenziu jednoduchšieho hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46. Adaptér ku Nokii N91 obsahuje navyše štvorsmerné tlačidlo pre ovládanie prehrávača a zámok klávesnice.

Prehrávač videí

Bežný prehrávač s možnosťou pozastavenia i posunu v rámci snímky.

FM rádio

Rádio funguje len po pripojení slúchadiel do adaptéra, pripojenie adaptéra ku prístroju nestačí. Jeho funkcie sú štandardné, nechýba rýchle vyhľadávanie staníc ani pamäť na ich uloženie. Nokia N91 vyžaduje pomerne silnú intenzitu signálu, prípadne neustále natáčanie káblov (antény) do správnej polohy.

Pamäť

Hardisk je pri práci v tichom prostredí počuť. Jeho náchylnosť na otrasy je minimálna, telefón som však o zem nehádzal. Disk je veľmi užitočný pri prenosoch súborov naň. Prenos trojmegabajtovej pesničky z počítača do mobilu trvá pár sekúnd. Kapacita 4 GB je zdanlivo zbytočná, no keď som v mobile našiel hudobné klipy aj s obrazom, pochopil som, kam Nokia mieri. Tu už nejde len o počúvanie hudby, ale aj pozeranie filmov.

Interná pamäť 16 MB je určená kontaktom, kalendáru, e-mailom a pod.

Telefónny zoznam

Ten je mi už dobre známy z Nokie 6681 aj N70. Telefón dokáže pracovať aj so SIM adresárom, ale nedokáže z neho prečítať kontakt pri odosielaní správy. Kontakty v telefóne je možné zoradiť podľa mena alebo priezviska. Nový kontakt obsahuje položky: krstné meno, priezvisko, firma, funkcia, telefón, mobil, fax, e-mail, ID užívateľa. Ku kontaktu je možné pridať obrázok, detail (ďalšie rôzne typy telefónov, web adresu, adresu, narodeniny, poznámku). Vyhľadávanie sa uskutočňuje na základe hľadania kombinácie uvedených znakov na začiatku mena i priezviska. Nechýbajú ani skupiny volajúcich so spoločnou melódiou.

Hovor

Nokia N91 má prepracovaný register hovorov rozdelených do prijatých, neprijatých a volaných. V spoločnom zozname volaní (hlasových aj dátových) sa nachádza aj ich dĺžka. Údaje si pamätá až 30 dní (podľa nastavenia). Dĺžku, po aktivácii tejto funkcie, vidíte aj po čas hovoru, aj po jeho ukončení. Regulácia hlasitosti sa uskutočňuje hlavným tlačidlom v horizontálnom smere. Zaznamenať hovor sa mi podarilo len spustením diktafónu vstupom do menu. Chválim prítomnosť tlačidla na reguláciu hlasitosti.

Písanie textov

V Nokii N91 je už prítomné nové zadávanie symbolov. Pri písaní správy ponuku symbolov tradične spustíte tlačidlom *, Nokia N91 však v hornom riadku ponúka naposledy použité znaky. Inak sa v tomto smere veľa nezmenilo. Písanie správ je vďaka kvalitnej klávesnici (jej alfanumerickej časti) pohodlné. Nechýba ani označenie textu podržaním "ceruzky" a pohybom joysticku. Následne vybraný text môžete mazať, kopírovať aj vkladať.

SMS

Správy píše Nokia N91 s diakritikou, preto je veľkosť každej len 70 znakov. Samozrejme, týka sa to len písania so slovníkom T9. Pri listovaní prijatými alebo odoslanými správami vidíte pod sebou 3 položky, pričom každá informuje o čísle odosielateľa (príjemcu) a počiatočnom texte správy. Text v správe je zalamovaný podľa celých slov. SMS-ku aj MMS-ku nie je možné odoslať na číslo uložené na SIM karte.

MMS

Aj tu vidím starý známy editor správ. Nokia v ňom už dávnejšie zvýšila hranicu na 300 kB. Do správy nie je nutné vkladať len uložené fotky či zvuky, tie je možné aj počas tvorby MMS-ky zaznamenať. Pri vložení megapixlovej snímky do MMS-ky telefón túto automaticky zmenší na veľmi kvalitnú VGA fotku s veľkosťou okolo 40 kB. V hornom riadku vždy vidíte veľkosť aktuálnej správy.

E-mail

Perfektný je jednoduchý sprievodca tvorbou e-mailového konta.

E-mailový prehliadač je oproti starším Symbianom mierne vylepšený. Aj v tomto prípade je plná podpora diakritiky. Aj keď predmet Novej súkromnej správy v našom diskusnom fóre robil N91-ke problémy, text bol už úplne v poriadku. Možné je pridať podpis, vybrať len nadpisy, časti správ alebo kompletné správy aj s prílohami. Automatická kontrola schránky je možná už od intervalu 5 min., a to len v domácej alebo vo všetkých sieťach, pre každú schránku zvlášť. Po aktivácii tejto funkcie si vyberiete interval a dokonca aj dni v týždni a hodiny počas dňa, kedy bude N91-ka vaše správy kontrolovať.

Pri tvorbe e-mailu zadávate adresáta, kópiu, predmet správy, použiť môžete automatický podpis. Do prílohy je možné vložiť obrázok, zvuk, video alebo poznámku.

Instant messenger

Nokia N91 ponúka funkciu Chat a Moja účasť, no ja preferujem bezplatnú Java aplikáciu Jimm. Keďže zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne instant messenger SIS aplikácie, musíte sa s Java aplikáciou Jimm uspokojiť. Dôležité je uvedomiť si, že Symbian dovolí mať naraz spustených aj viacero Java aplikácií. Pri ich opúšťaní je však nutné stlačiť "menu" a nie červené tlačidlo, ktoré každú Java aplikáciu aj ukončí. Po stlačení "menu" ostane Jimm (aj iné Java aplikácie) spustený.

Internet

Prítomnosť nového internetového prehliadača, ktorý nájdete vo všetkých fónoch so Symbianom 9.1, ma v Nokii N91 prekvapila. Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte miniatúrny náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate joystickom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu. Ak neviete dobre po anglicky, pokojne kliknite na štyri pod sebou zoradené nápisy a prezrite si aspoň flash animácie. Tie hovoria za všetko. Najlepšou kombináciou je prezerať WWW stránky na tomto prehliadači v pokrytí 3G. Prehliadaču chýba jediná vlastnosť, otočenie obrazu.

Nokia N80 nemá problémy ani s Java prehliadačom Opera mini. Ak potrebujete rýchle informácie z web stránky a ste obmedzení dátovým limitom alebo sa nachádzate len v pokrytí GPRS, je to veľmi dobrá alternatíva ku vstavanému webovému prehliadaču.

Prenos dát

Bluetooth (prakticky 40 kB/s), WLAN, miniUSB, mass storage, alebo GPRS, EDGE, UMTS...čo viac dodať? Nokia N80 je, čo sa týka pripojiteľnosti, na vrchole rebríčka. Pri prenosoch ste informovaní o už prenesenej časti súboru. Práca v lokalite pokrytej 3G je výborná, e-mail s prílohou 300 kB som stiahol za pár sekúnd, dokumenty som už po niekoľkých sekundách prehliadal... Nehovoriac o rýchlom a pohodlnom prezeraní web stránok. Pripojenie k PC bežným miniUSB káblom je tiež výbornou vecou. Konečne sme sa dočkali aj u Nokie.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - opäť len jednoduchý neopakovaný budík.

Kalendár - tu pribudli úlohy. Inak je to štandardný plnohodnotný organizér, aký nájdete aj v Nokii N70 (okrem spomínaných úloh).

Nechýbajú ani poznámky písané s diakritikou (pri použití T9), ktoré veľmi rád používam pri testovaní mobilných telefónov.

Ďalšie funkcie

Tie závisia od samotného Symbianu. Nová verzia neponúka spätnú kompatibilitu so staršími aplikáciami, dnes je známych len niekoľko SIS aplikácií, ktoré už fungujú aj pre S60 3rd edition. Odporúčam prezrieť podporu ostatných Nokií Nseries a Eseries so Symbianom 9.1 na www.nokia.sk. Tam totiž nájdete množstvo kompatibilných aplikácií bezplatne.

Výhody:

- veľkokapacitný disk,

- rýchlosť prenosu dát,

- ovládanie hudby, ovládanie hlasitosti

Nevýhody:

- slabé slúchadlá v balení,

- hmotnosť a rozmery,

- displej.

Cena25 990 Sk (Agora plus)

Nokia N91 je mobil, ktorý vo mne prebúdza rozdvojenú osobnosť. Na jednej strane ma teší veľmi rýchly prenos dát na disk, aj kapacita je jednoznačne výhodou. Ale v tom prípade vôbec nerozumiem pribaleniu priemerných slúchadiel do krabice. Tiež mi chýba druhá kamera pre videohovor a ďalšie funkcie súvisiace s multimédiami. Je to teda vyslovene veľký, ťažký hudobný mobil s hardiskom, ktorý okrem toho nič výnimočné neponúka.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.05.2006 - 10:11

Arwie: Opera/8.54 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous10.05.2006 - 13:24 Trvalý odkaz

Arwie: v odseku Prenos dát je spomenuta N80, namiesto N91Opera/8.54 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous10.05.2006 - 14:46 Trvalý odkaz

HIHI: aSI CHALANI SU LENIVI A POUZILI STARY CLANOK A LEN NIECO PRIDALI... INAC BAVIA MNA RECENZIE KED NIEKTO ZOBERIE NA 5 MINUT TEL.. DO RUKY A O NIM PISE... JA N91 MAM A DOJMU MAM UPLNE INE...Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3

anonymous10.05.2006 - 15:17 Trvalý odkaz

Atlis: Nemyslim, ze mal riso N91 5 minut. Nie je na nej nic inovativne, az na harddisk, ktory je pre ten telefon skor zatazou, ci uz hmotnostne, cenovo, alebo energeticky. Funkcne je telefon takmer zhodny s ostatnymi Nseries, cize neviem co viac by o tom mohol napisat. To ze si z neho ty nadseny, je len dobre. Telefon je urcite vybornou imidzofkou, ale nie je to ziaden zazrak. Efekt vlastnicta je snad podobny nokii 8800, ale na trhu je viacero lepsich zariadeni ako je tato nokia... tot moj nazor... Ak chce niekto vazne dobru hudbu v mobile, kupi si W800i/W810i + 2GB MS Duo a ma 2,5GB dat za cenu o viac ako tretinu nizsiu s kvalitnymi sluchadlami... Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous10.05.2006 - 17:16 Trvalý odkaz

riso: denne pouzivam Nokiu N70, mam v nej 512 MB kartu, AD-46, sluchadla Sony Ericsson HPM-70. Nokiu N91 som mal v ruke niekolkokrat, tentoraz viac nez tyzden. Ale ona vazne nic prevratne neponuka. Napis mi jedinu vec, ktoru Ti N91 ponukne a nemam ju ja s N70 a spominanym prislusenstvom. Ovela lepsou vecou je kryt fotaku nez hardisk, ktory len reakcie spomaluje.
Porovnaval som priamo W800i a N91 s kvalitnymi sluchadlami a poviem Ti, ze Walkman ju v kvalite hudby prekonal. Vypni si ekvalizer, zober kvalitne sluchadla, daj si rovnaku skladbu do 10-tisicoveho mobilu (W800i) a mozno budes cumiet, ako "krasne" si investoval 15 000 Sk navyse. :-D
A nabuduce si vypni caps lock, lebo Ti to vymazem. :-POpera/8.51 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 11 príspevkov