Siemens CF75

Recenzia mid-end véčka Jednoduché véčko so stredne bohatou výbavou a VGA fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 94 x 47 x 22 mm,

hmotnosť: 92 gramov,

vnútorný displej: pasívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 27 x 34 mm,

vonkajší displej: pasívny, 64 x 96 b., 4 096 farieb, 20 x 13 mm,

fotoaparát: VGA, zoom (výrezy), záznam videí (128 x 96 b.),

pamäť: 10,2 MB, 1 000 kontaktov, 100 SMS, 1 000 pripomienok,

správy: SMS, EMS, MMS 1.2, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, 40-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 600 mAh,

výdrž: do 2,5 h hovoru/250 h pohotovosti.

SAR: 0,8 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

blesk, MP3 prehrávač, FM rádio, Bluetooth, EDGE, pamäťové karty...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

10 (15-11-2005), variant S400, Orange verzia.

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Siemens CF75 je funkčne veľmi podobný modelu C75. Najväčšou zmenou je o niekoľko bodov menší displej.

Zapnutie/vypnutie

SIM karta je zasunutá pod batériou, výmenou dochádza k jej odieraniu. Zapnutie fónu je zdĺhavé, melódiu pri zapnutí aj vypnutí môžete vypnúť alebo nastaviť podľa svojho gusta.

Dizajn

Ide o jednoduché véčko. Osobne preferujem aspoň čiastočnú extravaganciu, a tak mi dizajnovo veľmi nepasuje. Model CF72 sa mi páčil podstatne viac. Nechcem tým však povedať, že CF75 nie je dizajnovo vydarený produkt. Ide o pomerne lacné véčko, ktoré bez problémov konkuruje napríklad Nokiám, ktoré v danej cenovej kategórii ponúkajú podstatne menší počet funkcií.

Pôvodne som si model CF75 predstavoval ako menší, v skutočnosti mi padol akurát do ruky. V zavretom stave zaujme drobný objektív fotoaparátu, tentoraz už menej nápadná externá anténa kombinovaná s uškom pre pútko a externý displej orámovaný dvoma podivnými obdĺžnikmi. V ľavej stene je ukrytý infraport, v spodnej starý známy dátový konektor, v pravej dvojica špeciálnych tlačidiel, ktorá je počas hovoru použiteľná pre ovládanie hlasitosti. Zadná stena je holá, úplne rovná.

Otváranie jednou rukou je jednoduché, drážka medzi ramenami je dostatočne veľká. Spracovanie prístroja je celkom slušné, po pár dňoch od rozbalenia som nezaznamenal žiadne vŕzganie.

Klávesnica

Prekvapivo kvalitná klávesnica je určená pre rýchle a pohodlné ovládanie a písanie textov. Je veľmi slušne podsvietená, aj keď sa to zo snímky v Galérii nezdá. Alfanumerické klávesy tvoria jeden blok, hlavné ovládacie prvky druhý, a pod displejom sa nachádza dvojica polyfunkčných tlačidiel oddelená vstupom do WAP-u.

Jednotlivým alfanumerickým tlačidlám môžete priradiť ľubovoľnú funkciu, wapovú záložku či telefónne číslo, ktoré vyvoláte podržaním daného tlačidla v pohotovostnom stave. Toto je jeden z najlepších patentov Siemensu. Tlačidlá sú pomerne hlasné.

Štyri smery stredového tlačidla spustia v pohotovostnom stave štyri rôzne funkcie: fotoaparát, profily, prijaté a telefónny zoznam.

Displej

Starý známy displej zo série 65 sa dočkal len čiastočného zmenšenia o pár milimetrov aj počet bodov (20 480 oproti 23 232 b.)

Meniť môžete tapetu, logo operátora, farby menu, šetrič displeja, animáciu pri zapnutí a vypnutí prístroja. Najviac oceňujem možnosť zapnúť veľké písmo v menu, zmenu písma v správach a nastavenie intenzity osvetlenia.

Menu je strohé, môžete si vybrať medzi ikonovou ponukou a formou zoznamu (vždy jedna zobrazená položka). Zvýraznenie (zväčšenie) aktívnej ikony je slabé. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá. Počet riadkov pri tvorbe alebo čítaní správ sa prispôsobuje nastaveniu. Veľké písmo pri písaní SMS-iek ocenia ľudia so slabším zrakom.

Reakcie prístroja sú v niektorých položkách pomalšie než je zvykom u iných značiek.

V novom prístroji sú 3 témy. Páči sa mi, že ich zmenou nedochádza ku zmene melódií.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

VGA fotoaparát sa nezmenil od čias radu 65. Fotky z CF75-ky nie sú práve najlepšie, na prezentáciu snímok vo fóne však bohato postačujú. Funkciu kamery spustíte v pohotovostnom stave pohybom joysticku doľava. Počas zameriavania vidíte na displeji nastavenie jasu, priblíženia (výrez), počet možných snímok vzhľadom na veľkosť voľnej pamäte a kvalitu snímky. Začnem stupňami rozlíšenia snímok: najvyššie rozlíšenie (640 x 480 b.) umožňuje aj 5-násobné priblíženie (výrez). V prípade vysokého (256 x 192 b.) a stredného (128 x 96 b.) rozlíšenia je možné uplatniť dvojnásobný zoom, a pri snímaní s rozlíšením na pozadie (144 x 192 b.) nie je možné použiť zoom vôbec.

Veľkosti fotografií sú rôzne. Fotky v najvyššom rozlíšení majú okolo 50 - 60 kB, s vysokým rozlíšením 10 - 20 kB, so stredným rozlíšením okolo 5 kB a na pozadie do 10 kB. Pri snímaní je možné využiť samospúšť. Poteší aj možnosť vyváženia bielej ? automaticky, vonku alebo vnútri. Názov snímky sa tvorí podľa aktuálneho dátumu.

Aj v prípade videozáznamov je možné využiť 5-násobné priblíženie snímanej scény. Záznam je vo formáte 3GPP s rozlíšením len 128 x 96 b. a v kvalite 12 obrázkov za sekundu.

Videá s rozlíšením len 128 x 96 bodov majú dátový tok asi 8 kB/s (asi 500 kB/min.) a ich kvalita je veľmi nízka.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Obrázky

Vojdite do Mojich súborov, otvorte vybranú snímku, stlačte # pre jej zobrazenie na celom displeji a joystickom listujte po jednotlivých záberoch. Detaily si priblížte pomocou lupy.

Súbory je možné prehliadať v štýle zoznamu alebo miniatúr, kedy vidieť na displeji 9 zmenšenín prehliadaných obrázkov. Možnosti odosielania obrázkov sú široké, a to cez MMS, e-mail, IrDA. Obrázky je možné aj presúvať alebo kopírovať a ukladať do nových priečinkov. Snímky je možné triediť podľa názvu, typu alebo dátumu.

Melódie a prehrávač hudby

Siemens CF75 prehrá SRT, MIDI a WAV súbory. V novom prístroji je ich dosť. Ľubovoľnú melódiu priradíte zvlášť pre volania známych kontaktov, neznámych a skupiny volajúcich, ďalej budík, správu, organizér, melódiu pri zapnutí a vypnutí. Tak isto je možné nastaviť každej udalosti (hovor, správa...) aj hlasitosť.

Podržaním hviezdičky aktivujete tichý režim, šípkou nahor vstúpite do profilov. Zmenu profilu však na domácom displeji nepostrehnete, čo považujem za zásadné mínus. V profiloch meníte hlasitosti jednotlivých upozornení, vibrácie, filtrovanie hovorov, servisné tóny, tóny tlačidiel, osvetlenie displeja, veľkosť písma v menu.

Zvukovú nahrávku je možné nastaviť aj ako upozornenie na hovor, správu, budík...

Prehrávač videí

Prehrávanie 3GPP videí s možnosťou pozastavenia slúži najmä na prezeranie zaznamenaných snímok.

Pamäť

10,2 MB pamäte považujem za dostatok pre uloženie VGA snímok, 3GPP videí, pár tém a zvonení. Kapacitu 1 000 kontaktov, 100 SMS a 1 000 pripomienok môžeme stále považovať za nadštandardnú, najmä čo sa týka nižšej strednej triedy.

Telefónny zoznam

Aj v telefónny zoznam ostal oproti radu 65 nezmenený. Do telefónneho zoznamu vstúpite z hlavného menu alebo pohybom joysticku nadol v pohotovostnom stave. Ako východzí si môžete vybrať zoznam na SIM alebo v telefóne, nie spoločne. Samozrejmosťou sú skupiny volajúcich ? VIP (klasika Siemensu), kancelária, rodina, individuálne, voľno, privátne, obchod, prijaté, bez skupiny (nezaradené). Pri listovaní zoznamom vidíte na displeji naraz zobrazených 5 kontaktov, pričom sa pri mene zvýrazneného kurzorom zobrazí aj telefónne číslo (v prípade kontaktov na SIM) alebo skupina volajúcich (pri kontaktoch v telefóne). Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých zadaných znakov, a to aj v prípade kontaktov na SIM karte. V prípade vytvárania novej položky v telefónnom zozname zadávate priezvisko, meno, 3 telefónne čísla, 2 faxové čísla, 2 e-maily, URL, rôzne čísla ako napr. ICQ, skupinu volajúcich, firmu, adresu, narodeniny s pripomienkou vo zvolený čas v daný deň a obraz volajúceho. Siemens ponúka aj možnosť zobrazovať redukované pole s menším počtom položiek, ktoré je možné ľubovoľne nastaviť.

Hovor

Na Siemense CF75 nechýba postranné tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Kvalita hovoru je dobrá. Počas hovoru je pomocou ľavého funkčného tlačidla aktivovať hlasné handsfree. Pravým tlačidlom zase vstúpime do telefónneho špeciálneho menu, môžeme ním utvoriť konferenčný hovor alebo pracovať s hlavným menu telefónu. Zaznamenať hovor nie je možné.

Siemens modelmi v rade 65 spravil krok aj v ďalšej oblasti ? registri hovorov, ktorý udržal aj v rade 75. Možné je prehliadať nielen zoznam všetkých hovorov, ale ku všetkým je zaznamenaný aj dátum a čas hovoru, a naviac aj jeho dĺžka. Siemens za tento krok chválim. Do dĺžky sa ráta aj čas zvonenia, a tak v prípade zmeškaného hovoru vidíte, či išlo len o prezvonenie alebo o skutočné vyzváňanie. Počas hovoru na displeji jeho dĺžku vidíte až po aktivácii tejto funkcie v menu Zoznamy volaní - Čas/Poplatky.

Písanie textov

Písanie na veľmi dobrej klávesnici so slovníkom T9 bez diakritiky je v tomto prípade zrejme najlepším riešením. K písaniu správ, kedy v nastaveniach meníte veľkosť textu, nemám teda výhrady.

SMS

Do položky Správy, ktorá je východzou pri vstupe do menu, sa dostanete dvojitým stlačením stredového tlačidla. Pri písaní správy vidíte až 9 riadkov textu, pri čítaní dokonca necelých 12(!). V hornom riadku je užívateľ informovaný aj o počte napísaných čiastkových správ, odpočítavanie znakov sa deje v pravom hornom rohu. Pomocníkom je určite aj slovník T9. CF75-ka podporuje aj zábavný a v mojom prípade aj obľúbený štandard EMS - vkladanie obrázkov, animácií, emotívnych ikôn a zvukov do textovej správy. Pomocou slovníka T9 a rýchlych reakcií telefónu je písanie správ pomerne rýchle. Siemens CF75 si zapamätá 100 SMS správ a po presune dôležitých SMS-iek do Archívu už stačí len sledovať veľkosť voľnej zdieľanej pamäte. Zaujímavosťou je možnosť triedenia prijatých správ podľa termínu prijatia alebo stavu. Vymoženosťou, ktorú som si nevedel vynachváliť je, že po prijatí správy sa dostanete do menu Prijaté (v pohotovostnom stave sa do neho dostanete pohybom joysticku doprava), kde vidíte odosielateľa správy aj jej prvé slová. To stačí na to, aby ste rozoznali napríklad SMS notifikáciu e-mailu, ktorú je možné ľavým funkčným tlačidlom ihneď, bez nutnosti otvárania správy, vymazať. Nechýba ani hromadné mazanie správ.

MMS

Editor MMS správ získal v modeloch x65 novú tvár, ktorú si zachoval aj v generácii 75. Tentoraz je pridelené každému objektu na stránke (zvuk, obraz, text) vlastné okienko, do ktorého operatívne vložíte požadovaný súbor či snímku z kamery alebo zvukovú nahrávku. Všetko je tu jednoduché a pre pochopenie nie je nutné vôbec otvárať návod. Aj prezeranie správ je ľahké a telefón umožňuje aj výber, prezretie a uloženie jednotlivých objektov. Nechýba stránkovanie správ.

E-mail

Aj e-mailový klient ostal zachovaný z radu 65. Samotný fakt, že je prítomný e-mailový prehliadač podporujúci prílohy určite poteší. Nastavenie je pomerne jednoduché, treba dbať len na to, že v spojovacom profile (sekcia Dátové služby) stačí nastaviť APN internet, ostatné položky ako používateľ, heslo aj DNS ostávajú prázdne. Preto je nutné pre e-mail nastaviť samostatný spojovací profil. E-mailový prehliadač nepodporuje diakritiku. Teda, on ju aj podporuje, ale správne zobrazí len ý, á, é, ú, ä, ô. Zobraziť nevie písmená ľ, š, č ť, ž, ň a ď, ktoré nahradí inými podivnými znakmi (ale vždy len jedným). Pri vkladaní obrázka do e-mailu tvoreného v telefóne zase nie je možné tento prezrieť. Jednoducho musí stačiť informácia o jeho veľkosti, názve a pod. Na textové e-maily bez diakritiky je tento e-mailový prehliadač výborný, keďže na displeji zobrazí množstvo textu (použitie nástroja Lupa). Ponúka aj stiahnutie hlavičiek a nasledovný ručný download tela e-mailu. Na záver len stručne dodám, že prehliadač podporuje SMTP, POP3 aj IMAP4.

Nevýhodou e-mailu aj v modeli CF75 je chýbajúca pravidelná kontrola schránky a drobné problémy s diakritikou.

WAP

Starý známy, avšak od radu 65 vylepšený prehliadač Openwave zobrazí WAP aj WEB stránky. Prehliadač zobrazí až 9 riadkov textu. Pri prehliadaní je možné surfovanie ukončiť alebo len odpojiť GPRS spojenie. Nechýba ani história navštívených stránok. Zo stránky je možné jednotlivé objekty uložiť do telefónu. Ak prijmete počas wapovania SMS-ku, môžete ju prečítať až po ukončení surfovania. V Siemensoch je už dlhší čas možné vytvárať vo wapovom prehliadači nielen záložky, ale aj priečinky s ďalšími obľúbenými adresami.

Prenos dát

Na konfiguráciu GPRS 4+2 timesloty sme si už u Siemensov zvykli dávnejšie, a tak nás neprekvapí ani v tomto prípade, EDGE stále absentuje. Pre lokálne pripojenie ponúka Siemens CF75 infraport ukrytý na boku mobilu alebo prenos dát pomocou kábla. Konektor je zhodný so všetkými modelmi predstavenými za posledné 2 - 3 roky (okrem pár výnimiek, ako ST55 a pod.). Na stránke www.siemens-mobile.com nájdete bezplatný softvér Mobile Phone Manager pre CF75 pre prácu s telefónom z PC. Bluetooth v tomto modeli chýba.

Pri posielaní dát cez IrDA ukazuje graficky ich odoslanú časť, v prípade e-mailov grafická signalizácia sa posúva po jednotlivých mailoch, nevidíte, koľko času ostáva do kompletného odoslania danej správy.

Vo funkcii Správa zariadenia sa nachádza aj Software Update (aktualizácia softvéru priamo z mobilu).

Organizačné funkcie

Budík - nastavenie melódie, jej hlasitosti, dní v týždni pri opakovanom budíku považujem za nadštandard v tejto triede.

Kalendár - v mesačnom náhľade nie je vyznačený aktuálny deň, dátum s udalosťou je v bielom okienku a pod mesačným náhľadom sa zobrazia hneď aj udalosti priradené k takémuto dňu. V týždennom náhľade nie je rozdiel medzi dňom s udalosťou a bez nej, sú tu však vyznačené samotné udalosti. Aj v týždennom náhľade pri vyznačení dňa s udalosťou sa táto objaví v spodnej časti displeja. Nastavenie počiatočnej hodiny dňa a počiatočného dňa v týždni nájdete v Nastaveniach kalendára. Kapacita pre 1 000 udalostí je viac než dostatočná.

- termíny ? zoznam všetkých pripomienok.

- úlohy ? jednoduchá pripomienka so zvukovým pripomenutím.

- poznámky ? 160-znakové zápisky rozdelené do dvoch kategórií: bežné a dôverné (nutné poznať kód telefónu).

- časové pásma ? rozdelenie planéty na časové pásma s uvedením najvýznamnejších miest

Udalosti a poznámky je možné odosielať aj formou správy či cez IrDA.

Diktafón ? ten však dokáže robiť len záznamy mimo telefonovania.

Kalkulačka ? tá ma milo prekvapila svojimi nadštandardnými funkciami. Odmocninu ani mocninu som na bežnom telefóne tuším ani nevidel. Kalkulačka v Siemense CF75 však dokáže este viac (e, 1/x, pamäťové funkcie).

Ostatné drobnosti už len vymenujem: prepočet mien, stopky, odpočítavanie času.

Hry a Java aplikácie

V novom telefóne nájdete niekoľko vydarených hier ? Dirk Novitzki, MagisPhoto, Photopet, SeaBattle, SpeedChaser3D, SumoSmash, SuperBomberman.

Nechýba podpora Java 2.0 aplikácií. V CF75-ke nájdete hneď tri: Blogging Client, Download Assistant a Photo Editor. Najmä Photo Editor stojí za zmienku. Už podľa názvu každý pochopí, že ide o aplikáciu na úpravu snímok a obrázkov. Spúšťa sa síce pomerne dlho, ale jeho funkcie sú skutočne vydarené.

Výhody:

- cena,

- klávesnica,

- množstvo doladených funkcií,

- register hovorov.

Nevýhody:

- chýba Bluetooth,

- príliš strohý dizajn i materiály,

- niekedy pomalšie reakcie,

- minimum zmien oproti radu 65.

Cena

5 490 Sk (Roden, s. r. o.)

Siemens CF75 je jednoduché véčko určené stredne náročným užívateľom. Za veľmi príjemnú cenu toho ponuka až-až. Nechýba mu VGA fotoaparát ani externý displej, prekvapila ma aj prítomnosť bočného tlacidla na ovládanie hlasitosti. Jediný problém som mal s prijímaním hovorov otvorením prístroja, ktoré nefungovalo podľa mojich predstáv. Snáď to bola len chyba testovaného kusu.

Dôležité odkazy:

- podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (Siemens SK)

- distribútor (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.12.2005 - 02:08

Dkk: Ako sa spravaju hry na radu 65 v tomto mobile ohladom na zmenseny rozmer pix na displey?Nokia3510/1.0 (5.02)

anonymous14.12.2005 - 10:25 Trvalý odkaz

Tomino: skoda toho zaveru..totiz, ono by to malo byt o CF75 ;o)

anonymous14.12.2005 - 12:26 Trvalý odkaz

martin: uz je opraveny.. dakujeme za upozornenie.

anonymous14.12.2005 - 13:47 Trvalý odkaz

jozef: nie som si isty, ale zda sa mi, ze tento telefon ma edge...

anonymous14.12.2005 - 14:59 Trvalý odkaz

Jozef: sorry za zavadzanie ;)

Celá diskusia 11 príspevkov